Nie jesteś zalogowany.
Venom666, w swoim poście uogólniasz. Nikt się nie czepia, że ktoś coś udostępnił, tylko, że bezczelnie pozbawił informacji o autorze. W końcu po to są te napisy, żeby z nich korzystać, tyle że z poszanowaniem praw ich autorów.
Jak zwykle najwięcej do powiedzenia ma ten, kto zrobił całe 0 napisów. Brakło tylko zdania: Gdybym to ja robił napisy, byłoby mi to obojętne.
...Ale ich nie robisz.
[cytuj]W hardkach przynajmniej stopki autora nie wytną ^^[/quote]
Nie kracz.
Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.
a czy ktoś z was pomyślał w ten sposób
A ty masz mózg wogule i go używasz??
Napisy są autora jeśli ktoś je wykorzystuje bez jego zgody a co gorsze podpisuje się pod nimi to to jest skandal i chamstwo.
Wykorzystywanie na kreskowka czy gdzieś napisów i pamiętanie kto je zrobił lecz bez zgody autora jest trochę kontrowersyjne i nie powinno się tak robić.
Dla mnie to dowód na to, że jednak nie warto dzielić się subami, które się robi dla siebie, znajomych, czy nawet z myślą o innych, bo i tak ktoś podkradnie twoją pracę i powie, że to jego ;/ W hardkach przynajmniej stopki autora nie wytną ^^
Ta już nie wymyślaj niestworzonych teorii.
Do adminów może by zrobić dodatkową rzecz w napisach czyli znacznik który po zaznaczeniu i dodaniu napisów. Widniał by napis że autor wyraża zgodę do korzystania i przetwarzania dalszego napisów pod warunkiem. Uwzględnienia go/ich jako oryginaln-ego/ych twórc-e/ów. A w przypadku nie zaznaczenia możliwośc do użytku tylko osobistego.
To by rozwiązało przynajmniej kwestie użycia i uwzględnienia autora napisów jako twórce ale bez jego zgody.
a czy ktoś z was pomyślał w ten sposób(...)
O czym ty gadasz w ogóle? To znaczy tłumacz to jest tylko murzyn, ma zrobić swoje i może spadać, żeby jaśniePAN KOWALSKI mógł się rozwalić w fotelu, kliknąć se myszką nie więcej niż dwa razy i obejrzeć anime? I w dodatku jak mu przyjdzie ochota, to se może na tłumacza splunąć, a tłumacz ma jeszcze za to podziękować i się cieszyć, że ktoś łaskawie w ogóle skorzystał z godzin jego ciężkiej pracy? Po prostu czytam i nie wierzę...
Oczywiście nie przyszło ci do głowy, że napisy można robić dla siebie, z czego wnioskuję, że nigdy w życiu niczego nie zrobiłeś.
Venom666 napisał:a czy ktoś z was pomyślał w ten sposób(...)
O czym ty gadasz w ogóle? To znaczy tłumacz to jest tylko murzyn, ma zrobić swoje i może spadać, żeby jaśniePAN KOWALSKI mógł się rozwalić w fotelu, kliknąć se myszką nie więcej niż dwa razy i obejrzeć anime? I w dodatku jak mu przyjdzie ochota, to se może na tłumacza splunąć, a tłumacz ma jeszcze za to podziękować i się cieszyć, że ktoś łaskawie w ogóle skorzystał z godzin jego ciężkiej pracy? Po prostu czytam i nie wierzę...
Oczywiście nie przyszło ci do głowy, że napisy można robić dla siebie, z czego wnioskuję, że nigdy w życiu niczego nie zrobiłeś.
On się odniósł do credo: "od fanów dla fanów nie na sprzedaż" i mu to nie wyszło . Venomowi chodzi o to, że skoro umieszczacie napisy na ansi do użytku publicznego, to umieszczanie ich na innych serwisach służy fanom (czyt. Panu Kowalskiemu).
Ujem to tak: teoretyczne założenia Venowa są słuszne i nie należy ich krytykować, niestety kolega zapomniał o możliwości usunięcia napisów z ANSI, co oznacza, że spytanie się o zgodę autora stanowi dla niego informacje gdzie znajdują się jego napisy. W przypadku gdyby tłumacz z chamiał i postanowiłby usunąć swoje napisy, aby (przytoczony już) Pan Kowalski z nich nie skorzystał, autor wie gdzie ma pisać o usunięcie takowych napisów. Poza tym polska to nie USA, tutaj istnieje coś takiego jak dobre wychowanie i maniery, a jednym z nich jest: jak coś nie jest twoje to nie ruszaj (czyt.: spytaj się najpierw o zgodę), oczywiście umieszczenie napisów na ANSI jest (co chyba logiczne) równo znaczne z wydaniem zgody na korzystanie z napisów w formie nie zmienionej (co robisz w domu nikogo nie interesuje - też w sprawie napisów, ale pod warunkiem, że to w domu zostanie), a więc o takie rzeczy jak sychro i umieszczanie napisów na innych serwisach należy się spytać. A jeśli nadal ktoś tego nie rozumie to niech se sam zacznie robić napisy dla siebie i ewentualnie innych serwisów.
Pozdrawiam,
luki349
Ale nie każdy robi "od fanów dla fanów". Ja osobiście robie napisy dla siebie, bo nie lubię nagrywać na płytkę filmów bez napisów. A to, że umieszczam je jednocześnie na ANSI to tylko MOJA DOBRA WOLA, aby ktoś, kto nie umie angola mógł sobie je ściągnąć i obejrzeć po polaskiemu. Więc jak widzę jak p. Venom666, który myśli tylko o jednej stronie "konfliktu", po której sam stoi, nie przyjmując do wiadomości kontrargumentów to mi się LPR przypomina (myślałeś może kiedyś o karierze w Młodzieży Wszechpolskiej?). Oczywiście gdyby ktoś do mnie napisał np. "Jestem ze strony www.xyz.pl na której umieszczam anime z napisami i chcę użyć twoich subów zostawiając informację o autorze, ewentualnie trochę je modyfikując" to nie maiłbym nic przeciwko, tak jak zresztą większość tutaj. I właśnie o to nam chodzi, nie o to, że nie pozwalamy na używanie ich, tylko o drobny gest ze strony w tym wypadku baje.pl. Zresztą sam parę razy oglądałem na tej stronie, więc chętnie udostępniłbym napisy, a tak zachowali się jak zwykli złodzieje i jeszcze ktoś ich pochwala...
Zniszczmy świat, aby stworzyć go na nowo.
Zacznę od tego, że konta nie założyłem 5 min temu, specjalnie by się
wypowiedzieć, jednak jestem od niedawna.
chociaż same napisy to chyba przerobione mdvd, czy coś, bo kolorków ni śladu ;/]
Po wtopieniu napisów w odcinek, same jakoś znikają xD
Powinniśmy zacząć od tego że aktualnie istnieją 3 (myślę) najbardziej powszechne strony
na których, albo raczej z których można dostać się do materiałów (odcinków)
anime/kreskówki które nas interesują..
Kreskowki.fani.
kreskowka.
Baje.
Proszę nie wrzucajcie nas do jednego worka,
mimo że zajmujemy się tym samym, to naprawdę wiele nas różni,
i niestety, jeśli już macie do kogoś pretensje, to będziemy to
my -Kreskowki.fani- więc proponuje zakończyć wasz spór z Adminem -Baje.pl-
Jak sami wcześniej wyczytaliście z wypowiedzi admina w/w Baje.pl,
zamieszczają oni na swojej stronie materiały znalezione w internecie,
innymisłowy linki w 80% pochodzące z naszej strony (niema to jak iść na łatwiznę),
podobnie jest ze stroną kreskowka.pl, nawet jeden z ich administratorów osobiście
nam napisał, że oni tylko umieszczają u siebie linki do odcinków
znalezionych w internecie.. również w dużym stopniu są to nasze uploady.
Nam to wcale nie przeszkadza, jeśli chcą mieć na swojej stronie odcinki bajek,
gdzie na starcie pojawia się logo Kreskowki.fani, reklama zawszę się przyda
Z tego co napisałem wyżej można wywnioskować, że to co jest u nich, powstało za naszą sprawą i to do nas należy mieć pretensje (chociaż wcale nie podoba mi się ich sposób pracy)
więc co poniektórzy, przestańcie zachowywać się jak dzieci, używać słowa "złodziej" jeśli nawet nie wiecie czy macie do tego podstawy, tym bardziej jeśli nie wiecie do kogo
powinniście pisać, albo zakładać niezliczone tematy na forum i wypowiadać
się za całe ANSI..
