Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Cóż jako że od dłuższego czasu (ok. 3 miesięcy) nie miałem czasu(praca, życie itd.), jednak wystarczyło by zobaczyć jakieś anime i tu padło na ZACHWALANE anime Kanon 2006.
UWAGA SPOILERY
I co mnie spotkało ? oj rozczarowanie.
Pierwsze odcinki uderzają/kaleczą atmosferą anime Air . Czym bardziej się zagłębiamy, tym gorzej ilość małoletnich bohaterek przyprawia o mdłości, irracjonalnie zaaplikowana magia itp. rzeczy(np. złe duchy, dziewczynka która jest ale jej niema bo jest w śpiączce!) sprawiają że to anime nie jest dla zwykłych śmiertelników. Scenariusz goryszy niż w pierwszym Kanon'ie co prubowano nadrobić oprawą graficzną(nawet się udało). I te nieotparte wrażenie że twurcy chcieli by usmiercić wszytkie te dziewczyny na różnie tadetnie dramatyczne sposoby [cojest]ale wcześniej przygotowany scenariusz im w tym przeszkodził.. Jednak musze przyznać żę nie jest ono przewidywalne i kilka zdażeń było naprawde dziwacznych/zaskakujących. Jednak stanowczo doradzam ten mix super cukru z pseudo ciężką tematyką. Jest to anime o metalności seri Air, tylko tu mamy więcej bohaterek a poziom naiwności wzróśł wprostproporcjonalnie do ich ilości. Toż to nie do zniesienia.
Jeśli mimo to myślisz że jesteś kozak i tak postanowisz obejrzeć , życzę powodzenia .
I tu chciałbym się dowiedzieć co tak porusza ludzi że się owy m animcem zachwycają? I mam nadzieje że nie tylko ja tak myślę o tym anime.
Zależy jak pratrzysz na anime Air, bo porównujesz niektóre elementy do niego w taki sposób jakby Air był anime nieudanym, dennym, nudnym. Są gusta i guściki i w twój nie chcę wnikać, ale jeśli Air ci się nie podobał to nie trzeba było się zabierać za Kanon'a.
"to anime nie jest dla zwykłych śmiertelników" - Co w tym złego - nie jest tandetą jak anime gdzie się nie myśli tylko ogląda dziewczynki z podstawówki robiące dziwne, śmieszne na siłę, rzeczy.
Dziewczyny moze i są młode, ale zauważ, że nigdzie nie masz wykroczenia poza to co w tym wieku 'przystoi'...
Co lubie w kanonie? A no właśnie to, że Mi się Air podobał i te klimaty są w moim mniemaniu zjadliwe. Te nadprzyrodzone elementy niekoniecznie muszą działać na szkodę...
Jedyne co mogę zarzucić serii z 2006 to wtórność w stosunku do pierwszego Kanona z 2002 roku.
BTW. "Jeśli mimo to myślisz że jesteś kozak i tak postanowisz obejrzeć , życzę powodzenia . "
Nie wszyscy mają takie mniemania jak Ty.
Air dla mnie to szmatławiec - po dwóch epach zrezygnowałem, natomiast Kanon (zarówno stary jak i nowy) bardzo mi się podobał Jeśli Kanona miałbym do czegoś porównać pod względem klimatu to na myśl przychodzi mi gra Nocturnal illusion
Zależy jak pratrzysz na anime Air, bo porównujesz niektóre elementy do niego w taki sposób jakby Air był anime nieudanym, dennym, nudnym.
Tak uważam (nawet otym pisałem na forum)
Są gusta i guściki i w twój nie chcę wnikać, ale jeśli Air ci się nie podobał to nie trzeba było się zabierać za Kanon'a.
Kierowałem się ocenami i nie sprawdzam o czym to (tym bardziej że znałem zarys historii pierwszego Kanon'a
"to anime nie jest dla zwykłych śmiertelników" - Co w tym złego - nie jest tandetą jak anime gdzie się nie myśli tylko ogląda dziewczynki z podstawówki robiące dziwne, śmieszne na siłę, rzeczy.
