Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Heh... teraz już wiem dlaczego nagle kilka osób chciało ode mnie uzyskać zgody na uploadowanie napisów.
Kompleksy masz czy jak?
Nie lubię jak ktoś nie szanuje pracy innych, niech mają nauczkę na przyszłość.
A to, że ANSI udostępnia zlicencjonowane tytuły to nie moja wina, Polska społeczność skanlatorów od dawna ma w zasadach, że jeżeli coś jest już w planach wydawnictwa to jest usuwane i z tego co wiem, przynajmniej póki tam zaglądałem, nie było do ściągnięcia rzeczy na licencji, sami zresztą potępiają skany z mang wydanych w Polsce (głównie Naruto to spotyka), miło jakby tutaj też tak było.
MistrzSztuki napisał:Kompleksy masz czy jak?
A to, że ANSI udostępnia zlicencjonowane tytuły to nie moja wina, Polska społeczność skanlatorów od dawna ma w zasadach, że jeżeli coś jest już w planach wydawnictwa to jest usuwane i z tego co wiem, przynajmniej póki tam zaglądałem, nie było do ściągnięcia rzeczy na licencji, sami zresztą potępiają skany z mang wydanych w Polsce (głównie Naruto to spotyka), miło jakby tutaj też tak było.
Nie opowiadaj głupot. Praktycznie każdą mangę na licencji można sobie zassać. A o nieszanowaniu pracy mógłbyś się wypowiedzieć w momencie, gdyby używali twoich subów. Skąd wiesz, co z tego, co mają w zbiorach jest nie uzgadniane.
Dzień dobry. Kocham cię. Ten zapyziały świat niech o tym wie.
Można zassać, ale na stronie odpowiadającej ANSI w fanowskim tłumaczeniu mang czegoś takiego nie ma. Zresztą, było minęło, odczepcie się :<
Fragment Kodeksu Etycznego Koleżeństwa Skanlacyjnego - KEKS
II. Manga "XYZ" trafila na nasz rynek! Co teraz?
1. Teraz się cieszymy. Naszym celem nie jest pozbawianie zysków polskich wydawnictw i dlatego nie zajmujemy sie mangami objętymi licencją wydawniczą na Polskę. Jeśli zajmowaliśmy się takim tytułem, zaprzestajemy dystrybucji skanów, a jeśli planowaliśmy pracę nad nim, to rezygnujemy z takiego planu. W obu przypadkach gorąco zachęcamy czytelników do zakupu polskiego wydania.
2. "Zajmowanie sie zlicenjonowanym tytułem" obejmuje zarówno tłumaczenie go z języka obcego na nasz, jak i skanowanie polskich tomików.
Ostatnio edytowany przez Sousuke_PL (2008-12-27 20:36:52)
Robi się trochę offtop, ale krótko się jeszcze wypowiem, co sądzę na temat o prawach autorskich. Otóż myślę, że jeżeli ktoś nie ma pieniędzy, albo po prostu szkoda mu ich wydać (nie małą z resztą kwotę) to ściągnie anime z internetu, natomiast prawdziwy fan nawet po obejrzeniu już wcześniej z licencjonowanej serii zakupi oryginalną płytkę. Jednakże co zrobić, gdy jakaś stacja telewizyjna wykupi prawa do jakiegoś tytułu anime, wyemituje go 2 razy, a potem nigdzie indziej nie będzie można to kupić?
Ktoś może powie sprowadzić z zagranicy, ale to jest cholernie nie opłacalne, a jakoś niewiele lepsza niż angielskie fansuby. Nie znam się na prawie, ale tak to z mojego punktu widzenia wygląda.
Ja przyznam że kosztowało mnie to sporo nerwów, jak pierwszy admin napisał że byli szybsi w wydaniu ich online, niż ja z Hardem.Tym bardziej że napisy należą do grupy :|. Myślałem że wyjdę z siebie i obok stanę.
Z tego powodu odmówiłem współpracy i umieszczania grupy napisów do ich odcinków online.
ファンのファンのために
Ktoś może powie sprowadzić z zagranicy, ale to jest cholernie nie opłacalne, a jakoś niewiele lepsza niż angielskie fansuby.