Załatwmy to na spokojnie, bo niczego nie dojdziemy i za 100 lat
Z waszych wypowiedzi wnioskuje że większa część ludu, przymknie oko
gdy pozostawi się stopkę autorską i napisy w oryginalnym stanie, mam nadzieję
że nie zmienicie zdania w tej kwestii.
Przejdźmy do przypadków gdzie stopka JUŻ została usunięta
a odcinek trafił na stronę.
Po kliknięciu w taki odcinek, zaraz nad zielonym trójkątem jest Nick Uploadera który dodał
ten właśnie epizod, i to z TYM UPLOADEREM należy rozmawiać, pouczyć go
i wyjaśnić waszą sprawę, a nie zasypywać admina wiadomościami albo żalić się całemu forum, gdy się włąściwie podejdzie do sprawy, uploader zadba by odcinki zostały usunięte i po poprawkach dodane ponownie.
Na naszej stronie jest ponad 9000 odcinków z pośród 350 serii różnych anime/kreskówek,
nie mam zielonego pojęcia w jakiej części z tego zbioru zostały usunięte dowody
waszego autorstwa, (mowa o stopce we wtopionych napisach naturalnie) ale żeby wyzywać ludzi od złodziei, straszyć jakimś buntem i opowiadać inne bajki, bo przy 2 czy 3 seriach jakiegoś anime zniknęła stopka, no wybaczcie ale to niedorzeczne, jak napisałem wyżej
sprawę kierować do uploadera a nie admina i całego forum.
Jeśli życzycie sobie byśmy przed wykorzystaniem napisów, prosili o zgodę ich autora,
niech tak będzie, na naszym forum już chyba zostało to oznajmione.
Myślę że nawet grono nowych uploaderów ( sporo ostatnio się zgłosiło :/ ) również
jest świadomych sytuacji, więc nie będzie "nie wiedziałem bo nowy jestem"
To na razie tyle ode mnie, to od was zależy czy mój następny post
będzie jeszcze dłuższy, pełny cytatów i odpowiedzi na jakieś bluzgi..
Venom666 mój ty przyjacielu
twoja historyjka o Kowalskim złamała mi kręgosłup
Ostatnio edytowany przez Veni (2008-07-31 21:33:35)
Ja tylko dodam, że post powyżej jest spowodowany moją dyskusją na forum kreskowki.fani. Prosiłem o to, by przed użyciem napisów pytać suberów o zgodę. Nie wiem, skąd słowa, że "większa część ludu przymknie oko,
gdy pozostawi się stopkę autorską", bo ja widzę tu mnóstwo wypowiedzi, z których wynika, że jednak większość wolałaby zostać poinformowana o użyciu ich subów. Sam przymknąłem oko na to, co już zostało zamieszczone, ale w przyszłości wolę być informowany.
Ostatnio edytowany przez lb333 (2008-07-31 21:57:37)
Ja napisałem, że się nie zgadzam i co z tego? I tak nie usunięto tego, co wstawiono >.< I się dziwić, że swoje napisy musiałem pousuwać min. przez takie coś.
Ten temat jest niczym sraczka - zawsze wraca...
Mogę powiedzieć tylko tyle - to jest po prostu polska mentalność. Zamiast ładnie zapytać, to ludzie wolą kombinować. A wydaje mi się, że gdyby nawet całe ANSI sie zebrało i zaczęło protestować, to i tak nic by to nie dało...
"większa część ludu przymknie oko,
gdy pozostawi się stopkę autorską"
Zapomniałem o tym napisać w zdaniu które tu przedstawiłeś
ale wyraźnie napisałem na końcu
Jeśli życzycie sobie byśmy przed wykorzystaniem napisów, prosili o zgodę ich autora,
niech tak będzie
Byliście jedyną grupą która się do nas zgłosiła z takim warunkiem, a że patrząc na poprzednie
strony tego tematu, no po prostu przeraziły mnie wrzaski więc nie czytałem i ominęła mnie ta część
bo ja widzę tu mnóstwo wypowiedzi, z których wynika, że jednak większość wolałaby zostać poinformowana o użyciu ich subów
Jeśli tak jest, to niech te grupy, albo może są to jakieś pojedyncze osoby, dadzą znać że nie życzą sobie by korzystać z ich prac bez pytania, uwzględnimy to w odpowiednim
temacie na naszym forum, i więcej do takiego porozumienia nie dojdzie.
Ja napisałem, że się nie zgadzam i co z tego? I tak nie usunięto tego, co wstawiono
Jeśli uploader jest głuchy na to co mówisz, wejdź na forum i napisz do admina,
jeśli tak ci zależy by odcinki z twoimi napisami zniknęły, zostaną usunięte z twoją wolą.
Uploader może nie odpowiadać, bo jest tak że kiedyś się wielu wzięło do roboty, dodali jedno czy dwa anime i całkowicie słuch po nich zaginął, więc to tak jak pukać w drzwi od mieszkania gdzie niema żywej duszy..
mogę powiedzieć tylko tyle - to jest po prostu polska mentalność. Zamiast ładnie zapytać, to ludzie wolą kombinować
Ja mogę tylko powiedzieć, że przy guziku (przycisku) "Pobierz napisy" nie pisze "Tylko poinformuj autora" TYM BARDZIEJ strona kreskowki.fani istnieje od 1,5 roku a nie od miesiąca,
więc od bardzo dawna wiedzieliście że korzystamy z waszych napisów, ale wam też się nie chciało do nas napisać i zwrócić uwagę, jak napisałem wyżej tylko grupa K.A odezwała się w tej kwestii i naturalnie przystaniemy na to czego sobie zażyczyli.
Wina nie leży tylko po naszej stronie
A co jeśli owy admin sam wstawia cudze napisy jako swoje, Veni? -.- Bo z czymś takim spotkałem się kilka miechów temu.
IMO generalnie prośby i próby o usunięcie plagiatów subów są o dupę roztrzaść. NIC nie zrobisz. ...No chyba że ktoś dobrym programistą jest
strona kreskowki.fani istnieje od 1,5 roku a nie od miesiąca,
więc od bardzo dawna wiedzieliście że korzystamy z waszych napisów, ale wam też się nie chciało do nas napisać i zwrócić uwagę
Chyba za mocno na głowę upadłeś człowieku. Myślisz, że ja będę po wszystkich stronach www latał i szukał moich subów, których jakiś dickhead sobie użyczył bez mojej wiedzy? Lekarstwa weż. Na podwórko wyjdź przewietrzyć sie.
Btw, ja nie wiedziałem.
Ostatnio edytowany przez marcin2 (2008-07-31 23:33:52)
Przejdźmy do przypadków gdzie stopka JUŻ została usunięta
a odcinek trafił na stronę.
Po kliknięciu w taki odcinek, zaraz nad zielonym trójkątem jest Nick Uploadera który dodał
ten właśnie epizod, i to z TYM UPLOADEREM należy rozmawiać, pouczyć go
i wyjaśnić waszą sprawę, a nie zasypywać admina wiadomościami albo żalić się całemu forum, gdy się włąściwie podejdzie do sprawy, uploader zadba by odcinki zostały usunięte i po poprawkach dodane ponownie.
A jak uploader stwierdzi, że nie zamierza wprowadzać poprawek?
Na naszej stronie jest ponad 9000 odcinków z pośród 350 serii różnych anime/kreskówek,
nie mam zielonego pojęcia w jakiej części z tego zbioru zostały usunięte dowody
waszego autorstwa, (mowa o stopce we wtopionych napisach naturalnie) ale żeby wyzywać ludzi od złodziei, straszyć jakimś buntem i opowiadać inne bajki, bo przy 2 czy 3 seriach jakiegoś anime zniknęła stopka, no wybaczcie ale to niedorzeczne, jak napisałem wyżej
sprawę kierować do uploadera a nie admina i całego forum.Jeśli życzycie sobie byśmy przed wykorzystaniem napisów, prosili o zgodę ich autora,
niech tak będzie, na naszym forum już chyba zostało to oznajmione.
Myślę że nawet grono nowych uploaderów ( sporo ostatnio się zgłosiło :/ ) również
jest świadomych sytuacji, więc nie będzie "nie wiedziałem bo nowy jestem"
Aha, no to w takim razie powiedz uploaderowi od Koihime Musou (nie wiem jaki ma nick, nic pod zieloną strzałką się nie wyświetla prócz reklam :/), że może się wynosić. Nie wiem kiedy gadaliście na ten temat na swoim forum, ale napisy które zostały tam wykorzystane, to skrypt nad którym pracował Bakura i ja (albo to co z niego zostało :/). Wyglada na to, że nasz skrypt został przekonwertowany na jakiś badziewny format (do tego obrabiany w SE, od razu jak się włącza film widać notkę pozostawioną przez SE). Ze stopki zostało tylko "Od fanów dla fanów", notki o tym, kto nad tym skryptem pracował, oczywiście nie ma bo jakby inaczej.
