#2961 2008-10-14 22:06:08

groozin
Użytkownik

Odp: Code Geass: Lelouch of the Rebellion

Ebrithil1691 napisał:

Gdyby CC oddała kod Charlesowi to jego plan doszedł by do skutku(miałby nieograniczoną moc w świecie C), ona odepchnęła go gdyż stwierdziła iż jego postępowanie jest błędne (wtedy to "zamyka się w sobie" dezaktywując chwilowo kod i ukrywając się w swojej podświadomości, później w 21 ep widzimy ją z kodem) to raz

Przecież i tak cały czas mówiłem, że Charles wziął kod w ep 21, nie w poprzednim spotkaniu cojest

Ebrithil1691 napisał:

co prawda Kody Charlesa i CC łączą się ale łączy się tylko ich moc a one istnieją nadal oddzielnie.

Tego na pewno nie wiemy, CC nie używała potem kodu, więc na 100% się nie dowiemy. Ale, jak wspomniałem, nie upieram się, że na pewno zabrał jej wtedy kod.

Ebrithil1691 napisał:

CC żyje dalej więc czemu to miała by stracić kod który daje jej nieśmiertelność?

To, że kod daje jej nieśmiertelność, nie znaczy że ma umrzeć po jego stracie. Na ten przykład zakonnica przeżyła, ale zabiła się po chwili własnoręcznie.

Ebrithil1691 napisał:

kolejny argument to wszystkie inne wizje, zaczynały się one od charakterystycznego wstępu, wprost do ośrodka nerwowego przez nerwy smile

Fakt, to jest pewien argument, ale chyba przyznasz że dość słaby. Twórcy mogli zwyczajnie pominąć tą animację bo ludzie widzieli ją już 1000 razy, albo żeby nie psuć klimatu sceny. Poza tym Nun jak dotąd stwierdziła tylko jedno kłamstwo (co jest fizycznie możliwe i wielokrotnie potwierdzone), żadnych 'widzeń' nie miała. A przyznasz chyba, że dosłowne zobaczenie czyjejś pamięci to rzecz nieprzeciętna i charakterystyczna przy kontakcie z osobami posiadającymi kod.

ksenoform napisał:

Osoba posiadająca kod nie może używać geass. Czyli lulu nie ma kodu od Charlsa, ale po ostatnim użyciu geass na swojej siostrze, mineły 3 miesiące do jego śmierci, więc mógł uzyskać kod od C.C. to jest jedyna możliwość, że lulu przeżył.

Błąd, wtedy dostałby kod świadomie, więc Nunally by się o tym dowiedziała. Poza tym skoro kod aktywuje się dopiero przy śmierci, Luloucha do tego momentu nic nie ograniczało w korzystaniu z Geass.

Ostatnio edytowany przez groozin (2008-10-14 22:11:12)

5205.png

#2962 2008-10-14 22:11:43

kotar1666
Użytkownik

A jak na mój gust to sami twórcy nie  mysleli o tym czy lulu ma jakies szanse przezyc. Poprostu dali mu zginac bez jakis wiekszych nadzieji na to zeby mial jakies szanse. Oddanie swoje go kodu jest rownozanczne z utrata zycia, obejrzyjcie sobie jeszcze raz- gdzies to tam bylo powiedziane. o ile sie nie myle

#2963 2008-10-14 22:14:32

groozin
Użytkownik

kotar1666 napisał:

A jak na mój gust to sami twórcy nie  mysleli o tym czy lulu ma jakies szanse przezyc. Poprostu dali mu zginac bez jakis wiekszych nadzieji na to zeby mial jakies szanse. Oddanie swoje go kodu jest rownozanczne z utrata zycia, obejrzyjcie sobie jeszcze raz- gdzies to tam bylo powiedziane. o ile sie nie myle

Chyba z powrotem do śmiertelności. Ale jeśli coś przegapiłem, proszę o naprowadzenie na odpowiedni odcinek.

Ostatnio edytowany przez groozin (2008-10-14 22:20:31)

5205.png

#2964 2008-10-15 13:12:50

FAiM
Użytkownik

w 21 ep Charles chciał wziąć Code od C.C., jednak najpierw przeszkodził mu w tym Lulu, a później już sama C.C. tego nie chciała, więc nie ma żadnych przesłanek by go straciła...

na OVA, czy movie nie ma co liczyć... jedynie w Picture Drama mogą pokazać coś po 25 epie, choć nie muszą...