Szczerze mówiąc, jest to bardziej opłacalne niż kupowanie w Polsce ^^
Kupuje prawie wszystko co u nas wychodzi i trochę ściągam z zagranicy. Ceny są albo porównywalne, a przy większej ilości(cały BOX) u nas wychodzi drożej :]
Dla mnie to co zostało zlicencjonowane po wydaniu subów, nie powinno być usuwane choć sam swoje wywaliłem i kupiłem oryginała. Ale wydawanie nowych subków do tytułów na licencji to już dla mnie przesada i powinny być kasowane i osoby, które je wrzucają powinny zostać nagradzane przynajmniej ostrzeżeniem. To moja osobista opinia...
Wracając do tematu...
Jak macie zamiar poradzić sobie z czymś co wydacie i zostanie dla przykładu wydane na DVD lub TV?? Chciałbym poznać odpowiedź w obu wypadkach.
Ja przyznam że kosztowało mnie to sporo nerwów, jak pierwszy admin napisał że byli szybsi w wydaniu ich online, niż ja z Hardem.Tym bardziej że napisy należą do grupy :|. Myślałem że wyjdę z siebie i obok stanę.
Z tego powodu odmówiłem współpracy i umieszczania grupy napisów do ich odcinków online.
Tu widzę sporo racji. Też nie oddałbym subów do czegoś, czego sam w ostatecznej wersji nie wydałem :]
Ostatnio edytowany przez kappuchu (2008-12-27 20:59:08)
Dzień dobry. Kocham cię. Ten zapyziały świat niech o tym wie.
Człowieku, wyluzuj, bo ci żyłka pęknie. Ja wiem, że to niezbyt miłe uczucie, ale czytając twoje wypowiedzi ma się wrażenie, że tamtejsi ludzie ukradli ci kilka milionów $, odbili dziewczynę i wymordowali rodzinę. Wszyscy już wiedzą, że wpadłeś na trop mega afery (Rywin i Watergate się chowają), ale żeby non stop pisać, jacy to oni są źli, podli i na obiad zjadają chrześcijańskie dzieci...
Sir_Ace Dobrze przepraszam już schodzę z nich Niech robią co chcą :] lecz z rozumiem
Człowiek uczy się błędach ... GL w prowadzeniu strony
Ostatnio edytowany przez Czolgi (2008-12-27 21:10:24)
ファンのファンのために
hm, nie wiem, ja się nudziłem to wszedłem na stonkę policji, potem na stronkę policji śląskiej, na owej stronie z boku był jakiś formularz do wysłania, to wkleiłem ich link i dopisałem, że wrzucili tam zlicencjonowanego w Polsce GiTSa i wysłałem...
Wesołych Świąt ^^
Faktycznie żeś zabłysnął teraz. Nie zauważyłem wcześniej. Gratuluję.
Jednakże co zrobić, gdy jakaś stacja telewizyjna wykupi prawa do jakiegoś tytułu anime, wyemituje go 2 razy, a potem nigdzie indziej nie będzie można to kupić?
Wydaje mi się, że na własny użytek można toto nagrać na video/DVD/dysk.
Art. 23.1 i 23.2 ustawy.
Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.
MistrzSztuki napisał:Kompleksy masz czy jak?
A za kogo ty się uważasz? Nie lubisz jak ktoś nie szanuje pracy innych? W takim razie nie ściągaj nielegalnych anime ZA DARMO, bo w ten sposób sam nie szanujesz pracy ich twórców. Poza tym - twoje napisy i ich rozpowszechnianie choćby poprzez ANSI, też jest nielegalne, więc robisz to samo.
Kogo tu obchodzi społeczność polskich skanlatorów?
Ty tam srasz się z zasadą skanlatorów, a zapomniałeś o haśle fansuberów?
"Od fanów dla fanów"? Pieniędzy z robienia fansubów nikt nie ma, ani też nie spotykają go, za ich robienie jakieś zaszczyty.
Nawet jeśli używają TWOICH napisów, to i tak mają do tego prawo, ponieważ udostępniając swoje napisy w internecie, dajesz do nich prawo KAŻDEMU, z tego względu, że sam nie masz prawa do nich. COŚ W TYM STYLU!
Miałeś jakieś zastrzeżenia, to trzeba było o tym napisać temat lub cokolwiek, że jest kolejna strona pokroju napisy.info, która pobiera napisy z ANSI i podpisuje się pod nimi.
Co do ANFO, to jedynie linki były usuwane przez moderację (bo taki był regulamin na stronie), a grupa, jeśli miała na to ochotę, dalej udostępniała pliki choćby poprzez IRC czy coś - nie wiem. Wszystko zależy od danej grupy/osoby, więc nie wszyscy są tam święci (zapewne).
