#41 2008-04-17 16:05:25

Freeman
Użytkownik

Odp: Co sądzicie o kolorowych napisach?

Nighthanter napisał:

Zakładajmy, że napisy spełniają te wszystkie wymagania, że są dobre. Bo autor tematu chciał wiedzieć, czy lepiej robić napisy kolorowe, czy zwykłe białe. Jakby nie patrzeć, wszystkim nie dogodzi. Ja np. gdy mam do wyboru napisy w ASS i mDVD to wybiorę w ASS, ktoś inny wybierze mDVD bo nie umie odpalić subów w ASS. A może po prostu woli białe napisy? Ale ten argument do mnie nie przemawia suby w ASS też mogą być białe.

Przy takich założeniach swoje zdanie podawałem wcześniej, tzn. osobiście preferuję zdecydowanie czcionkę prostą (w sensie bez zmian i udziwnień; kursywa może być, choć też z ograniczeniami), białą (generalnie w jednym kolorze) i umiejscowioną w standardowym miejscu (czasem, gdy naprawdę inaczej się nie da - przypis na górze ekranu). Format napisów nie ma tu nic do rzeczy, bo pytanie było o kolory, a jak sam zauważyłeś, w ASS napisy też mogą tylko białe.

#42 2008-04-17 16:11:13

Nighthanter
Użytkownik

Fakt, rozwodzimy się nie nad tym co trzeba, w końcu w mDVD też mogą być kolorowe napisy.
Generalnie jestem za kolorami, jeżeli są dobrze dobrane (oczywiście to kwestia gustu, jednemu może się podobać, drugiemu nie). Aczkolwiek jeśli chodzi o suby w mDVD to może kolory aby w OP i ED i ewentualnie podczas piosenek, bo jak dla mnie całe kolorowe suby w mDVD to niezbyt dobrze wyglądają.

#43 2008-04-17 17:01:18

Starfox
Użytkownik

Oj, dopasowanie koloru dialogów do każdej postaci(np. pod kolor włosów) jest raczej złym pomysłem;) Szczególnie gdy większość postaci w danym anime mają jaskrawy kolor włosów, np. żółty. Aż oczy bolą od tego:D Lepiej wybrać jeden odcień do dialogów i od razu efekt lepszy;)

#44 2008-08-11 23:10:31

anonymous
Użytkownik

A widzieliście Sailor Moon robione przez KAA, bardzo ładnie wg mnie to wyglada, i taka creepy czcionka jak mowia zle postacie, ogolnie ładnie, choc zbyt przedziwnionych tez nie lubie.
Ladnie wygladaja takie czcionki cos pokroju komiksowych w anime kierowanych do mlodziezy, niektore grupy takie maja ze sie je dobrze czyta i nie sa tez "zbyt ręcznie pisane" smile

Ostatnio edytowany przez anonymous (2008-08-11 23:11:13)

#45 2008-08-11 23:35:44

KKnD
Zbanowany

ASS kolorowe jak wmontowane w film, lub gdy ktoś sobie lubie sciągać RAW z torrenta prosze bardzo.
Ale jako soft-sub to zdecydowanie nie

fontani32678yp1.gif

#46 2008-08-11 23:44:39

maniekes
Użytkownik

czemu?
jak chodzi ci o zamulanie kompa to ass cale biale zamula tak samo jak ass w ktorym jest np 5 roznych stylow...
nie mowie o \blur \be \pos \move i \fade bo zakladam ze takich wodotryskow niepotrzeba ;p

#47 2008-08-12 00:25:58

Hitsuga
Użytkownik

Jak dla mnie najwazniejsza jest tresc. Jesli autor ma tyle czasu, ze bawi sie w kolorowanie, to niech wezmie sie za korekte. Jezeli jego napisy sa tak dobre, ze nie wymagaja korekty, to niech bierze sie za kolejna serie smile_big Wedlug mnie napisy w ktorych jest duzo kolorow i rozne style bardzo ciezko sie czyta, dlatego tez zawsze ogladam z biala, prosta czcionka jezor (jeszcze nie stracilem sluchu, zeby musiec rozrozniac kto mowi dana kwestie po kolorze napisow xD)

#48 2008-08-12 01:03:24

KKnD
Zbanowany

~Hitsuga, xD.
z kolorów to tylko czerwony fajny jest.
a jest też taki niebieski, co rozmazuje litery że nie da się patrzeć!
A nie daj boże każda osoba ma inny kolor, palpitacji oczu można dostać(jak nie serca)
Nie wspominając że wtedy kolory tekstów będą się pokrywały z tłem (OMG)

maniekes,Nikt tu nie mówi o zamulaniu jezor
Tylko że w kolorowych z zasady  nie można włączyć opaque-box'a
Więc w eng subbed + vobsub wygląda i chodzi fatalnie(tnie się i nakładają się na siebie)
Ale to już inna para kaloszy że wole mieć literki na 'czarnych pasach'

Ostatnio edytowany przez KKnD (2008-08-12 01:05:17)

fontani32678yp1.gif

#49 2008-08-12 01:04:57

Smoczek
Użytkownik

Dla mnie to bez róznicy, dopóki napisy są czytelne, a kolory nie przeszkadzają w odbiorze.
Ale!
Proponuję by autor zajął się czymś pożyteczniejszym w miejsce ustawiania kolorków xD.

