#241 2008-01-25 00:18:03

Dżibril
Użytkownik

Odp: Jaka jest twoja ulubiona książka

Czyli mówimy o tym samym. Jeszcze się usprawiedliwie : nie oceniałem treści , gdyż nie dobrnąłem do końca. Oceniłem jedynie formę.

#242 2008-01-25 00:19:02

Freeman
Użytkownik

Winged napisał:
Wanderer napisał:

Idąc za czyjąś radą z tego forum (chyba Freemana) przeczytałem ostatnio Hyperiona Dana Simmonsa i mogę szczerze polecić tę książkę każdemu miłośnikowi sci-fi. Tylko końcówka nie teges, ale są kolejne częsci (których nie idzie dostać) więc pewnie reszty dowiemy się tam smile

To to się jednak nie kończy? SPOJLER A ja wstawiłem sobie zakończenie z "Czarnoksiężnika z krainy Oz" i wszystko grało. SPOJLER

Skoro jest to cykl składający się z 4 części, to trudno powiedzieć, żeby "się kończył" na pierwszej smile Simmons powiedział, że pisząc "Hyperiona" miał już zarys całości i to widać (w kolejnych tomach). "Fall of Hyperion" ma być w okolicach czerwca, "Endymion" chyba pod koniec roku, z czego wynika, że "Rise of Endymion" koło połowy 2009.

#243 2008-01-25 00:19:26

Aizen
Użytkownik

Dżibril napisał:

Czyli mówimy o tym samym. Jeszcze się usprawiedliwie : nie oceniałem treści , gdyż nie dobrnąłem do końca. Oceniłem jedynie formę.

Nie no spox , każdy ma prawo do własnego gustu smile_big

Ostatnio edytowany przez Aizen (2008-01-25 00:20:37)

#244 2008-01-25 00:35:47

Rekid
Użytkownik

a co powiecie na temat Mirosława Żambocha, czeskiego pisarza porównywanego do Mistrza ASa. Osobiście przeczytałem dwie jego książki w sumie żadna rewelacja na skale świata ale przyjemnie i szybko się czyta.

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

#245 2008-01-25 00:40:40

Dżibril
Użytkownik

Przeczytałem tylko jedną jego książkę : "Na ostrzu noża" , próbowałem sie nawet wziąc za drugą. Ale nie... facet sam nie wie o czym chce pisać.

Ostatnio edytowany przez Dżibril (2008-01-25 00:53:39)

#246 2008-01-25 01:59:13

Wanderer
Użytkownik

Freeman napisał:

Skoro jest to cykl składający się z 4 części, to trudno powiedzieć, żeby "się kończył" na pierwszej smile

No w sumie masz rację. Ale ten Hyperion to kończy się w takim momencie, że pochlastać się można jezor Normalnie jak niektóre serie anime cool

"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats

#247 2008-01-25 02:09:17

budyn
Użytkownik

Ulubionej książki nie mam, choć jest kilka które czytałem po kilka razy.
Do ulubionych wliczam

Cykl Świat Dysku Pratchett'a
Paragraf 22 Heller'a
Kilka Kryminałów A.Christie
Twórczość E.M.Remarque
Hrabia Monte Christo Dumas'a
Młode Lwy Shawn'a
Portret Doriana Graya Wilde
Król Szczurów Clavell

i wiele innych.

#248 2008-01-25 02:15:59

Krzyżu
Użytkownik

budyn napisał:

Ulubionej książki nie mam, choć jest kilka które czytałem po kilka razy.
Do ulubionych wliczam

Cykl Świat Dysku Pratchett'a
Paragraf 22 Heller'a
Kilka Kryminałów A.Christie
Twórczość E.M.Remarque
Hrabia Monte Christo Dumas'a
Młode Lwy Shawn'a
Portret Doriana Graya Wilde
Król Szczurów Clavell

i wiele innych.

Tak, ostatnia pozycja bardzo dobra:). Polecam.

lastfmbuttonbykiokuh.png

#249 2008-01-25 02:24:13

budyn
Użytkownik

Nie tylko ona:)

#250 2008-01-25 02:59:24

POLO88
Użytkownik

Ja ostatnio zaczytuję się w książkach Neila Gaimana. Polecam wszystkim Nigdziebadż i Amerykańskich Bogów.

