#261 2008-02-05 01:06:53

Diukatan
Użytkownik

Odp: Najbardziej Wciągająca Gra

Jak już RPGi to oczywiście na 1 miejscu Planescape Torment lepszej fabuły i klimatu nie znajdziecie ;]

edit
fakt sry pisałem z pamięci baka

Ostatnio edytowany przez Diukatan (2008-02-05 01:13:05)

#262 2008-02-05 01:10:03

Zjadacz
Użytkownik

Diukatan napisał:

Jak już RPGi to oczywiście na 1 miejscu Planescape Tournament lepszej fabuły i klimatu nie znajdziecie ;]

Torment chyba baka

"Skazany na zajebistość"

#263 2008-02-05 13:09:01

dareios
Użytkownik

A ja tam już od ponad 3 miesięcy sobie gram w StepManie:D(taki DDR na kompa) mało skomplikowana gra muzyczna ale za to fajnie mnie wciągła.Można grać i na klawiaturze i na macie jak ktoś taką posiada (ja mam zamiar sobie takową sprawić:) ). A jak ktoś lubi muzyke a anime to piosenek do tego jest pełno (patrz Otaku packi do znalezienia w necie).

#264 2008-02-05 13:11:19

Zjadacz
Użytkownik

dareios napisał:

Można grać i na klawiaturze i na macie jak ktoś taką posiada (ja mam zamiar sobie takową sprawić:) ).

Ja mam. Wierz mi, zabawa nie do porównania smile_big

"Skazany na zajebistość"

#265 2008-02-05 13:21:32

Deshirey
Użytkownik

Zjadacz napisał:
dareios napisał:

Można grać i na klawiaturze i na macie jak ktoś taką posiada (ja mam zamiar sobie takową sprawić:) ).

Ja mam. Wierz mi, zabawa nie do porównania smile_big

Moja mała kuzynka też ma tę matę wraz ze StepManią. Zgadzam się w stu procentach, zabawa jest przednia! smile_big

Ja gram teraz w Dungeon Siege 2. Po kilku strzelankach, które ostatnio przeszedłem (Clive Barker's Jericho, Medal of Honor: Airborne, STALKER: Cień Czarnobyla, Call of Duty 4: Modern Warfare) musiałem sobie zaaplikować jakiegoś porządnego RPG'a. smile

Ze strzelanek, które wymieniłem powyżej szczególnie polecam STALKER'a. Głównie ze względu na genialny klimat, nieliniową fabułę, duże przestrzenie i swobodę działania. Może jeszcze kiedyś wrócę do tej gry.

#266 2008-02-05 14:41:04

Freeman
Użytkownik

Deshirey napisał:

Ja gram teraz w Dungeon Siege 2. Po kilku strzelankach, które ostatnio przeszedłem (Clive Barker's Jericho, Medal of Honor: Airborne, STALKER: Cień Czarnobyla, Call of Duty 4: Modern Warfare) musiałem sobie zaaplikować jakiegoś porządnego RPG'a. smile

Gust to gust, ale nazywanie DS "porządnym RPGiem" to trochę przegięcie smile_big

#267 2008-02-05 15:35:05

Deshirey
Użytkownik

Freeman napisał:
Deshirey napisał:

Gust to gust, ale nazywanie DS "porządnym RPGiem" to trochę przegięcie smile_big

Wiem, że ta gra nie jest żadnym wybitnym dziełem i jest wiele innych ciekawszych gier z tego gatunku, jednak pierwsza część tej gry bardzo mi się podobała, więc z przyjemnością sięgnąłem po część drugą. smile

Później trzeba będzie wreszcie porządnie ruszyć z dodatkami do starszego już nieco, poczciwego Morrowinda ("Trójca" i "Przepowiednia"). smile

#268 2008-02-05 15:47:04

Freeman
Użytkownik

Deshirey napisał:
Freeman napisał:
Deshirey napisał:

Wiem, że ta gra nie jest żadnym wybitnym dziełem i jest wiele innych ciekawszych gier z tego gatunku, jednak pierwsza część tej gry bardzo mi się podobała, więc z przyjemnością sięgnąłem po część drugą. smile

Nie chodzi mi o to, czy ta gra jest wybitna, czy nie, ale raczej o to, że imo nie należy do tego gatunku smile_big W swoim gatunku może być nawet mistrzem świata smile

#269 2008-02-05 16:51:44

Deshirey
Użytkownik

Freeman napisał:
Deshirey napisał:
Freeman napisał:

Nie chodzi mi o to, czy ta gra jest wybitna, czy nie, ale raczej o to, że imo nie należy do tego gatunku smile_big W swoim gatunku może być nawet mistrzem świata smile

No co racja, to racja. Czyste RPG to raczej nie jest, ale miło można spędzić przy nim czas. smile

#270 2008-02-05 16:53:32

m_jay
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:

Musowo. Nie wiem, czy dotyczy to wszystkich polskich wydań, ale spolszczenie jest nieobowiązkowe (w postaci patcha), instrukcja (regularna książka) nie rozleciała się po jednorazowej lekturze, więc potraktowano klienta bardzo przyzwoicie.

No polskie wydanie bylo bardzo dobre (ah ta klimatyczna instrukcja smile_big). Gra sama w sobie tez swietna (czerpie dobre wzory z fallouta). Fajnie skonstruowany swiat i mechanika, rozbudowana, mnostwo wykluczajacych sie wzajemnie questow. Po prostu miodzio.

WoodenJesus.png

#271 2008-02-05 17:06:36

Freeman
Użytkownik

m_jay napisał:
Obiwanshinobi napisał:

Musowo. Nie wiem, czy dotyczy to wszystkich polskich wydań, ale spolszczenie jest nieobowiązkowe (w postaci patcha), instrukcja (regularna książka) nie rozleciała się po jednorazowej lekturze, więc potraktowano klienta bardzo przyzwoicie.

No polskie wydanie bylo bardzo dobre (ah ta klimatyczna instrukcja smile_big). Gra sama w sobie tez swietna (czerpie dobre wzory z fallouta). Fajnie skonstruowany swiat i mechanika, rozbudowana, mnostwo wykluczajacych sie wzajemnie questow. Po prostu miodzio.

Fakt, gra była niezła. Mam tylko radę: idąc "techniczną" drogą należy zapomnieć o budowie i inwestowaniu w "obsługę" snajperki, inaczej w okolicach 2/3 gry przyjemność z zabawy spada niemal do zera.

#272 2008-02-05 18:05:45

RiXeD
Użytkownik

Freeman napisał:
m_jay napisał:
Obiwanshinobi napisał:

Fakt, gra była niezła. Mam tylko radę: idąc "techniczną" drogą należy zapomnieć o budowie i inwestowaniu w "obsługę" snajperki, inaczej w okolicach 2/3 gry przyjemność z zabawy spada niemal do zera.

Co do mechaniki się nie zgodzę, bo nie jest za bardzo udana (świat, gdzie pierwszopoziomowa postać ze sztyletem spokojnie załatwi czterdziestopoziomowego strażnika w zbroi i z wielkim mieczem nie ma dobrej mechaniki), ale już reszta rzeczy niemal doskonała. I chociaż jeśli zbytnio przedobrzysz postać to gra się nudzi, nadal ma bardzo dużą wartość "replayability".

edit: czy któryś z graczy Arcanum czytał "Niesamowitą nowelę autorstwa Sir Chadwicka Moore`a"? smile_big

Ostatnio edytowany przez RiXeD (2008-02-05 18:07:32)

#273 2008-02-06 01:05:35

Obiwanshinobi
Użytkownik

Ja grałem szybką lasią z kataną w Arcanum. Jest tam cmentarz, na którym w nieskończoność (chyba) respawnują zombie. W trybie turowym wystarczy chodzić od zombie do zombie i rezać tą kataną, za co się dostaje multum XP (za każdy cios, dlatego opłaca się ich wykańczać, zanim drużyna wkroczy do akcji) i szybko nabija poziomy. Niektórych takie ułatwienia drzaźnią, jednak mechanika w cRPG nigdy nie była dla mnie priorytetem. Za mechaniką w balduroidach (na silniku Infinity, włącznie z Tormentem) nie przepadam, podobnie jak za mechaniką KOTOR-ów, ale w graniu nawet mi to niezbyt przeszkadzało. Zresztą wystarczy popatrzeć na rekordy w przechodzeniu Fallouta na czas. Możliwość wykręcenia takiego czasu nie świadczy o mechanice najlepiej, ale w praktyce mało kto marudzi.

#274 2008-02-06 02:27:15

czerwien83
Użytkownik

Najlepsze RPG Fallout 1,2 tego klimatu nic nie przebije (przez 2 prawie miałem rok w plecy w liceum), najtrudniejsze Planescape Tournament, seria Balburs Gate też fajny klimat miała. Za to najlepsze FPP Half Life jak dorwałem to grałem trzy dni po kilkanaście godzin dziennie dopóki nie przeszedłem. A Civilizacje 2 przeszedłem chyba z 7 razy. Był bym zapomniał Shogun Total War brakowało tylko Richarda Chamberlaina smile

Ostatnio edytowany przez czerwien83 (2008-02-06 02:38:32)

#275 2008-02-06 02:38:02

budyn
Użytkownik

A mieliście w Arcanum psa w drużynie?
Był chyba najlepszą postacią i nie trzeba było wydawać pkt charyzmy, żeby mógł wejść do drużyny.

