#21 2008-07-09 15:04:10

Kisiel
Użytkownik

Odp: AAC na MP3

Podobny jest Avi-demux ale czy potrafi zrobić downmix tego nie wiem.

10721827ve.gif

#22 2008-07-09 15:05:26

Suchy
Użytkownik

Jeśli chcesz to wrzucić do AVI i zachować 5.1 to w sumie najrozsądniejszym rozwiązaniem jest tylko AC3 (jest jeszcze coś takiego jak AudX, ale to półkompromisowe rozwiązanie). Skupmy się na AC3. Jeśli masz zainstalowany enkoder AC3 zgodny z ACM, to możesz ten dźwięk kompresować w VirtualDub lub VirtualDub Mod. Nie mniej lepiej jest skompresować do AC3 w osobnym programie do tego przeznaczonym, a potem po prostu połączyć z wideo.

WAV 5.1 do AC3 5.1 przerobisz np za pomocą Aften. Dla wygody możesz użyć GUI na Aftena o nazwie EncWAVtoAC3.

Wersję Aftena wybierz sobie zoptymalizowaną pod instrukcje obsługiwane przez twój procek (to czy twój procek obsługuje SSE2 SSE3 it sprawdisz darmowym nie wymagającym instalacji programikiem CPU-Z). Czyli np. jeśli twój procek obsługuje SSE3, to wybierz wersję pod SSE3, będzie wtedy szybciej przerabiał.

Jeśli rekompresujesz sobie obraz to, to zrób ale z wyłączonym dźwiękiem (daj w VDMod na strumień audio w Streams->Stream List i kliknij Disable).

W ten sposób masz gotowy ostateczny dźwięk w pliku AC3 i gotowy ostateczny obraz w pliku AVI.
Teraz wystarczy otworzyć ten AVI dać w Streams->Stream List i tam na Add i wskazać nasz dźwięk AC3.
Ważne by kliknąć prawyn na pozycję która pojawi się na liście i wybrać DirectStreamCopy. To samo wybierz z menu Video. Dzięki temu obraz i dźwięk nie będą po raz kolejny niepotrzebnie rekompresowane, a zostaną po prostu połączone. Teraz zapisz całość jako plik AVI (ale o jakiejś nowej nazwie) i viola!

P.S.
Jeśli chcesz zmniejszyć w sensownym zakresie rozmiar pliku, to musisz pogodzić się z teoretyczną utratą jego jakości, gdyż musi być kompresowany stratnie. Niemniej tej straty nawet nie usłyszysz (o ile nie skompresujesz tego za mocno - bitrate VBR ok 256 lub 320 powinien być dobrym kompromisem). Oczywiście przerabiając do AC3 5.1 nie stracisz dźwięku przestrzennego (nie zrobi się z niego stereo, no chyba że przy przeróbce ustawisz by było 5.1->2.0).

P.S.S.
Jako ciekawostkę podam, że w VDMod można całkiem nieźle operować kompresowanym dźwiękiem za pomocą budowania grafu filtrów.

Ostatnio edytowany przez Suchy (2008-07-09 15:56:25)

#23 2008-07-09 16:29:38

ziom6270
Użytkownik

[Prawie] Wszystko ładnie zrozumiałem, mam AC3 5.1, lecz nie zrozumiałem tylko jednej części Twych porad, mianowicie, co muszę zrobić, by VirtualDub przyjmował mi AC3, bo pisze, że format nieobsługiwany. I co z tym "Stream List", nie mam czegoś takiego. ;]
lolorw7.gif

Edit:
No to teraz skumałem, miałeś na myśli VDM, a nie samego VirtualDub'a.
OK wszystko cyka.

Teraz tak z ciekawości, skoro siedzimy w tych formatach, to czy jest DOBRY program, który skonwertuje mi sam obraz (bez audio(, który jest w .h264 do avi, i jeszcze jakiś również dobry do skonwertowania z .avi na .mp4 (z audio włącznie, z opcją zatrzymania 5.1)?
A i jak się dostać do opcji w VD/VDM do zmiany rozdziałki video, ewentualnie jakiś inny program?

Ostatnio edytowany przez ziom6270 (2008-07-09 16:57:18)

#24 2008-07-09 18:08:58

Suchy
Użytkownik

Jest dobry program AviSynth + filtry + jakiś GUI na enkoder (jak np VDM albo MeGUI). To tak ogólnie.

Najpierw musisz wiedzieć czy twoje h264 jest w standardzie ISO (czyli poprawne) czy też jest jako VfW (niezalecane).
Jakie masz rozszerzenie pliku z tym wideo? Jeśli AVI, to jest VfW i możesz od razu otworzyć w VDM.
Jeśli MKV lub MP4 to musisz wymuksować strumień wideo za pomocą MKVExtract (jeśli MKV) lub YAMB (jeśli MP4).
Teraz jeśli otrzymany strumień wideo jest w kontenerze AVI to otwierasz w VDM i jazda.
Jeśli natomiast jest w postaci RAW (rozszerzenie h264, avc, 264), ewentualnie masz skądś strumień w postaci transportowej (rozszerzenie m2t, m2ts, tp, ts, trp) to musisz stworzyć indeks zawartości.
Otwierasz taki strumień (plik) w DGAVCIndex i generujesz plik indexu o rozszerzeniu DGA.
Następnie tworzysz skrypt AVISynth w którym jako źródło zapodajesz wygenerowany plik indeksu, czyli:
AVCSource("dysk:\ścieżka\twój_plik.dga")
Taki plik zapisujesz jako cośtam.avs i otwierasz w VDM albo w MeGUI. Dalej już z górki.
A! I ważne by skopiować DGAVCDecode.dll do katalogu z filtrami AviSynth.

