#21 2008-04-17 00:23:18

pawello86
Użytkownik

Odp: Co sądzicie o kolorowych napisach?

Kolorowe napisy dobre są przy opening'ach i ending'ach. Reszta powinna być biała.

#22 2008-04-17 01:05:34

Psychopata
Użytkownik

Jeśli to będzie jasny, przyjemny, nie rażący po gałach kolor, to może być. Ale jak są napisy czerwone i dużo większe niż normlanie, to coś jest nie tak. ^^

Ostatnio edytowany przez Psychopata (2008-04-17 01:06:20)

#23 2008-04-17 01:30:18

MistrzSztuki
Zbanowany

Wszystko zależy od czcionki, rozmiaru napisu, obrazu.
W czarno-białym filmie jak jest dobra czcionka, to żółte napisy wyglądają dobrze(z czarną otoczką rzecz jasna).
...
W sumie wszystko jedno, byle napis nie był za mały, otoczka była ciemna, a wypełnienie jasne.

Jak jest typesetter do dupy, to i zwykły czarno-biały napis może zy3b@ć.

#24 2008-04-17 01:45:12

songoku
Użytkownik

A po co w ogole kolor napisow? Cien dac na 5-6 pkt. i jest wyrazny i czytelny, najlepiej czarny jezor

#25 2008-04-17 03:35:14

MrTToban
Użytkownik

Mi sie tam podobaja jak np jest przydzielony kolor do bohatera daje to calkiem fajny efekt.

trzeba poprostu robic je z sesem

#26 2008-04-17 05:32:48

manti
Zbanowany

najlepsze napisy są bez koloru, dziwnych czcionek i innych zbędnych wynalazków

#27 2008-04-17 09:13:30

Sir_Ace
Użytkownik

Jeśli to raw, to nie mam nic przeciwko lekkiemu podkolorowaniu. Nie ma jednak co przesadzać - styl główny, 'pomocniczy', efekcik i wystarczy. Od oczojebnych kolorków, jak sama nazwa wskazuje, bolą oczy (i zęby).

Jednak gdy chodzi o ang. hardsuby, czcionka powinna albo zakrywać (piękny przykład można zauważyć w którychś subach od KA), albo być uproszczona i 'ukolorowana' jedynie na tyle, by się z hardsubem nie gryzła.

Tako rzekłem i howgh!

#28 2008-04-17 11:20:44

DaBiDo
Użytkownik

Nie lubię, gdy ludzie przesadzają w swoich napisach. Wymyślne czcionki i kolorowe napisy, zazwyczaj pogrubione w kolorach, za przeproszeniem, sraczkowatych.

Ale lubię napisy w jednym kolorze oddającym charakter serii. Tak, np. do ergo Proxy pasują napisy białe w czarnej obwódce i nie wyobrażam sobie by Vincent mówił na pomarańczowo, Re na niebiesko a Pino na różowo.

Ostatnio, co ściągam, to podobają mi się strasznie napisy wykonane przez Gizmo100 do Hayate no Gotoku! i aż żal, gdy trzeba się po 23 odcinku przesiąść na normalne.

REKLAMA:
[URL=http://img509.imageshack.us/my.php?image=hngdb0.png]hngdb0.th.png[/URL]

Sir_Ace napisał:

Jednak gdy chodzi o ang. hardsuby, czcionka powinna albo zakrywać (piękny przykład można zauważyć w którychś subach od KA), albo być uproszczona i 'ukolorowana' jedynie na tyle, by się z hardsubem nie gryzła.

Tako rzekłem i howgh!

