Nie jesteś zalogowany.
Mam jeszcze pewien problem..
na podglądzie w megui i po skodowaniu mam po lewej stronie zieloną linię.. Jak ją zlikwidować??
Corp nic nie daje:
Najprościej: Nie używać awarpsharpa? (bo dodawanie czarnych barów/ to z 5 postów tłumaczenia będzie )
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Hmm czyli to jest wina aWarpSharp?
Dla dlaczego on powoduje cos takiego?
I czym go najlepiej zastapic?
Ostatnio edytowany przez tymek88 (2009-01-02 13:00:21)
najprostrze rozwiazanie to:
- resize na poczatku powiekszyc lewej o dwa piksele
- po wszystkich filtrach te dwa piksele przyciac cropem.
dzieki alfista
Robiłem to wczesniej ale nie działalo, ale jak przeczytałem twojego posta to przypomniało mi się, że kolejność dodawania filtrów ma znaczenie- poprostu dawałam corm po resize, dlatego nie działało. Teraz już powinno być ok
Ale mam jeszcze jedno pytanko.. Chodzi dokładnie o fps.
Jak się go zmienia w avs?
Clip=DGDecode_Mpeg2Source("E:\TEMP\DVD Ripowanie\Higurashi\TEST\VTS_01_1.d2v",fps=xxx)
To służy do zmiany fps, czy tylko definiuje, jaki fps ma plik źródłowy??
I w zadadzie jaka jest różnica pomiędzy fps no 23, a 25, czy 29 i po co dokładnie się go zmienia? (bo z tego co wiem to większośc filmow/anime jest własnie z fps 23)
eee.. jak robisz to w megui - skrypt avs, przeplat etc.. nie musisz martwic sie fps, z automatu bedzie dobry, 23,976 i nie dodajesz nic co by zmienialo vps. A czemu taki a nie inny.. A czemu taki a nie inny jest roztaw torów kolejowych? - bo konski zadek jest temu winny
Hmm zrobiłem ten skrypt w megui, przy pomocy Avisynth Script Creator i potem ręcznie go edytowałem, ale nie była tam zadnego wpisy związanego z avs- a po skodowaniu odcinek miał 29 - 30 fps.
W tym kreatorze avs była jakaś opcja dla wyboru fps, ale była nieaktywna- znajdowała się w polu "Avi Options", nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale koduje to z d2v.
Co do tych klatek.. nio tak sie włąsnie zastanawiam dlaczego wszyscy robią w tych 23fps.. no i dlaczego tory są równoległe a nie prostopadłe xD
To spytam się jeszcze Ciebie jako bardziej doświadczonego
Czy jesli koduje anime z dvd w fps 25, czy 29.. Czy to źle?
Ostatnio edytowany przez tymek88 (2009-01-02 16:10:48)
jeez, człowieku poczytaj coś o systemach telewizji (NTSC, PAL) to się dowiesz skąd taka, a nie inna ilość klatek...
a co do anime, to większość jest robiona w 24 fps (tj. 23.976)... czasem zdarzają się hybrydy 24+30 fps (ale i tak większość grup leje na VFR)... natomiast w 30 fps (tj. 29.970) robione są najczęściej CG...
Czy jesli koduje anime z dvd w fps 25, czy 29.. Czy to źle?
jeśli chcesz marnować bity na zbędne klatki, to nic nie stoi na przeszkodzie... skoduj nawet z 60 fps (japońce tak kodują kredki, jak się przesuwają w pionie)...
Ostatnio edytowany przez FAiM (2009-01-02 17:58:15)
FAiM, wiem ze DVD mają 29-30 fps ^^"
jeśli chcesz marnować bity na zbędne klatki, to nic nie stoi na przeszkodzie... skoduj nawet z 60 fps (japońce tak kodują kredki, jak się przesuwają w pionie)...
dałem w avs, zeby konwertowało z 29 na 24 i w megui, w Bitrate Calculator, przy tym samym rozmiarze pliku bitrate wzrósł tylko o "2" ^^
Co do rozdzialki.. próbowałem zrobić upsclae:P
Jeśli ktoś jest zaintersowany wynikami to tutaj daje screeny (png):
Screeny:
01)
848 x 480
bitrate: 1278
waga: 250 MB (w tym audio- 25MB, fanty i napisy: ~2 MB)
02)
1024 x 576
bitrate: 1570
waga: 300 MB (w tym audio- 25MB, fanty i napisy: ~2 MB)
03)
1280 x 720
bitrate: 1742
waga: 330 MB (w tym audio- 25MB, fanty i napisy: ~2 MB)
04)
1920 x 1080
bitrate: 2142
waga: 400 MB (w tym audio- 25MB, fanty i napisy: ~2 MB)
Moim, niedoświadczonym okiem, nie widze wielkiej różnicy w jakości
Upscale dvd? Tymek, zlituj się >.<
Upscale dvd? Tymek, zlituj się >.<
To był tylko taki test Chicialem zobaczyc jak to wyjdzie
Ty się lepiej skup na tym, by obraz nie wyglądał jak dtv, bo nie wiem jak, ale na razie widzę, że psujesz to dvd filtrami, a nie upiększasz.
Chodzi Ci o screeny z tej wersji 848 x 480? A co tak jest nei tak i co byś ewentualnie polecał?
Ja tam użyłem tylko paru filtrów:
Clip=KernelDeint
Clip=Lanczos4Resize
Clip=Asharp
Clip=aWarpSharp
Małe pytanie, zasięgnąłem wcześniej języka, bo szybko zapominam niektóre rzeczy... Czy ty chcesz to przypadkiem wydać w tej rozdziałce 848x480?
Małe pytanie, zasięgnąłem wcześniej języka, bo szybko zapominam niektóre rzeczy... Czy ty chcesz to przypadkiem wydać w tej rozdziałce 848x480?
No raczej tak.. bo z tego co widzę to większość DVDRipów jest wydawana w takiej rozdziałce, a co?
bodzio napisał:Małe pytanie, zasięgnąłem wcześniej języka, bo szybko zapominam niektóre rzeczy... Czy ty chcesz to przypadkiem wydać w tej rozdziałce 848x480?
No raczej tak.. bo z tego co widzę to większość DVDRipów jest wydawana w takiej rozdziałce, a co?
Czyli rzucasz się na dvd, nic prawie nie wiedząc o kodowaniu.
zainteresuj sie polaczeniem mftoona i fastlinedarkena.. - killer jezeli chodzi o szybkosc kodowania, ale.. latwe w wykorzystaniu i daja bdb efekty.
przejrzyj ten link: http://www.animemusicvideos.org/guides/ … index.html
np kawalek traktujacy o filtrach: http://www.animemusicvideos.org/guides/ … tqual.html
Ostatnio edytowany przez alfista (2009-01-03 15:47:50)
alfi, ale to jest po angielsku
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
ten jezyk akurat powinno sie znac. jak czlowiek zabiera sie za kodowanie
Ostatnio edytowany przez alfista (2009-01-03 16:22:51)
Tymek, ale skopales encode xD . To wyglada gorzej niz w DTV xD . Szczegolnie upscale wyglada jak srtajtaśma - jeez, koszmar. Zero filtrowania, nic. To moje pierwsze encody tak nie wyglądały, mimo iz idealne nie są i wymagaja poprawek. Naucz sie filtrowania, nie tylko, jak alfista napisal fastlinedarkena, ale i innych. Do roznych źródel inne filtry sie dobiera. A jesli chodzi o warpsharpa to... sie cropuje boki (najpierw filtr, potem crop, nie odwrotnie).