#101 2008-03-26 00:56:31

Psychopata
Użytkownik

Odp: Jak anime działa na Psychike!?

Freeman napisał:
turunks napisał:

nie odbieram tego tak, mimo, iż jest w cudzysłowie...myśle, ze autorowi chodziło o wyniosłość anime woglel....heh ale tak czy inaczej sie z tym nie zgadzam i podtrzymuje to zdanie które napisałem powyżej oczkod

Jeśli mu chodziło o "wyniosłość anime w ogóle", to znaczy że o całym tym gatunku ma nie najlepsze zdanie smile Słowo ma swoje znaczenie i tego się nie zmieni. Po prostu użył go nieco niefrasobliwie, podejrzewam, że po prostu szukał innego ale mu akurat w tamtej chwili nie przyszło do głowy smile Nieważne w każdym razie. Odnośnie tematu to niektóre "oddziaływania na psychikę" są faktycznie interesujące. Może komuś taki temat do magisterki na psychologii wpadnie kiedyś smile

Tylko, żeby później nie wyszło tak, że na ansi 90% ludzi to swiry. xD Jeszcze dojdzie do tego, że na polsacie będą o nas mówić. Wiadomo jak to oni lubią wyolbrzymiać wszystko.

Ostatnio edytowany przez Psychopata (2008-03-26 01:03:05)

#102 2008-03-26 08:22:38

duch_84
Użytkownik

Świr zawsze sie znajdzie psychopato :] .
W Japonii podobno jeden fan A&M porwał, zgwałcił, zamordował i poćwiartował jakąś małą dziewczynkę. Ale to był skrajny przypadek.

#103 2008-03-26 09:43:48

Niania Ogg
Użytkownik

[cytuj]Odnośnie tematu to niektóre "oddziaływania na psychikę" są faktycznie interesujące. Może komuś taki temat do magisterki na psychologii wpadnie kiedyś [/quote] gdzieś słyszałam o pracy magisterskiej z wpływem anime

[cytuj]Świr zawsze sie znajdzie psychopato :] .
W Japonii podobno jeden fan A&M porwał, zgwałcił, zamordował i poćwiartował jakąś małą dziewczynkę. Ale to był skrajny przypadek[/quote] takie skrajne przypadki dzieją się także u nas:D

#104 2008-03-26 10:02:05

Zgrzyt
Użytkownik

Psychopata napisał:

Tylko, żeby później nie wyszło tak, że na ansi 90% ludzi to swiry. xD Jeszcze dojdzie do tego, że na polsacie będą o nas mówić. Wiadomo jak to oni lubią wyolbrzymiać wszystko.

Czytanie niektórych postów na tym forum może mieć zgubny wpływ na psychikę użytkowników. Może 90% nie ale 80% na pewno nie jest normalnych. Przynajmniej nie nudnych.
I kit z polsatem, TVN pewnie już dokonuje infiltracji forum[ukryty], bo jak myślicie skąd nowi użytkownicy forum kombinuje

#105 2008-03-26 10:38:45

Freeman
Użytkownik

Zgrzyt napisał:

I kit z polsatem, TVN pewnie już dokonuje infiltracji forum[ukryty], bo jak myślicie skąd nowi użytkownicy forum kombinuje

Ciekawe, który z nich to zakonspirowany Rysiek Cebula z "Uwagi" smile

Niania Ogg napisał:

gdzieś słyszałam o pracy magisterskiej z wpływem anime

Chętnie bym sobie przeczytał, bo coś czuję, że mogła śmieszna być.

#106 2008-03-26 17:11:02

BigBang
Użytkownik

Dzisiaj rozmawialiśmy na psychologii z panią psycholożką ( jezor ) na temat śmierci i umierania, powiedziała nam, że kiedyś śmierć była częścią kultury i życia bo ludzie umierali często w domach, a także obyczaje mające z nią związek były mocno rozpowszechnione.
Dzisiaj śmierć jest spychana poza życie, społeczeństwo zachodu stara się udawać, że jej nie ma, ludzie umierają w szpitalach, zaś rodzice starają się chronić dziecko przed tematami związanymi z umieraniem, wpływa to także na wytwory kultury takie jak kreskówki, w których ze śmiercią obchodzi się po macoszemu i kiedy człowiek styka się ze śmiercią osoby bliskiej, to "dzieje się mu" straszna tragedia, a ludzie zostają całkowicie zaskoczeni i ich układy regulacji zachowania zostają przeciążone.
W kulturach wschodnich śmierć jest traktowana jako nieodzowna część życia, widać to w anime, gdzie jej temat nie jest unikany, wręcz przeciwnie, dlatego myślę, że anime byłoby świetnym środkiem terapeutycznym, tylko, że takie "zabiegi" przygotowujące do "życia ze śmiercią" powinny zaczynać się już na wczesnym etapie rozwoju dziecka w odpowiedniej dozie, niekoniecznie w formie anime, ale taka alternatywa dla dzisiejszych kreskówek wydaje się być najlepsza.