W napisach do Tsubasa RESERVoir CHRoNiCLE - Tokyo Revelations

Ostatnio edytowany przez DaBiDo (2008-04-17 11:22:29)

#29 2008-04-17 11:44:20

budyn
Użytkownik

Moim zdaniem w w softach i rawach można sobie odpuścić kolorki, choć ja jestem za kolorowymi czcionkami.
W hardach to, imho, kolor powinien być obowiązkowy, taki aby zakrywał ang tekst. Np. czerwony w czarnych obwódkach.
Co do koloru dla każdej postaci, to jeśli postaci jest za dużo to przed oczami się będzie robić niepotrzebna kolorów dyskoteka. Jeśli jednak są 2-3 główne postacie to nie mam nic przeciwko.
Osobny kolor przydaje się także dla "myśli" i lektora.

Generalnie jestem za, byle z głową.

#30 2008-04-17 11:54:49

dulu
Moderator

Mi wprawdzie jest wszystko jedno, bo i tak[jak się da] robię po swojemu.

Ale im prostsza i czytelniejsza, tym lepsza.

#31 2008-04-17 12:31:12

krzykr
Użytkownik

Popieram ostatnią wypowiedz ~Sir_Ace i #freeman
A od siebie dodam.
Jeśli to polski hardek i dobrze zrobiony to nie widzę problemu na całości przykład Azumanga Daiou [Basaka].
Jeśli chodzi o softsuby, to niech zostaną na openingu i endingu (niektóży używają odtwarzaczy dvd które nie radzą sobie z kolorami i czytanie rodzaju czcionki i koloru jest męczące).
Z tego też powodu nie lubię formatu .ass (choć przyznam jest piękny gdy wszystko działa) by działał wymaga tej samej nazwy w filmie i napisie. Co przy nagranych starych animkach i nowych napisach wiąże się z kopiowaniem serii na dysk i zmianą nazwy plików.

Ostatnio edytowany przez krzykr (2008-04-17 12:37:37)

#32 2008-04-17 12:47:14

Maniack
Użytkownik

Preferuję białą czcionkę, bez udziwnień, najlepiej w formacie srt, zawsze mogę sobie w MPC zmienić kolor (mogę, ale i tak zostawiam białą), border i inne takie. Kolorki są oczoebne smile

#33 2008-04-17 13:57:31

liia
Użytkownik

Jak większość wolę prostą białą czcionkę, ale jeśli napisy (np. w hardkach) mają jakiś delikatny kolor to mi nie przeszkadza.

Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)

#34 2008-04-17 14:22:03

Nighthanter
Użytkownik

Widzę że większość jest za białymi napisami, ja osobiście nie po to robię suby w ASS, żeby potem były czarno-białe, więc jestem za kolorami. Poza tym dobrze dobrany kolor i czcionka sprawiają, że aby przyjemniej się ogląda. Zawsze ściągam rawy (nawet nie softy), więc wygląda to naprawdę porządnie, a jak ktoś zrobi badziewny typesetting, to zawsze mogę sobie zmienić. No ale z tego co patrzę większość z was musi sciągać rawy bo angielskie grupy fansuberskie z zasady robią kolorowe napisy, a kolorowe suby, jak wy to mówicie, walą po oczach, więc innego wyboru jak ściągać rawy nie macie. oczkod

krzykr napisał:

Z tego też powodu nie lubię formatu .ass (choć przyznam jest piękny gdy wszystko działa) by działał wymaga tej samej nazwy w filmie i napisie. Co przy nagranych starych animkach i nowych napisach wiąże się z kopiowaniem serii na dysk i zmianą nazwy plików.

A to niby nie można dopasować nazw napisów i dograć na płytki(jeżeli oczywiście zostawiłeś sobie możliwość dogrania na nich czegoś).

#35 2008-04-17 14:50:58

krzykr
Użytkownik

Nighthanter napisał:

A to niby nie można dopasować nazw napisów i dograć na płytki(jeżeli oczywiście zostawiłeś sobie możliwość dogrania na nich czegoś).

