Nie jesteś zalogowany.
Zrób sobie wirtualizacje xp lub usuń VISTE i zainstaluj Linux.
I ludzie mówią że V...A to cud Orzeszki a L...X to zło.
No rzeczywiście do bani jest Vista - nie chce na niej działać SubEdit. Najprostszym zaś rozwiązaniem tego problemu jest "wirtualizacja XP lub zainstalowanie Linuxa"...
Chce działać, wystarczy sciągnąc poprawkę ze strony subedita.
Chce działać, wystarczy sciągnąc poprawkę ze strony subedita.
Chyba kpisz juz mowilem w poprzednich postach. i mam zainstalowana ta poprawke i tak chodzi zle ... wyslalem emaila ze screnami do autora se..
Mnie działa dobrze na 64bitowej wersji visty. Zero błędów. Są przezroczyste napisy, tyle że ja mam nieco okrojoną tą vistę.
Albo ty nie umiesz jej skonfigurować np wyłączyć jej wszelkiej formy kontroli użytkownika.
Tya... nyo wiec Jaka ta vista? Ultimate? ...? Home ? czy moze jakas inna wersja ? sry ale Konfigurowalem Viste bardzo dokladnie z poradnikami, i nie mow ze nie umiem zrobic tak prostej rzeczy ale i tak mi to nic nie da ... -.- poza tym z tego co wiem wylaczenie tej opcji 50% mniej bezpieczny jest system .
Czuuje ze moim kolejnym bledem zyciowym ,bylo kupowanie oryginalna viste Ultimate... Anyway czekam na email od tworcy SE moze cos wymysli
Ostatnio edytowany przez Mavet (2007-11-05 07:07:09)
Nie chciałem zakładać nowego wątku, więc zapytam tutaj. Od razu uprzedzam, że w technikaliach jestem cienki jak barszczyk, więc bez bluzg proszę
W Subedicie można zmniejszać wielkość obrazu w czasie oglądania na pełnym ekranie. Obraz zawsze zwężał się od góry do dołu, lecz w niektórych filmach zwęża się także po bokach. Mam nadzieję, że skumaliście, o czym piszę Czy to wina jakichś kodeków, a raczej ich braku? Dodam, że pożądanym przeze mnie efektem jest zwężanie się tylko góry i dołu. Z góry dziękuję za pomoc.
"Skazany na zajebistość"
Zjadacz: to raczej wina źle ustawionego AR przy kodowaniu pliku. W SE rozmiar/położenie/proporcje wyświetlanego obrazu możesz zmienić przyciskając prawy przycisk myszy na obrazie i przeciągając odpowiednio "siatkę". Pokombinuj z tym więcej, to rozkminisz jak rozciągać, a jak przesuwać, itd. Osobiście uważam, że najlepiej to robi MPC, ale pytałeś o SE, to odpowiadam o SE.
Czuję w kościach, że się nie zrozumieliśmy
Wiem o tej siatce, i to właśnie za jej pomocą zwężam obraz. Chodzi o to, że w jednych filmach zwęża mi się tylko góra i dół ekranu, a w innych całość. Za cholerę nie mogę tego zmienić. Nie jest to raczej wina kodowania, bo dla orientacji przed chwilą zainstalowałem FFDshow i niektóre filmy zaczęły/przestały zwężać się tak, jak robiły to wcześniej. Strasznie irytująca sprawa, bo zazwyczaj oglądam anime w taki sposób, że zwężam film z góry i z dołu, a napisy przesuwam na powstały w ten sposób czarny pasek pod obrazem. W ten sposób tekst nie zlewa mi się z hardkiem, a i korekty łatwiej się robi. Any ideas?
"Skazany na zajebistość"
No właśnie w tym jest cały ból, że SE potrafi raz skalować proporcjonalnie rozmiar (szer i wys jednocześnie), a raz tylko proporcje (samą szer, lub samą wys). Wszystko zależy jak się chwyci myszką, a że w dodatku SE różnei sobie to (czyli gdzie i jak chwyciliśmy) interpretuje, to jest jak jest.
Dobrym rozwiązaniem jest użycie MPC (można wyświetlać napisy w stosunku do obrazu filmu - wtedy sa na filmie, lub w stosunku do całego ekranu - wtedy mogą być na czarnych pasach).
Innym rozwiązaniem jest zostanie w SE, a do skalowania użycie filtrów FFDShow. Jak włączysz sobie film, to upewnij sie, że jest dekodowany przez FFDshow, następnie wejdź w jego opcje (albo przez ikonkę w trayu, albo przez: prawy myszy w SE->menu kontekstowe media player->właściwości i tam odnaleźć FFDShow i wejść w ustawienia. W opcjach odnaleźć odpowiedni filtr i go włączyć, a następnie za jego pomocą ustawić jak ma być skalowany obraz. Opis filtrów znajdziesz w Podręczniku Fansubbera na GTW.
Senkju
"Skazany na zajebistość"
Ja mam inny problem z subeditem, gdy chcę oglądać anime zakodowane w formacie wmv (wmv+wma)to player odtwarza mi tylko obraz bez dźwięku a do tego długo się ładuje zanim zacznie odtwarzanie. Mam zainstalowane kodeki K-Lite Mega Pack. W innych playerach wszystko chodzi normalnie. Dźwięk jest zakodowany w wma9 pro. Wydaje mi się, że subedit nie potrafi załadować kodeka audio. Proszę o pomoc.
Upewnij się, że masz zainstalowane dekodery do WindowsMedia (można ściągnąć ze strony MS).
FFDshow nie ma pełnego wsparcia dla WM (zwłąszcza dla nowszych wersji WM)
P.S.
Zjadacz: skalowanie w MPC masz za pomocą klawiszy numerycznych.
Ostatnio edytowany przez Suchy (2007-12-26 19:36:52)
Odświeżam:
Mam mały kłopot z subeditem i hand maid may w wersji ogm. Otóż gdy chcę obejrzeć
jakikolwiek odcinek i załaduję napisy ass to po chwili program sam się wyłącza. mam zainstalowane kodeki cccp ale na k-lite'ach też próbowałem i nic. ma ktoś jakieś pomysły??
A wyskakuje "Wyślij raport o błędach"?
Jeśli nie i się sam wyłącza, to może proc i ram nie wyrabia? Bo najczęściej wtedy zdarzają się samoczynne zamknięcia programów.
Więcej szczegółów. Chyba że ci się to zdarza tylko przy tym Hand Maid Guy, to może jakaś kłótnia w kodekach, chociaz to by się raczej objawiło pikselozą na obrazie, zielonymi pasami, "Nie wysyłaj" właśnie, zamuleniem albo brakiem dekodera.
Rozwiązałem problem. Okazało się, że coś było nie tak z napisami ass, bo jak zmieniłem format na sub to wszystko śmiga
To pewnie ass jakieś naładowane było do przesady i ci zmulało kompa assem a nie ogmem.
Mam problem z odtwarzaniem napisów w pleyerze. dzisiaj zmieniłem grafe z agp na pcie i chciałem sobie coś obejrzeć, ale napisy wyświetlają się z czarnym tłem, gdy włączam opcję przezroczyste napisy tło staję się troszkę jaśniejsze ale nadal jest. i o co w tym chodzi? jak się tego pozbyć?
Kurczę, dawno już nie zagłębiałem się w tajniki sprzętowe, ale z tego co jeszcze pamiętam, to po takich operacjach, jak zmiana grafy, dobrze byłoby postawić system na nowo, bo się może coś gryźć, ale tak jak mówię, dawno się już w to nie bawiłem. Zalecałbym to gdzieś jeszcze zweryfikować. Swoją drogą agp na pci? Masz jakąś "śmieszną" płytę skoro obsługuje to i to .
No moim ostatecznym krokiem miał być format ale myślałem że go uniknę. A płyta to asrock dual sata 2:) taki kombajnik bo i można tam wsadzić jakoś procka pod am2;)