Edit: Jak słuchałem w radiu o wyroku sądu w sprawie lesbijki wychowującej dziecko (odebrano jej prawo do wychowywania dziecka, wbrew pozytywnej opinii psychologów) tak sobie pomyślałem, że jesteśmy strasznie zacofanym krajem, to może dorzućmy coś z gatunku Yuri, nie protestuję przeciwko gejom, ale nie lubię ich, za to dziewczyny i to jak są dwie takie kawaii-chan, to aż chce się dalej żyć.

Ostatnio edytowany przez BigBang (2008-03-26 17:21:40)

#107 2008-03-26 17:21:31

Zgrzyt
Użytkownik

A z tematyką sexu., byśmy mogli uświadamiać za pomocą Filmów erotycznych i Hentaii ^^ Mamo skąd się biorą dzieci! Kochanie zraz pokaże ci an DVD  oO
Ale i można tak - Paryż: wystawa o seksie dla... dzieci!

Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2008-03-26 17:24:40)

#108 2008-03-26 17:56:20

Hatake
Użytkownik

BigBang, nieobiektywny jesteś:D

Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-03-26 17:59:27)

#109 2008-03-26 19:54:22

luki349
Użytkownik

Zgrzyt napisał:

A z tematyką sexu., byśmy mogli uświadamiać za pomocą Filmów erotycznych i Hentaii ^^ Mamo skąd się biorą dzieci! Kochanie zraz pokaże ci an DVD  oO
Ale i można tak - Paryż: wystawa o seksie dla... dzieci!

Trochę kontrowersyjny pomysł z tą wystawą (jestem konserwatystą), ale wyjątkowo nie jest przesadzona i uważam, że w Polsce też taka wystawa powinna się odbyć !
Co do wspomnianej wcześniej tematyki śmierci, ja tu anime nie potrzebuje bo zostałem wychowane w rodzinie wojskowych "rodzina ponad wszystko" i "duch poświęcenia w imię wyższej sprawy" (znany jako patriotyzm). Na prawdę wiele zależy od tego jak środowisko, w którym dziecko się rozwija na to spogląda... no a może jestem jakiś nienormalny, bo jeszcze mi się nie zdarzyło płakać na żadnym pogrzebie, nawet na pogrzebie kochanej prababci i ciotki deprecha, ciekawe... ale śmierci też się nie boje baka

#110 2008-03-26 20:26:25

BigBang
Użytkownik

Jeżeli chodzi o homoseksualistów to nie lubię gejów bo mnie po prostu obrzydzają, lecz aby nie być hipokrytą, przynajmniej udaje pozory względnej tolerancji bo w końcu to też ludzie i szacunek się każdemu należy. Inną kwestią są dziewczyny, nie mam nic przeciwko temu, jeżeli dwie kawaii-chan pieszczą się i nie widzę w tym nic złego, kobietom można więcej wybaczyć.

Ale nie jestem odosobniony, nawet twórcy anime noszą ogólną niechęć do gejów (nie mylić z brakiem tolerancji), ponieważ przytłaczająca większość postaci o skłonnościach homoseksualnych występujących w anime to dziewczyny (Boże i chwała im za to), zaś jeżeli jest jakaś postać męska tego pokroju, częściej występuje w roli postaci komediowej (mimo to są pewne wyjątki "Gravitation"), co też jest dobrym pomysłem, aczkolwiek trochę niesprawiedliwie (jednak może to i dobrze).
Można nawet wyodrębnić osobne gatunki anime Yuri wow i Shounen-ai blee, niestety Yuri mimo apetycznej tematyki nie oferuje mojej ulubionej akcji, zazwyczaj takie anime jest nudne bo to zwykła obyczajówka/dramat za czym nie przepadam, niestety takie rzeczy to tylko w Erze.

#111 2008-03-26 20:27:43

Freeman
Użytkownik

luki349 napisał:

ale śmierci też się nie boje baka

Boisz, tylko jeszcze o tym nie wiesz. I proszę nie odchodzić od tematu.

Ostatnio edytowany przez Freeman (2008-03-26 20:31:04)

Stopka forum

© Animesub.info 2024