Niby racja ale mam coś z systemem Windows i lub programem Nero, or płytami z biedronki jak robie multisesje to nagrywarka mi nie widzi płyty i nici z dogrywania jak i oglądania (szczęście że odtwarzacz dvd mam).
Dlatego preferuję napisy w formacie srt, txt, tmp czy taktowaniem (23,967. 25. 29... 117).
Zresztą program którym dopasowuję divixy (subtitletool??) nie radzi sobie jedynie z formatem ass więc jak timing jest inny to bardzo długo muszę przerabiać (nawet się nie zabieram)
Edit: Dzięki ~lb333 wypróbuję w domu.

Ostatnio edytowany przez krzykr (2008-04-17 15:38:20)

#36 2008-04-17 15:09:49

lb333
Użytkownik

krzykr napisał:

Z tego też powodu nie lubię formatu .ass (choć przyznam jest piękny gdy wszystko działa) by działał wymaga tej samej nazwy w filmie i napisie.

Nic nie wymaga, wystarczy pomyśleć. brakslow
START -> Wszystkie Programy -> Combined Community Codec Pack -> Filters -> VSfilter configuration -> zakładka "General" -> w polu "loading" wybieramy "always load". Włączamy film, klikamy dwa razy zieloną strzałkę w trayu - > w zakładce "main" wybieramy "open" i wybieramy napisy w ass (czy jakiekolwiek inne). Nie trzeba takiej samej nazwy, nie trzeba takiego samego katalogu.

#37 2008-04-17 15:27:06

Psychopata
Użytkownik

Mi się bardzo podobały napisy zrobione do Dokuro-chan. Kolor był przypisany każdej postaci i było to naprawdę fajnie zrobione.

#38 2008-04-17 15:29:07

Deshirey
Użytkownik

Osobiście lubię kolorowe napisy, o ile kolory nie są zbyt jaskrawe i nie rażą w oczy. Zwykłe, białe również są dobre. Grunt, aby jak najlepiej zostało wykonane tłumaczenie.

#39 2008-04-17 15:46:43

Freeman
Użytkownik

Zmiany kolorów, rodzajów i wielkości czcionek, pozycji napisów na ekranie tak naprawdę wcale nie pomagają w oglądaniu, a wręcz przeciwnie. Oczywiście można się do tego przyzwyczaić (i w większości już do tego przyzwyczajeni jesteśmy), ale dla osób trzecich będzie to dodatkowym utrudnieniem w czytaniu. Tym bardziej, gdy leży reszta (ta zdecydowanie ważniejsza) technicznej strony napisów (co się niestety bardzo często zdarza), czyli odpowiednie łamanie linii, odpowiednia długość linii, odpowiedni do długości wejścia czas jego wyświetlania a przede wszystkim samo tłumaczenie.

#40 2008-04-17 15:56:39

Nighthanter
Użytkownik

Freeman napisał:

Tym bardziej, gdy leży reszta (ta zdecydowanie ważniejsza) technicznej strony napisów (co się niestety bardzo często zdarza), czyli odpowiednie łamanie linii, odpowiednia długość linii, odpowiedni do długości wejścia czas jego wyświetlania a przede wszystkim samo tłumaczenie.

Zakładajmy, że napisy spełniają te wszystkie wymagania, że są dobre. Bo autor tematu chciał wiedzieć, czy lepiej robić napisy kolorowe, czy zwykłe białe(aczkolwiek biały to też kolor). Jakby nie patrzeć, wszystkim nie dogodzi. Ja np. gdy mam do wyboru napisy w ASS i mDVD to wybiorę w ASS, ktoś inny wybierze mDVD bo nie umie odpalić subów w ASS. A może po prostu woli białe napisy? Ale ten argument do mnie nie przemawia suby w ASS też mogą być białe.
Najważniejsze by suby pasowały kolorystycznie do filmu i były czytelne. Czasami lepiej dać białe napisy, nawet jeśli to ASS, w końcu to ze robisz suby w ASS nie oznacza, że nie moga być białe.

Ostatnio edytowany przez Nighthanter (2008-04-17 16:05:21)

Stopka forum

© Animesub.info 2024