Nie jesteś zalogowany.
Także polecam Achaje właśnie czytam 3 Tom i jestem strasznie zadowolony...
Mnie też kiedyś podobała się "Achaja". Mam jednak taki zwyczaj, że niektóre książki czytam po dwa (albo i więcej) razy. Przy kolejnej lekturze uderzyły mnie wszystkie niedorzeczności serii (chyba tylko porwanie przez UFO ominęło Achaję) i 'nijaki' styl (ale niektóre postacie wciąż uważam za świetne).
Jeśli chodzi o Ziemiańskiego, to uważam go za świetnego pisarza SF. Np. zbiór opowiadań "Zapach Szkła", albo opowiadanie "Toy Toy Song". Arcydzieła polskiej SF.
-Sergio Kokis - "Mistrz Gry"
-Mario Puzo - "Ojciec Chrzestny"
-Paulo Coelho - "Alchemik"
-Lian Hearn - "Opowieści rodu Otori"
A z fantastyki
-Mark Chadbourn - saga: "Wiek złych rządów"
lektura : Kordian
Nalezy do Twoich ulubionych ?
A ja polecam "Cień Wiatru" Zafón`a, "Życie Pi" Martel`a. Na pewno też "Wechikuł czasu" Wells`a, "Świt 2250" Andre Norton czy nietuzinkowy "Paragraf 22" Hellera. Książki Howarda z Conanem i MacArt`em i opowiadania Freda Saberhagen`a. Z polskich dzieł to "Powrót z gwiazd", "Dzienniki gwiazdowe" i "Kongres futurologiczny" Lema, "Tam, gdzie spadają anioły" Doroty Terakowskiej i "Saga o Wiedźminie" ASa.
...no i oczywiście Świat Dysku Pratchett`a
Ostatnio edytowany przez Vincento (2007-11-18 16:34:25)
- Seria Miecz Prawdy Terry Goodkind - własnie w usa wyszła ostatni tom
- Trylogia Skrytobójca Robin Hobba
- Rapsobia troche zakręcona
- Na ostrzu noża tom 1i2 mimo ze nie ma smoków itp b fajna
- Jakub Ćwiek Kłamca dopiero druga część robi sie fajna
- Eragon i Najstarszy trochę dziecięca, w końcu dziecko pisało :)b.szybko wciąga super lekko się to czyta, ale filmu proszę nie oglądać totalne dno.
Moja ulubiona to: Wit Szostak "Wichry Smoczogór" - ostro trąca filozofią no ale autor jest filozofem więc nie ma się co dziwić, a po za tym to naprawdę dobry jest "Dziennik Norweski" Pilipiuka.
- Eragon i Najstarszy trochę dziecięca, w końcu dziecko pisało :)b.szybko wciąga super lekko się to czyta, ale filmu proszę nie oglądać totalne dno.
Ja za to po uszy zapadłem się w tej wyobraźni i bardzo mi się podobało A co do filmu to też tak sądzę, zupełnie inny niż książka.
Mnie też kiedyś podobała się "Achaja". Mam jednak taki zwyczaj, że niektóre książki czytam po dwa (albo i więcej) razy. Przy kolejnej lekturze uderzyły mnie wszystkie niedorzeczności serii (chyba tylko porwanie przez UFO ominęło Achaję) i 'nijaki' styl (ale niektóre postacie wciąż uważam za świetne).
Zgodzę się z Tobą że Achaji wszystko sie przydarzyło, oprócz porwania ale ma w sobie urok który przyciąga. A do tego polak który to napisał wiec też trzeba go po chwalić... Jeśli ma ktoś ochotę wbijać i czytać... www.trogen.blog.onet.pl aaa miło by było jak by ktoś doradził co można zmienić i w ogóle dużo błędów ale samo mi robiło jak wrzucałem na bloga nie wiem czemu?? Trzeba było by znowu poprawiać ale nie mam teraz weny...
Moje książki:
"Gwiazdy moim przeznaczeniem" Bester Alfred
"DIUNA" Herbert Frank
i inne SF i Fantazy
Pozdrawiam
Ach i zapomniałbym o 'Panu Samochodziku', ale jak dotąd czytałem tylko jedną część ('Kindżał Tuhaj-Beja') i nie mam czasu na inne. Mimo to bardzo mi się podobała
hehe polecam "Mroczną wieżę" Kinga, dlugie to ale wciagajace
Ja ze swojej strony polecam:
"Zbrodnię i karę" Dostojewskiego,
twórczość jednego z masonów Arthura Conana Doyle'a (od "Studium w Szkarłacie" po "Psa Baskerville'ów"),
a także pełne humoru i ciekawostek książki Marcina Bruczkowskiego ("Bezsenność w Tokio" i "Zagubieni w Tokio").
Jednak nic nie pobije "Harry'ego Pottera". Tę serię z czystym sumieniem można polecić każdemu.
Ostatnio edytowany przez czacha222 (2007-11-18 19:40:52)
Ja zdecydowanie uwielbiam sage o Wiedźminie Anrzeja Sapkowskiego. Na dokładkę trylogię Tolkiena - Władcę Pierścieni. Siedmioksiąg Rowling o Harrym Potterze tez całkiem przyjemna lektura był, choć za rozdział - epilog miałam ochotę ją powiesic i tylko fanfik znaleziony w necie ją uratował.
Ostatnimi czasy zacząłem czytać książki Paulo Coelo i muszę przyznać że "Alchemik" mnie oczarował.
Ale moim ulubionym autorem jest R.S.Salvatore "Legendy Drizzd'a Jakoś ten tytuł mnie najbardziej mi sie spodobał i cała historia jest dość ciekawa. Ogółem jest chyba IX tomów tych opowiadać.
Wiedźmina czytałem ale jakoś nie bardzo mi przypadła do gustu twórczość Sapkowskiego no ale o gustach się nie dyskutuje.
Jestem właśnie po "Trylogii mrocznego elfa" Salvatore. Niezłe cztadło, zabieram się dziś za "Doline lodowego wichru".
Ja polecam:
Bidul - Mariusz Maślanka
Wiedźmin - Sapkowski
Harry Potter - J.K.Rowling
11 minut - Paulo Coelho
Kamienie na szaniec - Aleksander Kamiński
Makbet - Szekspir
Hera moja miłość i Lot komety - Anna Onichimowska
Jeszcze coś było, ale w tej chwili nie pamiętam .
Celuloza poleca sie na dobry wieczór. Ciesze sie, ze doceniacie prozę Ziemiańskiego i genialne opowieści ze świata dysku. W tym momencie pragnę jednak polecić świat pewnego znanego i lubianego anglika. Jest nim Neil Gaiman. Przyznam sie, ze nie zdążyłem jeszcze przebrnąć przez całą jego twórczość jednak mogę powiedzieć, że jego styl zbliżony jest do tego od pani Rowling. Dokładnie za to go cenie, przy jego opowieściach można sie i zrelaksować i przeżyć dreszcz emocji. Dobra zabawa, magia i polot. Z czystym sumieniem zapraszam do lektury Gwiezdnego Pyłu:)
Mnie zaskoczyła książka "środek świata" - Steinhöfel Andreas... Jak zaczynałam ją czytac nie miałam zielonego pojęcia o czym jest... Opowiada o nastolatku mającym dosyć dziwną rodzine i niezbyt lubianą w jego mieście a na dodatek główny bohater jest gejem... i choc przed przeczytanie tej książki byłam troche uprzedzona to teraz już nie mam takich uprzedzeń książka ciekawa i opowiadająca o zwykłych problemach... i jeszcze oczywiście "Harry Potter" Bo przecież kto go nie lubi:) oraz ksiąki Dan'a Browna a najbardziej "Zwodniczy punkt" Polecam:)