#1 2008-06-23 01:33:41

KKnD
Zbanowany

Gunslinger Girl: Il Teatrino

Witam
Co sądzicie o 2 części?
Jak zawsze zauważyłem że ktoś robi suby, zdziwiłem się niemiłosiernie że taka słabą serie!
Obejrzałem 1 ep z 2 razy, Aż się zachłysnąłem, jak zobaczyłem uśmiechniętą Henriette!
Następnie zdegustowany obejrzałem drugi raz Gunslinger Girl
Chociaż na azunime ostrzegali że kontynuacje robi inne studio po paru latach przerwy, to nie mogą aż tak bardzo spaprać czegoś co ocierało sie o ideał w swoim gatunku (zabójcy, w sumie na zlecenie)
BTW. najniżej wg. mnie to Noir
To byl drugi błąd w moim życiu anime, zaraz po obejrzeniu w/w
To wygląda jak ekshumacja przez nekrofila w cela zarobkowych i nie tylko.
A wy co sądzicie? Ja dalej bałem się oglądać 2 serii w obawie że Jose będzie Loli a seria to hentaJ.

Ostatnio edytowany przez KKnD (2008-06-23 03:22:50)

fontani32678yp1.gif

#2 2008-06-23 09:00:52

zergadis0
Użytkownik

Odp: Gunslinger Girl: Il Teatrino

Dałem sobie spokój po dwóch odcinkach, nie chce mi się za dużo po raz drugi o tym pisać, więc kopiuj/wklej mojego komentarza na azunime:

Pierwsza seria Gunslinger Girl posiada u mnie status niemal kultowej, pesymistyczny klimat stawiający na ukazywanie psychologii, świetne rysunki i bardzo realistyczna animacja w scenach akcji, świetna muzyka, właściwie niemal ideał. Nic więc dziwnego, że na drugą serię czekałem bardzo mocno. Jednak teraz, po obejrzeniu pierwszego odcinka mój zapał się nieco ostudził.

Rysunki poszły zdecydowanie w dół, dziewczynki wyglądają teraz jakby je wyciągnięto z jakiejś haremówki, co w porównaniu do ich rewelacyjnego rysunku w pierwszej części jest niemal zbrodnią. Również animacja i tła poszła w dół, wszystko jest obecnie na dość średnim poziomie.

Fabuła - tutaj muszę powiedzieć coś, czego nigdy nie spodziewałbym się po kontynuacji Gunslinger Girl, a mianowicie fabuła się zwyczajnie... skomercjalizowała :sad:. Scena pościgu wygląda jakby ją wyciągnięto z jakiegoś średniej klasy rozrywkowego kina akcji, dopiero spokojniejsze elementy można było uznać za ciekawsze, ale tutaj mamy kolejną porażkę, a mianowicie - wielu ludzi na zagranicznych forach narzeka, że od drugiej serii zalatuje im loli, w pierwszej serii raczej ciężko było wysnuć takie wnioski, więc myślałem, że po prostu nadinterpretują jakieś sceny, ale obejrzałem i... okazało się że w sumie po części przynajmniej mają rację. Zauważyłem nawet pewne błędy logiczne, za główny przykład niech posłuży scena pościgu - istnienie głównych bohaterek serii jest z założenia tajemnicą państwową, i jednym z najważniejszych elementów było działanie w ukryciu, co wyraźnie było widać w pierwszej serii. A tu co? Henrietta zasuwa na motorze ze spluwą po środku miasta! I gdzie tu logika?

Muzyka - jedyne, w czym zauważyłem naprawdę spore zalety. O ile muzyka podczas scen akcji jest dość cienka i kompletnie nie pasująca do klimatu serii (a przynajmniej do klimatu, który miał być w tej serii), o tyle w spokojniejszych słyszymy naprawdę porządne bgmy. Jednak największą zaletą muzyki jest niewątpliwie opening - piękny, poważny i naprawdę niezwykły utwór z jeszcze lepszą oprawą graficzną. IMO jest to chyba najlepszy kawałek jaki można było usłyszeć w tym sezonie (a nawet licząc z poprzednim).

