#1 2007-10-09 11:41:10

s0n1c
Użytkownik

Wycinanie klatek bez rekompresji - x264@MKV

Jak w temacie. (Dokladniej chodzi o usuniecie 1 klatki oczkod)
Probowalem przy pomocy VDM, ale podczas proby zaladowania wywala errora, ze nie potrafi odnalezc odpowiedniego decompressora VFW (YV12). (A masz pod nosem palo...)
Podczas instalacji ffdshow zaznaczylem obsluge vfw jak i pluginy do VD i AviSynth.
Obsluga MPEG4-10 jest zaznaczona w konfiguracji vfw.
Przeinstalowanie ffdshow nie naprawia problemu. (ffdshow-rev1485_20070926_clsid_sse_icl10)
Proba obejscia problemu przy pomocy MKVtoolnixa i pocji splittingu nie daje rezultatu. (Nie potrafi odpowiednio przyciac plikow).

Any ideas?
(Pamietam, ze na starszych wesjach ffdshow raczej tego problemu nie bylo).

Ostatnio edytowany przez s0n1c (2007-10-09 16:08:09)

KiXBu

#2 2007-10-09 13:32:13

songoku
Użytkownik

Odp: Wycinanie klatek bez rekompresji - x264@MKV

Ja to robie tak: Zmieniam rozszerzenie na .avi za pomoca VDM lub MediaCoder'a (spoko program polecam - byc moze w nim samym mozna by to zrobic, wtedy mialbys oczywiscie dwa pliki jeden do momentu az sie ta klatka zaczyna, a drugi od tej klatki dalej, ale jeszcze nie probowalem takiego zabiegu).
Po zmianie na avi wczytujesz do VDM lub Aviutl (pod warunkiem ze material video ma rozdzielszosc mniejsza niz 856x576). Od razu mowie, ze jesli tak, to do zabawy w takie rzeczy lepszy jest Aviutl.
Dalej juz sie nie bede rozpisywal, bo na pewno wiesz jak to zrobic oczkod
Pozniej przerabiasz z powrotem na mkv i ok.
Ja przynajmniej tak wybrnalem ostatnio z sytuacji, gdy musialem przerabiac avc ;]

#3 2007-10-09 14:02:46

s0n1c
Użytkownik

songoku napisał:

Zmieniam rozszerzenie na .avi za pomoca VDM.

Mozna jasniej?

KiXBu

#4 2007-10-09 14:07:17

songoku
Użytkownik

Wczytujesz mkv do vdm, save as - ustawiasz direct stream copy - dajesz nazwe pliku i rozszerzenie .avi.
Jesli nie da rady to sprobuj za pomoca MediaCoder'a.

#5 2007-10-09 14:33:10

s0n1c
Użytkownik

Widze, ze nie zrozumiales jak pisalem o bledzie decompressora. Nie da sie wczytac materialu bo "brakuje" mu odpowiedniego decodera. Ktory de facto znajduje sie gdzie trzeba i jest aktywowany. Czysty cyrk.

Btw. W czym zmiana kontenera ma pomoc, na niemozliwosc odczytania strumienia video? Nie w tym lezy problem.

Ostatnio edytowany przez s0n1c (2007-10-09 14:35:38)

KiXBu

#6 2007-10-09 15:52:20

songoku
Użytkownik

No to od razu mowie, ze zle skonstruowales pytanie, ja skupilem sie na tym co jest w temacie, ale co tam. Jak pisalem dalej (nie wiem czy przeoczyles) pobierz sobie MediaCoder i on sobie na pewno z tym poradzi (przerobka mkv na avi). Co do twojego problemu, to nie wiem dokladnie jak sie myle to niech mnie ktos poprawi, gdy obraz avc jest juz w kontenerze avi i pozniej jest wrzucony do .mkv, to takie cos da rade wczytac do vdm, natomiast jesli obraz jest rawem, to nie. Wtedy trzeba kombinowac, jak dla mnie podany przeze mnie system jest najszybszy, jest jeszcze kilka ale u mnie nie zdaly egzaminu, moze sprobuj tutaj: LINK
Od razu mowie, ze u mnie nie wyszlo. Szczegolnie przyjrzyj sie DGAVCDec. ;]

#7 2007-10-09 16:41:33

s0n1c
Użytkownik

1 Post, zedytowany.
Obraz nie jest rawavc, zostal skompresowany przy pomocy x264 do mkv. Przegladajac inne pliki zakodowane w avc zauwazylem, ze nie da sie otworzyc tych co maja video MPEG4/ISO/AVC, natomiast da sie MS\VFW\FOURCC,H264. Czym sie to rozni? Czy nie jest to przypadkiem zwiazane z x264 CLI i x264 vfw?

Songoku jesli nadal masz ten plik co przerabiales opisana przez siebie metoda, to moglbys zobaczyc jak wyglada "info" o pliku?

BTW. Gdzie jest suchy kiedy spi... jezor

KiXBu

#8 2007-10-09 16:53:39

songoku
Użytkownik

Ja moge przerabiac wszystkie pliki. Tylko jesli nie wczytuje mi do VDM, to konwertuje je za pomoca MediaCoder i po sprawie, pare minut roboty.
U mnie jest tak jak napisales MS\VFW\FOURCC - mozna wczytac do VDM, a MPEG4/ISO/AVC - nie.
Roznica jest taka, ze gdy wyjmuje z kontenera samo wideo, to z MS\VFW\FOURCC otrzymuje obraz w avi, a z MPEG4/ISO/AVC - raw. Dlatego tak to w uproszczeniu opisalem ;]

#9 2007-10-09 17:34:12

Suchy
Użytkownik

MS\VFW\FOURCC macie przy kodowaniu x264 za pomocą enkodera VFW (czyli upraszczając: tego z listy w VDub), zaś MPEG4/ISO/AVC gdy materiał jest kodowany za pomocą enkoderów nie bedących Video for Windows (np: enkoder linii komend - CLI).

Częściowo sami sobie odpowiedzieliście dlaczego FFDShow nie dekoduje niektórych plików z x264/H264/avc. Można spróbować zmienić FourCC podczas remuksowania pliku. Tyle, że przy remuksowaniu MKV->MKV FourCC nie ulega zmianie (MKVToolnix wtedy nie zmienia), spróbujcie MFV->MP4/3GP(kontenery QuickTime)->MKV (być może będziecie potrzebowali po drodze MKV->MP4/3GP dać MKV->RAW->MP4/3GP). Możecie też spróbować MatroskaStreamEditor, ale działa bardzo niestabilnie i są nikłe szanse, że wam się uda. Dla desperatów jest jeszcze grzebanie w hexach smile_big

Odnośnie cięcia w MKVToolnix, to jest ono możliwe. Możecie zdefiniować z dużą dokładnością czasową (lub rozmiarem pliku) co ile ma ciąć, oraz zdefiniować ile max kawałków może być. Jest jednakże jeden warunek (z reszta taki sam jak w VDMod przy cięciu bez rekompresji) - cięcia muszą być na klatkach kluczowych lub w klatkach nie odwołujących się do usuniętych. Dlatego nawet jak zmusisz ten plik do otworzenia się pod VDMod nie masz zagwarantowane, że wytniesz tą 1 klatkę (zwłaszcza jeśli kluczowa).

Najlepszym realnym rozwiązaniem byłoby coś takiego:
1. Tniesz materiał w MKVToolnix, tak by uzyskac 2 pliki:
plik A - jaknajkrótszy plik zawierający klatkę która chcesz wyciąć
plik B - reszta materiału

2. Rekompresujesz plik A wywalając klatkę której chcesz się pozbyć (ważne by rekompresować do tego samego formatu co plik B)

3. Muksujesz razem rekompresowany plik A z plikem B

#10 2007-10-09 17:46:43

songoku
Użytkownik

Jesli chodzi o mnie to ja nie mam tego problemu, bo juz takie rzeczy przerabialem, chodzi o ~s0n1c'a.
Co do twoich wskazowek ~Suchy to tak tez sie da tylko, ze jest wiecej zabawy,a poza tym wyciac jedna klatke w MKVToolnix to horror smutny dlatego tego sposobu w ogole nie polecalem.
Zeby bylo jasne, rzeczywiscie jesli ta felerna klatka jest klatka kluczowa, to najlepiej pociac film na trzy czesci. Pierwsza - do tej klatki, druga - jak najmniejszy kawalek, ktory jest wymagany i rekompresowac nie uwzgleniajac tej spitolonej, a trzecia - od tego miejsca, ktore trzeba rekompresowac do konca. Pozniej wszystkie trzy elementy ze soba polaczyc.
Zeby to zrobic znow przydaloby sie miec avi, bo najlepiej robi sie to w vdm, wiec wracamy do pkt. wyjscia (taki zabieg tez juz robilem, przy DMC 10 mialem taka sytuacje i zrobilem dokladnie tak opisalem wyzej).

BTW Jesli chodzi o wycinanie klatek kluczowych to rzeczywiscie trzeba to robic od do, bo nie mozna ich usub\nac w vdm. Ale jesli sie czlowiek uprze, to w Aviutl mozna tego dokonac, dlatego wg. mnie ten program jest jeszcze lepszy niz vdm ;]

Ostatnio edytowany przez songoku (2007-10-09 17:48:14)

#11 2007-10-09 18:05:03

s0n1c
Użytkownik

Dokladniej chodzi tylko o wyciecie 1 klatki na samym poczatku filmu.

Songoku moglbys opisac krok po kroku gdzie co wybrac w tym mediacoderze?
Bo cos na szybko sprobowalem i stworzony "avi" zabil mi explorera smile_big

KiXBu

Stopka forum

© Animesub.info 2024