Nie jesteś zalogowany.
Mówiąc krótko to wina sterowników od karty graficznbej (zainstaluj inne) lub 'przyspieszenia sprzętowego' w ustawieniu dx, a także własciwosci na pulpiecie, zaawansowane na ostatniej zakładce, i 'rozwiązywanie problemów' .
Można też sprawdzić w opcjach sterowników karty graf jakies Catalysty lub od Geforce i tam opcje renderowania video.
Ostatnio edytowany przez rexo (2007-11-02 01:31:17)
To, że masz taki konfig, nie musi oznaczać, iż na 100% wsio będzie gładko chodzić.
Wiele zależy od konfiguracji. Wbrew pozorom nie bez znaczenia jest też karta graficzna i jej ustawienia (np włączone wymuszanie antyaliasingu, co znacznie zwiększa obciążenie przy wyświetlaniu napisów).
Konfigurację MPC masz opisaną w PF2.1
Sprawdź jakie ty masz ustawienia i spróbuj je sensownie zredukować.
W FAQ na GTW jest też pokrótce opisane co warto zrobić, gdy Ci komp nie wyrabia.
AMD Athlon 64 3000+
1GB RAM-u
Wydaje mi się że to jest aż nadto .
mówisz ze tak jest na każdym filmie?
ja nie mam problemu na słabszym konfigu.
ja tak miałem z filmami z dźwiękiem ogg vorbis - zmieniłem bibliotekę jaka je obsługuje w panelu audio codecs w ffdshow i u mnie problem zniknął
to co u ciebie to prawdopodobnie na raz masz włączoną obsługę napisów ass w mpc i vobsubie - wyglądają one identycznie wiec zachodzą na siebie. jak do tego w obu masz ustawiony buffer na 0 czyli płynne karaoke to wyjaśni dlaczego tną ci się filmy przy ass.
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2007-11-02 01:39:22)
To już jest coś .
#Suchy
PF2.1 - mógłbyś rozwinąć skrót ? I podać link do tego artykułu na GTW ? Nie mogę go znaleźć.
~rexo , istnieje szansa , żebyś przerobił swoją wypowiedź na wersję 'dla idiotów' ? Tzn. co muszę zmienić w przyspieszeniu i co mam sprawdzić w opcjach renderowania.
~Dżibril po 1 przeinstaluj sterowniki od karty graficznej (najlepiej na inną wersję niż masz) i nawet DirectX.
Jak dalej nie bedzie działać, to kontakt masz w profilu
Ok , wezmę się za to rano.
Dziękuje za pomoc i dobranoc.
Ok , wezmę się za to rano.
Dziękuje za pomoc i dobranoc.
Dżibril tak jak napisałem wcześniej - sprawdź jak masz. Jeśli tak jak ja opisałem to zmień buforowanie na 3 [w mpv i vobsubie] i wyłącz obsługę napisów w mpc [auto-load].
jak nadal nie pomoże to ściągnij smplayer [nakładka na mplayer] + kodeki [paczka] i nie martw sie zacinaniem, formatem pliku, napisami czy czymkolwiek innym. działa jak złoto.
Dżibril tak jak napisałem wcześniej - sprawdź jak masz. Jeśli tak jak ja opisałem to zmień buforowanie na 3 [w mpv i vobsubie] i wyłącz obsługę napisów w mpc [auto-load].
jak nadal nie pomoże to ściągnij smplayer [nakładka na mplayer] + kodeki [paczka] i nie martw sie zacinaniem, formatem pliku, napisami czy czymkolwiek innym. działa jak złoto.
Nadal nie mogę i ściągam właśnie smplayer i mam pytanie : usnąć CCCP ? Coś w nich zmienić ? Czy zostawić jak jest ?
PF to podręcznik fansubbera. Jest na stronie GTW. Masz tam opis CCCP oraz MPC.
FAQ jest w dziale GTW:
http://www.gtw.avx.pl/modules.php?name=FAQ
Nadal nie mogę i ściągam właśnie smplayer
SMplayer to graficzna nakładka na znakomity MPlayer [jest zawarty w smplayerze najnowsza wersja mplayera rc-2 wiec nie ściągaj osobno mplayera]. Kodeków nie trzeba instalować do niego - po prostu paczkę do której wcześniej link podałem rozpakuj do ..."D:\Program Files\SMPlayer\mplayer\codecs" - folder przykładowy.
obsłuży ci znaczącą większość formatów audio/video i napisów w tym np. kontenery - mp4, mkv, ogm, flac, mov, hdmov, rmvb; video - h.264/avc [z możliwością wyboru biblioteki [ffd/coreavc], xvid, divx; napisów - większość [ z tym, że nie w pełni ass - gubi parę tagów i je wyświetla ale to sie zdarza rzadko i napisy w txt z tagami mdvd [np. {c:$AAAAFF}{Y:i}] - nie interpretuje ich ale też ich nie wyświetla. po prostu napisy są zwykłe białe jak w srt.