Podsumowując - jako kontynuacja porażka na całej linii. Jednak oglądając z punktu widzenia nowej niezależnej serii (znajomość poprzedniczki nie jest wymagana) nie jest tak źle, oglądać się da, ale ja chyba jednak dam sobie spokój.

#3 2008-06-23 09:11:17

iruel89
Użytkownik

Pierwszą serie obejrzałem kilkukrotnie teraz zabieram się za drugą choć widzę iż mogę tego żałować

#4 2008-06-23 09:15:52

Deshirey
Użytkownik

Na początku bardzo wiele osób było zdegustowanych kolejną odsłoną "Gunslinger Girl" z powodu znacznie zmienionej kreski na mniej szczegółową. Przyznam się, że i mnie to na początku trochę dotknęło. Jednak nie zapominajmy, że kreska to nie wszystko. Po obejrzeniu następnych odcinków seria zdecydowanie nadrabia swoją pozycję naprawdę bardzo dobrze budowanym klimatem i nowym, ciekawymi postaciami. Na uwagę zwłaszcza zasługuje postać Pinokia. Jest moim zdaniem naprawdę świetnie wykreowana. Dodatkowo w drugim sezonie mamy znacznie większą zgodność z mangą w porównaniu do pierwszego sezonu. Poznajemy także dokładniej przeszłość niektórych bohaterów, którzy w pierwszym sezonie zostali nam przedstawieni bardzo pobieżnie (na przykład: Franko i Franka). Co więcej, w drugim sezonie mamy zarysowany konkretniejszy wątek fabularny. Mamy konkretniejszą, rozwijającą się fabułę, natomiast w pierwszym sezonie brakowało jakiegoś wątku głównego. Co do muzyki, ścieżka dźwiękowa z pierwszego sezonu moim zdaniem wypada lepiej od tej z drugiej serii, lecz nowy Soundtrack również nie jest zły i w odpowiednich momentach również buduje dobry klimat.

Póki co tyle z mojej strony. Obejrzałem na razie 7 odcinków, więc opinia jest dość "połowiczna". Ale jak na razie jestem z kontynuacji zadowolony.

@zergadis0: Obejrzyj następne odcinki, a możesz jeszcze zmienić zdanie. smile

#5 2008-06-23 11:48:19

Zarathustra
Użytkownik

Pierwszy sezon oglądałem na satelicie (ostatnich 2-3 epów chyba nie widziałem), ogólnie anime nie dla mnie. Małe dziewczynki ze spluwami, żeby to było jeszcze w komediowej konwencji, ale tu pojechali tragizmem postaci i powagą, zdecydowanie dla japońskiego widza;)
Zakładam, że sezon drugi idzie tą samą ścieżką, czyli więcej dramatów dziewczynek z podstawówki uzbrojonych w AK-47 i całą masą innego złomu do ukatrupienia wyszkolonych komandosów:)

#6 2008-06-23 15:16:50

KKnD
Zbanowany

zergadis0 napisał:

1. wielu ludzi na zagranicznych forach narzeka, że od drugiej serii zalatuje im loli, w pierwszej serii raczej ciężko było wysnuć takie wnioski, więc myślałem, że po prostu nad interpretują jakieś sceny, ale obejrzałem i... okazało się że w sumie po części przynajmniej mają rację.
2. Zauważyłem nawet pewne błędy logiczne, za główny przykład niech posłuży scena pościgu - istnienie głównych bohaterek serii jest z założenia tajemnicą państwową, i jednym z najważniejszych elementów było działanie w ukryciu, co wyraźnie było widać w pierwszej serii. A tu co? Henrietta zasuwa na motorze ze spluwą po środku miasta! I gdzie tu logika?

