Nie jesteś zalogowany.
Witam !
Mam nadzieje, ze wybrałem odpowiedni dział.. Jeśli nie to proszę przenieść posta, tylko nie usuwać.
Chciałbym poznać wasze zdanie.. Jak wolicie oglądać anime (jakie ściągać)?
Z angielskimi hardsubami + polskie napisy?
czy
Wersje RAW ? Anime bez napisów - tylko osobno ładowane polskie napisy, np. *.txt
Proste pytanie.. Anime z Hadrsubami angielskimi czy RAWy ?
Ja osobiście wole oglądać w wersji RAW + polskie napisy
Pozdrawiam !
Ostatnio edytowany przez tymek88 (2007-10-09 17:05:53)
Ja najbardziej lubię hardusby eng/pol - tu bez różnicy.
Ja tam wolę hardki, zawsze można sprawdzić, co tłumacz skopał Poza tym nie chce mi się w większości tytułów robić synchr do nich. Ostatnio bawiłem się synchrem do Jin-Roh, na czuja z japońskiej ścieżki musiałem ustalić moment, w którym wyciąć część dialogów i przerzucić do drugiego pliku. Potem zrobić timing, wcześniej wybierając odpowiedni moment rozpoczęcia. Tyle dobrze, że coś mi w pamięci utkwiło z japońskiego przez oglądanie animców xD
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Najlepiej polski hardsub lub soft w kontenerze ;]
A z tego co wypisales to Raw + soft, jak jest dobre tlumaczenie, to mozna nawet sobie zrobic konwersje formatu napisow do ass (jesli nie ma) i samemu sobie ladnie w kontenerku zrobic
Najbardziej lubię wizualizować sobie ostateczny krach systemu korporacji.
Pozdrawiam!
Najpierw to przejżyj dokładnie swój post i popraw błedy.
PS: Nie pisz postów na siłe bo to tylko zaśmieca forum.
@desarian
nie pisze postów na siłe
Poprostu zajmuje się uploadowaniem Anime i jestem ciekaw co ludzie wolą..
Bo zastanawiam się czy lepiej uploadować RAWY czy Hardki
@up
Tak.. ja tez oczywiście wole Hardki polskie
Ale jesli mam do wybory oglądać Hardki angielski i na to napisy polskie, lub wersje RAW i napisy Polski (oczywiście z dobrym synchro )
TO wole jednak RAWy
Najpierw to przejżyj dokładnie swój post i popraw błedy.
PS: Nie pisz postów na siłe bo to tylko zaśmieca forum.
Coś wspominałeś o błędach?
RAW ale tylko z dobrymi polskimi napisami w osobnym pliku - bo jak skopany jest timing to już koszmar totalny.
hardsub angielski i kiepskie polskie napisy - jak ma sie takie coś to można od biedy jeszcze nieźle poprawić samemu.
~DUDi, pojechałeś w obu przypadkach
A tak, nie ma to jak polski hardek
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Najlepsze są MKV z ang softsubami, do których można dorzucić polskie softsuby (a najlepiej jak są to softsuby w ASS) wtedy w razie czego można coś skorygować bo zawsze jest pod ręką ang softsub a nic nie przeszkadza przy oglądaniu tak jak to jest w przypadku hardsubów ang.
Hmm, niop
Tutaj się zgodze z michal777
Najlepszy jest chyba format *.mkv, mozna wyłączyc hardki.. co do napisów tez sie zgodze ze najlepsze sa *.ass, badzo fajnie sie ogląda i maja duze możliwości(obróbka napisów:P)
Hmm i chyba włąsnie mkv bede uploadowac:P
Z polskimi hardkami to narazie ciezko, bo nie jest to jeszce chbya az tak popularne i nie wiele grup zajmujse się robieniem hardków (mało jest takich anime z PL hardkami )
Z tego co narazie uploadowałem z RAW + poslkie napisy (*.txt lub *.ass) + dobry timing to:
- Higurashi no Naku Koro ni KAI
- Clannad
- Shakugan no Shana: Second
jeśli ktoś byłby zainteresowany to am mjeszce w wersji RAW + napisy PL z dorbym timingiem:
- Devil May Cry
- Claymore
- Zero no Tsukaima + ZnT ~Futatsuki no Kishi~
ktore tez mogłbym uploadować jak byliby chętni
wszystkie sa w formacie *.avi +/- 180 MB
Ostatnio edytowany przez tymek88 (2007-10-09 17:37:04)
od przedwczoraj RAWy
bo lepsza jakosc obrazu, jak jest grupy KAA to moze byc.
