Nie jesteś zalogowany.
Dziwna zagadka:
Trzech gości umówiło się w knajpie na flaszkę. Przy stoliku robią składkę. Każdy dał po 10 zł. Po chwili kelner przynosi flaszkę i mówi: wódka kosztowała 25 zł, zostało 5 zł reszty, żeby było sprawiedliwie ja biorę 2 zł a panom oddaje po 1 zł reszty. Po paru minutach goście liczą: daliśmy 3 banknoty po 10 zł, kelner wydał nam po 1 zł reszty więc wydaliśmy po 9 zł, 3X9=27 + 2 zł które wziął kelner=29 zł ...a gdzie jeszcze 1 zł?
Dziwna zagadka:
Trzech gości umówiło się w knajpie na flaszkę. Przy stoliku robią składkę. Każdy dał po 10 zł. Po chwili kelner przynosi flaszkę i mówi: wódka kosztowała 25 zł, zostało 5 zł reszty, żeby było sprawiedliwie ja biorę 2 zł a panom oddaje po 1 zł reszty. Po paru minutach goście liczą: daliśmy 3 banknoty po 10 zł, kelner wydał nam po 1 zł reszty więc wydaliśmy po 9 zł, 3X9=27 + 2 zł które wziął kelner=29 zł ...a gdzie jeszcze 1 zł?
4 zl to nie 5.
Lukasz118 napisał:Dziwna zagadka:
Trzech gości umówiło się w knajpie na flaszkę. Przy stoliku robią składkę. Każdy dał po 10 zł. Po chwili kelner przynosi flaszkę i mówi: wódka kosztowała 25 zł, zostało 5 zł reszty, żeby było sprawiedliwie ja biorę 2 zł a panom oddaje po 1 zł reszty. Po paru minutach goście liczą: daliśmy 3 banknoty po 10 zł, kelner wydał nam po 1 zł reszty więc wydaliśmy po 9 zł, 3X9=27 + 2 zł które wziął kelner=29 zł ...a gdzie jeszcze 1 zł?4 zl to nie 5.
No jak, 27 zł wziął kelner, a 3zł dostali goście.
Edit: No to dam inną zagadkę:
Jest 10 skrzyń załadowanych złotymi monetami. Wszystkie, oprócz jednej, są oszukane w ten sposób, że zmniejszono ich masę w niedostrzegalny dla oka sposób. Jak sprawdzić, która z nich jest prawdziwa, jeśli się ma do dyspozycji wagę JEDNORAZOWEGO użytku?? (inaczej mówiąc mamy tylko 1 ważenie).
Ostatnio edytowany przez Heliar (2009-03-08 17:30:24)
Te 2 zł które bezczelnie wziął kelner powinno sie odjąć a nie dodać, i wtedy wyjdzie cena wódki. No cóż ale co sie spodziewać po paru minutach picia wódki .
Nie chwale sie tym, ze pisze poprawnie po polsku.
Nie uzywam polskich znakow, bo to pedalskie - prawdziwi mezczyzni nie musza malowac ogonkow.
Tu macie poprawnie napisaną wersję tej zagadki :
"Trzech gości w hotelu zadzwoniło po room servis i zamówiło dwie duże Pizze. Delivery boy wkrótce je dostarczył razem z rachunkiem na $30,00. Każdy z gości dał mu banknot $10,00 i chłopak wyszedł. Na razie wszystko jasne. Kiedy delivery boy daje kasjerowi te $30,00 ten mówi mu, że zaszła pomyłka. Rachunek powinien być tylko na $25,00, a nie na $30,00. Kasjer daje chłopakowi pięć banknotów $1,00 i mówi mu żeby zaniósł je z powrotem trzem gościom, którzy zamówili pizze. Na razie wszystko OK. W drodze do ich pokoju chłopak wpada na pewną myśl. Przecież oni nie dali mu napiwku, więc kalkulując iż i tak nie da się podzielić tych $5,00 na trzy równe części, on zatrzyma sobie $2,00 jako napiwek, a im zwróci $3,00 . Jak dotąd wszystko all right. Chłopak puka w drzwi i jeden z gości otwiera. Chłopak wytłumaczył jaka zaszła pomyłka i daje mu $3,00 po czym odchodzi ze swoimi $2,00 napiwku w kieszeni.
Teraz zaczyna sie zabawa!
Wiemy, że $30-$25=$5 Co nie?
$5-$3=$2 Prawda? No to w czym jest problem? Wszystko się zgadza?
Niezupełnie. Odpowiedzcie na to:
Każdy z trójki gości dał początkowo $10,00.
Każdy dostał z powrotem $1,00 reszty. To oznacza, że każdy zaplacił $9,00 co pomnożone przez 3 daje $27,00.