~Deshirey, jak tłumacz nie odpowiedziałeś na 2 zasadnicze zarzuty dotyczące serii!
Pozwoliłem sobie je wypunktować z wypowiedzi.

fontani32678yp1.gif

#7 2008-06-23 23:33:37

Deshirey
Użytkownik

KKnD napisał:
zergadis0 napisał:

1. wielu ludzi na zagranicznych forach narzeka, że od drugiej serii zalatuje im loli, w pierwszej serii raczej ciężko było wysnuć takie wnioski, więc myślałem, że po prostu nad interpretują jakieś sceny, ale obejrzałem i... okazało się że w sumie po części przynajmniej mają rację.
2. Zauważyłem nawet pewne błędy logiczne, za główny przykład niech posłuży scena pościgu - istnienie głównych bohaterek serii jest z założenia tajemnicą państwową, i jednym z najważniejszych elementów było działanie w ukryciu, co wyraźnie było widać w pierwszej serii. A tu co? Henrietta zasuwa na motorze ze spluwą po środku miasta! I gdzie tu logika?

~Deshirey, jak tłumacz nie odpowiedziałeś na 2 zasadnicze zarzuty dotyczące serii!
Pozwoliłem sobie je wypunktować z wypowiedzi.

A czy nawet jako tłumacz mam obowiązek za wszelką cenę bronić tej serii? Nie. Po prostu jak każdy zwykły User wyraziłem swoją osobistą opinię na temat tego tytułu. I wiem dobrze, że nie każdemu ta seria może się podobać.

Jednak jeśli już chcesz, to ustosunkuję się do tego, co powyżej zacytowałeś:

1. Nie przeglądałem żadnych zagranicznych for, gdzie wypowiadano się na temat drugiego sezonu "Gunslinger Girl", ale osobiście uważam, że przyrównywanie tej serii do loli to już znaczna nadinterpretacja. Przecież każdy z nas wie, że w tej serii nie o to chodzi. Dla mnie jest to trochę szukanie dziury w całym.

2. W tym przypadku zgodzę się z Zergadisem. Odrobinę przesadzili z tym pościgiem, skoro istnienie dziewczynek-zabójców to tajemnica rządowa. Chociaż w pierwszym odcinku nawet przestępcy poczekali specjalnie ze strzelaniną, aż znaleźli się bardziej na obrzeżach miasta. Jednak fakt faktem cała akcja była mało dyskretna.

Ostatnio edytowany przez Deshirey (2008-06-23 23:42:33)

#8 2008-06-24 00:10:10

KKnD
Zbanowany

oczywiście że nie musisz bronić serii, ale jak coś się robi to trzeba wiedzieć chociaż dlaczego brakslow
Wprost:
Czyli jest coś co może przyciągnąć do serii? Patrząc przez pryzmat Gunslinger Girl?

Bo jak narazie to zrozumiałem iż w serii
1. Jest gorsza grafika/kreska,
2. Portrety psychologiczne są całkiem inne. (przeżycia traumatyczne zostały wymazane do czysta?)
3. Jednak Jose nie będzie sypiał z Henrietą(?!)
4. Akcje nie pasują do szlaków wytartych przez jedynkę (nijak nie pasują szwy, czy brak dyskrecji)

Pytanie:
Jak tam wyglądają dalsze odcinki, jeszcze gorzej?
Bo do tej pory nic nie powiedziałeś na ten temat.
Wiem, mogę ściągnąć i się przekonać, ale z zasady shitu nie ssam xD
Jeżeli nie chcesz nie odpowiadaj, wiem jaką mam reputacje.

fontani32678yp1.gif

#9 2008-06-24 00:24:18

zergadis0
Użytkownik

KKnD napisał:

Czyli jest coś co może przyciągnąć do serii? Patrząc przez pryzmat Gunslinger Girl?

Nie żebym coś do ciebie miał, ale wydaje mi się, że Deshi podał już kilka konkretnych argumentów:D (inna bajka, że pierwsza seria Gunslinger Girl była jedną z naprawdę niewielu, w których epizodyczność fabuły mi ani trochę nie przeszkadzała). Jeżeli o mnie chodzi, to może w przyszłości jeszcze dam temu tytułowi szansę, choć póki co wciąż podchodzę do niego dość sceptycznie:P.

