Nie jesteś zalogowany.
Właśnie tylko żeby dobry tłumacz zabrał się się za napiski
żaden "dobry tłumacz" nie będzie chciał zabrać się za tłumaczenie i już spieszę z odpowiedzą dlaczego: ponieważ mało kto będzie sie zmierzyć z legenda(^^ wiem zdzibko przesadzam) imho genialnych tłumaczeń Lb33'usia/era (jak odmienić ten nick o.0) bo bardzo trudno będzie mu odtworzyć ten niepowtarzalny klimat który w gintami stworzył lb33. niewpisanie się w ten klimat będzie się wiązało z krytyka fanów : / (imo o wiele łatwiej tłumaczowi zabrać się za jakaś nawa serie i samodzielnie wytworzyć w niej nowy klimat niż próbować dorównać do już istniejącego )
wiadomo juz kiedy te suby wyjda?? czekam juz z miesiac na suby od 43!
ja obejzalem 2 z angielskimi subami bo juz nie moglem wytrzymac ;P
Gintama ma to do siebie, że Polakowi trudno zrozumieć niektóre nawiązania do kultury Japońskiej, a jest ich masakrycznie dużo. Np. odniesienia do japońskich programów czy nawet gra słów stwarzają duże problemy dla subbera. Nie ma sensu brać się za dosłowne tłumaczenia, bo cały ten animiec wyjdzie kiepsko.
Tak więc ja się nie dziwię, że nikt się za to nie zabiera [Też się zaliczam ^^]
Z0n9er wypisujesz takie dziwne rzeczy, ludzie chcą po prostu tłumaczenia anime, mi tłumaczone przez "papa" a wystawiane przez "arystar" wystarczają. Przerwa w tłumaczeniach nie trwa miesiąc "Hyuga" i nie od 43 tylko od 42 a trwa 17 dni. Ale prawda długo to już, ostatnio pojawiły się tłumaczenia do 37 epka "Harz"a, proponuje dogadać się z papą czy tam kim, i załatać tą zmniejszającą się ostatnim czasem dziurę.
Tobie wystarcza zwykłe (i miejscami bardzo słabe ^^) tłumaczenie dosłowne, ale jak widać większości już nie.
Tobie wystarcza zwykłe (i miejscami bardzo słabe ^^) tłumaczenie dosłowne, ale jak widać większości już nie.
Cóż, wszystko sprowadza się do tego, ile chce się czekać na suby. Sam dźwigam teraz dalej suby do Gintamy po lbusiu, więc niedługo zaczną się pojawiać, z tym, że z jego tempem wydawania xD No może szybciej, jeden-dwa epki na miesiąc xD
Co kto lubi. Nie każdy ma czas i chęci na zabawę w taki przekład gagów i żartów. Mimo to, nie można ludzi z góry szufladkować. Z drugiej strony, jak się zasmakowało dobrego, chce się tego dalej.
Mi tam wisi jak jest przetlumaczone najwazniejsze bybyly przetlumaczone dlugie dialogi bo z nich nic nie rozumiem po japonsku ale czesc z angielskich subow
Nie ma co się lubi, lubi się to co się.
Ja czekam aż załatana zostanie dziurka.
Zobaczę czym się tak podniecacie
Eh nie ma to jak maraton całodobowy.
Nie ma co się lubi, lubi się to co się.
Ahahahahha XD
"Skazany na zajebistość"
E tam, nawet jak się ogląda bez pl napisów to polewka cały czas jest . Martwi mnie tylko to, że Shinsen Subs ostatnio ociąga się z nowymi odcinkami (od bodajże 2 czy 3 tygodni nie widziałem nowego), a Rumbel jest dopiero na 83 epie. Przecież to jest najzabawniejsza seria jaką oglądałem . A ostatni arc z siorą Okity był w pytkę:P.
Przeglądając ostatnio jutjub znalazłem kilka fajnych filmików dotyczacych Gintamy, więc jako że dyskusja o Gintamie zdechła, a nawet jak była, to dotyczyła napisów (:/), wrzucam linki:
1. Gintama x Zetsubo, czyli Żegnaj samuraju rozpaczy or sth like that.
2. Nowa wersja pani z porem.
3. Gintama - Kibel, czyli polskie AMV (jak ktoś oglądał Kyuubei Arc, to wie, że piosenka pasuje ).
I na deser Caramelldansen w wersjach:
Kagura + Gintoki
Shinsengumi
Rózne
Mógłbym to oglądać w nieskończoność.
+ Pierwszy film kinowy Gintamy, :> czyli Gintama może być lepszym shounenem niż Bleach i Naruto. Uwaga, zawiera pewne fragmenty Benizacura Arc (epków 58-61).
EDIT:
Nie znam anime, z którego ten op pochodzi, ale i tak padłem:
Gintama x Hare Guu
Ostatnio edytowany przez lb333 (2009-01-04 16:23:42)
No filmiki ciekawe, ale wymiata według mnie Kagura + Gintoki i Gintama - Kibel, ale jak lb333 podajesz Movie to nie zapominaj o Gintama the Movie: DragonBleaPiece
!!!! Dragon BleaPiece zniszczył mi mózg . Popłakałem się ze śmiechu xD.
Skoro jesteśmy przy Dragon Ballu, to trzeba obejrzeć jeszcze ten film ("nawiązanie do Dragon Balla" to złe określenie na to, to jest po prostu Dragon Ball ).
A w dalszych odcinkach (mniej więcej od 76) cały czas jest coś o DB, np. bodajże Gintoki mówi do Kondo, że jest tak samo nieprzydatny jak Yamsha. Przy okazji chciałem spytać, czy jesteście na bieżąco z Gintamą, czy raczej zatrzymaliście się na tej przerwie w subach? (taka mini-ankieta, które epki mam tłumaczyć).
PS. Bonus z 75 epka, czyli opening Gintamy w wykonaniu Otsuu. :>
Ja się zatrzymałem na tej nieszczęsnej przerwie:( Jak byś mógł tą lukę od 43 do 50 uzupełnić to byłoby cudownie.
Ja na razie stoję na 87 ^.^
Ostatnio edytowany przez KieR (2009-01-06 16:10:33)
Ja bylem na okolo 115odcinku, oglądałem na http://www.crunchyroll.com/(jedyna strona na której kiedykolwiek oglądałem anime online, inna sprawa to ze maja/mieli tam świetna jakość tych odcinków) z bardzo amatorskimi subami ale jakoś niedawno usuneli wszystkie odcinki i zaczęli umieszczać "oficjalne tlumaczenia"
Skoro jesteśmy przy Dragon Ballu, to trzeba obejrzeć jeszcze ten film ("nawiązanie do Dragon Balla" to złe określenie na to, to jest po prostu Dragon Ball ).
A w dalszych odcinkach (mniej więcej od 76) cały czas jest coś o DB, np. bodajże Gintoki mówi do Kondo, że jest tak samo nieprzydatny jak Yamsha. Przy okazji chciałem spytać, czy jesteście na bieżąco z Gintamą, czy raczej zatrzymaliście się na tej przerwie w subach? (taka mini-ankieta, które epki mam tłumaczyć).PS. Bonus z 75 epka, czyli opening Gintamy w wykonaniu Otsuu. :>
Ja dopiero zacząłem oglądać gintame ^^ Jestem na 3 epku i przyznam, że na to jak to anime jest wychwalane to średnio mi się podoba Myślałem, że humor będzie trochę ostrzy, no cóż może dalej się rozkręci ^^ lb333 prosił bym, abyś tłumaczył od przerwy w subach Bardzo być ja wdzięczny za takie cuś A co do samych odcinków, prawdę mówiąc zacząłem to ściągać tylko dlatego, że znalazłem wszystkie odcinki w RAW-ach Tak to wątpię żebym to ściągał ^^ Zwłaszcza, że pierwsze odcinki można znaleźć zazwyczaj tylko w avi od s-s albo rumbla (z hardem :/).