#251 2008-01-25 03:05:08

budyn
Użytkownik

Mnie też się podobały. Jak lubisz Gaiman'a to  przeczytaj również "Chłapaki Ananasiego" i "Dobry Omen" napisany wspólnie z Pratchettem. "Dym i Lustra" też spoko,ale powieści pisze lepsze niż opowiadania. Jeszcze czytałem komiks "Sandman", też wart polecenia.

Ostatnio edytowany przez budyn (2008-01-25 03:06:16)

#252 2008-01-25 11:48:44

liia
Użytkownik

Wanderer napisał:
Freeman napisał:

Skoro jest to cykl składający się z 4 części, to trudno powiedzieć, żeby "się kończył" na pierwszej smile

No w sumie masz rację. Ale ten Hyperion to kończy się w takim momencie, że pochlastać się można jezor Normalnie jak niektóre serie anime cool

Jeszcze nie miałam przyjemności przeczytać Hyperiona (czeka sobie spokojnie w kolejce), ale jeśli chodzi o zakończenia przyprawiające czytelnika o obłędne wyczekiwanie następnego tomu, to wg mnie króluje tu "Pan Lodowego Ogrodu" Grzędowicza. Końcówka pierwszego tomu była niesamowita, teraz jestem na finiszu drugiego i coś czuję, że będzie podobnie.

budyn napisał:

Mnie też się podobały. Jak lubisz Gaiman'a to  przeczytaj również "Chłapaki Ananasiego" i "Dobry Omen" napisany wspólnie z Pratchettem. "Dym i Lustra" też spoko,ale powieści pisze lepsze niż opowiadania. Jeszcze czytałem komiks "Sandman", też wart polecenia.

Nie zapomnij również o "Gwiezdnym Pyle", mi się bardzo podobała. Nawet bardziej niż "Nigdziebądź".

Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)

#253 2008-01-25 13:27:03

2Pack
Użytkownik

Jaka jest moja ulubiona książka?

Odpowiedź prosta: "Pan Lodowego Ogrodu" Poezyja smile_lol

#254 2008-01-25 13:34:27

Freeman
Użytkownik

liia napisał:

Nie zapomnij również o "Gwiezdnym Pyle", mi się bardzo podobała. Nawet bardziej niż "Nigdziebądź".

Jakoś mi książki Gaimana nigdy nie wchodziły, ale "Gwiezdny Pył" czeka w kolejce do obowiązkowego przeczytania, bo film (wiem, że nie jest idealnym odbiciem książki) był przecudny po prostu. O ile się orientuję, w książce nie ma w ogóle wątku kapitana Shakespeare'a, który to wątek (i postać) w filmie były wymiatające smile

Ostatnio edytowany przez Freeman (2008-01-25 13:35:12)

#255 2008-01-25 13:56:03

liia
Użytkownik

Freeman napisał:
liia napisał:

Jakoś mi książki Gaimana nigdy nie wchodziły, ale "Gwiezdny Pył" czeka w kolejce do obowiązkowego przeczytania, bo film (wiem, że nie jest idealnym odbiciem książki) był przecudny po prostu. O ile się orientuję, w książce nie ma w ogóle wątku kapitana Shakespeare'a, który to wątek (i postać) w filmie były wymiatające smile

Kapitan "Szekspir" w książce się pojawia, ale jego wątek jest tylko epizodyczny. Mimo wszystko warto przeczytać bo sama opowieść jest bardzo baśniowa i nastrojowa. A w filmie de Niro WYMIATA!!!
Freeman, mógłbyś poprawić tytuł tego tematu.

Ostatnio edytowany przez liia (2008-01-25 13:57:27)

Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)

#256 2008-01-25 14:31:59

Quithe
Użytkownik

Na punkcie "Nigdziebądź" mam małą manię xD Dwa razy widziałem serial, od którego się zaczęło, przeczytałem książkę. A teraz czeka na mnie jeszcze komiks wydany w ramach "Mistrzów grozy" smile_big A skoro już o tym mowa, fanom Lovecrafta polecam także wydany w tej serii komiks pod odkrywczą nazwą "Lovecraft". Wątki biograficzne Phillipa połączono z jego utworami, a wszystko to podkreślono świetną, niestandardową kreską.

