#81 2008-05-05 12:04:00

Shinma86
Użytkownik

Odp: NAPI-PROJEKT

luki349 napisał:

wiesz, że w tamtym temacie ostatnia wiadomość była z "Wysłany: 18 Mar 2008 18:17".... napisałem im realną groźbę i ciekawe co tam ciekawego napiszą. Tak patrząc co oni z tym problemem robią to ja jestem za zamknięciem bazy tłumaczeń na ansi (żeby nie można było ściągać napisów na miesiąc może dwa), to powinno dać leszczą troszkę do myślenia + proponuje absolutny bojkot tego programu.

To ma swoje dobre i złe strony.
NP nie będzie miało dostępu do najnowszych napisów, ale jednocześnie zyska na popularności posiadając wcześniejsze, których  okresowo z Ansi pobrać nie będzie można.

#82 2008-05-05 12:08:14

luki349
Użytkownik

zawsze można się "skrzyknąć" i nie dodawać przez pewien czas napisów do nowych produkcji, jeśli do tego szło by się dogadać z czołowymi tłumaczami filmowymi, to powstał by niezły bajzel w necie smile_big

#83 2008-05-05 12:36:22

Freeman
Użytkownik

Nie przesadzacie nieco?

luki349 napisał:
Freeman napisał:

A orientuje się ktoś, jaka jest w ogóle skala tego problemu?

duża.... z 70% bazy ANSI jest na np (tak na oko, bo co nie wpisze to jest)

Sporo. I wszystkie (a przynajmniej większość) mają zmienione stopki itp.?

Ostatnio edytowany przez Freeman (2008-05-05 12:37:22)

#84 2008-05-05 12:37:26

Zjadacz
Użytkownik

Hatake napisał:

Poza tym strona adminów, więc niech oni coś z tym robią. Dla mnie rozwiązaniem jest pogadanie (nie wiem, kto lubi, to i pogrozi) z nimi w tej sprawie, tak jak to pisała Shinma.

Racja. W interesie NP powinno być rozwiązanie tego problemu, bo na dłuższą metę zaczną na bezczynności tracić. Póki co wypychają sobie bazę, ale przy bojkocie mogą mieć gorąco. Ja bym to widział tak, że dodawać suby do NP mogłyby tylko osoby, które np. napisały ileś tam postów na ich forum (wiem, ten przykład jest trochę absurdalny, ale chodzi o zobrazowanie mojej idei jezor), tak aby zbanowanie gościa podmieniającego stopki jakoś go zabolało, a nie, że od razu zakłada nowe konto i powtarza proceder (przy tym stosowny temat jak u nas ten prowadzony przez Suchego o plagiatorach). Przy banie dodawane przez niego suby oczywiście byłyby automatycznie usuwane. W każdym razie jest to raczej nierealne, jeśli prawdą jest, że administracja NP może usuwać suby tylko po numerach. W każdym razie to z ich strony powinna pójść jakaś realna inicjatywa, bo na razie wychodzą na ignorantów tak trochę.

Hatake napisał:

Nie rozumiem też akcji "do filmów spoko, od anime wara"... Hm? Jakby nie patrzeć, to to samo, tylko inna kategoria...

True.

Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2008-05-05 12:38:04)

"Skazany na zajebistość"

#85 2008-05-05 14:06:06

Tanis
Użytkownik

Lol niektóre komentarze na temat napi... są tak śmieszne, że tarzałem się po ziemi. smile_lol

Na 90% z was ściąga pirackie filmy, gry, programy ( a przy tym 92% ma pirackiego windowsa xp ;P) a psioczą, że napi projekt im zabierze kolegów do pogaduszek na forum. lol Kali kraś krowa, ale jak Kaliego okraść to cała wioska walczyć lol slina

Korzystam z napi projekta bardzo dobry program [okej]Polecam

PC: i5 6600k, Gainward Phoenix GTX 970, DDR4 16Gb 3200Mhz.

#86 2008-05-05 14:09:47

Zjadacz
Użytkownik

Tanis napisał:

Kali kraś krowa, ale jak Kaliego okraść to cała wioska walczyć lol slina

Kali rzeczywiście nie znać polskiego.

"Skazany na zajebistość"

#87 2008-05-05 14:11:00

Shinma86
Użytkownik

Tanis napisał:

Lol niektóre komentarze na temat napi... są tak śmieszne, że tarzałem się po ziemi. smile_lol

Na 90% z was ściąga pirackie filmy, gry, programy ( a przy tym 92% ma pirackiego windowsa xp ;P) a psioczą, że napi projekt im zabierze kolegów do pogaduszek na forum. lol Kali kraś krowa, ale jak Kaliego okraść to cała wioska walczyć lol slina

Tutaj się kłania umiejętność czytania okej Jesteśmy świadomi złodziejskiego procederu, którego również jesteśmy uczestnikami. Nie mniej, nie ingerujemy w to, co "kradniemy". Gdy pobiorę jakiś film, jego reżyser pozostaje ten sam. Natomiast ludzie uploadujący napisy z Ansi do NP zmieniają często stopki, a to jest już przywłaszczanie sobie naszych dzieł i mienienie się ich autorem. To z kolei jest już ciężko wybaczyć.

#88 2008-05-05 14:15:59

postmaster
Zbanowany

Tanis napisał:

Ściąganie anime jest legalne,bo nie ma w polsce licencji.To forum jest o anime,subkulturą japońską,a nie o pirackich filmach itd.Ty na 100% jesteś szpiegem z napi lub jednym z plagiatorów

#89 2008-05-05 14:21:44

Freeman
Użytkownik

Shinma86 napisał:
Tanis napisał:

Tutaj się kłania umiejętność czytania okej

U Kalego? Chyba za wiele wymagasz smile

#90 2008-05-05 14:25:06

Quithe
Użytkownik

Na ANSI w znacznym stopniu udało się wyeliminować plagiatorów, głównie przez zgłaszanie ich faktu. Gdyby NP nie miała swojej bazy w obecnej formie, a po tytułach, łatwiej pewnie byłoby im panować nad nią. Bez większych problemów mogliby weryfikować zgłoszenia i usuwać suby na prośbę, ewentualnie podmieniać na nadesłane w mailu.
Ten ich pomysł z dodaniem się do bazy tłumaczy też jest o kant dupy rozbić, bo jakiś frajer się na nią wpisze i w stopkach będzie pisał siebie, więc wszystko będzie grało. Teraz praktycznie każdy wpisuje info o tłumaczu, korekcie, grupie; więc powinni wyjść z założenia, że napisy dodane do bazy pozbawione stopek, bądź w jakiś sposób podejrzanie wyglądające są usuwane i ich nie ma. Zaś wrzucającemu wysłać stosowne info.
Coś mi się wydaje, że z powodu szerokiego zakresu debilizmu w necie, i tak nic z plucia się nie wyjdzie. Proceder będzie się dalej ciągnął, bo większość ma tłumaczy w dupie, im tylko zależy na samym subie. A że NP nie ma zwartej społeczności, jak np. ANSI, tym bardziej wszystko się torbi.
Możemy napisać do admina i modów NP, żeby walnęli wołami na stronie głównej tekst typu: "Dodając napisy, miej na uwadze, że ich twórca włożył w nie sporo wysiłku, dzięki któremu można teraz się cieszyć danym filmem/anime. NIE USUWAJ STOPEK INFORMACYJNYCH!!!"

Ostatnio edytowany przez Quithe (2008-05-05 14:27:17)

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#91 2008-05-05 22:29:04

luki349
Użytkownik

Freeman napisał:

Nie przesadzacie nieco?

luki349 napisał:
Freeman napisał:

A orientuje się ktoś, jaka jest w ogóle skala tego problemu?

duża.... z 70% bazy ANSI jest na np (tak na oko, bo co nie wpisze to jest)

Sporo. I wszystkie (a przynajmniej większość) mają zmienione stopki itp.?

dobra zakładając, że większość to dzieci neo (60%) oraz biorąc pod uwagę, że bycie tłumaczem (w tym nie swojego dzieła) jest fajne i lansiaste to otrzymujemy wzór: liczba osób razy pierwiastek z ciasta  przez liczbę leni (nie chce im się usuwać stopek bo to za dużo roboty jest) otrzymujemy dużo (ponad 40% bazy napisów). A tak serio niech to ktoś sprawdzi smile_big

#92 2008-05-05 23:47:28

BeAsTMaStEr
Użytkownik

ja jak przerabialem anime na wersje xvid asd to nie usuwalem stopek smile_big

is ie pytalem czy moge umiescic

#93 2008-05-06 00:03:15

kiczowatykoles
Użytkownik

Postanowiłem samemu sprawdzić, czy pobrane napisy będą miały stopkę autora. Testowane na [Philanthropy]Bokusatsu_Tenshi_Dokuro-chan_2_-_03-04_(XviD_DVD)[E16DF663] Zachęcam do własnych badań. xD

Najpierw odpaliłem napisy pobrane z animesub.info. Stoi tak jak byk: Napisy by ~marcin2. Następnie pobrałem napisy do tego odcinka z Napi-Projektu. Stopka zniknęła, a na jej miejsce pojawiło się oczywiście "www.napiprojekt.pl - nowa jakość napisów.|Napisy zostały specjalnie dopasowane do Twojej wersji filmu."

#94 2008-05-06 00:16:37

KKnD
Zbanowany

dlatego mówiłem dodawać "stopki" w czasie eyecatch
mniej prawdopodobne ze komuś będzie sie chciało szukać w środku napisów stopi i ja usuwać, a jeszcze mniej ze zrobi to NP

fontani32678yp1.gif

#95 2008-05-06 00:42:11

Starfox
Użytkownik

Zwykła walka z wiatrakami, nie wyelimuje się tego, więc lepiej to zostawić i zająć się dalej subowaniem ^^ Przynajmniej mniej nerwów się straci ^^

#96 2008-08-19 04:45:09

KKnD
Zbanowany

się dziwie że jak autorzy dają napisy w mDVD, to ich niema na napi.
Wiecie że w końcu dodali statystyki
http://www.napiprojekt.pl/index.php3?ww … php3&day=3

fontani32678yp1.gif

#97 2008-09-03 20:21:49

de99ial
Użytkownik

Hehe...

Śmieję się, bo jak robiłem napisy do Berserka to zawsze na eyecatchach dodawałem, że ja to robiłem a czasami jakieś uwagi oczkod Co więcej po zakończeniu tłumaczeniu od razu uploadowałem napisy na NP (bo sam z niego korzystam i uważam, że to fajny projekt; co więcej dodawałem także tam cudze napisy, których nie było, ale nigdy nie zmieniałem stopek czy xywek autorów). Potem poprawiłem napisy i jak chciałem dodać poprawione - nie pozwoliło mi. Więc dodałem jako nowe oczkod

Generalnie podszywanie sie pod czyjąś pracę jest bardzo niefajne. Z drugiej strony rozwalanie budynku, bo na ścianie ktoś napisał "ziutek to pragmatyk" jest głupie. Szkoda byłoby rozwalać taki fajny projekt jakim jest Napi oczkod Trzeba walczyć z choroba a nie zabijać pacjenta.

Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
2080373594486b3aebea620st2.jpg
16419124964943955504551.jpg

#98 2008-09-03 20:29:54

bodzio
Użytkownik

de99ial napisał:

Trzeba walczyć z choroba a nie zabijać pacjenta.

I w myśl tej zasady przez takich oszołomów musiałem z ansi suby usunąć. Obmierzła mi myśl o dodawaniu softów, bo zaraz ktoś gdzieś to wykorzysta i się podszyje pod autora. Albo poprawi coś, co błędem nie jest. Szkoda gadać.

wladza1.png

#99 2008-09-03 20:39:24

Sir_Ace
Użytkownik

Widać niektórzy naprawdę ale to naprawdę nie potrafią czytać ze zrozumieniem i nie można wbić im do kiepeły, że jeśli autor napisów chce, by jego napisy zaistniały w Napi, to je tam umieszcza (w końcu nic trudnego). A jeśli ktoś ma tego świadomość i mimo to umieszcza cudze napisy w bazie, to jest zwykłym ch*jem (użyte z pełną premedytacją)...

#100 2008-09-03 21:16:22

KKnD
Zbanowany

mnie np. zadziwia do tej pory jak komuś po konwertowaniu kilkudziesięciu odcinków jeszcze chce się grzebać w poszukiwaniu eyecatchów i usuwanie stopek O_o
Do tego nie dochodzi niesmak w kradzieży :/
Bądź co bądź nie dawajcie podpisów na początku, bo napi to z samej zasady niszczy.
Wiem z własnego doświadczenia

fontani32678yp1.gif

Stopka forum

© Animesub.info 2024