RAWY!
Hardki maja dla mnie jedna wielka wade - Mają trwale uszkodzony obraz. Nie mam mozliwosci ogladac anime tak jak tego chce - z napisami poniżej obrazu, oczywiscie to sie da zrobić przy WS jedynie nie zmniejszając obrazu. A przy 4:3 moge sobie przesunąć napisy na sam dół.
Mogą być też softsuby ale są gorsze od Rawów tym że nadal mają uszkodzony obraz - bo w wiekszości mają wrederowane napisy do OP/ED.
ja głównie jestem za RAW'ami ale coś ostatnio przechodze na .mkv z softsubami
Preferuję wersję RAW, gdyż miejsc skąd można zassać hardki angielskie jest od groma. A Rawów nie ma skąd zassać. Szybko kończą się źródła na torrentach. Ewentualnie Softsuby, ale też nie jest za ciekawie. Więc wybór jest chyba oczywisty.
Szczerze, to Rawy. Z polskimi napisami, pod warunkiem, że formatem nie będzie txt, a inny format napisów. A i przekład danej grupy musi być dobry (grunt to się nie śpieszyć zbytnio - wiadomym jest, że szybkie wydawanie hardków grup fansuberskich w treści jest po prostu cienkie. Więc i z tłumaczenia nie wiele można zyskać, słaby tekst w angielskim, nie zaowocuje świetnym przekładem polskim. Więc zostaje czekać, na dobre wydanie i cieszyć się z pracy polskich tłumaczy. Poza tym w wielu hardsubach czcionka, jej styl, rozmiar, czy kolor uniemożliwiają cieszyć się z oglądania anime.
W kilku przypadkach, spodobał mi się nasz polski hardsub. Jednak to co pisali wyżej poprzednicy, to, że nie ma się wpływu często nad zmianą, napisów w przypadku hardsubów, a i nakładanie jednych napisów mnie przeszkadza.
Hmm Widze ze jedkam wiele osob woli RAWki
Czyli spokojnie moge uploadowywać dalej RAWy (avi lub mkv) i bedą chetni
+ jak uploadowywuje RAWy to w paczce zazwyczj są już dopasowane polskie napisy wiec ściągający ma mniej problemu z ich szukaniem
Ostatnio edytowany przez tymek88 (2007-10-09 18:55:36)
Raw czy Hardsub?
Glownie kieruje sie jakoscia obrazu, ale ogolnie:
Jesli sa PL napisy -> Raw [TV-Japan] .
Jesli brak -> Eng Softsub. [KAA,THORA,Eclipse, inne 3xA@mkv)
Jesli brak w/w a zalezy mi na danej anime to wybieram hardka.
Ostatnio edytowany przez s0n1c (2007-10-09 18:30:19)
Jeśli o mnie chodzi to najbardziej lubię mkv z softsubami:D, wtedy mogę oglądać po angielsku dopóki nie wyjdą polskie suby, a kiedy wyjdą bezproblemowo wyłączam angielskie napisy i włączam polskie:D. A co do Hardsub vs RAW - z reguły najpierw mam angielskie hardsuby, a potem jak wychodzą polskie to już mi się nie chce ściągać rawów i oglądam na nich, no, chyba że napisy są w ass i się gryzą z hardkami, wtedy albo ściągam rawy, albo przerabiam ass na srt. W każdym razie gdybym miał ściągać anime do którego wiem że już są polskie napisy, to wybrałbym mkv.