K5Cqyo6.png?1

#2965 2008-10-15 15:24:00

Ebrithil1691
Użytkownik

co do wizji Nun, to czy to jest wizja?... to autorzy CG pokazali nam czego ona się dowiedziała(tak aby jakoś nam to przedstawić), nie jest ważne co widziała, tylko to że poznała prawdziwe zamiary brata(a do tego była zdolna), to jest następna teoria smile... co do przeżycia Lulka to jedyną możliwością jest kod o którego posiadaniu nie wiedział, nie wiedział o jego posiadaniu więc nie mógł dostać go od CC więc pozostaje tylko Charles. CC nie straciła swojego kodu, gdyż nie miała kiedy, jak już wspominałem Charles nie przejął nigdy jej kodu, świecił on(kod) jej w 21 ep na czole a Charlesowi na ręce nie zauważyłem by Charls miał 2 smile. Później imperator z rozkazu lulusha umiera i tutaj istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo nieświadomego przejęcia kodu przez Lulusha. Nie mógłby go mieć od CC gdyż byłby tego świadomy, więc albo nie żyje albo jest nieśmiertelny i wraz z nieśmiertelną CC podróżują sobie po świecie na co wskazuje walizka, środek transportu i co najważniejsze uśmiech CC, jej szczęście. Gdyby Lulu zostawił ją samą raczej nie była by szczęśliwa gdyż jej smutna historia trwała by dalej.

Wiem, wiem moje hipotezy są dziwne, wiem także że istnieją ludzie myślący podobnie do mnie o tym anime i za jakiekolwiek podbieranie pomysłów przepraszam.

#2966 2008-10-15 16:23:29

animetwelve
Użytkownik

Po obejrzeniu oceniam zakończenie tego anime na 1/10 ponieważ:
- całkowicie nie wzruszające
- bardzo głupie
- nielogiczne
- a argument że on tak chciał nie jest żadnym argumentem.
Sądziłem że zrobili najlepsze anime jakie widziałem, a to takie coś się stało.
Czy on na 100% umarł bo nie jestem pewien ?
Będzie jakaś kontynuacja czy coś ?
W Death Note było w porządku, ale w tym przypadku źle zrobili.
Rozumiecie intencje twórców dlaczego akurat tak ?
Zauważcie że jeszcze kilka minut przed końcem było całkowicie inaczej i miałem właśnie nadzieję że tak się skończy, a tamci zostaną zabici.

#2967 2008-10-15 17:06:24

RiNa
Użytkownik

Mnie tam zakończenie całkowicie satysfakcjonuje. Całkowicie pasuje do tej serii, w której było tyle nieoczekiwanych i zaskakujących zwrotów akcji jak w żadnych z anime jakie oglądałam, że zakończenie, w którym nic nie jest jasne, jest jak najbardziej na miejscu. Gdyby było jak w Death Note, że w końcu wszystko się wyjaśniło a dobro wygrało ze złem, to wiadome by było, że to koniec końców, a tak to nigdy nic nie wiadomo:)

#2968 2008-10-15 17:06:33

groozin
Użytkownik

animetwelve, czy ty - za przeproszeniem - robisz sobie jaja? Jeśli jednak nie, to poczytaj sobie ten temat od strony 140 a znajdziesz wszystkie odpowiedzi. Swoją drogą, fajna idea: nie rozumiem czegoś, więc to coś jest głupie jezor Nie sięgaj po Evangeliona smile_big
Ebrithil1691, na szczęście zgadzamy się chociaż z tym, że Lulek prawdopodobnie żyje i ma kod od Charlesa, bo to jest podstawa. Poza tym cały czas mówiłem, że Charlie mógł zabrać kod CC właśnie wtedy, gdy oba się zaświeciły, no ale to mało istotny dla zakończenia szczegół. Skoro w najważniejszym się nie sprzeczamy, uznajmy że mamy pax smile

5205.png

#2969 2008-10-15 17:29:49

Ebrithil1691
Użytkownik

niech będzie pax

co do wypowiedzi animetwelve to wydaje mi się ona jakaś dziecinna, i nie chce tu nikogo obrażać smile, ponieważ moje wypowiedzi często sensu nie mają. Ale tak po kolei:

1. całkowicie nie wzruszające? Czy ty oglądałeś to samo anime? ta muzyczka gdy Lulu umiera, ja się prawie popłakałem. Gdybyś nie zauważył on poświęcił się dla wszystkich, ze złego charakteru jakim okazywał się na początku przeobraził się w dobry smile. Spotkałem wielu ludzi którzy obawiali się zakończenia w stylu DN, gdyż nie chcieli takiej powtórki. A tym zakończeniem które powstało są zachwyceni. Jak narazie jesteś chyba pierwszą osobą której się ono nie podoba i używa takich argumentów jak "pkt 2" smile.

2 Bardzo głupie?... gdzie? (to mój kontrargument xD)

3 Nielogiczne?... cały CG był nielogiczny, wiele rzeczy dzieje się nie wiadomo skąd, jeśli chodzi o zakończenie to jest ono chyba najbardziej logiczne ze wszystkiego.

4 Argument... że kto tak chciał? Lulu? To nie jest argument? On od odcinka 21 zaplanował sobie takie zakończenie. Zaplanował że przejmie władze nad całym światem i to w sposób taki aby wszyscy zapamiętali go jako największego tyrana w historii, następnie Suzaku pod przebraniem Zero zabije go tym samym uwalniając świat z tyranii i zyskując jego poparcie w tworzeniu nowej struktury władzy i nowego jej pojmowania smile. Lulu nawet poświęcił znajomych, i wszystkich którzy go otaczali, stał się dla nich chłodny i zły aby o nim zapomnieli i aby inni ludzie nie dręczyli ich za to że byli przyjaciółmi tyrana smile.

"Czy on na 100% umarł bo nie jestem pewien ?
Będzie jakaś kontynuacja czy coś ?"

masz nie być pewien smile, lepiej skończyć tego nie mogli. Smutek po stracie głównego bohatera nagle w scenie końcowej zastępowany jest nadzieją iż on nadal żyje, a dyskusje na forach internetowych odnośnie tego tematu sprawiają że nie muszą robić dodatkowej reklamy aby obie seriie dobrze się sprzedawały. To właśnie dzięki takim zakończeniom o takich anime trudno zapomnieć

DN? Jest to genialne anime, gdzie w pełni zachowany jest ciąg przyczynowo skutkowy, no może nie zawsze lecz przynajmniej wszytko wyjaśnione jest w jakiś możliwy, racjonalny sposób smile. Ciesze się że CG różni się od DN, gdybym chciał oglądać drugie DN to puścił bym sobie jeszcze raz tą serie smile.

Troszkę mnie poniosło xP...

Ostatnio edytowany przez Ebrithil1691 (2008-10-15 17:33:40)

#2970 2008-10-15 17:30:09

m_jay
Użytkownik

groozin napisał:

Swoją drogą, fajna idea: nie rozumiem czegoś, więc to coś jest głupie jezor Nie sięgaj po Evangeliona smile_big

Tak jakby evangelion mial sens. Eoe to kilka przypadkowo uzytych symboli religijnych, ktore w raz z ogromna iloscia patosu tworza obraz w ktorym tysiace fanow doszukuja sie sensu zycia, przy okazji probujac racjonalizowac ten IMO kiepski film na wszystkie mozliwe sposoby. W taki sposob to i Biblie mozna by odczytac jako bardzo sensowne i spojne dzielo.

Zakonczenie Geassa jest o niebo lepsze niz caly ten serial. Oby tylko nie posluzylo jako narzedzie do tworzenia kolejnych naciaganych sequeli. Szczegolnie ze mam juz dosc powtarzania "wtf!?" ogladajac anime. Mam rowniez nadzieje ze autorzy scenariusza powroca do normalnego zycia po odbyciu kuracji odwykowej.

Ostatnio edytowany przez m_jay (2008-10-15 17:36:55)

WoodenJesus.png

#2971 2008-10-15 17:46:20

groozin
Użytkownik

m_jay napisał:

Tak jakby evangelion mial sens.

Ło, mein Got, o tym właśnie mówie... Sorki, ale w Evangelionie logiczność i ciągłość przyczynowo-skutkowa są akurat na zastraszająco wysokim poziomie, niemal rewolucyjnym jak na czasy jego powstania. A jeśli tego nie widzisz to... Cóż, jak wiadomo to nie tytul dla każdego i nie każdemu musi się podobać. I na tym może skończmy, żeby nie zaczynać długiej acz niepotrzebnej dyskusji.
Dla rozładowania emocji dodam tylko, że również uważam zakończenie CG za udane smile

Ostatnio edytowany przez groozin (2008-10-15 17:47:12)

5205.png

#2972 2008-10-15 18:00:55

Thebassa
Użytkownik

"Widzenie przeszłości" posiadacza kodu nie wyglądała jak użycie geassa.
Ta animacja w całej serii była użyta jedynie dwa, trzy razy, zresztą imho to był by zbyt ważny fakt aby bo ot tak pominąć.
Poza tym, przekazanie kodu bez zgody obu stron? imo to troche bez sensu

Inną sprawą jest to że Nunnaly widziała wspomnienia przed śmiercią Lulu, czyli kiedy kod nie był jeszcze aktywny.

<KieR> robotic notes bylo niezle

#2973 2008-10-15 18:35:48

Z0n9er
Użytkownik

animacja animacją(jak by jej nie pomieli to już zupełnie wszystko bylo by jasne i ta dyskusja nigdy nie miała by miejsca przez co cg i dyskusja o nim umarła by 4 dni po emisji ostatniego odcinka -czego tworcy/producenci na pewno nie chcą) ale przekazanie code bez zgody obu stron jest jak najbardziej prawdopodobne (scena z zakonnica i cc jest bardzo sugestywna)
A co do śmierci lula to o wiele logiczniejszym wytłumaczeniem było by (nie znamy dokładnie procesu aktywacji code) ze lulus umarł przy "zjezdzie" ze schodów a na dole już miał code(aktywny) niż to ze nunnany jest medium i nagle nabyła zdolność poszczekania przeszłości

#2974 2008-10-15 18:39:41

Dark1992
Użytkownik

Ogólnie to CG jest zawijłe i niezwykle tajemnicze ... wielu rzeczy nie wiemy ... i wielu się nie dowiemy. Chyba że autorzy wyskoczą z 3 serią tej cudownej serii... no ale w to chyba wszyscy wątpimy, choć jak by była to pewnie i tak cieszyła by się sławą ... Ale po co naciągać i przeciągać ... ? ?

Ogólnie szukam ludzi którzy dobrze znają to anime - ktoś kto mógł by opisać troszkę to anime na moją stronę ... tak dla pobocznej informacji.

Odcinki online oraz download anime : www.division69.net
Artykuły, ciekawostki, multimedia, cosplay, ciekawostki Anime&Manga : www.division69.net
banner400x50.jpg

#2975 2008-10-15 18:40:15

Ebrithil1691
Użytkownik

Thebassa napisał:

Inną sprawą jest to że Nunnaly widziała wspomnienia przed śmiercią Lulu, czyli kiedy kod nie był jeszcze aktywny.

Trafne spostrzeżenia smile, on jeszcze nie umarł więc według panującej teorii że kod aktywuje się podczas śmierci nie mógł się on aktywować w tym czasie, ponieważ Lulu jeszcze żył a co za tym idzie to czego odczuła Nun nie było spowodowane istnieniem tego kodu gdyż jeszcze nie istniał xP

nie uważam że była ona jakimś medium, a także że potrafiła widzieć przeszłość. Ona poprzez dotknięcie ręki swojego brata wyczuła jego prawdziwe intencje, wyczuła ze kłamał, że tak naprawdę wraz z Suzaku chciał zmienić świat na lepszy

Ostatnio edytowany przez Ebrithil1691 (2008-10-15 18:44:25)

#2976 2008-10-15 19:00:06

groozin
Użytkownik

Ebrithil1691 napisał:

nie uważam że była ona jakimś medium, a także że potrafiła widzieć przeszłość. Ona poprzez dotknięcie ręki swojego brata wyczuła jego prawdziwe intencje, wyczuła ze kłamał, że tak naprawdę wraz z Suzaku chciał zmienić świat na lepszy

Z tego by jednak wynikało że jest medium, bo u normalnych ludzi wyczuwanie czegoś takiego nie jest zbyt popularne. Kłamstawa można wyczuć przez dotyk tylko momencie kłamania. Nawet wymieniony już wariograf nie działa wstecz.
A co do kodu, to procedura jego aktywacji nie jest szczegółowo znana. Mówi się o uaktywnieniu przy śmierci, ale nie wiemy czy dzieje się to dopiero po niej, czy też np w trakcie procesu umierania. To wciąż kwestia otwarta, a zarazem IMO najlogiczniejsze wytłumaczenie.

5205.png

#2977 2008-10-15 19:53:08

Ebrithil1691
Użytkownik

Cóż pewnym jest że normalną dziewczyną to ona nie była jezor...

#2978 2008-10-15 19:57:20

groozin
Użytkownik

Umówmy się, że nie licząc zageassowanych oczu, mieściła się w normach unijnych oczkod

5205.png

#2979 2008-10-15 20:01:39

UcheJ
Użytkownik

Co robił Lulek przez dwa miesiące... Tam to mogło się stać wszystko! od przejęcia Code do nie wiem walki z Bogiem... Wiec nie ma co dyskutować, jak zrobią 3 serię myślę że uzasadnią co się działo przez te dwa miechy... Moim skromnym zdaniem Lulek żyje i ma się dobrze! Ma dzieci, Armię ludzi i w ogóle...

Pozdro ;D

#2980 2008-10-15 20:42:22

Ebrithil1691
Użytkownik

Tylko proszę, nie mówcie że nie ma co dyskutować, ten temat jest od dyskusji smile

Stopka forum

© Animesub.info 2024