Ostatnio edytowany przez budyn (2008-02-06 02:38:24)

#276 2008-02-06 02:48:20

Obiwanshinobi
Użytkownik

budyn napisał:

Był chyba najlepszą postacią i nie trzeba było wydawać pkt charyzmy, żeby mógł wejść do drużyny.

Dawałem mu do przegryzania sejfy itp. Psa się leczyło, a rozwalanie takich rzeczy uszkadzało broń (mało który płatnerz naprawiał tak, że nie zmniejszał max wytrzymałości). Co jednak mnie w tej grze dziwiło, to że czasem respekt danej postaci dla mojej lasi malał, nie wiedzieć czemu (nie chodzi o sytuacje, w których np. niechcący tą kataną kogoś zahaczyła). Nie wiem, czy to był jakiś bug, czy tak miało być. Właśnie ten pies nabrał sam z siebie dystansu, a podwyższona charyzma na niego nie działała.
P.S. Może się dąsał z powodu tego przegryzania sejfów? To miałoby sens.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2008-02-06 02:50:40)

#277 2008-02-06 06:26:41

Cardano
Użytkownik

dareios napisał:

A ja tam już od ponad 3 miesięcy sobie gram w StepManie:D(taki DDR na kompa) mało skomplikowana gra muzyczna ale za to fajnie mnie wciągła.Można grać i na klawiaturze i na macie jak ktoś taką posiada (ja mam zamiar sobie takową sprawić:) ). A jak ktoś lubi muzyke a anime to piosenek do tego jest pełno (patrz Otaku packi do znalezienia w necie).

Jeśli już ktoś męczy takie gry na klawiaturze to polecam "Audition". Gra on-line (pojedynki z innymi graczami via net), dużo różnych trybów do wyboru.
Na macie skaczę czasem w Dance UK XL Party na PS2.

Ostatnio edytowany przez Cardano (2008-02-06 06:27:09)

#278 2008-02-06 10:48:31

dareios
Użytkownik

dzięki:) ale już sobie zamówiłem mate yahoo to jak już ja dostane to na klawie mało bede grał;)

#279 2008-02-06 11:30:29

budyn
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:
budyn napisał:

Dawałem mu do przegryzania sejfy itp. Psa się leczyło, a rozwalanie takich rzeczy uszkadzało broń (mało który płatnerz naprawiał tak, że nie zmniejszał max wytrzymałości). Co jednak mnie w tej grze dziwiło, to że czasem respekt danej postaci dla mojej lasi malał, nie wiedzieć czemu (nie chodzi o sytuacje, w których np. niechcący tą kataną kogoś zahaczyła). Nie wiem, czy to był jakiś bug, czy tak miało być. Właśnie ten pies nabrał sam z siebie dystansu, a podwyższona charyzma na niego nie działała.

Mnie też czasami z niewiadomych przyczyn, wzrastała niechęć członków mej drużyny do mnie.
To chyba był jakichś bug, bo grę przeszedłem 3 razy i za każdym razem, bez powodu mi się obniżała sympatia.
Arcanum i BG2 to, jak dla mnie, dwie najlepsze gry.
Teraz pod koniec roku ma wejść Fable 2 i też, jak w Arcanum, ma być połączony świat magyi i technologii. Jedynka była b.dobra choć trochę prosta, lecz mimo wszystko, bardzo przyjemnie się grało.

#280 2008-02-06 15:35:08

RiXeD
Użytkownik

budyn napisał:
Obiwanshinobi napisał:
budyn napisał:

Mnie też czasami z niewiadomych przyczyn, wzrastała niechęć członków mej drużyny do mnie.
To chyba był jakichś bug, bo grę przeszedłem 3 razy i za każdym razem, bez powodu mi się obniżała sympatia.
Arcanum i BG2 to, jak dla mnie, dwie najlepsze gry.
Teraz pod koniec roku ma wejść Fable 2 i też, jak w Arcanum, ma być połączony świat magyi i technologii. Jedynka była b.dobra choć trochę prosta, lecz mimo wszystko, bardzo przyjemnie się grało.

Tak miało być. Tak samo jak respekt postaci niezależnych maleje, jeśli np w ich pobliżu zabijemy niewinną osobę, tak samo reagują postacie z drużyny. Niektórzy nie lubili włamań, dlatego mogli tracić respekt, jeśli przy nich okradlismy jakiś dom. Innym może nie podobać się nasze zachowanie itp.

W Fable grałem kilkanaście razy. Liniowośc mi zupełnie nie przeszkadzała, a stylistyka wynagradzała ograniczony świat. No i bardzo dobry system dobrych\złych uczynków pozwalał naprawdę "grać" swoją postać. Za pierwszym razem nie wiedziałem o możliwości zmiany tytułu i prawie do końca gry nazywano mnie "chicken chaser" xD

Ostatnio edytowany przez RiXeD (2008-02-06 15:37:02)

Stopka forum

© Animesub.info 2025