Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Jestem świeżo po obejrzeniu 1-go epa i co mogę rzec...: anime może mieć potencjał? ale to sie okaże w następnych epach
Info z Anidb:
Based on a light novel series by Amamiya Ryo, illustrated by Poko.
A story about a miracle, involving Fumika, a quiet but hard working girl who wears a uniform of a mail carrier, and her talkative staff and partner Mayama. The Shigofumi is a posthumous letter, the last resort of relaying a deceased person`s last message to his/her loved ones: family, friends, and significant other.
W skrócie anime jest o dziewczynie Fumika, której zadaniem jest przesyłanie listów od osób które już umarły.
Pierwsza myśl jaka mi przyszła to, że jest podobne do ' Hell Girl ', gdzie dziewczyna wysyłała ludzi do piekła ( nie wiem skąd mi to przyszło do głowy ).
Również OP [ ALI PROJECT - Kotodama ] zasługuje na wysokie noty:). ALI PROJECT możemy znać chociażby ze wspaniałego ED do 'CODE GEASS' czy tez od OP's do ' ROZEN MAIDEN'
Końcówka odcinka mnie po prostu powaliła , ale to zobaczycie jak obejrzycie ( nie będę spojlerował )
Ostatnio edytowany przez mariodreamer (2008-01-16 21:36:45)
Jak dla mnie swietny tytul. Jednym z najwiekszych atutow jest napewno bardzo klimatyczna muzyka. Sam z niecierpliwoscia bede czekal na release ost'a. Co do koncowki - swietna. Tyle ze to znaczy ze cale anime bedzie przedstawione w stylu Shinigami ballad (1odcinek - jedna odrebna historia) tyle ze mroczniejsze. Sadze ze lepsze by bylo gdyby glowna os fabuly opierala sie na jednej historii (Co jednak moze sie stac. Bo nastepny ep kontynuuje nadal ta historie)
Ja z obejrzeniem sobie poczekam aż jakaś grupa wyda to w wersji nie HD, bo mi komp takiej rozdziałki nie wyrobi:(.
Grupa, które to wydała ma tak tragiczny przekład, że głowa mała. Nie ktoś lepszy się na to rzuci, to wtedy może nawet powstaną suby. ;)Chcę to obejrzeć, bo interesuje mnie ten tytuł.
m33w-fansubs puscil swojego release'a =]
http://m33w-fansubs.com/?p=102
Ostatnio edytowany przez ciapek (2008-01-18 15:44:30)
Obejrzałem 1 odcinek.
Na początku, dejm, 2 płonąca Szana, ale nie!
To chyba przez to zakończenie, niezwykle brutalne. Po obejrzeniu 1 epka nie można za dużo powiedzieć, więc na razie będę milczał.
Właśnie ściągam 2 odcinek, już nie mogę się doczekać!:D
O ile pierwszy odcinek był bardzo nastrojowy i przez większość czasu był tu niemal miły nastrój, który pod koniec oczywiście się zmienia, bo końcówka pierwszego epa jest olbrzymią niespodzianką (postarajcie się nic, ale to nic o tej końcówce nie mówić - ludzie będą bardziej nią wglebiani ;P), to drugi ep świetnie zderza bardzo negatywne emocje z pozytywnymi, czego rezultatem jest spore napięcie i wiele emocji - mnie drugi ep mocno ruszył.
Tu twórcy pokazali klasę - wszystko jest podane bez chamskiego epatowania, cały czas świetny klimacik, no i najważniejsze - rewelacyjna bezstronność. Tu nie ma np. faworyzowania dobrych ludzi i glebienia złych, tu nawet po prawdzie nie ma dobrych i złych ludzi, tu po prostu ludzie sami sobie zapracowują na swój los, choć za końcowy obraz wydarzeń odpowiedzialny jest los. A wszystko to dobrze pokazano - nastrojowo, bez moralitetów i ta bezstronność...
Strasznie mi się podobało jak kobitka w sierocińcu mówi, że właściwie dobrze, że niektórym dzieciakom zginęli rodzice, bo to co wyczyniali oni za życia z tymi dziećmi wołało o pomstę do nieba i właściwie ich śmierć jest błogosławieństwem dla tych dzieci. W sumie czasami niemal każdy tak myśli, choć uważane jest to za coś niewłaściwego, a tu niesamowicie zderzono to z resztą historii i wyszła moralna przewrotka i można zacząć postrzegać zbrodniarza jako ofiarę...
Zaczynam chyba dostrzegać oś głównego wątku, którym jest historia Fumiki - twórcy dają rzadkie, ale w miarę wyraźne wskazówki (naga dziewczyna i litery, strzał ze zdobionego pistoletu i pewien tekst Fumiki, gdy uskrzydlona startuje do lotu) - wygląda na to, że kroi się coś mocnego
No i strasznie mi się podoba muzyka - niesamowicie wspiera klimat. OP po prostu może być, za bardzo mi "Rozen Maiden'ami" zajeżdża...
Ostatnio edytowany przez filippiarz (2008-01-22 01:51:18)
Oglądałem to anime już dosyć dawno temu i niestety jak dla mnie ono jest zbyt głupie. Pierwszy odcinek jeszcze mi się bardzo podobał (szczególnie zaskakująca końcówka) , ale jak oglądałem drugi i zobaczyłem jego końcówkę to zastanawiałem się w jakim celu takie bzdury pokazują to znaczy po co ten sztuczny/bezsensowny dramatyzm. Później było raz lepiej raz gorzej. Niektóre odcinki były OK, ale za dużo wprowadzili tych bajek o jakimś znęcaniu się nad uczniami (uczennicami) w szkołach. Praktycznie w każdym anime bardzo beznadziejnie wyglądają takie sceny chyba, że dla Japończyków najlepszą reakcją jest brak reakcji (lub posłuszeństwo wobec każdego) bo może dla nich to normalne zachowania takich osób.
Ale ogólnie anime nie miało w sobie fajnego klimatu, a wiele postaci było irytujących jak dla mnie. Kreska i muzyka też przeciętne. Te dostarczanie listów od zmarłych mimo dobrego pomysłu okazało się niewypałem. To anime jest dla mnie jakimś irytującym tworem.
Oceniam je 3/10.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2010-08-06 02:43:20)
No i strasznie mi się podoba muzyka - niesamowicie wspiera klimat. OP po prostu może być, za bardzo mi "Rozen Maiden'ami" zajeżdża...
OST z tego anime to jedyna z tych rzeczy co w tym anime mi się podobało.. A OP zajeżdżało ci RM bo tu i tu ta sama babka śpiewała a jak na mój gust wszystkie jej piosenki brzmią tak samo.
A co do samego anime, ma ono to "coś". Mimo poruszanej tematyki niema tu na szczęście poruszania kwestii egzystencjalnej, za to anime ma coś co w pewien sposób nakłania do refleksji. Najbardziej mnie zainteresowały poboczne epizody wskazówki na temat tego o kim i o czym jest to anime. Kolejna rzecz jaką pamiętam to fakt że niema w nim wyraźniej granicy między dobrem i złem i to że sporo postaci przypadło mi do gustu.
Jeśli ktoś chce dodatkowej zachęty to wspomnę że za scenariusz odpowiada Ichirou Oukouch (RahXephon, Wolf's Rain, Eureka Seven) więc to anime nie może być aż tak złe.
Jedyne co mi się nie podoba do nie do końca spójna wizja świata przedstawionego w anime, i nie przepadam za tego typu oprawą graficzną.
Wystawiam 7.5/10 w swej nieobiektywnej skali.
Strony 1