Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Nie będę owijał w bawełnę, sprawa jest dość skomplikowana. Zainstalowałem ACDSee i nie zorientowałem się, że przejęła ona obowiązki przeglądarki do większości plików graficznych, w tym do czcionek. Postanowiłem więc ją odinstalować, aby powrócić do poprzedniego podglądu czcionek. I tu jest problem... Czcionki nie chcą się odtwarzać, a dokładniej nie wyskakuje okienko "Podglądu czcionki Windows". Typ pliku wszystkich czcionek TTF zmienił się na "ACDSee TTF Obrazy", a ponieważ ACDSee zostało odinstalowane, nie wyświetla się nic. Chciałbym z powrotem wrócić do Podglądu czcionki Windows, jednakże nie wiem gdzie ów program, aplikacja się znajduje, aby móc zaznaczyć to w ustawieniach czcionek.
Czy ktoś mi może pomóc? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Tyle to wiem, ale w tym okienku nie mam tej opcji, a nie wiem gdzie to znaleźć na kompie ;/
jeśli się nie mylę to C:\WINDOWS\System32\fontview.exe
To się zgadza, ale to wywołuje nowy problem, a mianowicie komunikat "Żądany plik "ścieżka" nie był poprawnym plikiem czcionki." Jak temu zaradzić?
Spróbuj dodać " %1" za nazwą programu. Jeśli to nie pomoże to sprawdź jakie masz domyślne wartości klucza odpowiedzialne za otwieranie ttf'a: "HKEY_CLASSES_ROOT\ttffile\shell\open\command" i "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\ttffile\shell\open\command", powinno być "%SystemRoot%\System32\fontview.exe %1".
Kurcze, te wpisy w rejestrze są takie same, a więc wszystko powinno być dobrze. Dodanie przerywnika w nazwie również nie przynosi efektu. Zastanawiam się czy może mieć na to wpływ fakt, iż TTF odbierane są jako typy plików ACDSee TTF Obrazy. Może dlatego nie chce ich poprawnie wyświetlać.
Zainstaluj ACDSee sądzę że coś źle odinstalowałeś, możesz spróbować by nie brał plików trzcionek jako swoje. Możesz zainstalować go normalnie i spróbować jeszcze raz odinstalować ze wszystkim może coś się tam sknociło.
W dalszym ciągu nic ;/
Sprawdź czy możesz odpalić "ręcznie" przeglądarkę czcionek: Uruchom... -> "C:\WINDOWS\System32\fontview.exe C:\WINDOWS\Fonts\Arial.ttf" Jak się odpali to wina leży gdzieś w rejestrze...
"Żądany plik nie był poprawnym plikiem czcionki" - taki komunikat wyskakuje, jak chcę odpalić program.
Ty go odpalasz przez explorera czy przez polecenie Start -> Uruchom tak jak napisałem?
Przez Start -> Uruchom.
I plik C:\WINDOWS\Fonts\Arial.ttf u ciebie istnieje, a w błędzie wyświetla jego nazwę?
Nie odpala się w ogóle ten fontview i wyskakuje komunikat, który podałem wcześniej. Z Arialem jest tak samo...
Szczerze mówiąc nie mam pomysłu co może być źle... Sam fontview nie powinien się odpalać, tj. bez pliku czcionki (wyskakuje błąd tak jak u ciebie), ale z plikiem w parametrze powinien się normalnie otworzyć...
Zrobiłem! Nie wiem jak, ale udało się. Ponownie wybrałem we właściwościach czcionek fontview.exe i o dziwo wszystko działa. Temat do zamknięcia Dziękuję bardzo Krzyżowi, Feniksowi_Ognia, a przede wszystkim Spychaczowi za poświęcony czas i przydatne rady.
Trochę odkopię temat, ale nie chcę zakładać nowego i zaśmiecać forum. Mam problem z plikami czcionek. Otóż mam taki plik z czcionką, który po otworzeniu powinien wyświetlać mi jak wygląda każda poszczególna litera. I tak jak widać u mnie nic nie widać . W przypadku napisów w anime nic nie jest wyświetlane i muszę zmienić typ czcionki na inną np. arial. Na początku myślałem, że może plik z czcionkami jest walnięty, ale czcionki były sprawdzane na innym komputerze i tam działają dobrze. Spotkał się ktoś kiedyś z takim problemem?
Strony 1