#221 2007-12-18 00:42:24

Winged
Użytkownik

Odp: Jaka jest twoja ulubiona książka

Obiwanshinobi napisał:
Winged napisał:

To był dobry dzień. Od razu mogę dać pierwsze dwa miejsca dla ulubionych pisarzy:
1) John Irving
2) Mario Vargas Llosa

Dzieła obydwu czytałem i wspominam je z obrzydzeniem (latynoamerykańską prozę, z którą miałem w życiu do czynienia, generalnie uważam za obleśną).
P.S. Przypuszczam, że spodoba Ci się twórczość Angeli Carter, autorki chwalonej przez Neila Gaimana (dla mnie to akurat żadna rekomendacja). Szczerze polecam tylko Mariannę i barbarzyńców (powinna być w bibliotekach), lekturę innych jej dzieł wydanych w Polsce odradzam.

Nie omieszkam przeczytać. Dzięki. smile

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#222 2007-12-18 10:25:31

hades 36
Użytkownik

Dla mnie podobają się książki Stephena Kinga:
Zielona mila
4  pory roku
Lśnienie
Uciekinier
Mroczna wieża

Mam jeszcze inne ale jeszcze ich nie przeczytałem.

1a35b97f0d5e1bdb.jpg

#223 2007-12-18 10:48:59

Marcin G
Użytkownik

Seria o Jakubie Wędrowyczu
Książki z Świata Dysku
Seria Mroczne Materie

#224 2007-12-18 13:24:24

krzykr
Użytkownik

Sayuri napisał:

Nie za bardzo wiedziałam, gdzie zadać to pytanie, więc napiszę tutaj.
Planuję zapoznać się z książkami R.A. Salvatore, ale za bardzo nie wiem w jakiej kolejności należy czytać jego powieści, tak żeby układały się zdarzeniami w całość? Od czego zacząć - Trylogii, Doliny Lodowego Wichru czy może Dziedzictwa albo jeszcze czegoś innego? Bardzo proszę o pomoc kogoś zaznajomionego z tymi powieściami, bo zacznę jeszcze czytać książkę, którą powinno się przeczytać szóstą w kolejności baka xD

Liia ci częściowo odpowiedziała. Jeśli jednak zależy ci tylko na cyklu o Drowie a tytuły przytoczone to sugerują, to dam ci troszkę zmienioną kolejność książek ze świata Forgotten Realms.

1 Trylogia Mrocznego Elfa (preludium)
2 Trylogia Doliny Lodowego Wichru
3 Dziedzictwo Mrocznego Elfa
4 Ściezki Mroku (tu bodajże poznajemy kapłana Cadderly^ego)
5 Pięcioksiąg Cadderly'ego (preludium kapłana Cadderly^ego)
6 Trylogia Klingi Łowcy.
7 Saga Najemnicy (tego nie czytałem, tytuł jednak co nieco sugeruje)

Spotkałem się jeszcze z opinią, że Opowieść włócznika i Karmazynowy Cień rozgrywają się w nieco innych światach więc ich jeszcze nie ruszyłem.

#225 2008-01-02 09:58:42

Cardano
Użytkownik

Do wcześniej wymienionych dodałbym jeszcze "Króla szczurów" Clavella, genialna książka.

#226 2008-01-02 10:57:48

rohninn
Użytkownik

Hobb Robin-Skrytobójca

#227 2008-01-02 13:49:36

Aizen
Użytkownik

Ostatnimi czasy zafascynowały mnie książki Jamesa Redfielda: Niebiańska Przepowiednia (sfilmowana) , Dziesiąte Wtajemniczenie , no i Tajemnica Shambhali smile

#228 2008-01-10 09:03:45

Vaernil
Użytkownik

Właśnie (przed 5 minutami) skończyłem czytać cykl Hyperion. Po prostu cudo, dawno (właściwie nigdy) nie czytałem czegoś podobnego (i ten epicki rozmach, eh).
Jedyna wada serii jest taka, że najzwyczajniej w świecie się kończy.
Dziękuję Ci Freeman, bo to głównie dzięki Tobie zainteresowałem się tym tytułem.

Teamwork is essential, it gives the enemy other people to shoot at.