#10 2008-06-24 00:53:40

Deshirey
Użytkownik

KKnD napisał:

oczywiście że nie musisz bronić serii, ale jak coś się robi to trzeba wiedzieć chociaż dlaczego brakslow

Jak już chcesz wiedzieć, zabrałem się za serię głównie dlatego, że mam bardzo duży sentyment do pierwszego sezonu. I nawet mniej szczegółowa kreska nie zniechęciła mnie do dalszego tłumaczenia, gdyż seria znacznie nadrabia to innymi aspektami, które już wcześniej wymieniłem.

KKnD napisał:

Wprost:

Chociażby to, że poznamy dalsze losy postaci z pierwszego sezonu, a także poznamy wiele nowych, intrygujących bohaterów (takich, jak wcześniej wspomniany już Pinokio).

KKnD napisał:

Bo jak narazie to zrozumiałem iż w serii
1. Jest gorsza grafika/kreska,

Owszem, temu nikt nie zaprzeczy. Jednak czy kreska jest wyznacznikiem wszystkiego?

KKnD napisał:

2. Portrety psychologiczne są całkiem inne. (przeżycia traumatyczne zostały wymazane do czysta?)

Czy oglądałeś w ogóle pierwszy sezon? Było tam dokładnie przedstawione, że każda z dziewczynek została poddana praniu mózgu, przez co wszystkie wcześniejsze traumatyczne przeżycia zostały wymazane z ich pamięci. Także w drugim sezonie, a dokładniej w pierwszym odcinku, było o tym także małe przypomnienie.

KKnD napisał:

Skąd ty w ogóle to sobie ubzdurałeś?! deprecha

KKnD napisał:

4. Akcje nie pasują do szlaków wytartych przez jedynkę (nijak nie pasują szwy, czy brak dyskrecji)

Fakt, niektóre akcje są mniej dyskretne, ale mamy też większą zgodność z mangą, czyli z oryginałem.

KKnD napisał:

Pytanie:
Jak tam wyglądają dalsze odcinki, jeszcze gorzej?
Bo do tej pory nic nie powiedziałeś na ten temat.
Wiem, mogę ściągnąć i się przekonać, ale z zasady shitu nie ssam xD

A czy ja jestem jakimś dziennikiem porannym i muszę zdawać dokładne relacje ze wszystkiego, co się da? Moim zdaniem z odcinku na odcinek jest coraz lepiej. Osobiście nie spisywałbym tej serii na straty odnosząc się tylko i wyłącznie do pierwszego odcinka. W każdym razie decyzja należy do ciebie. Ja nie mam zamiaru cię do niczego przymuszać. smile

#11 2008-06-24 01:03:41

Zgrzyt
Użytkownik

Hmm będę miał zobaczyć, choćby po to by mieć argument do zjechania tej serii .SnS II też muszę zobaczyć by dalej mówić że to nic ciekawego XD ale będzie ciężko jak tu i tu zalatuje loli O.o

#12 2008-06-24 01:15:57

KKnD
Zbanowany

Deshirey napisał:

Osobiście nie spisywałbym tej serii na straty odnosząc się tylko i wyłącznie do pierwszego odcinka.

Owszem są odcinki pierwsze i pierwsze. Jedne lepsze inne gorsze, ale tu prawie zawału dostałem cenzura

zergadis0 napisał:

Jeżeli o mnie chodzi, to może w przyszłości jeszcze dam temu tytułowi szansę, choć póki co wciąż podchodzę do niego dość sceptycznie:P.

w/w Pan ma racje xD.
Z relacjami które ślesz,~Deshirey może być ciekawie, jako że:

Deshirey napisał:
KKnD napisał:

Fakt, niektóre akcje są mniej dyskretne, ale mamy też większą zgodność z mangą, czyli z oryginałem.

