Nie jesteś zalogowany.
a ja w styczniu obejzalem serie pierwszą, a teraz oglądam drugą....i takie coś mi odpowiada, bo mam juz wszystkie odcinki i polskie napisy, wiec nie musze na nic czekac . A seria jest zarombista !
Virus napisał:wreszcie pokazali Adult Rikę... .
SPOILER!
Ta pani na końcu 24 odcinka to nie była Rika, ale niejaka Frederica Bernkastel:
[cytuj]Fredricka is an omni-present being surrounding the Higurashi universe. Frederica is the writer of the poem about Rika's struggle to escape the fate of June 1983, giving hints about each arc. She likes playing with time and events, as seen in puzzle piece #52 and the end of the second season of the anime, entering an alternate world and stopping Miyoko's parents from dying. She even has an intention of making a world where Rika's or Satoko's parents did not die, or pairing Keiichi with various girls. Although she claims that she is not Rika, it's implied that she is the collective mentality of the several thousand reincarnations of Rika. The pronunciation of Frederica roughly resembles Furude Rika, and Bernkastel is well known for its wine. She is hinted to be one of the witches in Umineko no Naku Koro ni.
To sie nie trzyma całości... skoro była trupem, to co, wkrzesili ją? Niemożliwe.. Jak dla mnie to był taki sam zabieg zabieg przeprowadzony jak w Myself Yourself - kilka lat poźniej... a rodzinka to nikt inny jak Jirou i Miyo. Jak dla mnie to ciąg dalszy - czyli kolejna tajemnica do rozwiązzania... zobaczymy w sezonie 3 ;]
[cytuj]To sie nie trzyma całości... skoro była trupem, to co, wkrzesili ją? Niemożliwe.. Jak dla mnie to był taki sam zabieg zabieg przeprowadzony jak w Myself Yourself - kilka lat poźniej... a rodzinka to nikt inny jak Jirou i Miyo. Jak dla mnie to ciąg dalszy - czyli kolejna tajemnica do rozwiązzania... zobaczymy w sezonie 3 ;]
[/quote]
Sama nie do końca rozumiem tą końcówkę, ale wwdług mnie to była Miyoko, mała Takano. Gdyby była to jej córka, to na pewno zmienili by jej trochę wygląd itp. Moim zdaniem po prostu ukazali dzień w którym mięli zginąć rodzice Takano, czyli tak naprawdę początek całej histori.
W sumie masz racje... bylem tak wpieniony (zmeczenie rowniez robi swoje ) ostatnimi wydarzeniami w seri, ze na mysl mi nie przyszlo takie rozwiazanie... to by mialo sens... Początek Historii.. zbyt byt mocno zinterpretowalem zakonczenie i pomyslalem ze dali dorosłą Rikę i rodzinke Jirou - Miyo - jak pisalem, moze wyjasnia w 3 sezonie
Ehh każdy chce widzieć, tak jak mu pasuje. Przekaz końcowy oczywisty - prolog historii młodej Takano, zabieg ciekawy na sam koniec serii, pokazać początek Podobało mi się
UWAGA SPOJLERY
Ja się nie zgadzam z _KiRA bo uważam że sezon II był lepszy od pierwszego, oprócz zakończenia. Bo spodziewałem się że ten potwór Takano skończy w męczarniach a tak ją łagodnie potraktowali, zresztą jak pozostałych(powinna tak skończyć jak ten z death note). Po tej całej brutalności tego anime mimo że nie było tak okrutne jak pierwszy sezon troszkę mnie zawiodło.
Najbardziej mi się podobało że wszystko wyjaśnili że pierwszy sezon to były same tajemnice, a tutaj odwrotnie.
Niestety drugi sezon to totalny rozczarowanie
UWAGA spoilery i to cała masa
1 odcinek napawał optymizmem jednak nie na długo.
Pierwszy rozdział nowego sezonu to NUDA, nic porywającego nic szokującego i dającego do pomyślenia.
6 zabił, nie to że dowiedziałem sie o co chodzi w tym wszystkim, Zabiło mnie to że właśnie po zobaczeniu ostatniego odcinka S1 miałem właśnie takie wyjaśnienie tego wszystkiego. Inne światy, Rika nie teges bo gada jak demonik i wie wszytko i umarła dwa razy tak samo co jest nienormalne. Miałem wyobrażenie skakania w czasie bądź między swatami I TAK było. I te ględzenia o wirusie/ pasożytach wiedziałem że coś w tym będzie. I WSZYTKO się spełniło i gdzie tu pomysłowość twórców, jak mogli robić coś tak przewidywalnego.