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2007-11-02 13:50:12)
I nie wyświetla polskich znaków ?
EDIT.
Już od rana walczę z tym ass. Póki co jestem na etapie starć z PF z GTW .
Ostatnio edytowany przez Dżibril (2007-11-02 14:10:11)
I nie wyświetla polskich znaków ?
wyświetla
zaznacz by używał biblioteki ass/ssa do wyświetlania napisów
a domyślne kodowanie znaków na Slavic/Central European Windows CP1250. W skrajnych przypadkach jak na nim znikną polskie napisy [ja miałem tylko 1 taki przypadek - przy ass do black lagoon to ustaw unicode].
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2007-11-02 14:21:56)
Dżibril napisał:I nie wyświetla polskich znaków ?
wyświetla
zaznacz by używał biblioteki ass/ssa do wyświetlania napisów
a domyślne kodowanie znaków na Slavic/Central European Windows CP1250. W skrajnych przypadkach jak na nim znikną polskie napisy [ja miałem tylko 1 taki przypadek - przy ass do black lagoon to ustaw unicode].
Zaznaczyłem by wyświetlał - nie działa. Tak samo nie wyświetla kiedy ustawiam Slavic/Central European Windows CP1250 , a kiedy spróbowałem zmienić na unicode film w ogóle się nie wyświetlił.
Problem rozwiązany . Jeszcze raz dzięki za pomoc ~rexo.
A ja mam inny problem. Postanowiłem przetestować wersję Home Cinema, ale najwyraźniej nie jest ona "kompatybilna" z napisami w mDVD. W każdym innym playerze jest OK, w MPC HC rozjeżdżają się w cały świat. Leo, why?
Problem z napisami mDVD jest nie tylko w Home Cinema (ja spotkałem się z nim także w normalnej wersji). Co ciekawe nie wszystkie mDVD się rypią. Wygląda jakby napisy mDVD zawsze wyświetlał z założonym jednym FPS nie ważne jaki ma film.
Ponoć czasami pomaga przełączenie z VMR7 Renderless na VMR9 Renderless lub odwrotnie.
Kiedyś przyjrze się całej tej sprawie dokładniej, ale na razie nie mam czasu.
Póki co konwertuje sobię na SRT
Ostatnio edytowany przez Suchy (2008-07-05 09:57:28)
Problem z napisami mDVD jest nie tylko w Home Cinema (ja spotkałem się z nim także w normalnej wersji). Co ciekawe nie wszystkie mDVD się rypią. Wygląda jakby napisy mDVD zawsze wyświetlał z założonym jednym FPS nie ważne jaki ma film.
Ponoć czasami pomaga przełączenie z VMR7 Renderless na VMR9 Renderless lub odwrotnie.
Kiedyś przyjrze się całej tej sprawie dokładniej, ale na razie nie mam czasu.Póki co konwertuje sobię na SRT
Ciekawe. VMR itp. sprawdzałem, ale bez rezultatu. U mnie w każdym razie na zwykłym MPC jeszcze nigdy nie było problemu. Konwersja to jest jakieś wyjście, ale jestem leniwy i wolę wrócić do zwykłego MPC
Znalazłem
Ostatnio edytowany przez Nagomi (2008-07-05 21:52:58)
A zapytam się tutaj, bo mam dwa problemy, a jeden ma pewne znamiona natury parapsychologicznej:
1.) Jak się "klatkuje" film w MPC do tyłu? Do przodu wiadomo - standardowo strzałka w prawo i jest, a do tyłu? Niby mam w opcjach ustawiony skrót klawiszowy Framestep back na VK_LEFT, ale ile bym tym klawiszem nie czaskał, i z jakim natężeniem, obraz ani drgnie tą klatkę do tyłu.
2.) Da się jakoś zresetować wszystkie opcje MPC? Zacząłem się ostro bawić z pewnymi opcjami, ale rezultatów było cały czas zero, więc w szale furii nawciskałem i powyłączałem co się da i teraz jak włączę jakiś film w MPC to po ekranie biegają zielone trolle, mikrofalówka zaczyna robić pranie, koty szczekają, a marchew pojawiła się na jabłonce.