Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
akuma nie podniecaj sie frezonem bo tak sie składa ze ja też mam
No i znów się zrestartował, a na tym niebieskim ekranie niestety nic nowego nie pisało. Wyświetliły się takie informacje m.in. sprawdź sprzęt, uruchom w trybie awaryjnym czy zobacz czy posiadzasz nowe wersje oprogramowania. No i dalej nic mi to nie wyjaśniło. Dzisiaj wymienię klawiaturę, bo coś nie stykała ostatnio, to może pomoże. Żyję nadzieją, że to tylko ona .
mozliwe ale jak to nie pomoze radze wybrac sie do serwisu dobrego.. bo samemu jeszcze mozesz cos przypadkiem namieszac ;-)
W XP jak masz blue screen oprócz tego ze piszę "zrestartuj... sprwadz... tryb awaryjny..." jest podany numer błędu... (xxx )BŁĄD STOP (xxx) itp... przy nastepnej zwieszce spisz te numerki ale dokładnie NUMERKI (bez tego ze "sprwadz sprzęt" itp) podaj tu ładnie Ja mam taką gazetke gdzie numery błędów są opisane może sie przydać
Raz mi sie przydało, komp się restartował kilka min po włączeniu windy - bład dotyczył wadliwego ramu - okazalo sie ze glupi lączyłem 128 DDR266 z 256 DDR400 (w DDR'ach nie ma tak jak z SDRAMami ze mozna mieszac rózne typy kości)
Do tego przyczyna restartów może byc zła konfiguracja BIOSU - jesli nie wiesz co i jak ustawic to najlepiej wybierz opcja ustawienia domyslnych opcji (SET DEUFALS)
Także sprawdz chlodzenie, w budzie moze sie robić za gorąco...
No to ja mam podobny problem: przy jakimś procesie który pochłania większą "uwagę" systemu czasami rozlega sie dźwięk jakby wyłączał się komp. Na chwilę staje jakby się zwiesił, ale po kilku minutach dalej działa. Tyle że jest to bardzo kłopotliwe w wielu momentach Może ktoś wie co to jest?
Ja ostatnio miałem coś podobnego, nagle gasł mi komputer, jeszcze nawet zanim windows się do końca władował , winna tem okazała sie konfiguracja biosu, a konkretnie opcja wyłączania komputera po przekroczeniu określonej temperatury procesora. Kiedy wyłączyłem tą funkcję komp mi się uruchomił bez problemów. Naprawiłem wszystko to co zdążyło mi się rozkonfigurować i wyłączyłem kompa, zdjąłem obudowę, przewietrzyłem machinę, wrzuciłem z powrotem tą nieszczęsna funkcję i puki co komp działa bez zarzutów.
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Twister następnym razem, gdy mi się zrestartuje spiszę ten numer i podam go tu {pewnie za jakąś chwilę się to stanie]
To napewno zasilacz. Sam miałem taki problem i po jego wymianie wszystko było OK.
Bringer Of Peace
No ja myślałem że to oczywiste jest, no nie? Na dodatek oprócz tych numerków podaje przyczyne, np "IRQ_NOT_LESS_..."
A ten sygnał dzwiękowy może być sygnałem ostrzeżenia o osiągnięciu temperatury, która jest ustawiona w biosie. Najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest zdjęcie obudowy i sprawdzenie temperatury radiatorków na procesorze. Jeśli sa za gorące to albo trzeba wymienić chłodzenie procesora (jak nadal jest za gorąco pomimo zdjęcia obudowy), zrobienie porządku w kablach (jak się plączą i nie ma dobrego opływu powietrza), dorzucenie dodatkowego wentylatorka na obudowę (by albo ciągnął, albo wsysał powietrze) jednak tutaj trzeba dobrze pomyśleć, albo poradzić się kogoś. Tak czy siak wszystko da się naprawić, tylko trzeba wiedzieć jak .
Yang z tym modem obudowy to bez przesady w końcu to jest "ram: 256mb Procesor AMD Athlon 850 Mhz Dysk : 20Gb System Windows XP" a nie jakiś Barton na NF-S fbs200 bez przesady.. wystarczy wyczyscic wentyle i radiatory, porzadek w budzie i to nie bedzie wina temp
Ja mówiłem do Tarnum i opcy. Przecież sprawa krzyśka wymaga wyjaśnienia na podstawie błędu, bo u niego może być praktycznie wszystko. Ale swoją drogą radiatorki można wyczyścić, bo to nigdy nie zaszkodzi. No i porządek w kablach też nikomu by nie wadził .
