Nie jesteś zalogowany.
Ale wtedy to nie jest wina formatu, a tego kto robił suby. I powiedzmy sobie coś, jeśli wcześniej nie chciało mu się przyłożyć, to przy zmianie formatu mu się zachce? Powątpiewam. Czy wydawanie subów to wyścigi? Jest jakiś limit czasowy, w którym trzeba wydać albo wylatujesz? My zawsze najpierw dopracowujemy tłumaczenie i robimy korektę, a na samym końcu dopieszczamy, robimy prawidłowy podział linii, dodajemy efekty jeśli są potrzebne. Oczywiście ludziom to nie pasuje, bo gdybyśmy nie bawili się te jak oni to zwą "duperela" to dostali by suby kilka godzin wcześniej.
You're preaching to the choir My doskonale wiemy, że nie zawsze dla innych jest najlepsze to, co oni myślą, że jest dla nich najlepsze
W ramach czysto teoretycznych rozważań: jeśli ktoś na napisy w ass (z efektami) poświęca dzień, i na te same napisy w srt też poświęca dzień, to merytoryczna jakość tych drugich powinna być lepsza (w dość dużym skrócie myślowym).
I niestety Freeman, spójrzmy prawdzie w oczy, dobrze wiesz, że przy większości komentarzy ocena BDB jest tylko za to, że suby są. Ba, niektórzy nawet piszą, że było by niżej, ale za szybkość BDB, zapominają za co tak naprawdę wystawia się tu ocenę. Niestety, większości chodzi tylko o to, by wydać suby jak najszybciej. I to w tego typu subach jest najwięcej błędów.
Bez dwóch zdań, to jest teza nie do podważenia.
Nighthanter napisał:I niestety Freeman, spójrzmy prawdzie w oczy, dobrze wiesz, że przy większości komentarzy ocena BDB jest tylko za to, że suby są. Ba, niektórzy nawet piszą, że było by niżej, ale za szybkość BDB, zapominają za co tak naprawdę wystawia się tu ocenę. Niestety, większości chodzi tylko o to, by wydać suby jak najszybciej. I to w tego typu subach jest najwięcej błędów.
Bez dwóch zdań, to jest teza nie do podważenia.
tez sie z tym zgadzam ;]
a co do tematu... IMO napisy w ass powinny miec mniej bledow ort, poniewaz sa tlumaczone w programie aka aegi ktory sam sprawdza pisownie(chyba mozna mu dac inny slownik niz wbudowany)... subtitleworkshop tez tak ma? ;>
ale co tam... aegi jest nieintuicyjny lepiej robic napisy w notatniku a potem przepuszczac przez worda
Ostatnio edytowany przez maniekes (2008-08-02 12:53:20)
tez sie z tym zgadzam ;]
a co do tematu... IMO napisy w ass powinny miec mniej bledow ort, poniewaz sa tlumaczone w programie aka aegi ktory sam sprawdza pisownie(chyba mozna mu dac inny slownik niz wbudowany)... subtitleworkshop tez tak ma? ;>
Nie ma, ale trzeba też pamiętać, że błędów stylistycznych i ortograficznych nie poprawi już żaden słownik.
ale co tam... aegi jest nieintuicyjny lepiej robic napisy w notatniku a potem przepuszczac przez worda
Nie róbmy z tego wątku o sofcie, ale SW jest o wiele bardziej intuicyjny niż Aegi i do napisów w "prostszych" formatach nadaje się imo o wiele lepiej.
maniekes napisał:tez sie z tym zgadzam ;]
a co do tematu... IMO napisy w ass powinny miec mniej bledow ort, poniewaz sa tlumaczone w programie aka aegi ktory sam sprawdza pisownie(chyba mozna mu dac inny slownik niz wbudowany)... subtitleworkshop tez tak ma? ;>Nie ma, ale trzeba też pamiętać, że błędów stylistycznych i ortograficznych nie poprawi już żaden słownik.
a co to ma do rzeczy? rip LunarBird CLH wyraznie napisal ze mdvd jest lepsze bo mozna je sprawdzic slownikiem, o stylistyce nawet nie wspomnial...
edit; hm racja nie mieszajmy w to softu ;] ale musialem odowiedziec na to ze aegi jest zasobozerny i nieintuicyjny... co do intuicyjnosci moze juz lepiej sie nie wypowiadac bo to kwestia gustu ;p
Ostatnio edytowany przez maniekes (2008-08-02 13:03:55)
1. LunarBird i KKnD mnie sie wydaje że wam nie chodzi tak naprawde że ass jest zły tylko że wam żal dupe ściska że macie słabe kompy
2. Jak wam sie nie podoba że ktoś daje napisy w ass to se przerób i siedź cicho a nie piszesz ciągle że ci sie to nie podoba i mam być tak jak chcesz lub nie pobieraj bo powinniście być wdzięczni że w ogóle je wstawiają i poświęcają swój czas na ich robienie
LunarBird, kim ty do cholery jesteś, żeby mówić ludziom, jakich formatów maja używać i jakich programów mają nie pisać?
"Skazany na zajebistość"
Ludzie przecież tu nie chodzi o format i trudności z odtwarzaniem formatu w różnych playerach. Nie zgadzam się z twierdzeniem, że mDVD ma mniej błędów niż ASS(najczęściej jest odwrotnie). Plusem prostszych formatów jest możliwość łatwiejszej korekty(chodzi o korektę przez zwykłego oglądającego) i to w czasie oglądania filmu. Bez instalowania nowych programów itp. SW jest lepszy od Aegi i łatwiej się na nim pracuje(przynajmniej mi). Może ktoś jednak wie jak w SW zrobić polskie litery?
Ludzie przecież tu nie chodzi o format i trudności z odtwarzaniem formatu w różnych playerach. Nie zgadzam się z twierdzeniem, że mDVD ma mniej błędów niż ASS(najczęściej jest odwrotnie). Plusem prostszych formatów jest możliwość łatwiejszej korekty(chodzi o korektę przez zwykłego oglądającego) i to w czasie oglądania filmu. Bez instalowania nowych programów itp. SW jest lepszy od Aegi i łatwiej się na nim pracuje(przynajmniej mi). Może ktoś jednak wie jak w SW zrobić polskie litery?
Jeśli robiłbyś napisy tak, żeby komuś je było łatwo poprawiać, to mało masz ambicji. Trzeba starać się, żeby nikt ich nie musiał poprawiać.
a co to ma do rzeczy? rip LunarBird CLH wyraznie napisal ze mdvd jest lepsze bo mozna je sprawdzic slownikiem, o stylistyce nawet nie wspomnial...
Ale ja już nie o wypowiedziach rip LunarBirda CLH, jeno tak dygresyjnie jakby
Może ktoś jednak wie jak w SW zrobić polskie litery?
Musisz w ustawieniach ustawić "zestawy znaków" na EastEurope.
Drodzy państwo, czas się obudzić ze snu zimowego. Ogólna jakość napisów do anime jakie widuję jest średnia do tragicznej. Literówki to norma. Powtarzam: NORMA! Niemal w każdym dotychczas oglądanym subie widziałem cudaczne teksty, literówki i wyrażenia dosłownie tłumaczone z angielskiego. Szlag człowieka trafia jak coś takiego ogląda. I wy chcecie szpanować ASS w takiej sytuacji? Bez jaj. Bądźcie najpierw pewni, że nie popełniliście durnych błędów. O bajerach myślcie POTEM. Bo jeśli myślicie, że bajerami naprawicie nieprofesjonalne tłumaczenie, to się grubo mylicie.
Ten fragment mi się podoba
Rany, rany.
...
Co do tematu. Powiedzmy sobie coś szczerze, ASS jest lepszy niż mDVD, nie ma się tu o co w ogóle kłócić, każdy kto twierdzi inaczej, po prostu nie zna się na formatach i tyle.
Pozwolę sobie zacytować wikipedię:
Symptomy trollingu
Symptomami trollingu mogą być poniższe sposoby zachowania w dyskusjach:bezgraniczne podporządkowanie się jakiejś idei (np. "Ten system operacyjny jest najlepszy!") i bronienie jej do końca (często wbrew rzeczywistości)
Człowieku weź idz na słit brokacik z takimi argumentami
jest i ch*j
Wierz mi, że twoj argument jest identyczny.
Dalej to już mi się nawet nie chce tego czytać. ASS jest formatem stworzonym dla MKV a txt dla filmow. Kłótnie który format jest najlepszy jest TOTALNIE BEZ SENSU!! Oba się zbyt różnią i mają inne przeznaczenie by je porównywać!
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
Nighthanter ma rację w tej kwestii. Ass jest lepszy. Nie udowodnisz, że nie, bo to będzie nie prawda. A wygoda użytkowania to inna sprawa.