Ja nie wiem, ale powiadamianie was o tym, przy których odcinkach nie ma stopki autorskiej uważam za trochę nierealne, za dużo tego, coś mi się zdaje, że łatwiej będzie napisać przy których odcinkach stopka jest.
I jeszcze jedno jeśli mogę, możesz powiedzieć temu uploaderowi, że nie dość, iż jest złodziejem, to jeszcze idiotą, zapomniał usunąć wszystkie efekty przed wrenderowaniem i na końcu wyszło gówno . Jak ja kocham ludzi którzy zajmują się czymś, o czym nie mają nawet zielonego pojęcia. Chcecie wstawiać bajki? Proszę bardzo, ale dlaczego musicie wstawiać je z subami?
EDIT:
Już wiem kto jest jego uploaderem, niejaki Crono20. Tak więc pozdrowienia dla pana złodzieja.
EDIT 2:
Właśnie spojżałem na Rosario+Vampire, wiesz kto robił do tego napisy Vein, tak , ja, Bakura i Przemek3 i wiesz co? Nie ma o nas nawet słowa, kolejny uploader idiota. Widziałem też, że wstawiliscie Da Capo. Tak, nad tym też pracowaliśmy z Bakurą i wiesz co? Nawet nie sprawdzam, zakładam że nie ma stopki, stopki pewnie nigdzie nie ma. Nie będę z wami gadał bo to sensu nie ma. Po prostu zapomnę że coś takiego jak Kreskówki.fani istnieje (bo o złych rzeczach lepiej nie pamiętać) i wszystkim innym radzę to samo. Olejcie strony typu kreskówki, wbijam, baje i bóg wie co jeszcze, bo jakość filmów badziewna, napisy po ich przeróbce badziewne, a do tego na koniec, to po prostu złodzieje. I póki Vein nie weźmiecie się tam za porządki moje zdanie o was będzie jak najgorsze.
Ostatnio edytowany przez Nighthanter (2008-08-01 00:10:46)
bo ja widzę tu mnóstwo wypowiedzi, z których wynika, że jednak większość wolałaby zostać poinformowana o użyciu ich subów
Jeśli tak jest, to niech te grupy, albo może są to jakieś pojedyncze osoby, dadzą znać że nie życzą sobie by korzystać z ich prac bez pytania, uwzględnimy to w odpowiednim
Nie ma tak dobrze. Zgodnie z umową wypowie się ogół ANSI i będziecie pytać o zgodę wszystkich, jeśli tak zdecyduje.
Ja tylko w kwestii formalnej - tam miało być "nieporozumienia", tak?
Ja już napisałem co chciałem i pogroziłem Jeśli nie usuną subów do Angel's Feather spotkają się z karą. Na razie czekam na reakcję administracji. A mam chytry plan w zanadrzu o czym już na forum KA [wtedy tylko dla żartu] pisałem.
Tak, lbuś, właśnie taki plan
Grupa Noizy Tribe prosi, by napisy udostępnione przez nią, jak i przez tłumaczy należących do niej, bez pytania o zgodę nie były wykorzystywane na stronach ze streamingiem lub im podobnych.
Jeśli ktoś chciałby w ten sposób skorzystać z subów przez nas wydanych, wystarczy zapytać o pozwolenie ich uploadera z ANSI (Mruq, Cain). Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że przy zachowaniu określonych warunków nie będziemy robili przeszkód w użyciu subów.
Kategoryczne NIE, mówimy wstawianiu naszych hardsubów, na YT, Veoh itp.
Mam nadzieję, że wystarczy.
Ostatnio edytowany przez Cain (2008-08-01 00:16:39)
Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.
ja tak widzę, że tu dyskusja i w ogóle, ale wiem kto tu był prowoderem i złodziejami ciskał na lewo i prawo No ale z racji, ze to bardzo mi bliska osoba to wam nie powiem, że to ja byłem i nie będę przeszkadzać w dyskusji.