Numer, który mi się wyświetlił to STOP: 0x0000000A (0x00000000, 0x00000002, 0x00000001, 0x806CCEFA) No i na górze pisało jeszcze NOT_LESS_OR_EQUAL Proszę pomóżcie odczytać co jest przyczyną tego błędu
STOP 0x0000000A: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
"Najczesciej przyczyna tego błędu jest wadliwie napisany sterownik sprrzetu, konflikt sprzetowy, za stary BIOS kumputera a takze przetaktowany procesor.
Błąd oznacza próbe dostepu przez proces pracujacy w trybie jądra do obaszaru pamieci innego procesu, któremu system przypisał wyzszy piorytet przerywań niż procesu zgłaszającego żądanie."
Dodawales jakis nowy sprzet do kompa badz instalowales jakies inne sterowniki? A może bawiłeś się w OC ?
BTW jaką masz płyte główna? To sie dzieje tak po prostu kozystales z kompa przez dlugi czas a tu nagle od tygodnia sie restartuje?
Mi też sie kiedyś wyłączał, okazało się że jeden z kabelków zawadzał o wentylatorek na płycie, a ten przestawał działać Komp sie wyłączał aby uniknąć przegrzania.
A ostatnio resetował mi się komp po uruchomieniu Net Peeker 2.73 - program do monitorowania łącza. Nie wiem czemu, ale jak go nie uruchamiam to jest ok .
Nadal nie wiem co to może być, chyba trzeba będzi oddać sprzęt do naprawy Co do Twoich pytań- nie dodawałem żadnego nowego sprzętu, płyte główną mam K7vza:P, korzystałem z kompa jakieś 2 lata, a tu nagle od miesiąca takie cuda się dzieją. A co to takiego OC?
OC - Overclocking - podkrecanie kompa (procek, grafa, ram)
Plyta ECS K7VZA? no to sie nie dziwie ze sie takie cuda dzieja pamietam ze w ECS czasem sie zaczyna walic i trzeba restartnac BIOS wiec jesli wykonales wszysko co mogles (wyzej wymieniane) i nadal nie dziala wes po prostu restetnij BIOSA (wylacz kompa wyjmij bateryjke na kilka min wsadz spowrotem lub wyzeruj zworkami CMOS) pamietej tylko aby potem ustawic date itp
Witaj Twister. Od kilku dni mam podobny problem co Krzysiek113. Bez żadnego powodu wyłącza mi się komputer. Od razu dodam, że nie robiłem OC, temp jest optymalna (sprawdzam Everestem), za do zamontowałem sobie nowy RAM i dysk. Miałbym prośbę, żebyś pomógł mi odczytać te cyferki. Oto one:
STOP: 0x0000008E (0x000005, 0X810C7202, 0xBA547B38, 0x00000000) ale to nie jedyny komunikat, pokazał się również taki:
STOP: 0x0000000A (0xFFFFFFFB, 0x00000002, 0x00000000, 0x804DBE7B).
Będę wdzięczny za wszelką pomoc, bo niestety sam jestem indolentem komputerowym. Z góry dzięki.
idz do serwisu i niech ci abgrejdują płyte główną powinno ci to pomuc taka czynoś kosztuje jakieś 20 zł i robi sie ją pare godzin (Abrejdowanie płyty polega na zainstalowaniu nowszego np: biosu itp.) =]
E? Upgrade biosu pare godzin? A na pewno nie chodziło ci o pare minut? Generalnie tą czynność można wykonać samemu. Ściągasz bios o odpowiedni programik, nagrywasz to na dyskietkę, resetujesz kompa i ustawiasz tak by się odpalał z dyskietki i za chwilę masz już zupgradowany bios. Z tym że jeśli w tym czasie coś się wydarzy, np zanik prądu, reset kompa, to wtedy już jest problem. No i trzeba znaleźć kogoś, kto potrafi naprawiać bios. Tak więc pewne ryzyko jakiegoś wypadku istnieje, ale sama czynność jest dość łatwa.
Moim zdaniem to ZASILACZ lub procesor... na 80 % zasilacz po pewnym czasie zuzywająsie czesci typu kondensatoey trafo itp ... i jeslio to nie jest dobrej firmy typu CHIEFTEC ALBO MODECOME to nabank ZASILACZ polecam te 2 firmy z czego- modecom tanszy
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna