Nie jesteś zalogowany.
> powiecmy te 40 cd z anime to przecież nie dasz tego za darmo...
Ja trochę większą ilość oddałem za darmo
Eh Kane myslalem ze wiesz o tym ... ale nie wolno wogole sprzedawac na allegro anime pirackie :] Kazde anime nie orginalne jest pirackie . Kazde fansub jest piracki :] .
Dokładnie. Ja teraz przegrywam wszystkie moje filmy jakie mam na cd na płyty dvd. To co już przegrałem oddaję kumplowi za darmo. Oddałem już około 50 płyt, a jeszcze czeka do oddania około 200. Nie chcę za to żadnej kasy, bo też głupio bym się lekko czuł sprzedając coś co i tak zbytnio legalne nie jest.
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
Hę? Anime nie licencjonowane w danym kraju możesz sobie ściągać i kopiować, o ile wiem
Imperare sibi maximum est imperium
Guzik prawda :] Przeciez wiaza nas prawa miedzynarodowe ,one obowiazuja i unas. Tylko ze policja dupy nie ruszy jezeli ktos zainteresowany nie bedzie ciebie scigal za piractwo ... to samo jest przeciez z grami :]
Prawda jest taka, że nawet sami Japończycy nie kruszą kopii o te prawa autorskie do anime. To Łamerykańce, niech no tylko dorwą licencję, bywają co nieco upierdliwi w tej materii.
Kane miał na myśli przypadki, kiedy ci zza ocenu lub u nas w kraju, jeszcze czegoś nie capnęli i nie ganiają z bacikiem za fanami, co se netem ściągają jakieś kreskówki z kraju Kwitnącej Wiśni. Wtedy nazywamy to "legalnym" anime .
Owszem ze Japonczycy nie scigaja sami ale i tak wzgledem prawa to jest piractwo nie wazne jak by sie patrzylo :] Tylko umownie sie mowi ze jak licencji nie ma w danym kraju to niby moza sobie sprzedawac itp. Gdyby to bylo takie proste to przeciez kazdy by mogl cos takiego kupic w sklepie :] Tak wiec Kazde anime ktore jest w necie jest pirackie :] Dobra ... koniec tego gadania o piracwie bo o ile sie nie myle to juz cos kiedys takiego bylo na forum :]
Szukam i nie moge znależć.
Jakiś spis...
Nie każde. Pare epizodów animatrixa było za free dostępne do ściągnięcia. Tak więc można było legalnie sobie ściągać anime z netu . A tak pozatym, to anime jest legalne, jeśli się kupi orginalne. A tak poza tym to już jest piractwo. Dlatego też nie można wystawiać tego na allegro. Jednak w naszym środowisku wykształcił się pewien model zachowania - oddajesz za free, bądź za cene płytek, to jest w porządku. Ba nawet pare groszy można wziąść więcej za fatyge. Jednak pare groszy, to pare groszy, a nie 50 groszy za płytkę i 2,50 za fatygę .
Wanderer napisał:
> ... To co już przegrałem oddaję kumplowi za darmo.....
Oddal bys komus kogo wogole nieznasz te plyty za darmo ? watpie, kumplowi to ja monitor sprzedalem 17" za litra woody jakby przylazl ktos obcy pewnie bym z 200 zl wytargal
ara ara...
Dlamnie sprzedaż anime mija się z celem najlepszy sposób jest taki by znaleść grupke przyjeciół z danego miasta i się wymieniać. Pamiętam moją pierwszą wymiane pożyczyłem nieznajomemu (poznay przez gg) gościowi 60DVD a on bez niczego porzyczył mi swoje na pierwszym spodkaniu i tak po niecałym tygodniu miałem juz ok 150DVD anime. A co do orginałów poczekam na lepsze czasy bo 70zł za 8 odcinków GTO to tylko posłowie mogą sobie pozwolić. Na anime-gate ma wyjść GITS na DVD za 20zł to cena kturą fan powinien zakceptować. Jak masz stare naime na cd oddaj je w dobre ręce jakiegoś młodego zapaleńca codopiero zaczyna (ja zaczynałem od 2 cd z FMA od kumpla teraz jest tego ok 200DVD) za darmo na pewno kiedyś ci się to zwruci bo nim więcej nas jest tym większa szansa na prawdziwe wejście anime do kin i telewizji oraz na pólki sklepowe.
> Na anime-gate ma wyjść GITS na DVD
> za 20zł to cena kturą fan powinien zakceptować.
Nie pisz jak sie nie znasz. To nie A-G wydaje GitSa tylko IDG. Bedzie dostepne z magazynem Kino Domowe.
no to ja jeszcze tylko tak dla scislosci powiem ze nie 8 odcinowow GTO tylko 4, bo po tyle wydaja na dvd i koszt polskiego wydania to 74 pln wiec jak nie trudno sobie obliczyc za calosc trzeba by zaplacic cos okolo 810 pln
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
No i aukcje usunięto w sumie to dobrze. Jesli ktoś chciałby zdobyć te anime to niech sie ze mną skontaktuje - oczwiscie mowimy tu o zaplacie za płytki . opis mojego stanu anime.
No wąśnie zapłata z akoszt płytek ale czasami sobie za nie licza troche zbyt wiele. (28 zł za 2 dvd) http://allegro.pl/show_item.php?item=86472878
Ostatnio edytowany przez MaX (2006-02-14 16:56:44)
Mozna tylko jezeli to anime jest licencjonowane w Polsce to dostaniesz kare ok 7 000zł do zaplaty. Poza tym istnieje cos takiego jak prawa autorskie...
Za duze ryzyko sprzedawac anime na allegro.pl
Jestem przeciwnikiem sprzedawania anime na allegro. A w szczególności tych zlicencjonowanych, lub będących w planach wydawców. Nie podobają mi się też bardzo częste praktyki jakimi jest sprzedawanie anime dla czystej korzyści majątkowej połączone z oszukiwaniem (zazwyczaj o jakości obrazu). Dochodzi do tego wszystkiego jeszcze taki aspekt jak idea z jaką są robione fansuby: od fanów dla fanów - nie na sprzedaż/rz(?) dla korzyści majątkowej. Innymi słowy sprzedając anime zlicencjonowane jesteś "be", sprzedając fansuby jesteś "be".
Zapominacie o jednym. allegro to licytacje. jesli ktos mu da za te płyty 60zł to jest ok... ja sam pozbywam sie swoich dvd i sprowadzam orginały. Ale na to trzeba mieć kase. Tak wiec sprzedając 30 dvd z DB nie licze na 30zł bo dla fana ma to znacznie wieksza martość, wiec jesli ktos da wiecej to można miec tego za złe.
Jak masz stare naime na cd oddaj je w dobre ręce jakiegoś młodego zapaleńca codopiero zaczyna .
ja jestem tym "mlodym zapalencem":D gwarantuje plytki pojda w dobre rece[okej][yahoo] odkad obejrzalam Hellsinga wrzystkie odcinki nie gladam nic innego tylko anime:):D
NIE MOZNA CHOCIAZ NIE SA LICENCJONOWANE W POLSCE, ALE PRAWO AUTORSKIE TEGO ZABRANIA!!