#161 2005-12-05 13:17:23

Kane
Administrator

Odp: MISTRZOSTWO SWIATA TO AIR

Może odświeżę ci pamięć smile_big

U: Klątwa osłabia tych, którzy zbliżą się|do yokujin i ostatecznie powoduje ich śmierć.
R: Czy to jest powód, przez który moja rana nie chce się wyleczyć?
U: Tak.
U: Mogę w jakiś sposób wspomóc jej leczenie|za pomocą magii, ale Ryuuya-sama...
R: Ile czasu mi zostało?
U: Myślę, że nie wytrzymasz następnego roku.

by PaskudnyTeam smile

Imperare sibi maximum est imperium

#162 2005-12-05 17:40:34

RiXeD
Użytkownik

Czyli to Inshin, bo tam było zupełnie co innego...

#163 2005-12-05 19:25:44

Kane
Administrator

Z ciekawości zapytam, co było w Inshin? Może to Koi coś pokręcili oczkod ?

#164 2005-12-06 21:39:05

pawel198804
Użytkownik

Witam. Czy tylko ja mam wrażenie że AIR się nie skończył ? Chodzi mi o to że po obejrzeniu ostatniego epizodu tak naprawdę nie poczułem tego prawdziwego "końca"....historia tak jakby się nie skończyła a cały motyw z "dziewczyną w niebie" i jej poszukiwaniami nie został dokończony...nie wiem jak Wy ale ja osobiście mile powitałbym nowe epizody nie tylko dlatego że jest to wspaniałe anime ale także dla wyjaśnienia tego "niedokończonego końca"

#165 2005-12-06 21:54:22

constans73
Użytkownik

Też bym chciał aby była kontynuacja tej serji. W nowym miejscu, w nowym wcieleniu, niezwykłe spotkanie tych dwoje, gdzie ich perypetie kończą wreszcie pełnym chepiendem.

Ale czy to możliwe? Czy producenci planują kontynuacje?

#166 2005-12-06 22:02:53

pawel198804
Użytkownik

Szczerze...wątpię w to...w ostatanim epizodzie była zapowiedz AIR Summer ale już w AIR summer zapowiedzi żadnych nie było...a moim zdaniem temat i historia AIR nie zostały nawet w połowie wykorzystane. Trzeba mieć nadzieję....

#167 2005-12-08 01:32:55

constans73
Użytkownik

Jeśli by ktoś chciał linka do torrenta to tudaj jest jeden.
http://www.animesuki.com/series.php/468.html

Pozdrowienia i zawsze powodzenia. Hej

#169 2005-12-15 03:19:15

JFDarkman
Użytkownik

---- UWAGA SPOIL ---- [dop. moderator]

Jestem troche po ogladnieciu AIR TV, jakies 4 tygodnie.

Korzystam z okazji aby sprostowac troche fabule

Chcialbym sie dowiedziec czemu Michiru musiala umrzec, tzn zamienila sie w piorko?

Po drugie: na samym koncu Misuzu powiedziala ze osiagnela cel - o jaki cel dokladnie chodzilo? Niby to oczywiste, ale jakze sklaniajace do refleksji.

Po trzecie: czy Misuzu dierżyla klatwe Kanny? Czy dane bylo jej tylko umrzec czy tez to ona mogla byc ta dziewczyna ze skrzydlami?

Po czwarte: Kruk - dlaczego w 9 czy 10 bodajze odcinku cala fabula zaczela sie od nowa tylko z Sorą w roli glownej? Czy ten kruk to de facto Yukito (jezeli tak to dlaczego pojawial sie wraz z Yukito w roznych scenach)?

Mysle ze mniej wiecej to wszystko. Nie wiem czy Wy tez mieliscie podobne problemy, czy moze malo uwaznie ogladalem to Anime?

Pozdrawiam

#170 2005-12-15 21:35:58

RiXeD
Użytkownik

Powiem TYLKO, że kruk to Yukito, w końcu sam to stwierdza (nie wiem jak w polskich, ale jeśli oglądałeś z angielskimi napisami...).
Nad resztą musisz zastanowić się sam.

#171 2005-12-15 21:53:24

constans73
Użytkownik

Misuzu przez całe swoje zycie bya samotna. Pozostawiona przez Matke i Ojca, pozbawiona przyjacióół ze względu na swoją niezwykłość, a przybrana matka czyli ciotka na początku nie pałała czułością.

Była bardzo nieszczęśliwa będąc samotna, bez czułości jaką daje matka. Bez przyjacół z którymi można spędzać czas.

I myśle że jej celem było przestać być amotną. Mieć rodzine, matke i miłośc chłopaka. Być sczęśliwą.

I na końcu ten cel osiąga. Posiada matke która ją kocha i miłoś chłopaka.

Taka osobista ocena.

#172 2005-12-15 23:36:07

Kane
Administrator

Mała uwaga, jeśli spoilujesz to wspomnij o tym na początku posta, nie psuj innym frajdy z oglądania.

BTW, z tego co wiem Air powstał na podst. gry, przez co fabuła jest nieco pokręcona smile

Hm, dopiszę kilka słów od siebie:
- odnośnie tego celu, oprócz już wymienionego, może jeszcze chodzić o przełamanie klątwy smile
- no tak, Misuzu 'odziedziczyła' klątwę rzuconą na Kannę
- dlaczego Sora? Może dlatego by pokazać historię z nieco innej perspektywy?
- fabuła jest tu nieścisła, zauważ, że gdy Misuzu drugi raz spotyka Yukito (gdy ten się budzi nad morzem) nie ma na ramieniu kruka (tak jak to miało miejsce w 10 odcinku)

IMHO, jak tu już ktoś wspomniał, Air można interpretować na wiele sposobów smile W ogóle całe anime jest jakby wyrwane ze snu... staraj się odczuwać, a nie zwracać uwagę na szczegóły, bo o to w tej serii chodzi smile

#173 2005-12-16 00:04:25

constans73
Użytkownik

Zgadzam się z powyższym.

Poza tym że główną rolę w uratowaniu Misuzu od klątwy spełnia Yukito. Przecież to po to ta cała wielowiekowa podróż.

Ale nie mówmy precyzyjnie aby nie psuć oglądania nowym potencjalnym Airmaniaków.

#174 2005-12-16 16:26:27

pawel198804
Użytkownik

--- UWAGA SPOILER --- [dop. Moderator]

No i właśnie tu pojawia się dziwny "nawyk" jaki u twórców tego rodzaju anime spostrzegłem. Kiedy już dana osoba osiągnie szczęście, swój życiowy cel czy też miłość zawsze zamiast cieszyć się tym do czego tyle czasu dąrzyła....umiera... Jest to bardzo zaskakujący (i tu duży plus dla twórców) ale i przytłaczający aspekt. Ale chyba właśnie dzięki takim aspektom o takim anime jak AIR trudno zapomnieć smile

#175 2005-12-16 22:33:27

Psychopata
Użytkownik

pawel198804
Jesli to co napisales, to koniec anime to Cie zabije. zly

#176 2005-12-16 22:43:27

Winged
Użytkownik

Piszcie uwaga spojler, ja się natknałem na jakąś wypowiedź wyzej, która nie była jeszcze opatrzona adnotacją moderatorską i jeszcze przed zacznięciem oglądania znałem koniec. Cóż, takie życie.
Co do mistrzostwa tego anime. Nie wiem, czy mogę sie wypowiadać po obejrzeniu dwóch epizodów, jak coś to później swoją opinię zmienię. Anime wydaje mi się naprawdę średnie. Szczególnie nie lubię takich postaci jak Misuzu, ta bijąca wiecznie tego chłopaka mała dziewczyna. Nie lubię dzieciowatych i pyskatych bohaterów. Niestety tu tacy występują przez co trochę mnie od anime odepchnęło. Podobny jednak motyw miałem przy ogladaniu Kanon'a gdzie główna bohaterka też doprowadzała mnie do szewskeij pasji, jendak później historia mnie urzekła. Klimat anime jest taki sobie, bardziej by do tego onirycnego nastroju pasowało miasteczko przysypane śniegiem (jak w Kanonie). Takei są moje prywatne odczucia po tych pierwszych epizodach. Relacja na gorąco, więc jest jaka jest. Nie pragnę nagonek na swoją osobę, wyraziłem tylko swoją prwatną opinię. smile

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#177 2005-12-16 23:45:45

pawel198804
Użytkownik

UWAGA MOŻLIWY SPOILER !!

@Psychopata.
Spokojnie oglądaj dalej. Nie wiem jak dla innych ale dla mnie to anime poprostu się nie skończyło smile

@Winged
Co do twojej wypowiedzi to mogę się zgodzić jednak takiego zakończenia jak w AIRze nigdy się nie spodziewałem. Kanon także jest czarodziejskim anime którego poprostu nie oglądam po raz drugi bo to anime pozostaje w pamięci i przysłania świat. Więc oglądajcie najpierw Kanona a potem AIRa po to aby zapomnieć o poprzednim i mieć spokój duszy smile Jest to niestety błędne koło więc wszystkich ostrzegam przed magią tych dwóch anime
oczkod

#178 2005-12-17 00:55:25

RiXeD
Użytkownik

Ano właśnie, ano właśnie. Ja miałem Kanona już od dosyć dawna, ale czekałem aż trochę zapomnę AIR`a... Chociaż trudno go zapomnieć...

#179 2005-12-18 02:01:32

constans73
Użytkownik

~Winged mam inne zdanie na temat Misuzu.
Jest pewną różnica w ocenie, ja bym powiedział zasadnicza różnica między naiwnością a prostotą.
Naiwność jest wadą, ale nie na niej mi zależy.
Prostota jest zaletą. a prostota jest zaletą dzieci, które nie mają uprzedzeń ani awersji do człowieka zanim go nie zobaczą.
I wyczuwają kto ich akceptuje, a kto nie.

I myśle zę zalety prostolinijności są dobre. A połaczone z doświatczeniem wieku dobrze owocują.
Ludzie na tym świecie nie mają lekko kiedy odstają od normy. Od głównego stada. Wszelka inność uwarzana albo za śmieszna albo za nie do zaakceptowania.
Ktoś chce wyróżnić, zaznaczyć swoją indywidualność. I może zostać za odmieńca,
Albo kiedy nie ma na to wpływu i jest inny od urodzenia.
Tak naprzykład miec inną skure lub też skrzydła na plecach, mieć moc. I zostanie uznana za niebezpieczną, poniewarz to wykracza poza ludzką samokątrole i siłe.

Pozdrowienia i zawsze powodzenia.

#180 2005-12-18 02:24:24

Freeman
Użytkownik

Nie, mistrzostwo świata to Kong smile

Stopka forum

© Animesub.info 2024