#50 2008-08-12 01:05:47

KKnD
Zbanowany

jestem za

fontani32678yp1.gif

#51 2008-08-12 01:07:41

Tybekk
Użytkownik

Kolorowe napisy mogą być, ale bez przesady, ja lubię jak są w openingu, podczas mówienia, jak takie anime to przy wypowiadania formuły ataku i w endingu, czyli wszędzie...

#52 2008-08-12 01:13:06

lukaszplpl123
Użytkownik

KKnD napisał:

~Hitsuga, xD.
z kolorów to tylko czerwony fajny jest.
a jest też taki niebieski, co rozmazuje litery że nie da się patrzeć!
A nie daj boże każda osoba ma inny kolor, palpitacji oczu można dostać(jak nie serca)
Nie wspominając że wtedy kolory tekstów będą się pokrywały z tłem(OMG)

LOL? Nie jedno anime już oglądałem w którym każda osoba miała inny kolor i jakoś bardzo przyjemnie mi się oglądało więc co ty gadasz... Jedynie co może wkurzyć to czcionka bo jeśli ona jest dobrana dobrze czyli czytelna i dobry kolor to oglądać anime z takimi napisami to sama przyjemność jezor

A co do tematu ja np bardzo lubię jak są ass kolorowe gdyż nie tylko fajnie wygląda ale i można z nimi oglądać anime lepiej niż z normalnymi czyli czarno-białymi no oczyścicie o ile ktoś nie da kijowej czcionki i kolorów takich że pożal się boże jezor

#53 2008-08-12 02:02:41

maniekes
Użytkownik

pff w ass mozna tak samo dac opaque box xD
ale ja nielubie ogladac anime z czyms takim...
a jak jest ladnie(klimatycznie) dobrany kolor to ma sie wrazenie ze napisow w ogole nie ma i sie na nie nie zwraca uwagi ;] a biale prawie zawsze wystaja... przynajmniej dla mnie smile
jesli autor niekulturalnie mowiac 'spierdolil sprawe' to juz jego wina, albo przepuscic przez np SW ktory wszystkie napisy da tym samym stylem albo zmienic wydawce napisow ;]

#54 2008-08-12 02:25:33

KKnD
Zbanowany

maniekes napisał:

jesli autor niekulturalnie mowiac 'spierdolil sprawe' to juz jego wina, albo przepuscic przez np SW ktory wszystkie napisy da tym samym stylem albo zmienic wydawce napisow ;]

pomyśl, zastanów się, odpisz

fontani32678yp1.gif

#55 2008-08-12 04:30:48

maniekes
Użytkownik

nie wyszlo ci udawanie fajnego ;p
ja sie nie czepiam za slowka twoich postow ;]

#56 2008-08-12 04:35:58

KKnD
Zbanowany

Chodziło mi raczej jak jedna jedyna osoa tłumaczy, to gdzie się udać?
Chyba tylko na kurs ASS, buhaha
Bez urazy, chciałem tylko na to zwrócić uwagę, ale jak znajdujesz drugie dno xD

fontani32678yp1.gif

#57 2008-08-12 04:54:07

maniekes
Użytkownik

jak tylko jedna osoba tlumaczy tzn ze masz problem ;p
albo trzeba ja ladnie poprosic zeby wyluzowala z kolorkami...

#58 2008-08-12 05:22:30

KKnD
Zbanowany

no coś ty jezor
Tyle pracy włożyła z kolorowaniem, a tu komuś nie pasuje ?
Dobra koniec tej polemiki bo to nie ma sensu.

Pokaż spoiler
Jak tłumacz przetłumaczy ala ma Kota to samemu już można we własnym warsztacie na mDVD przerobić i z górki.
Jeśli moje wywody są za głupie, prosze ich nie komentować, jeszcze siedze w stadium trolla o tak późnej/wczesnej porze xD

fontani32678yp1.gif

#59 2008-10-17 13:50:49

Tanis
Użytkownik

Kolorowe napisy są wkurzające... niektorzy są daltonistami i robią kolor napisów taki sam jak kolor podstawowych angielskich napisów. Cudnie nie widoczne Angielskie i Polskie napisy. Ma cię zaciekawić anime a nie jakieś z kosmosu wzięte  czcionki i różno kolorowe napisy.

PC: i5 6600k, Gainward Phoenix GTX 970, DDR4 16Gb 3200Mhz.

#60 2008-10-17 14:50:21

bodzio
Użytkownik

Tanis napisał:

Kolorowe napisy są wkurzające... niektorzy są daltonistami i robią kolor napisów taki sam jak kolor podstawowych angielskich napisów. Cudnie nie widoczne Angielskie i Polskie napisy. Ma cię zaciekawić anime a nie jakieś z kosmosu wzięte  czcionki i różno kolorowe napisy.

Z reguły napisy są teraz robione pod wersje ang. mkv, czyli jak odpalasz pl napisy, nie masz angielskich w ogóle. Jeśli jednak ktoś robi pod avi i rzeczywiście nakłada kolor taki sam, cóż, dużo zależy od czcionek. Czasem mimo takiego obrotu sprawy ładnie napisy się komponują. Prawdą jest też jednak, że czasem twórca ma za nic odbiorcę i/lub inaczej postrzega kolory. Wtedy pozostaje aegi w wypadku ass i zmiana outline na czarny czy jaki się tam chce i po kłopocie.

wladza1.png

Stopka forum

© Animesub.info 2024