Nie jesteś zalogowany.
Uwaga S P O J L E R
Dennou Coil to anime przygodowe dla młodzieży z gatunku "Realistyczna S-F".
Po zobaczeniu 2 odcinków jestem naprawdę mile zaskoczony jego poziomem.
Moja Ocena :
1. Grafika Ok.
Naprawę niezła robota. Kreska jest oryginalna i dopracowana.
2. Animacja Ok.
Bez zarzutu, postacie poruszają sie realistycznie, właściwa mimika twarzy.
3. Scenariusz Ok.
Wciąga.
4. Postacie. Średnio
Po dwóch odcinkach jedynie Mega-baa (Babcia hakerka) jest rewelacyjna, reszta towarzystwa przedstawia się średnio. Ale zobaczymy.
5. Watek romantyczny.:( Brak.
Pod tym względem Anime przypomina raczej Kamichu niż Noein i chyba nie będzie inaczej.
6. Akcja Super.
Naprawdę sporo się dzieje. Nasze dzielne Hakerki rozrabiają aż miło.
7. Reżyseria Tu też duży plus
Widać, że reżyser zna się na rzeczy, nie ma "kawa na ławę" dużo trzeba sie domyślać. Bohaterowie monologami nie opowiadają co sie wydarzyło i jak to trzeba rozumieć.
8. Docelowy przedział wiekowy anime - 08-14 lat
Wynik 6/8. W sumie nieźle.
Dość interesująco prezentuje się świat wykreowany na potrzeby anime.
Niemal jak Matrix połączony z Ghost in the Shell
Z tego co zaobserwowałem wyróżniamy tam 3 rodzaje bytów:
1. Czysto fizyczny.
2. Hybrydowy - gdzie materia fizyczna prawdopodobnie już na poziomie cząsteczkowym jest pod kontrolą programu komputerowego. - np. programy budynków.
3. Czysto informatyczny - np. wirusy komputerowe żyjące w/w większych programów
Niestety wiele zdarzeń nie daje się dopasować do w/w podziału :
1. Czy ludzie są hybrydami?
Chyba nie, niemniej w drugim odcinku Mojo kasuje cześć danych dziewczynki(?). I do czego służą dzieciakom te okulary. Wygląda to na rodzaj interfejsu pozwalającego na kontakt z zawietrznymi programami. Możliwe, że ludzie posiadają coś w rodzaju Personal-Program.
2. Dlaczego pewne rzeczy widoczne są tylko przez okulary?
W odcinku pierwszym Czarny Wirus jest widoczny tylko w okularach. Wskazywało by to na jego czysto informatyczny charakter lecz z drugiej w fizycznym świecie coś musi byc jego nośnikiem i ten nośnik powinien być widoczny ( a może nie ).
3. Jak zasilany jest program Pupilka.
Program pupilka jest bez wątpienia hybrydą ( można go dotykać ).
Z drugiej strony nasuwa się pytanie jak jest zasilany bo raczej nie jest na baterie.
Znamienne jest zdarzenie kiedy dziewczynka kładzie na nim plecak który "wpada " w niego powodując zakłócenia w działaniu programu.
Zobaczcie sami
Ostatnio edytowany przez mbell (2007-05-31 17:16:20)
gg - już działa
Google+ m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny
Jak zobaczyłem twoje napisy, to się zainteresowałem też serią, ale właśnie przedział wiekowy jednak mnie odstrasza
Jak zobaczyłem twoje napisy, to się zainteresowałem też serią, ale właśnie przedział wiekowy jednak mnie odstrasza
No trochę odstrasza... ale brak wątku romantycznego to dla mnie plus Być może sięgnę po ten tytuł i zobaczę co to jest.
Dla mnie też brak tego wątku jest na plus, jeszcze zachciałoby się twórcą jakiś dramatyzm wprowadzić i co by wtedy dopiero było xD
Niestety przedział wiekowy jest jaki jest. Ale mi to osobiście nie przeszkadza, zresztą ile jest dobrych anime przeznaczonych dla najmłodszych, np. ze studia Ghibli^^
Co do anime, to po dwóch odcinkach mogę powiedzieć, że nie jest złe. Pomysł jest dobry, co do jego realizacji, to na ocenę trzeba jeszcze poczekać przynajmniej ze 4 odcinki. Postacie są na razie nijakie... Nie wiem co myśleć o tej głównej, jest mi obojętna, poboczne wydają się ciekawsze, ale może to się zmieni.
Główny motyw trochę mi się kojarzy ze "Światłem Wirtualnym" Gibsona.
Przyjemny choć nie rewelacyjny tytuł.
Odmienność historii wybija je wśród innych tegorocznych pozycji. Wraz z Claymore, Touka Gettan, Busou Renkin i Darker than BLACK miło uprzyjemni okres oczekiwania na premierę wspaniałego Wangan Midnight.
Moje wrażenia po dwóch epkach sąjak najbardziej pozytywne anime bardzo fajne zamierzam kontynuować
Ostatnio edytowany przez lightning (2007-05-31 19:27:16)
Na początku moja uwagę zwróciła grafika. Brak w niej upraszczanych teł, jest oryginalna i charakterystyczna. Płynna animacja wspomagana jest świetna muzyką. Bardzo spodobał mi się pomysł z okularami oraz zabawne pupile. Opening optymistycznie nastawił mnie do serii i nie uprzedzałbym sie tym przedziałem wiekowym. Wole raczej ambitniejsze pozycje jednak skoro z zainteresowaniem obejrzałem pierwszy epizod to nie jest tak źle. Myślę ze tytuł jest warty uwagi, sam będę śledził serie.
na + w punkcie 4 dopisałbym jeszcze psa; nie ma w nim wiele oryginalności (pozatym, że jest programem), ale jest uroczo narysowany.
ogólnie bajka jest miła dla oka i raczej ciekawa, ale nie powinna mieć więcej niż 12 epów, bo zacznie przynudzać (no chyba, że producenci naprawdę mocno czymś zaskoczą).
Pojawiło sie tłumaczenie odcinka 10. Trzeba powiedzieć, że obawy Farfarello się nie sprawdzają anime z odcinka na odcinek nabiera prędkości. Można powiedzieć, że dopiera zaczyna się rozkręcać.
Naprawdę polecam
gg - już działa
Aktualnie oglądane :
Prawda wszystko fajnie się rozkręca ale mogłoby być bardziej dramatycznie ale ten przedział wiekowy robi swoje.
Ja zrezygnowałem po zobaczeniu obrazka na anidb:P
Szi,szi[hehe]
I nie masz racji dulu...
gg - już działa
Aktualnie oglądane :
Wisz, Mbellciu, prawdę mówiąc, to jeszcze nigdy nie miałem styczności z takim gatunkiem, dzieci w anime to nie dla mnie, a ja lubuje się w romansidłach, nie powiem, no, może i w jakiś mordobiciach[IMHO kocham złe zakończenia], a w tym tego nie widać, ALE... zobaczę kilka epków, a nuż coś we mnie ruszy:)
Ostatnio edytowany przez dulu (2007-11-23 22:42:37)
No nie ma co ukrywać Blame! ani GITS to nie jest, ale nie powiedziałbym żeby było cukierkowo. Przez chwilę miałem taki obawy ale rozwija się w coraz bardziej niepokojący sposób. Coś spokojny jestem o to czy ci się spodoba, znając twoje gusta. Dulciu
Ostatnio edytowany przez mbell (2007-11-06 00:34:55)
gg - już działa
Aktualnie oglądane :
bardzo szkoda bylo mi nieogladac bo h264+720p kilka fragmentow popatrzylem i fakt... przekaz dla tego przedzialu wiekowego
czekam z niecierpliwością na dalsze Mbell, mam już odcinki do 16 i podglądałem dalej - faktycznie robi sie coraz ciekawiej - jak na film dla dzieci - super. czy można gdzieś dorwac suby po angielsku??
mikrobix, mozna je wyciagnać z mkv od SHS ale tego hdtv
gg - już działa
Aktualnie oglądane :
mam pytanie, gdzie mogę znaleśc ten filmik w HD (znalazłem tylko kilka części w hd), ale przedewszystkim czy ma ktoś namiar na odcinki 21-26?? (ale nie torrent bo moje łącze sie nie nadaje preferuje P2m albo www)
2. Dlaczego pewne rzeczy widoczne są tylko przez okulary?
W odcinku pierwszym Czarny Wirus jest widoczny tylko w okularach. Wskazywało by to na jego czysto informatyczny charakter lecz z drugiej w fizycznym świecie coś musi byc jego nośnikiem i ten nośnik powinien być widoczny ( a może nie ).3. Jak zasilany jest program Pupilka.
Program pupilka jest bez wątpienia hybrydą ( można go dotykać ).
Z drugiej strony nasuwa się pytanie jak jest zasilany bo raczej nie jest na baterie.
Znamienne jest zdarzenie kiedy dziewczynka kładzie na nim plecak który "wpada " w niego powodując zakłócenia w działaniu programu.
Obejrzałem dopiero jeden odcinek, ale inaczej zupełnie inaczej pojmuję działanie Wzbogaconej Rzeczywistości. Wszystkie programy istnieją tylko w wirtualce, a mozna je widzieć i słyszeć tylko za pośrednictwem okularów. Okulary to swego rodzaju odbiorniki, które działają podobnie jak telefony komórkowe: wszystkie programy są zapisane na serwerach, a ich aktualna lokalizacja w przestrzeni jest określona w BTS-ie. Lokalizacja ta, jak i dane wyjściowe są przekazywane do okularów odbiorcy (co by rozwiązywało kwestie zasilania).
Tajemnicą jest parę innych rzeczy: w jaki sposób są zbierane dane wejściowe? Tzn, skąd program (np. pies) wie, że jest wołany albo widzi coś, jeśli jest na serwerze? Być może pupilki są faktycznie hybrydowe i składają się z cząsteczek materii? Trudno to wyjaśnić inaczej.
Poza tym, bohaterki dotykają rzeczy wirtualnych i manipulują nimi. Albo mają dodatkowe urządzenia w rękach i nogach, albo jest to kolejny argument za hybdrydową naturą programów.
To własnie interakcja jest najbardziej zagadkowa w tej technologii. No, ale cóż. Obejrzę kolejne odcinki, to się dowiem.