#1 2006-11-12 20:32:12

opcy
Użytkownik

Saiunkoku Monogatari

Jako że nikt nie pisze wrażeń z obejrzenia tego anime, tak wiec ja coś naskrobie.
Anaka w poście o nowych anime w sezonie zakwalifiowała to anime jako zapowiadające się na coś w stylu Fushigi Yuugi, lub jako anime dla dziewczyn, więc triochę trwało zanim zabrakło mi innych rzeczy do oglądania że postanowiłem dać mu szanse.

I powiem że spotkało mnie miłe zaskoczenie, anime temu bliżej do Juuni Kokki niż do FY, fabuła nie rozpływa się w romansach, a sielankowa akcja tego anime potrafi całkiem zgrabnie przerodzić się w intrygę jakich wiele było na dworach cesarskich Chin i Japonii (w okresie Heinan).

Nawet jeśli nie jest to anime wybitne (niestety ustępuje Juuni Kokki) to potrafi przyciagnąc do ekranu, zwłaszcza jesli chce się zrobić przerwę pomiędzy "mocniejszymi" seriami.

Rzecz dzieje się w państwie Saiun, w którym po wieloletniej wojnie domowej na tronie zasiada młody cesarz, niestety chodzą słuchy że jest on leniwym homoseksualistą, nieprzejmującym się wcale losem państwa. Dlatego też doradcy cesarza zwracaja się do córki nadwornego archiwisty (pochodzącej ze znaczącej lecz biednej rodziny arystokratycznej) by zgodziła się zostać czasowo konkubina cesarza i nauczyła go tego i owego. I tak nasza bohaterka Shuurei i jej sługa Seiran trafiają na dwór cesarski, w sam środek sieci intryg... dalej musicie zobaczyć sami.

Zapomniałem wspomnieć o bardzo ważnej rzeczy, mianowicie opening z tej seri mogę spokojnie zaliczyć do czołówki najlepszych jakie słyszałem okej 

Link na AniDB
Wszystkie przetłumaczone odcinki dostępne są na Youtube, to dla tych co chcieli by zobaczyć co to jest a nie chce im się czekać i sciągać.

Ostatnio edytowany przez opcy (2006-11-12 20:41:16)

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#2 2006-11-12 23:06:20

lilith_
Moderator

Odp: Saiunkoku Monogatari

Mi tez się to anime podoba. Choć przyznam, że na początku spodziewałam się czegoś innego:)
Seria ta jest o tyle fajna, że nie idzie jej łatwo przewidzieć. Tak jak wspomniał ~opcy akcja przechodzi ze spokojnej sielanki w zagmatwaną intrygę. Na plus mogę również zaliczyć humor występujący w serii. Zdarzają się czasem takie momenty, że można się popłakać ze śmiechu:D
Wszystkim polecam jako coś lekkiego i fajnego:)

"Chodź, poluj ze mną. Zostaw ból i bądź znowu wolny. Tu każdy czas jest teraźniejszością i wybór należy do ciebie. Wilki nie mają króla."

#3 2007-12-29 20:55:33

Nanami
Użytkownik

Aż dziwne, ze angielskie grupy hardsubowe zatrzymały się na 8 odcinku drugiej serii i cisza... A rawki leca juz do 20 któregoś jak nie dalej. No, ale na Hyperze ma leciec podobno od stycznia smile Wciągająca seria, nie ma co.

PS. Seiran nie jest sługa Shuurei, a jej przybranym bratem, który poczuwa sie do ochraniania jej smile

#4 2008-01-04 22:19:03

yunik
Użytkownik

Bardzo fajne anime i mila odskocznia od tych wszystkich naruto, bleach...

yunik napisał:

I powiem że spotkało mnie miłe zaskoczenie, anime temu bliżej do Juuni Kokki niż do FY

Zgadzam się - tzn. to anime nie jest podobne do Fushigi Yugi (FY osobiście nie przypadło mi do gustu)

Ostatnio edytowany przez yunik (2008-01-04 22:26:13)

#5 2008-01-04 22:26:46

monikafis123
Użytkownik

Ja również uważam że jest to całkiem fajne anime, zarówno kreska jak i sama treść, polecam każdemu.

#6 2008-01-23 08:37:12

Dataz
Użytkownik

opcy napisał:

Zapomniałem wspomnieć o bardzo ważnej rzeczy, mianowicie opening z tej seri mogę spokojnie zaliczyć do czołówki najlepszych jakie słyszałem okej

Ja myślę że ending jest równie najlepszy jak opening, wiedziałbyś o co mi chodzi gdybyś zrozumiał jego treść;) Aktualnie jestem w trakcie tłumaczenia jednej i drugiej piosenki.

A co do samego anime to również mi się bardzo podoba, szczególnie kreska przy Shuurei xD I zaskakujące momenty zwykle przy samym końcu danego odcinka. trzyma w napięciu równo :>

#7 2008-01-23 23:54:17

paulina2909
Użytkownik

Mi się również podobało smile_big Ładna grafika i fabuła ciekawa. Wątek miłosny również niebanalny smile Jeśli chodzi o drugą serię, powiem tyle, że pierwsza była dużo ciekawsza wg. mnie smile

#8 2008-01-24 00:03:17

Zjadacz
Użytkownik

Dataz napisał:

Ja myślę że ending jest równie najlepszy jak opening,

Olaboga...

"Skazany na zajebistość"

Stopka forum

© Animesub.info 2024