Nie jesteś zalogowany.
Nie widziałem nigdzie spisu gier na rozmaite platformy (głównie chodzi o PS2, rzecz jasna), w których mówi się po japońsku, ale napisy angielskojęzyczne umożliwiają granie i zrozumienie fabuły osobom nieznającym japońskiego.
Np. w Onimusha - Warlords na PC (wydanej na lewo konwersji - padła sugestia, że rozpętała się wojna shinobska, którą Capcom przegrał i zmuszony był odpuścić wydawcom tego czegoś) można było sobie wybrać język kwestii mówionych (japoński bądź angielski) i napisów (analogicznie) osobno.
Marzą mi się MGSy po japońsku, ale ze zrozumiałymi dla mnie napisami.
Mam prośbę, abyście podawali tytuły gier, w których zastosowano podobne rozwiązanie.
Ja znam jeszcze Dead or Alive 2: Hardcore i Onimusha: Dawn of Dreams na PS2.
"ICO" najleprza gra ktora przez wielu zostala nie doceniona Audio:JAP i Sub:ENG polecam
tak samo jak Shadow of the Colossus, też Jap dzwięk i Ang napisy( gra twórców ICO:P) zarąbista gierka:)
A DMC któryś?
Soul Calibur 2 i 3 (inne nie wiem)
Guilty Gear XX
Jeżeli dobrze pamiętam - Virtua Fighter 4 (chociaż tu chyba wszystcy mówili narodowymi językami)
PS. Onimusha: Dawn of Dreams ma japońskie głosy tylko w wersji JAP i USA (w wersji PAL są tylko angielskie).
tak samo jak Shadow of the Colossus, też Jap dzwięk i Ang napisy( gra twórców ICO:P) zarąbista gierka:)
Ja mam wątpliwości, bo ja się tu nawet tego japońskiego nie doszukałem. Ogólnie jakoś dziwnie gadają .
A DMC któryś?
Akurat z tego co się orientuję to DMC nawet w wersji japońskiej ma angielski dubbing i japońskie napisy, więc tu sytuacja jest odwrócona.
Ostatnio edytowany przez zergadis0 (2006-11-03 00:30:42)
wrzystkie Devil May Cry 1/2/3 po ENG tylko napisy sa ruzne
Ostatnio edytowany przez diablic (2006-11-03 00:27:11)
Soul Calibur 2 i 3
Serio? Ja mam obie, i jakoś takich opcji nie widziałem...
Soul Calibur 2 i 3 (inne nie wiem)
Guilty Gear XX
Wiem, że w GG XX jest nawet coś na kształt dialogów, ale mordobicia ze zrozumiałych względów raczej nie wymagają tłumaczenia.
zergadis0 napisał:Soul Calibur 2 i 3
Serio? Ja mam obie, i jakoś takich opcji nie widziałem...
W opcjach można zmienić, ale nie wiem czy to w NTSC czy w PAL, czy w obu (ściągałem z neta, więc nawet nie pamiętam jaką mam ).
Słucham właśnie OSTa z pierwszego MGSa, gdzie są wmiksowane fragmenty jap. dialogów ("Koci da Snejk", hehe). Czad.
Jak II, choć autorstwa Amerykanów (Naughty Dog), ma we wszystkich wersjach (także PAL-owskiej, wydanej pt. Jak II: Renegade) między innymi jap. dialogi mówione do wyboru. Osobno wybiera się język napisów, ale dotyczy to tylko dialogów (a więc menu, wskazówki itd., itp. są po japońsku, jeśli chcemy, żeby mówili po japońsku). Dlatego jest to atrakcja raczej dla tych, którzy znają dobrze grę. Jap. dubbing jest porządny, ale i tak widać (po animacji chociażby), że gra powstała w Ameryce.
Co ciekawe, ani Jaka 3, ani spin-offów serii już nie wydano w Japonii. W koreańskiej wersji jest full zjapońszczenie do wyboru (gra działa na japońskich Plejach).
Marzą mi się MGSy po japońsku, ale ze zrozumiałymi dla mnie napisami.
Kurde, MGSy po japońsko... odlot by był, przyznam jednak, że w pierwszym metal girze angielskie dialogi są świetne i nie wiem czy japońskie wprawiły by mnie w taki sam nastrój.
wrzystkie Devil May Cry 1/2/3 po ENG tylko napisy sa ruzne
Pierdoły gadasz. Mam DMC 3 i da sie w nim w opcjach ustawić zmianę i języka i napisów. Niestety tak jak ma chcemy - ja audio i eng napisy nie wchodzą po prosty. Jak tak ustawie to albo przestawia się na full eng albo na full jap.
w ico i shadow of the colossus nie ma jezyka japonskiego. jest to wymyslony jezyk specjalnie na potrzeby tych gier. szukaj na torrentach gier w wersji UNDUB to bedziesz mial japonski glos i angielskie napisy.
edit: moze tenchu:wrath of heaven cie zainteresuje. na ps2
Ostatnio edytowany przez gacek21 (2008-02-04 15:21:11)
zergadis0 napisał:Guilty Gear XX
Wiem, że w GG XX jest nawet coś na kształt dialogów, ale mordobicia ze zrozumiałych względów raczej nie wymagają tłumaczenia.
CoooOoOOOOoooOOOoO?! O toś mnie wkurzył! GGXX ma ZARĄBISTĄ fabułę, którą poznaje się, niesamowite, CZYTAJĄC DIALOGI w Story Mode! No i przecież właśnie te dialogi budują charakter i postrzeganie twojej postaci!
gry Odin Shpere i GrimGrimoire posiadają opcje japan voice, dodam jeszcze, że obie gry pokazują, że grafiki 2D jeszcze nie umarła:) a i jeszcze ar tonelico posiada też japońskie głosy
GGXX ma ZARĄBISTĄ fabułę, którą poznaje się, niesamowite, CZYTAJĄC DIALOGI w Story Mode! No i przecież właśnie te dialogi budują charakter i postrzeganie twojej postaci!
Mnie ta gra tak czy owak nie wciągnęła. Ani system walki (kombosy trudne, a CPU daje się sklepać masherom), ani świat przedstawiony, ani postacie jakoś nie trafiły w mój gust.
Ninja Gaiden Sigma - ps3
Dargon Ball Budokai / Tankaichi
Tales Of ......... chyba wszystkie części
chyba jeszcze Zone Of The Enders 2 ale nie jestem pewny
sprawdź tutaj nawet final fantsy 12 zrobili
UNDUB
grałem w MGS'a po japońsku i głosy były po prostu idealne
nigdy nie zapomnę momentu gdy traciłeś życie a laska dosyć głośno drze się : snejkuuuuuu, snejkuuuuu
Ostatnio edytowany przez darkschab (2008-02-05 01:56:48)