Deshirey napisał:
KKnD napisał:

Czy oglądałeś w ogóle pierwszy sezon? Było tam dokładnie przedstawione, że każda z dziewczynek została poddana praniu mózgu, przez co wszystkie wcześniejsze traumatyczne przeżycia zostały wymazane z ich pamięci. Także w drugim sezonie, a dokładniej w pierwszym odcinku, było o tym także małe przypomnienie.

Owszem wiem, ale loliconowaty śmiech do Jose'a zasugerowal mi że:

Deshirey napisał:
KKnD napisał:

Skąd ty w ogóle to sobie ubzdurałeś?! deprecha

Wybacznie, jeżeli zalatuje nadrealizmem ta odp. ale o tej godzinie włącza mi się tryb ~filazaf.
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi, był to felieton pod tytułem 2 seria w 180°

fontani32678yp1.gif

#13 2008-07-16 00:06:08

Black Wolf
Użytkownik

Cześć, sorry jak źle wstawiam dawno mnie nie było...
No ale czy ma ktoś torrent z Gunslinger Girl - Il Teatrino od Triad na mininovie jest tylko 7 odc a na stronie Triad pisze, ze projekt jest już zakończony i nie ma torrentów z nim ^^" A że mam już 7 od nich to zassał bym reszte jak ktoś ma torrenta upnoł by gdzieś i posłał mi link na PW albo namiar na niego. Dzięki z górki.

http://referendumacta.pl  <- NIE DLA ACTA, ocal INTERNET!

#14 2008-07-16 00:15:47

barabaq
Użytkownik

Triad porzuciło projekt i nie wydali więcej niż 7 odcinków.

#15 2008-07-16 11:48:33

Black Wolf
Użytkownik

Yhym w porzuconych też nie widnieje... To wtakim razie ma ktoś namiar na 01-13 torrenta jakejś innej grupy?

#16 2008-07-16 13:51:02

KenneX
Użytkownik

A czytać umiesz?
Discontinued Projects - Gunslinger Girl -Il Teatrino- Licensed by Funimation
Wasn't as good as the first season. Not even close.
Zlicencjonowane, żadna grupa na razie nie wyda więcej niż 7.
Pociesz się rawkami w HD i nie pisz głupot.

#17 2008-07-21 21:50:52

Black Wolf
Użytkownik

Tak posiadłem tę zdolność czytania nawet wcześniej niż Ty. I nie tylko po polsku. Ale nie doszukałem się tej informacji i posiadam torrenta 7-13 ale chciałem posiadać serie z jednego źródła w jednym formacie itd.
PS:
Może to dziwne, ale wyznaje zasadę nie pomogę to się nie wypowiadam. I jeśli nie znam gościa osobiście to zwracam się grzecznie.

#18 2008-07-21 22:37:27

KenneX
Użytkownik

Black Wolf napisał:

I nie tylko po polsku.

Gratuluję.

Black Wolf napisał:

Ale nie doszukałem się tej informacji

Gratuluję.

Black Wolf napisał:

chciałem posiadać serie z jednego źródła w jednym formacie itd.

A sprawdziłeś wcześniej na anidb.net?
Może wyszło niegrzecznie, ale szczerze xD.
Myślałem, że to jest pomoc - poinformowanie, że nikt nie wydał wszystkich epków.

#19 2008-07-22 12:12:33

Black Wolf
Użytkownik

No to morduje te raw'y. Ale torrent już prawie zmarł... 3 sedów, 6 perów rekord w ilości połączonych 4 perów 1 sedów ^^" statystycznie 2 tygodnie. Więc jeśli ktoś może posedować. Był bym wdzięczny. torrent z anireny 7-13.
PS:
Dziękuje za info. Pozdrawiam.

#20 2008-09-04 19:25:35

KKnD
Zbanowany

zapraszam na http://www.cyber12.com/page-Gunslinger_Girl_2nd.html
Dostępny jest 08 ep po Ciężkich Bólach jezor

fontani32678yp1.gif

Stopka forum

© Animesub.info 2024