Nie jesteś zalogowany.
Ale to nie zmienia faktu, że coś trzeba zrobić, bo tak to się nie da...
Zniszczmy świat, aby stworzyć go na nowo.
Myślę, że trzeba zorganizować zbiórkę na przebudowę strony
Ja proponuję czytać posty Kane'a Ale fakt faktem, że ostatnio było nieciekawie.
Ostatnio edytowany przez Freeman (2008-05-27 13:59:09)
Posty postami a nowy stronka się przyda. Napisów wszak przybywa a nie ubywa. Byle nas nie zamkneli za piracenie >.<
Mam wrażenie, że niektórzy nie rozumieją sytuacji.
Kod ANSI a i owszem wymaga przynajmniej gruntownej przebudowy, jełśi nie napisania od nowa.
Nie mniej ostatnie pady ANSI nie są spowodowane starym kodem, lecz atakami typu Denial of Service, na które nie ma za bardzo sposobu. Wykupienie jeszcze mocniejszego serwera nie jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ co prawda wytrzyma on słabsze ataki DoS, ale wystarczy przypuścić mocniejszy lub kilka z rzędu i sytuacja będzie analogiczna do tej teraz. Zaś koszty wrzucone w szybszy serwer będą znacznie wyższe (i to co miesiąc!), a niestety nie przełożą się znacząco na poprawę sytuacji.
W ostateczności można porzucić projekt ANSI i zbudować coś nowego przenosząc wszystkie napisy, konta itp.
Posty postami a nowy stronka się przyda.
No też w tych postach Kane pisze, że "nowa" stronka będzie Uprzedzając ewentualne pytania dodam - jak będzie
W ostateczności można porzucić projekt ANSI i zbudować coś nowego przenosząc wszystkie napisy, konta itp.
Check out moja sygnaturka
Ostatnio edytowany przez Freeman (2008-05-27 14:17:04)
Projektu ANSI raczej nikt nie porzuci, bo jest to już jakaś marka na scenie napisów.
Prędzej będzie on przebudowany lub postawiony od nowa.
Póki co skupimy się na zmianie forum, bo ono najbardziej obciąża serwer, potem kolejne elementy serwisu. O sprzężenie rejestracji się nie martwcie, najprawdopodbniej zrobimy tzw. rejestrację równoległą, bez potrzeby sprzężania baz danych.
Tak czy siak na razie ustalamy plan zmian forum i migracji danych oraz dalszego działania.
Ja proponuję czytać posty Kane'a Ale fakt faktem, że ostatnio było nieciekawie.
Nie było, tylko jest. Od rana pierwszy raz udało mi się wejść na stronę[zly] Teraz trzeba ściągać napisy jak można, bo jak tego nie zrobiłem, to ostatnio musiałem oglądać po ang albo z kiczowatymi napisami z napiprojektu. Będzie jakaś zrzuta? Jak tak, to podajcie nr konta i jakoś to będzie.
Ale do was nic nie dociera. Normalnie tragedia się stała, że napisów nie można było pobrać... HQ zawsze bawi fakt, że nie można wejść na ANSI i jakoś z tego powodu nie biadolimy. Jeżeli będzie potrzebna jakaś zrzuta, to pójdzie oficjalne ogłoszenie i wtedy się zrobi ściepę.
W sumie dziwne, że żaden n00b na ANFO nie spytał, co się stało z ANSI xD
A, zapomniałem o jednej rzeczy. Te ataki DoS są powodowane przez kogoś? Czy to jakiś błąd serwera? Jeżeli pierwsza opcja, to pewnie mareczek albo tomxxx się na nas mszczą
Ostatnio edytowany przez Quithe (2008-05-27 14:38:07)
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
marzenia napisał:Posty postami a nowy stronka się przyda.
No też w tych postach Kane pisze, że "nowa" stronka będzie Uprzedzając ewentualne pytania dodam - jak będzie
Ja się już nie udzielam, mam wodę z mózgu. Tłumaczenie (w pracy i w domu) zaczyna mi wychodzić bokiem >.< i wypływać uszami...
A, zapomniałem o jednej rzeczy. Te ataki DoS są powodowane przez kogoś? Czy to jakiś błąd serwera? Jeżeli pierwsza opcja, to pewnie mareczek albo tomxxx się na nas mszczą
A czy oni przypadkiem nie za słabi w te klocki
DZIECIĘ NEO
PC king >ps3>x360>ds>psp(subiektywna opinia posiadacza wszystkiego)
http://myanimelist.net/animelist/Zwierz
Ale do was nic nie dociera. Normalnie tragedia się stała, że napisów nie można było pobrać... HQ zawsze bawi fakt, że nie można wejść na ANSI i jakoś z tego powodu nie biadolimy.
Bo Wy macie siebie nawzajem. Przeciętny user ANSI ma tylko ANSI.
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
a na ddos jest sposob , trzeba tylko zblokowac ip z ktorego, ktorych jest robiony atak.
gorzej jak to neo, to rtzebaby zblokowac cala pule poprostu.
Ostatnio edytowany przez Deviant (2008-05-27 15:22:14)
a na ddos jest sposob , trzeba tylko zblokowac ip z ktorego, ktorych jest robiony atak.
Wiesz, Deviant, mam wrażenie, że ty chcesz, aby te porty (najlepiej całe pule) zabllokować, a mylę się rzadko (o czym przekonał się np. kolega NoPasaran)
"Skazany na zajebistość"
no ba, przeciesz atak niemoze byc robiony z 127.0.0.1
Ale co ci da zablokowanie ip czy portu na tej maszynie? I tak wszystkie przychodzace polaczenia beda musialy zostac obsluzone (chociazby przejsc przez filtr ktory ewentualnie je pozniej odrzuci). Przed Dosem obronic sie nie da, ale duzo zalezy od infrastruktury firmy hostujacej.
Btw tak sobie pomyslalem, a moze ANSI by poszlo w p2p - jakis protokol tworzony z mysla o udostepnianiu malych plikow, moze nawet rozwiazanie psiane "na miare" (choc to wymaga czasu i ludzi ). Albo gdyby chociaz postawic forum i content osobno? Uniknelibysmy sytuacji gdzie cale ANSI po prostu "znika".
masz na mysli sajt na serwerze peirwszym
a forum+baza napisow na drugim
czy ianczej ?
Mylisz się. Dokładnie z powodu jaki podali Zjadacz i m_jay.
Poza tym w dzisiejszych czasach ataków zwykłych DoS raczej się nie wykonuje.
Jeśli już to idzie DDoS lub RDoS, które z jednego IP nie lecą.
Można zbudować serwis w postaci rozsianej (serwis na kilku serwerach, przy czym każdy moduł może działać z osobnego serwera) z przełączaniem sie modułów między serwerami w przypadku nieaktywności danego serwera powyżej czasu granicznego). Plus taki, że pad jednego serwera nie powoduje padu serwisu, oraz że przy dobrze wykonanym serwisie obciążenia rozkładają się na kilka serwerów, więc i atak typu DoS jest trudniejszy do wykonania (aczkolwiek możliwy). Niestety minusy są znacznie większe w naszej sytuacji, bo po pierwsze zwielokrotnia to znacznie koszty, gdyż każdy taki serwer musi być osobną jednostką fizyczną (kilka serwerów logicznych w przypadku ataków DoS, gówno da), a po drugie utrudnia tworzenie i modyfikacje sewisu i wymaga autosynchronizacji baz danych. Innymi słowy nie na naszą kieszeń i czas ta zabawa.
Ostatnio edytowany przez Suchy (2008-05-27 16:20:15)