Delivery boy (czyli "chlopak") zatrzymał sobie $2,00 napiwku. $27,00 plus $2,00 równa się $29,00.
Gdzie jest 1 dolar."
Rozwiązanie:
Zero to w skrócie podał
Ostatnio edytowany przez Dragmaru (2009-03-08 17:33:38)
Dziwna zagadka:
25 :3 = 8.33333(3) (czyli 8 i jedna trzecia), a nie 9zł. czyli dostali spowrotem 9,33zł, a kelner wziął dokładnie 2zł co sprawia, że zostaje 1 grosz do pocięcia na 3
Ostatnio edytowany przez luki349 (2009-03-08 17:59:10)
Co za idiota to pisał.
Lukasz118 napisał:Dziwna zagadka:
Trzech gości umówiło się w knajpie na flaszkę. Przy stoliku robią składkę. Każdy dał po 10 zł. Po chwili kelner przynosi flaszkę i mówi: wódka kosztowała 25 zł, zostało 5 zł reszty, żeby było sprawiedliwie ja biorę 2 zł a panom oddaje po 1 zł reszty. Po paru minutach goście liczą: daliśmy 3 banknoty po 10 zł, kelner wydał nam po 1 zł reszty więc wydaliśmy po 9 zł, 3X9=27 + 2 zł które wziął kelner=29 zł ...a gdzie jeszcze 1 zł?25 :3 = 8.33333(3) (czyli 8 i jedna trzecia), a nie 9zł. czyli dostali spowrotem 9,33zł, a kelner wziął dokładnie 2zł co sprawia, że zostaje 1 grosz do pocięcia na 3
ale oni zapłacili 27 a nie 25, 27/3=9
Edit: No to dam inną zagadkę:
Jest 10 skrzyń załadowanych złotymi monetami. Wszystkie, oprócz jednej, są oszukane w ten sposób, że zmniejszono ich masę w niedostrzegalny dla oka sposób. Jak sprawdzić, która z nich jest prawdziwa, jeśli się ma do dyspozycji wagę JEDNORAZOWEGO użytku?? (inaczej mówiąc mamy tylko 1 ważenie).
skoro jest jedno ważenie trzeba zważyć wszystkie lub 9 skrzyń
teraz wystarczy znaleźć zmienną która dla każdej skrzyni będzie inna (ale do znalezienia tej zmiennej brakuje danych, tzn. w jaki sposób zmieniono wagę pozostałych skrzyń, czy zmniejszono liczbę monet czy wagę pojedynczej monety, czy wagę wszystkich monet)
jeżeli wagę wszystkich monet to tą zmienną będzie ilość
jeżeli co innego to nie wiem czy się da rozwiązać
Ostatnio edytowany przez skam123 (2009-03-09 13:32:20)
luki349 napisał:Lukasz118 napisał:Dziwna zagadka:
Trzech gości umówiło się w knajpie na flaszkę. Przy stoliku robią składkę. Każdy dał po 10 zł. Po chwili kelner przynosi flaszkę i mówi: wódka kosztowała 25 zł, zostało 5 zł reszty, żeby było sprawiedliwie ja biorę 2 zł a panom oddaje po 1 zł reszty. Po paru minutach goście liczą: daliśmy 3 banknoty po 10 zł, kelner wydał nam po 1 zł reszty więc wydaliśmy po 9 zł, 3X9=27 + 2 zł które wziął kelner=29 zł ...a gdzie jeszcze 1 zł?25 :3 = 8.33333(3) (czyli 8 i jedna trzecia), a nie 9zł. czyli dostali spowrotem 9,33zł, a kelner wziął dokładnie 2zł co sprawia, że zostaje 1 grosz do pocięcia na 3
ale oni zapłacili 27 a nie 25, 27/3=9
No + 3 zł = 30 zł, zapłacili 27 zł, czyli 25 + 2zł napiwku.
Jaka jest pojemność chomika? XD
Ostatnio edytowany przez Endru (2009-03-09 11:59:01)
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
nie wiem czy t yblo, ale znalazlem przy okazji Human Tetris , ktore tez jest swietne.
glupie pytanie, glupie odpowiedzic
Ostatnio edytowany przez waski_jestem (2009-03-10 15:05:53)
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
Widziałem to już dawno, ale mało co pamiętałem... w każdym razie - rozbawiło niezmiernie xD.
http://www.youtube.com/watch?v=LOrRWw07F7k
Nie wiem, czy to już było, ale jeżeli ktoś nie widział, to polecam, IMO najlepsza parodia LotRa xD.
a ja wstawie filmik, ale glownie dlatego ze rozsmieszyl mnie opis:
i nie jest to oznaka meskiego szowinizmu.
inny popis kobiecego humoru
Ostatnio edytowany przez waski_jestem (2009-03-10 16:53:54)
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]