Nighthanter ma rację w tej kwestii. Ass jest lepszy. Nie udowodnisz, że nie, bo to będzie nie prawda. A wygoda użytkowania to inna sprawa.
w tym momencie sprowadzasz większą fukcjonalnosc do "bycia lepszym". Gratuluję. Zwłaszcza, że wygoda użytkowania jest dla...y noobow? Śmieszny jesteś
Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2008-08-02 19:10:17)
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
To że jesteś przywiązany do malucha nie znaczy, że jest lepszy od Merca (skoro już tak porównujemy napisy do samochodów ).
Wygoda użytkowania to inna sprawa - można na jej temat dyskutować, co już było czynione wielokrotnie. Na pewno mdvd swoją wygodą użytkowania nie nadrobi tego, że szczytem jego możliwości jest {c:$blabla}.
Kalkulator jest lepszy od komputera, bo żeby coś obliczyć nie trzeba umieć kliknąć na start -> programy -> aplikacje -> kalkulator?
Ostatnio edytowany przez lb333 (2008-08-02 17:59:54)
lb333... znasz takie powiedzonka jak "nie strzelaj z armaty do wróbli", etc.? To apropo kalkulatora.
No i druga sprawa, że...
Wszystko zależy od sytuacji - w jednej jeden format będzie lepszy, w drugiej drugi. Może chcesz powiedzieć, że dla osoby u której ASS najzwyczajniej w świecie sprawia, że anime się przycina, jest to lepszy format od mdvd?
lb333... znasz takie powiedzonka jak "nie strzelaj z armaty do wróbli", etc.? To apropo kalkulatora.
Powiedzenia bywają głupie. Jak chcesz porządnie wykończyć wróbla, to trzeba mu czasem przywalić z armaty.
Krótka piłka - lepszy jest kalkulator czy komputer?
No i druga sprawa, że...
Wszystko zależy od sytuacji - w jednej jeden format będzie lepszy, w drugiej drugi. Może chcesz powiedzieć, że dla osoby u której ASS najzwyczajniej w świecie sprawia, że anime się przycina, jest to lepszy format od mdvd?
Lepszy dla kogoś nie znaczy lepszy.
Trudno tu mówić o byciu "lepszym", ale skoro prosisz, to udowadniam: biorę anime sztuk jeden, nagrywam je na dwie płytki, na jednym z napisami w mDVD, na drugim z napisami w ASS, po czym obie płytki kolejno umieszczam w standardowym stand alone playerze. Następnie jedną płytkę posyłam lotem koszącym w kierunku kubła na śmieci. Pytanie: którą?
Zapomniałeś tam dodać "moim zdaniem". Jeśli ktoś potrzebuje zwykłych, prostych napisów z bardzo dobrym timingiem, to w czym ASS będzie tu lepszy od mDVD (chociaż osobiście wolę srt)? W niczym. Odpowiesz, że w tym, że w ASS można dodać bajery. Owszem, choć proste efekty można zastosować także i w mDVD. Nie bez powodu użyłem jednak słowa "bajery", bo dla wielu ludzi (a dla ludzi spoza naszego anime-światka to chyba w 99.9%) są to właśnie bajery. Bajer, jak to bajer, przyciąga oko, a podstawową cechą napisów powinno być to, że oglądający ich nie zauważa. Imo, oczywiście.
Krótka piłka - lepszy jest kalkulator czy komputer?
Do obliczenia wyników dodawania, mnożenia itp.? Kalkulator. Komputer muszę włączyć (jeśli chodzi o liczenie "w terenie", to jeszcze muszę go tam zataszczyć), odpalić na nim kalkulator i policzyć. Kalkulator biorę do ręki i liczę.
To może palmtop w takim razie. xD Jak już mówiłem "lepszy" a "lepszy w danej sytuacji" to różnica.
Odpowiesz, że w tym, że w ASS można dodać bajery. Owszem, choć proste efekty można zastosować także i w mDVD. Nie bez powodu użyłem jednak słowa "bajery", bo dla wielu ludzi (a dla ludzi spoza naszego anime-światka to chyba w 99.9%) są to właśnie bajery. Bajer, jak to bajer, przyciąga oko, a podstawową cechą napisów powinno być to, że oglądający ich nie zauważa.
Ma możliwość dodania bajerów, tak jak napisałeś. Np. karaoke można uznać za bajer. Ale pozycjonowania napisów raczej nie. I szkoda, że poza naszym światkiem nie znają .ass, bo można by go używać np. w filmach do naklejenia na drogowskaz, tłumaczenie tekstu gazety, którą czyta bohater itd. itd.
I żadne "moim zdaniem". Masz dokładnie takie samo. Różnimy się tylko w definicji słowa "lepsze".