Za to (JEŻELI coś takiego jak ten formularz na stronie l0l1cj1 istnieje), że potrafiłeś hmm... "nakablować" na kogoś, kto nie robi nic innego, co ty, czyli ściąga te anime (te, bo w liczbie mnogiej) za darmo i robi do nich napisy, powinni ci dać bana tutaj.
Choć pewnie jak ci go dadzą tu, to wypełnisz kolejny formularz i wkleisz tam adres do tej strony.
Pewnie i tak nic do ciebie nie dotarło, bo jesteś noobem.
Ostatnio edytowany przez MistrzSztuki (2008-12-27 22:00:53)
Ja się chciałem wypowiedzieć odnośnie napisów do tytułów z licencjonowanych...
Jedną rzeczą jest taki GITS, do którego wydania dołączone są ponoć napisy wyśmienitej jakości (Piszę ponoć, bowiem nie miałem okazji oglądnąć GITSa), a czym innym jest takie polskie wydanie Ourana, gdzie oglądając u kumpla miałem dość po 1 epie ;/
To proste, jeżeli chcesz zrobić napisy, to proszę bardzo, jeżeli chcesz je umieścić na ANSI, to dlaczego masz dostawać za to warny? Przecież jest wyraźnie napisane, że napisy są własnością ich autorów i serwis (ANSI) nie ponosi odpowiedzialności za treści w nich zawarte.
MistrzSztuki, mi też nie podoba sie sposób w jaki postąpił kolega Souske_PL ale nie oznacza to, że musisz się zniżać do takiego poziomu, żeby bluzgać na niego...
Ostatnio edytowany przez Arry (2008-12-27 22:32:57)
Za to (JEŻELI coś takiego jak ten formularz na stronie l0l1cj1 istnieje), że potrafiłeś hmm... "nakablować" na kogoś, kto nie robi nic innego, co ty, czyli ściąga te anime (te, bo w liczbie mnogiej) za darmo i robi do nich napisy, powinni ci dać bana tutaj.
Sorry, ale nie oglądam już anime, czytuje jedynie mangi, które sobie zakupię.
Envie napisał:Jednakże co zrobić, gdy jakaś stacja telewizyjna wykupi prawa do jakiegoś tytułu anime, wyemituje go 2 razy, a potem nigdzie indziej nie będzie można to kupić?
Wydaje mi się, że na własny użytek można toto nagrać na video/DVD/dysk.
Art. 23.1 i 23.2 ustawy.
Tak, masz do tego prawo, możesz je również udostępniać osobom pozostającymi z Tobą w stałych relacjach czy coś takiego (czyli możesz udostępniać kolegom\rodzinie).
Ostatnio edytowany przez Sousuke_PL (2008-12-27 22:45:19)
"Od fanów dla fanów"? Pieniędzy z robienia fansubów nikt nie ma, ani też nie spotykają go, za ich robienie jakieś zaszczyty.
Święta racja i dlatego jedyne czego oczekujemy od osób pobierających nasze napisy, to odrobiny poszanowania naszej pracy i nie podpisywania się pod nią.
Nawet jeśli używają TWOICH napisów, to i tak mają do tego prawo, ponieważ udostępniając swoje napisy w internecie, dajesz do nich prawo KAŻDEMU
Czyli zgodnie z twoją logiką można ściągnąć SE, a następnie podpisać się, że jest się jego twórcą. No bo w końcu, skoro autor umieścił go do pobrania na internecie, to tym samym dał prawo do tego programu każdemu.
Nawet jeśli używają TWOICH napisów, to i tak mają do tego prawo, ponieważ udostępniając swoje napisy w internecie, dajesz do nich prawo KAŻDEMU, z tego względu, że sam nie masz prawa do nich. COŚ W TYM STYLU!
Nie, zgodnie z prawem autorskim, ja mam do nich prawo. Tak samo zgodnie z regulaminem ANSI II.2, który brzmi
Prawa do napisów udostępnionych w serwisie Animesub.info należą do ich autorów.
Coś jeszcze niejasnego?
Dobra, to będzie mój ostatni post w tym bezsensownym temacie. Otóż napisy do anime są na pograniczu prawa, inaczej mówiąc instytucja prawna je toleruje, jednakże z dobrego obyczaju i kultury osobistej, powinno się pytać autorów, o zgodę na komercyjne korzystanie z ich dorobku.
Tyle ode mnie. Dla normalnych ludzi chyba wszystko jest jasne.
P
I
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna