#1 2007-03-07 12:52:34

kriss
Użytkownik

Napisy podczas oglądania anime na stronie?

Pomyślałem nad takim "mykiem", żeby użyć jakiegoś plugina do WMP i pooglądać anime stream'owane z pl napisami... coś mi to ciężko idzie, chciałem użyć VobSub'a, ale jakoś nie dodaje tych napisów, pomimo że jest włączony...

#2 2007-03-07 17:47:08

Bakura
Użytkownik

Odp: Napisy podczas oglądania anime na stronie?

możesz użyć takiego programiku jak subtitler for dvb tylko nie wiem jak będzie z klatkami bo ten tylko i wyłącznie 25 fps obsługuje a vobsub z czymś takim nie idzie? Ja próbowałem na satelicie napisy się pojawiały tylko i nie szło dopasować odpowiednio napisów. Ogólnie pomysł masz dobry ale bez ingerencji w napisy by to odtworzyć się nie obejdzie.
EDIT:
zapomniałem dodać, że to będzie wyświetlać napisy nie na obrazie tylko na dole ekranu, ale za to masz możliwość przesuwania czasu względem obrazu itd. itp. a ogólnie chyba nikogo ten temat nie interesuje bo chyba mało kto na youtube czy innych stornach anime ogląda.

Ostatnio edytowany przez Bakura (2007-03-07 17:56:49)

What's the point with pointer?
Szisza jest zła a Demo jeszcze gorsze
Kainote link
Umu umu

#3 2007-03-07 19:27:42

kriss
Użytkownik

VobSubem próbowałem, ale nie wiem jak go odpalić z poziomu WMP... a timing będzie good, bo to wysokiej jakości stream, nie obcinany. smile

#4 2007-03-07 20:50:54

Bakura
Użytkownik

kriss napisał:

VobSubem próbowałem, ale nie wiem jak go odpalić z poziomu WMP... a timing będzie good, bo to wysokiej jakości stream, nie obcinany. smile

Może i nie będzie obcinany, ale liczba klatek będzie się nie zgadzać i klapa, a jeśli chcesz tego Vobsuba odpalić, to najpierw zaznacz aby się wgrywał za każdym razem czyli load always, później kliknij prawym na zielonej strzałce, włącz właściwości na pierwszej zakładce otwórz, żądane napisy i musi ci iść, chyba że masz w formacie klatkowym a stream jest w ogm, mkv, rm, rmvb, to ci nie pójdzie, w tym przypadku do czasowych musisz przerobić. Jeśli masz strzałkę na trayu to napisy na 100% odpalisz, tylko plik musi być inny niż txt, bo tych z filtra bezpośrednio nie otworzysz.

What's the point with pointer?
Szisza jest zła a Demo jeszcze gorsze
Kainote link
Umu umu

#5 2007-03-07 21:18:47

kriss
Użytkownik

No to lipa, bo mi VobSub do traya nie wskakuje... :/ Jakaś inna opcja? smile

#6 2007-03-08 00:24:43

Hatake
Użytkownik

Skoro ci nie wskakuje to:
1. napisy nie nazywają się identycznie jak plik video.
2. w skrypcie są jakieś błędy, które trzeba skorygować.
Tyle mi na razie na myśl przychodzi. Ew. możesz mieć jeszcze tak, że masz w ustawieniach vobsuba włączoną opcje "Do not load" która robi, że nigdy ci nie załaduje VobSub'a przy odtwarzaniu, i musisz zmienić na np. "Always Load" albo "Load when Need" czy coś takiego.

#7 2008-03-07 19:40:50

skam123
Użytkownik

może uznacie mnie za nooba ale pobrałem tego vobsuba i nawet nie wiem gdzie się opcje włącza
pomocy smile_big

8e91e6824c8563f6m.jpg

#8 2008-03-07 19:46:32

Wojcirej
Użytkownik

[url]http://animesub.info/forum/viewtopic.php?id=143428] -> tutek może na inny temat, ale w nim jest zawarty dość dokładny opis VobSuba [także tej opcji 'always load' -> screeny 3-6)
ewentualnie w podręczniku fansubbera

...

#9 2008-03-07 20:54:22

Suchy
Użytkownik

Odnośnie wyświetlania napisów przy filmach na stronach WWW to należy wybrać w VSFilter opcję "Always Load" i zaznaczyć "Web".
Następnie kiedy odtwarzasz film, należy spauzować dać 2x na strzałkę w trayu i tak wchodząc do opcji VSFilter dać tam na Open i otworzyć napisy, które chcemy wyświetlić.
Oczywiście nie zawsze to działa (nie zawsze VSFilter się uruchamia z filmem, mimo takich a nie innych ustawień).

Innym rozwiązaniem jest wejście w opcje FFDShow Video Decoder. Tam w codecs (Kodeki) wybrać przy "RAW Video" opcję All supported (Wszystkie obsługiwane). Dzięki temu FFDShow będzie pośredniczył przy wyświetlaniu wszelkich obrazów wideo. Następnie należy zaznaczyć opcję subtitles (napisy). Warto włączyć obsługę ASS, ASS2. Można właczyć też VobSub. W ten sposób podczas odtwarzania będą wyświetlane napisy. W ustawieniach FFDSho można jeszcze dać by pokazywał ikony w trayu, dzięki temu gdy włączymy film, będziemy mogli wejść w ustawnienia FFDShow niezależnie od playera/przeglądarki i tam w opcjach napisów ręcznie załadować plik z napisami do wyświetlenia.

Stopka forum

© Animesub.info 2024