I ta cała magia z dodatkiem spisków rządowych i takich tam. Totalna kicha. Głupie jest też to że Mion nosi pistolet a go nie używa. Najgłupsze jest to że banda dzieciaków walczy z dobrze uzbrojonymi, wyszkolonymi najemnikami!? No jazda jak w tandetnym amerykańskim filmie dla całej rodziny.
rozczarowuje też leniwość grafików. Tła itp. się powtarzają i są monotonne. Las drużka tło, gdzieś tam a są jak w Hinamizawie. Animacja postaci rozwala , chód wygląda sztucznie i te rożne boble. Scena jak uciekają w lesie raz Mion ma broń za 10s jej niema by po reklamach ją mieć ?! I Hanyuu ma ROGI więc czemu nikt tego nie zauważył?!
I co oni zrobili Rice na końcu wygląda jak tragiczna wersja Yuuko w niebieskich włosach z xxxHolic. TYCH DRANI TRZA POWYBIJAĆ
Z serii bardzo dobrej i oryginalnej zrobił się przewidywalny średniak.
Niby dobrze że mamy wyjaśnienie. W końcu wiem co było w szczykawce podczas pierwszego rozdziału sezonu pierwszego. Jednak nie wyjaśnia to zachowania Mion I Reny. Jak i to skąd miały tego wirusa. Chyba że to wszytko było ułudą Keiichiego. Może twórcy zapomnieli sami o co chodziło. Plus za to że w końcu przybliżono ogólny zarys bohaterów i ich motywy działań. Jedno co mnie zastanawia CO dorosłą Rika robi kilkanaście lat wcześniej i to dorosła poza Hinamizawą. I zastanawia mnie po jakiego grzyba robią trzecią serie? to będzie być albo nie być tej serii. Jadnak obawiam się że sp**rdolą sprawę.
Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2010-08-05 17:42:11)
[cytuj]CO dorosłą Rika robi kilkanaście lat wcześniej i to dorosła poza Hinamizawą[/quote]
To NIE BYŁA dorosła Rika, tylko zupełnie kto inny. Ale nie tylko ty dałeś się na to nabrać.
[cytuj]I zastanawia mnie po jakiego grzyba robią trzecią serie?[/quote]
Dla kasy, oczywiście. I choćby po to aby wyjaśnić kim była osoba, którą wziąłeś za dorosłą Rikę.
hmm ja tez uważam, ze pierwsza seria była mimo wszystko lepsza, bo bardziej zaskakująca i wiecej z horroru/thrillera miala. Dwójka jednak zła nie jest, choc faktycznie niektóre elementy naciągane jak ta ich walka z Yamainu....ale to w końcu anime, wiec nie czynie wielkiego zarzutu z nierealności....fajnie sie to oglądało, zgrana paczka sie z nich zrobiła i naprawde widz moze ich polubić...tak też sie stało w moim przypadku, dlatego czekam co wymyślą w 3 serii
[cytuj]I zastanawia mnie po jakiego grzyba robią trzecią serie?
Dla kasy, oczywiście. I choćby po to aby wyjaśnić kim była osoba, którą wziąłeś za dorosłą Rikę.
A skąd to wież jeśli można spytać?
Jej babcia nie żyje a matka inaczej wygląda, chyba że ma klona w rodzinie
A biorąc pod uwagę że:
1)Podróżuje między światami i czasem
2) w końcu pokonała przeznaczenie u UROSŁA
3) może jestem głuchy i ślepy, ale ona ma głos jak RIKA i wygląda jak dorosła RIKA
Uznaje że to Rika
Chyba że ty jesteś twórcą tego anime i będę miał bliżej by zatłuc osobę odpowiedzialną za zrąbanie tej serii.
Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2008-04-08 21:47:43)
Oj Zgrzyt czemu tak się podniecasz przy ocenianiu anime. Nie podobało ci się to trudno ale się opanuj trochę. Ta osoba na samym końcu to też czytałem że to nie Rika.
Owszem mogę się z tobą zgodzić że ta walka na końcu z Yamainu była nieprzekonująca ale poza tym całe anime było tak dobre jak pierwszy sezon albo i nawet lepsze.