#229 2008-01-24 20:12:27

Sobol15x
Użytkownik

Do ścisłej czołówki moich ulubionych książek należą:
Douglas Adams - "Autostopem przez Galaktykę. Trylogia w pięciu częściach."
Książka pokazuje, że to nie my mamy problem tylko świat. Przeczytałem z 5 razy cały cykl i zamierzam się wziąć też za wersję ang. Generalnie polecam ludziom, którzy mają tzw. "dół". I pamiętajcie: "Don't Panic".
Terry Brooks - Seria "Magiczne królestwo"
Moja ulubiona seria fantasy, która mocno rozbudowała moją wyobraźnię. Generalnie przez miesiąc po przeczytaniu, byłem jeszcze w innym świecie.
Lawrence Watt-Evans - "Jednym Zaklęciem".
Jaką karierę może zrobić czarodziej, który zna tylko jedno proste zaklęcie? Generalnie tak jak powyżej. Książka posiada boski motyw otwierania słoika smile_big.
Gordon R. Dickson - "Smok i Jerzy"
Niestety tylko tą cześć dane mi było do tej pory przeczytać, ale poluję na resztę. Dobra książka nawet bardzo. Generalnie polecam fanom smoków i nie tylko ;].

I na koniec szczypta niezadowolenia.
J. R. R. Tolkien - "Władca Pierścieni"
Patrząc na ten tytuł to mam wrażenie, że jest gorszy od "Hobbit, czyli tam i z powrotem" oraz "Silmarillion". Mgliste wspomnienia z książki i w ogóle jakoś z perspektywy czasu nie przypadła mi do gustu. Nie chce się czytać 2 raz, aczkolwiek można się zapoznać z lekturą.

Ostatnio edytowany przez Sobol15x (2008-01-24 20:15:10)

Kogucik zesrał się na wietrze. Opryskał Zbysława na swetrze.
Za x - pocałujcie w dupe nas
Za x - pocałujcie w trąbke nas
Za x - pocałujcie Tadzia w Tadzia
W Tadzia nie wypadzia!

#230 2008-01-24 20:21:24

Freeman
Użytkownik

Vaernil napisał:

Właśnie (przed 5 minutami) skończyłem czytać cykl Hyperion. Po prostu cudo, dawno (właściwie nigdy) nie czytałem czegoś podobnego (i ten epicki rozmach, eh).
Dziękuję Ci Freeman, bo to głównie dzięki Tobie zainteresowałem się tym tytułem.

Cała przyjemność po Twojej i mojej stronie smile

#231 2008-01-24 20:39:58

Quithe
Użytkownik

hades 36 napisał:

Dla mnie podobają się książki Stephena Kinga:
Zielona mila
4  pory roku
Lśnienie
Uciekinier
Mroczna wieża

Mam jeszcze inne ale jeszcze ich nie przeczytałem.

Wiem, że King jest pisarzem popularnym, ale czytanie jego książek nie powinno mieć wpływu na kaleczenie wypowiedzi... Muszę to zaznaczyć, bo sam uwielbiam jego książki. Swoją drogą ciekawe, że osoby czytające nic nie wynoszą z faktu czytania i dalej błędnie posługują sie językiem ojczystym. Ale to tak na marginesie xD

Odnośnie tematu. Niedawno skończyłem czytać ostatnią wydaną u nas książkę Chucka Palahniuka (tak, to ten gość od Fight Clubu jezor) - czyli "Udław się". Cóż, ta pozycja umacnia go w czołówce moich ulubionych pisarzy. Teraz muszę dorwać "Rozbitka". Ale najpierw trzeba dokończyć "Paragraf 22" Hellera. Zabójcza pozycja, uwielbiam takie poczucie humoru smile_big

Ostatnio edytowany przez Quithe (2008-01-24 20:54:59)

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#232 2008-01-24 20:59:03

myslo
Użytkownik

@Quithe też kończę "Paragraf 22". Zacząłem od filmu ale ktoś mi powiedział, że książka jest lepsza i muszę przyznać mu rację. Co do moich ulubionych pozycji to wymieniłbym "Kroniki Wampirów" Anny Rice.

#233 2008-01-24 21:07:45

Zgrzyt
Użytkownik

ja tam nie czytam za dużo(brak czasu) ale i tak lubię twórczość Howarda Phillipsa Lovecrafta czy zbiory felietonów Jeremyego Clarksona

#234 2008-01-24 21:20:17

Rekid
Użytkownik

myslo napisał:

@Quithe też kończę "Paragraf 22". Zacząłem od filmu ale ktoś mi powiedział, że książka jest lepsza i muszę przyznać mu rację. Co do moich ulubionych pozycji to wymieniłbym "Kroniki Wampirów" Anny Rice.