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#257 2008-01-25 14:53:11

Winged
Użytkownik

Freeman napisał:
Winged napisał:
Wanderer napisał:

Idąc za czyjąś radą z tego forum (chyba Freemana) przeczytałem ostatnio Hyperiona Dana Simmonsa i mogę szczerze polecić tę książkę każdemu miłośnikowi sci-fi. Tylko końcówka nie teges, ale są kolejne częsci (których nie idzie dostać) więc pewnie reszty dowiemy się tam smile

To to się jednak nie kończy? SPOJLER A ja wstawiłem sobie zakończenie z "Czarnoksiężnika z krainy Oz" i wszystko grało. SPOJLER

Skoro jest to cykl składający się z 4 części, to trudno powiedzieć, żeby "się kończył" na pierwszej smile Simmons powiedział, że pisząc "Hyperiona" miał już zarys całości i to widać (w kolejnych tomach). "Fall of Hyperion" ma być w okolicach czerwca, "Endymion" chyba pod koniec roku, z czego wynika, że "Rise of Endymion" koło połowy 2009.

Książka kończy się tak, jakby miał to być koniec. Nie pamiętam, czy się zagłębiałem w poszukiwania odnośnie istnienia kontynuacji, a spowodowane to było iście zakończeniowym końcem.
Dzisiaj muszę sklecić sobie jakieś zamówienie. Właśnie "Gwiezdny pył", "Wojna końca świata", może "Lód" Dukaja. W końcu sobie coś poczytam, a teraz za Harrego Portfela się biorę. smile

[EDIT]

Quithe napisał:

Na punkcie "Nigdziebądź" mam małą manię xD Dwa razy widziałem serial, od którego się zaczęło, przeczytałem książkę. A teraz czeka na mnie jeszcze komiks wydany w ramach "Mistrzów grozy" smile_big

"Obrazy grozy" chyba... Czy to takie odniesienie do... nie pamiętam czego.

Ostatnio edytowany przez Winged (2008-01-25 15:02:46)

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#258 2008-01-25 15:01:49

Freeman
Użytkownik

Winged napisał:

Książka kończy się tak, jakby miał to być koniec. Nie pamiętam, czy się zagłębiałem w poszukiwania odnośnie istnienia kontynuacji, a spowodowane to było iście zakończeniowym końcem.
Dzisiaj muszę sklecić sobie jakieś zamówienie.

I nie ciekawiły cię te wszystkie niezakończone wątki i góra pytań bez odpowiedzi? "Czarnoksiężnik z krainy OZ" raczej nie tłumaczy wszystkiego smile

#259 2008-01-25 15:07:48

Winged
Użytkownik

Freeman napisał:
Winged napisał:

Dzisiaj muszę sklecić sobie jakieś zamówienie.

I nie ciekawiły cię te wszystkie niezakończone wątki i góra pytań bez odpowiedzi? "Czarnoksiężnik z krainy OZ" raczej nie tłumaczy wszystkiego smile

W chwilę po lekturze tak. Później pomyślałem o Czarnoksiężniku i mój głód wyjaśnień zdecydowanie osłabł. Jednak skoro są kontynuacje to bez wątpienia po nie sięgnę.

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#260 2008-01-25 17:20:19

Shinma86
Użytkownik

Freeman napisał:
Winged napisał:
Wanderer napisał:

!!! "Rise of Endymion" (w polskim przekładzie "Triumf Endymiona") dostałam na gwiazdkę od ojca dwa lata temu XD Kupił w Centrum Handlowym REAL, w miękkiej oprawie. Bardzo mi się podobała, mimo, że nie czytałam poprzednich części. Za to tę część czytnęłam 4 razy.

Ostatnio edytowany przez Shinma86 (2008-01-25 17:22:52)

Stopka forum

© Animesub.info 2024