Ostatnio edytowany przez shirouchi (2008-04-09 12:39:59)
Dokładnie, ja się dowiedziałam dopiero z tego forum, że to nie tak do końca Rika, a to zakończenie, wydaje mi się, że jest robione pod III serię, i pewnie dopiero wtedy dowiemy sie o co w tym chodzi.A póki co ma wzbudzić naszą ciekawość. Uważam też, że muszą jeszcze wyjaśnić parę wątków. UWAGA SPOLIER : Nie wiem czy ktoś pamieta, ale kiedyś była taka scena, w szpitalu, gdzie leżała Satoko, która jako jedyna ocalała. Przyszedł Ooishi, ktory chciał ją przesłuchać i pokazał czapkę Reny, twierdząc, że porzuciła ją w górach ,bo chciała coś przekazać. Do tej pory ta scena nie została wyjaśniona, chyba, ze coś pominęłam. ^^ A co do samej kontynuacji, mam tylko nadzieję, że nie będzie gorsze od KAI (Bo raczej 1 serji nie dorówna)choć pewnie jakie by nie było i tak będę oglądać
3 seria bedzie, bo nie wszystkie mangi (wychodza non toper) i rozdzialy z gier zostaly zekranizowane. Drugi sezon widac ze na sile umoralniani ze wzgledu na pewne wydarzenia majace miejsce w japonii (ludziom czasem psychoza odwala xD). Co do animacji to w DTV zawsze jest badziewna, gdyz jest robiona na szybko... dopiero w wersji DVD jest wszystko poprawiane i robione na cacy. Dlatego zawsze powtarzam: jak robic cos, to tylko z DVD, DTV ssie, bo sie traci polowe przyjemnosci z ogladania. Tak bylo w pierwszym sezonie (gdzie na DVD po poprawiali wszystko i dodali wiecej cut scenek), wiec moze i z Kai tak bedzie... moze.
Mam takie pytanie.
skąd wy do cholery w wiecie że to nie Rika?
Argumentacja typu bo ktoś tam napisał że nie, jest żałosna( pytanie "czemu?" odpowiedź "BO TAK !"). skąd mam mieć pewność ze jakiś użytkownik twierdzi że nie a wy po prosty go poparliście. jeśli większość myśli że jest to Rika i racjonalnie myśląc jest więcej za niż przeciw.
KIra ty jako znawca a raczej fan(atyk)udzielił byś odpowiedzi(bo jeśli i ty powiesz że to nie Rika może coś w tym będzie)
I mam prawo się podniecać, po z serii którą zawsze chwaliłem i zawsze stałem w jej obronie . Zrobili średniaka w czasie którego ziewałem. Podczas pierwszej serii nawet mi to by przez myśl nie przeszło! To tak Jak by twoje ulubione lody (koniakowe) uderzyły cię w twarz i uciekły, wielka strata i rozczarowanie
[cytuj]skąd wy do cholery w wiecie że to nie Rika? [/quote]
Nie mogła to być Rika, ponieważ była to Frederica Bernkastel.
[cytuj]Fredricka is an omni-present being surrounding the Higurashi universe. Frederica is the writer of the poem about Rika's struggle to escape the fate of June 1983, giving hints about each arc. She likes playing with time and events, as seen in puzzle piece #52 and the end of the second season of the anime, entering an alternate world and stopping Miyoko's parents from dying. She even has an intention of making a world where Rika's or Satoko's parents did not die, or pairing Keiichi with various girls. Although she claims that she is not Rika, it's implied that she is the collective mentality of the several thousand reincarnations of Rika. The pronunciation of Frederica roughly resembles Furude Rika, and Bernkastel is well known for its wine. She is hinted to be one of the witches in Umineko no Naku Koro ni.[/quote]
Trochę info także tutaj.
ja troche z innej beczki....wiecie moze z jakiej stronki mozna pobrać OST do obu części, bo linki torrentow sa martwe ?
@Zgrzyt: Coz, ja z poczatku myslalem ze to dorosla Rika, a ta mala blondi to corka Tomitake Jirou i Takano Miyo... jednak sie pomylilem... fakt faktem... z pyska podobna do riki xD. Potem ktos napisal, ze to coi bylo na koncu to faktyczne preludium calej historii... musze w koncu dorwac jakies zrodlo skad bede mogl bez problemu zamowic HnNKN Matsuri + Kakera Asobi -> wtedy bede chodzaca encyklopedia Higurashi xD.
@turunks: Poszukaj nipponseia... na Tokyo-tosho, lub google.
Można powiedz że zakończenie było trochę naciągane, zawsze można to tłumaczyć że doświadczenie było po stronie bohaterów (a przynajmniej dwójce z nich). Jakoś po dwóch sezonach jakoś jestem w miarę zadowolony z takiego finału, w końcu Rika zasłużyła sobie na happy end.
Czemu jest tak dużo SD ?
I czy seria jest dalej tak zbiedzona ? (Zwątpiłem przy 2 odcinku)
Połowę 2 ep zajmują graficzne dewiacje.
Czy jest sens oglądać do końca 2 serię, po tym jak znikło to magiczne coś(mroczny klimat)? A został zastąpiąny humorem.
Czy tylko 2-ugi ep jest tak biednyy
Wg. tego czo przedstawiała Rika-chan(w 1 ep), to wszystkie rzeczywistości były jedną o_O
Obejrzyj resztę.