Dziewczyny moze i są młode, ale zauważ, że nigdzie nie masz wykroczenia poza to co w tym wieku 'przystoi'...
Hmmmm owszem oklepane schematy dziewczęcych postaci nie są tandetne i oklepane, A walka z potworami (które jak się okazuje nie istnieją ale i tak są) czy jednak występujące niby śmieszne scenki cą porywające i i wielce ciekawe
Nie wszyscy mają takie mniemania jak Ty.
To czyni świat ciekawszym
Pierwsze odcinki uderzają/kaleczą atmosferą anime Air .
Ten tytuł jest z założenia skierowany do fanów Air, więc nie rozumiem zarzutu.
Czym bardziej się zagłębiamy, tym gorzej ilość małoletnich bohaterek przyprawia o mdłości
Akurat Kanon jest jedną z tych serii, w których postawą jest właśnie przywiązanie widza do tych bohaterek.
irracjonalnie zaaplikowana magia itp. rzeczy(np. złe duchy, dziewczynka która jest ale jej niema bo jest w śpiączce!) sprawiają że to anime nie jest dla zwykłych śmiertelników.
Mi to zbytnio nie przeszkadzało:P.
Scenariusz goryszy niż w pierwszym Kanon'ie
Nie wiem, nie oglądałem pierwszej wersji.
I te nieotparte wrażenie że twurcy chcieli by usmiercić wszytkie te dziewczyny na różnie tadetnie dramatyczne sposoby [cojest]ale wcześniej przygotowany scenariusz im w tym przeszkodził..
No, tutaj rzeczywiście muszę się zgodzić, że zwalenie masy problemów na wszystkie dziewczyny jest z lekka naciągane, ale z tą tandetą się nie zgodzę.
Jest to anime o metalności seri Air, tylko tu mamy więcej bohaterek a poziom naiwności wzróśł wprostproporcjonalnie do ich ilości. Toż to nie do zniesienia.
IMO Kanon jest lepszy od Air, i nie powiedziałbym, że Kanon jest bardziej naiwny:P.
Air i Kanon sa świetne ! Zalezy co ktos lubi zresztą !
Jeśli Kanona miałbym do czegoś porównać pod względem klimatu to na myśl przychodzi mi gra Nocturnal illusion
O, to chyba zacznę oglądać, bo gierka była dobra
"Skazany na zajebistość"
Tematy o Kanonie już są, jeden nawet sam zakładałeś - nie można było podpiąć?
Hmm... po takim poście od ~Zgrzyta zwątpiłem, czy próbować ściągać nowego Kanona. Skoro pierwszy mnie nie przekonał (był moim zdaniem dość monotonny), to jego "odświeżany kotlet" też pewnie mi nie podpadnie pod gusta.
PS.
Co do "Air" - polubiłem to anime za klimatyczną muzykę i urocze sekwencje animowane. Szczerze mówiąc miałem niekiedy wrażenie, że "sielskość" Air zbliża go do "Zmróż oczy", "Prostej historii" Lynch'a, czy choćby "Dróżnika". W każdym bądź razie dla mnie było to parę chwil z życia, w których ładowałem psychiczne baterie na maksa i dlatego nie powiem złego słowa o tym anime. Mam juz wyrobione swoje zdanie, więc "żaluzje" i "gorzkie żale" innych i tak przechodzą przez filtr mych własnych doznań. Każdy odczuwa po swojemu...
Nie bądź zbyt hardy, życie krótko trwa,
A los twój marny, co przeznaczył, to ci da.
Nie bądź zbyt hardy...
Może ktoś powiedzieć że klimaty Air i Kanon są podobne i będzie w miał w części racje, lecz Air jak pamiętam był genialnym anime ze wzruszającym zakończeniem, piękną opowieścią. Niestety w Kanon było wiele,krótkich historii ale co najgorsze minimalnie odziaływujących czyli obejrzało się ale oczekiwało się czegoś więcej. Widzę że są ludzie co bardziej woleli Kanona, ale w moim przypadku było odwrotnie.
Ale zaśmiecanie forum kolejnymi takimi tematami jest niepotrzebne zwłaszcza że jest temat o tym anime.
Strony 1