Zmiana AVI -> MP4 to nie konwersja a zmiana kontenera i nie wymaga rekompresji ani wideo ani audio (no chyba, że są niezgodne z MP4). Dokonac możesz tego szybko za pomocą YAMB.

W VDM rozdzielczość zmieniasz za pomocą filtru (jest w wideo) o nazwie Resize. Jaki filtr co robi poszukaj sobei bo już o tym pisałem kiedyś.

Ostatnio edytowany przez Suchy (2008-07-09 18:10:06)

#25 2008-07-09 20:37:26

ziom6270
Użytkownik

Aha, mam .h264 w ISO i dochodzę do momentu, gdy otrzymuję plik .dga i dalej nie wiem co robić, innymi słowy: jak stworzyć skrypt w AviSynth'ie? I gdzie jest ten katalog z filtrami AviSyntha, bo w folderze, gdzie jest on zainstalowany, nie ma takiego folderu o nazwie filtry?

Wybacz moją pomyłka z tym kontenerem, a więc tak: próbuję przerobić mój plik video [ten DMC z ac3 5.1] na .mp4 lecz... plik video coś nawala,(oto próbka klik), po prostu nie chce zmienić formatu, co jest nie tak, bo inne pliki video także próbowałem przerobić i szło jak po maśle, co żem naknocił?

I jeszcze, to tak, wyciąłem kawałek video [ten DMC z ac3 5.1] i dołączyłem napisy za pomocą AVI ReComp'a, i... obraz nie był płynny, (dołączam otrzymany plik klik).

A co do zmiany rozdziałki, to jak użyć tego filtra, bo znalazłem go, dodałem i nie wiem co dalej, jak próbuje zapisać bezpośrednio przez opcje "Save old format AVI"/"Save as AVI" to nie daje mi to efektu.

Ostatnio edytowany przez ziom6270 (2008-07-09 20:50:47)

#26 2008-07-10 09:54:19

Suchy
Użytkownik

Nie będę Ci mówił jak stworzyć skrypt AVISynth, ani gdzie wrzucać filtry. Poczytaj o tym w FAQ AviSyntha i w polskiej dokumentacji, to się dowiesz i naumiesz.

Kontener MP4 nie obsługuję twojego AC3 VBR i o ile pamiętam VC-1 też nie obsługuje, wiec nie dziw się, że nie możesz przemuksować do MP4. W ogóle po co przerabiasz dźwięk z AAC, skoro końcowy kontener dajesz MP4? NA czym ten plik koniec końców ma być odtwarzany i w jakim celu całą ta konwersja?

Co do dołączania napisów, to zrób to już w AviSynth lub VDMod, zamiast w AVIRecomp ponownie kompresować tylko by dodać napisy. Tracisz przez to i jakość i czas. Jak w AviSynth lub VDMod wrenderować napisy do filmu to już znajdziesz, bo pisałem o tym nie tylko ja, i tu i na ANFO i na wielu innych forach.

Co do resize, to jesteś pewny, że ustawiłeś wymiary wyjściowe? Czy tylko dodałeś filtr i już? Poza tym musisz mieć Full Processing Mode ustawione w Video. Resize możesz też wykonać w AviSynth jeśli nie chcesz w VDMod. Jak, to już znajdziesz w jego FAQ.

Generalnie wszelkie operacje wykonywane bezpośrednio na obrazie video (np dodanie napisów, obrót, skalowanie, zmiana FPS itp) wymagają rekompresji. Im więcej rekompresji tym więcej czasu na to tracisz i tym gorsza jakość. Dlatego warto jaknajwięcej operacji wykonać przy jednej rekompresji, a nie osobno napisy, osobno zmienić format itd.

Ostatnio edytowany przez Suchy (2008-07-10 09:56:16)

#27 2008-07-11 22:24:31

ziom6270
Użytkownik

Ok o AviSynthie poszukam oczkod.

Czasami na PS3 mam tak, że odpala mi mp4, a czasami że avi, więc już na zapas chcę wiedzieć co i jak, jak kombinować z kodekami/plikami/kontenerami, więc dzięki Twej pomocy się dowiaduję.

O łączeniu subków przez VDM już znalazłem, teraz tylko metoda prób i błędów.

Co do resizu, to już pogoglowałem i znalazłem co nieco, i także pozostają mi próby, ale już wiem więcej niżeli na początku mojej "zabawy".

Aha rozumiem, więc wszystko, co tylko możliwe za jednym razem, rozumie się.

BIG THANKS Suchy za pomoc przy mych problemach.

Stopka forum

© Animesub.info 2024