Zgadzam się w pełni z wami. "Paragraf 22" to prawdziwa gratka dla ludzi, którzy lubią abstrakcyjne poczucie humoru. smile Przykładowo bombardowanie własnych jednostek za niezbyt logiczne udziały w handlu z wogiem:) Albo sam słynny paragraf, który jest absurdem samym w sobie.

Co do "Kroniki Wampirów", bardzo ciekawa pozycja dla lubiących się w tematach mrocznych oraz delikatnej schizy, także dla osób myślących nad egzystencją i powodem życie. Kto oglądał "Wywiad z wampirem", koniecznie powinie przeczytać książkę.

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

#235 2008-01-24 21:25:58

Dżibril
Użytkownik

Aizen napisał:

Ostatnimi czasy zafascynowały mnie książki Jamesa Redfielda: Niebiańska Przepowiednia (sfilmowana) , Dziesiąte Wtajemniczenie , no i Tajemnica Shambhali smile

Niebiańska przepowiednia ? Koleś spotyka dawna znajomą i postanawia wyruszyć w świat by po kolei poznać różne wtajemniczenia ( w sumie 10 )? Ludzie którzy je poznali widzą energię otaczającą osoby itp. itd. ? NIe jestem pewny czy mówimy o tej samej książce , ale to o czym ja teraz pisze to gniot nie z tej ziemi .

Freeman napisał:
Vaernil napisał:

Cała przyjemność po Twojej i mojej stronie smile

Też zakupiłem Hyperiona z zamiarem przeczytania go... , ale latające drzewa , ludzie bez żadnych modyfikacji , świat przepełniony wiarą , templariusze. Dotarłem do początków opowieści księdza , i póki co odpadłem. Mam nadzieje , że dalej jest lepiej jezor.

Ostatnio edytowany przez Dżibril (2008-01-24 21:29:58)

#236 2008-01-24 22:20:19

m_jay
Użytkownik

A ja podam moje dwie ulubione ksiazki z dziecinstwa, ktore odkrylem niedawno na nowo dzieki googlom:

Wieczna Wojna -Joe Haldeman
Dalekie Szlaki - Siergiej Sniegov

Ostatnio edytowany przez m_jay (2008-01-24 22:21:27)

WoodenJesus.png

#237 2008-01-24 22:29:33

Wanderer
Użytkownik

Idąc za czyjąś radą z tego forum (chyba Freemana) przeczytałem ostatnio Hyperiona Dana Simmonsa i mogę szczerze polecić tę książkę każdemu miłośnikowi sci-fi. Tylko końcówka nie teges, ale są kolejne częsci (których nie idzie dostać) więc pewnie reszty dowiemy się tam smile

"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats

#238 2008-01-24 22:32:22

Winged
Użytkownik

Wanderer napisał:

Idąc za czyjąś radą z tego forum (chyba Freemana) przeczytałem ostatnio Hyperiona Dana Simmonsa i mogę szczerze polecić tę książkę każdemu miłośnikowi sci-fi. Tylko końcówka nie teges, ale są kolejne częsci (których nie idzie dostać) więc pewnie reszty dowiemy się tam smile

To to się jednak nie kończy? SPOJLER A ja wstawiłem sobie zakończenie z "Czarnoksiężnika z krainy Oz" i wszystko grało. SPOJLER

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#239 2008-01-24 22:35:43

Wanderer
Użytkownik

W sumie kończy się tak, że można by sobie samemu dopowiedzieć końcówkę. Ale cała seria ma 4 tomy, więc ciąg dalszy jest właśnie tam smile

"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats

#240 2008-01-25 00:07:51

Aizen
Użytkownik

Dżibril napisał:
Aizen napisał:

Niebiańska przepowiednia ? Koleś spotyka dawna znajomą i postanawia wyruszyć w świat by po kolei poznać różne wtajemniczenia ( w sumie 10 )? Ludzie którzy je poznali widzą energię otaczającą osoby itp. itd. ? NIe jestem pewny czy mówimy o tej samej książce , ale to o czym ja teraz pisze to gniot nie z tej ziemi .

Dla Ciebie gniot dla mnie arcydzieło (w sumie 11) oczkod

Stopka forum

© Animesub.info 2024