Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Kiedys tam zainstalowałam CCCP ze strony animesub.pl i wszystko fajnie mi chodziło itd. Na stronce była przedstawiona krok po kroku instrukcja jakie opcje trzeba ustawić by wszystko dobrze chodziło. Było fajnie, ale już nie jest...
Ostatnio sprzątałam śmiecie w moim kompie i przez pomyłkę go odinstalowałam myśląc ze jest to jakaś stara gra. Zainstalowałam drugi raz, ale już nie jest tak jak wcześniej Nie wiem co mam ustawić. Wcześniej program włączał się automatycznie gdy włączałam film, a teraz nie reaguje nawet gdy włączam go ręcznie....
czy ktoś orientuje się o co mi chodzi i pomoże mi w tym... byłabym bardzo wdzięczna
Po pierwsze ja osobiście używam K-Lite Codec Mega Pack 4.1.7
Podczas instalacji sam usunie wszystkie wcześniejsze wersje kodeków jakie mogły pozostać w kompie.
Metoda 1.
Jeżeli chodzi ci o wyświetlania ASS to po instalacji wejdź w Start\Programy\K-Lite Codec Pack\Configuration i odpal DirectVobSub. Zakładka General i tam zaznacz w Loading, Always Load. Teraz jeżeli nappy nazywają się tak jak film powinny się automatycznie odpalać.
Metoda 2. (Bardziej zaawansowana i przeze mnie polecana)
Robimy to co w pierwszym kroku, tylko zamiast Always Load dajemy Do not load i zastosowujemy.
Metoda poniżej opisana daje więcej możliwości ustawiania napisów i wybory w szybki sposób tych, które chcemy oglądać, gdy mamy np. kilka wersji napisów.
Podczas oglądania filmu koło zegarka systemowego kliknij 2X w czerwone logo FFDSHOW.
Przejdź na zakładkę Tray, dialog & paths i z listy language wybierz Polski i kliknij Zastosuj.
Teraz zaznacz faje przy opcji Napisy po lewej stronie na liście z której wybierałeś Tray, dialog & paths. Teraz po włączeniu filmu zostaną wczytane napisy które są w folderze z filmem, nawet jak nazywają się inaczej niż film. Jeżeli masz kilka wersji napisów możesz się miedzy nimi przełączać poprzez kliknięcie Prawym Przyciskiem Myszy na czerwone logo FFDSHOW koło zegarka podczas odtwarzania filmu. Na liście która się rozwinie będziesz miał poniżej zaznaczonej fajką opcji Napisy, opcję Subtitle sources i po najechaniu na nią pokaże się kolejne podmenu w którym będziesz mógł wybrać napisy które mają się wyświetlać. Przydatna opcja, gdy oglądamy MKV z napisami angielskimi i chcemy się przełączyć na polskie napisy znajdujące się w tym samym folderze co film.
Ostatnio edytowany przez dariusz666 (2008-10-08 23:10:41)
Wielkie dzięki
Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam się tutaj o moj problemik.
1. czy można obniżyć wysokość napisów (ass) tak żeby nie były na tle odcinków tylko na tym czarnym pasku panoramicznym.
2. czy da się jakoś wyłączyć napisy(angielskie) w avi żeby ass się z nimi nie zlewały?
Mam tylko kodeka CCCP najnowszego zainstalowanego i używam cinemaplayer'a. Proszę o odpowiedź
Ostatnio edytowany przez Gogi (2008-10-14 12:39:51)
1. Możesz je podnieść albo dodać dużą otoczkę wokół napisów.
2. Nie-da-sie. Ściągnij-mkv-jeżeli-nie-chcesz-angielskich-napisów.
1. Możesz je podnieść albo dodać dużą otoczkę wokół napisów.
Jak to zrobić? nie znam się za bardzo na tym
Jak to zrobić? nie znam się za bardzo na tym
Jeśli do oglądania użyjesz SubEdit-Playera, to napisy będziesz mógł przesunąć ręcznie.
napisy robione w ass i ssa same w sobie maja wszysto ustawione [zdefiniowane style, znajduja sie na samym poczatku tlumaczenia]. Dlatego zmiana parametrow u siebie w systemie nic ci nie da. Z tego co pamietam to napisy zawsze beda na obrazie.
Musisz wyedytowac sam plik z napisami [a jak jest kilka stylow to musisz sie zorientowac, ktory jest uzywany najczesciej]
SSA [wysokosc pogrubiona, 3 cyfra od konca]
Style: Default,Century Gothic,30,16777215,32896,471630,991260,-1,0,1,6,2,2,10,10,70,0,238
ASS [wysokosc pogrubiona, 2 cyfra od konca]
Style: Dialogue,Impress BT,35,&H00FFFFFF,&H000000FF,&H00704823,&H00000000,0,0,0,0,100,100,0,0,1,3,0,2,10,10,25,0
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
chciałem się spytać jak pozbyć się vobsuba ale zachować ang suby tak żeby obraz sie nie rozjeżdżał z obrazem ??
Ostatnio edytowany przez dzadzar (2008-10-14 19:00:14)
chciałem się spytać jak pozbyć się vobsuba ale zachować ang suby tak żeby obraz sie nie rozjeżdżał z obrazem ??
Wywalić vobsuba i odpalić film w jakimś playerze, byle zrobionym po 1995 roku.
Strony 1