Ps.: regulamin serwisu pkt. II podpkt. 2 (simple)
Ostatnio edytowany przez luki349 (2008-08-01 00:56:29)
Chyba za mocno na głowę upadłeś człowieku. Myślisz, że ja będę po wszystkich stronach www latał i szukał moich subów, których jakiś dickhead sobie użyczył bez mojej wiedzy? Lekarstwa weż. Na podwórko wyjdź przewietrzyć sie.
Świecisz słownictwem i wychowaniem, wole nie myśleć jak wyglądają twoje suby..
powiem ci coś, ty robisz napisy? Ty, ty chcesz by cię informować o chęci ich użycia? Ty,
więc ty poinformuj że masz takie życzenie.
Wystawiłeś swoje napisy do użytku ogólnego, więc Ja nie muszę się zastanawiać czy powinienem ci o tym powiedzieć, kiedy mam zamiar je pobrać
A jak uploader stwierdzi, że nie zamierza wprowadzać poprawek?
Należy napisać do admina i się wyjaśni, tylko spokojnie a nie jak kolega marcin2
Aha, no to w takim razie powiedz uploaderowi od Koihime Musou
Ja..? a skąd ci to przyszło do głowy, nie załatwiam cudzych spraw, chcesz żeby coś z tym zrobił, napisz do niego, Nick już znasz.
Właśnie spojżałem na Rosario+Vampire,...Da Capo
Jak wyżej
Zgodnie z umową wypowie się ogół ANSI
Lepsze to niż kiedy ty próbowałeś robić za ten "ogół" i stroszyłeś pióra na naszym forum.
Ja tylko w kwestii formalnej - tam miało być "nieporozumienia", tak?
jak najbardziej, umknęło mi to
Szczerze powiedziawszy, spodziewałem się czegoś innego po tym forum,
można pomyśleć że skoro zajmują się tłumaczeniem anime, suby na wysokim poziomie i też czasem takie amatorskie za sprawą jednej osoby,ale wcale nie gorsze, to że są tu ludzie dorośli którzy mają trochę oleju w głowie i dobrego wychowania..
Trudno uwierzyć że niektórym tak łatwo przychodzi rzucanie "złodziejami" itp na prawo i lewo.
Jeśli kogoś uraziłem, to mi się nie żalcie, każdy wie co pisał, czy było to na miejscu i czy zalicza się do takich osób
I dla jasności, ja nie jestem jakimś pośrednikiem, sami piszecie do tych uploaderów
z którymi macie problem.
Ostatnio edytowany przez Veni (2008-08-01 01:24:52)
lb333 napisał:Zgodnie z umową wypowie się ogół ANSI
Lepsze to niż kiedy ty próbowałeś robić za ten "ogół" i stroszyłeś pióra na naszym forum.
Siedzę tu i czytam, co ludzie piszą. Na dowód podałem Wam link do tego tematu. Mimo to ciągle robiłem za ogół według Was i żądaliście, żebym założył nowy, bo "ten jest o czym innym". Założyłem go i się okaże.
chcesz by cię informować o chęci ich użycia? Ty, więc ty poinformuj że masz takie życzenie.
Weź Ty się zastanów nad tym, co piszesz. xD
Chcesz, żebyśmy informowali, że mamy takie życzenie? Było nas od razu powiadomić, że masz takie życzenie. Tak można w nieskończoność.
Ostatnio edytowany przez lb333 (2008-08-01 01:44:25)
Świecisz słownictwem i wychowaniem, wole nie myśleć jak wyglądają twoje suby..
powiem ci coś, ty robisz napisy? Ty, ty chcesz by cię informować o chęci ich użycia? Ty,
więc ty poinformuj że masz takie życzenie.
Wystawiłeś swoje napisy do użytku ogólnego, więc Ja nie muszę się zastanawiać czy powinienem ci o tym powiedzieć, kiedy mam zamiar je pobrać
Nie śmiecę. Bawię się nim.
A więc sam mam każdego obywatela tej planety informować, żeby nie robił plagiatów moich napisów? Git.
Nie mówiłem o samym pobieraniu napisów, więc nie obracaj kota ogonem.
Tak, wstawiłem suby do użytku publicznego i nie mam NIC przeciwko używaniu ich, o ile nikt nie będzie się podszywał pod ich autora i / lub modyfikował je.