#21 2009-03-21 00:10:00

bodzio
Użytkownik

Odp: [Poradnik] Hardsuby - to takie proste

FAiM napisał:
bodzio napisał:

Nie było i nie jest moim zamiarem pisanie czegokolwiek co jest bardziej zaawansowane niż podstawa podstawy.

rozumiem, że najlepiej napisać o podstawach, jednak wypadałoby zwrócić uwagę, że istnieją metody lepsze, a ta podana jest bardzo prosta i czasami daje złe efekty...

Na to zacytuję samego siebie

bodzio napisał:

Starałem się wyrzucić wszelkie techniczne słownictwo, napisać to jak dla ludzi, którzy niektóre rzeczy widzą pierwszy raz na oczy. Nie ma tutaj wszystkiego, rzecz jasna, są tylko podstawy podstaw, które jednak mogą wam pomóc w dalszym działaniu itp.

Jest wiele mądrych głów, które o kodowaniu wiedzą wiele, lecz nikt dotąd nie pokwapił się napisać czegokolwiek w takiej formie, w jakiej ja to zrobiłem. A sam poradnik ma tylko wprowadzić minimalną wiedzę, która jednak zasadniczo może nawet wystarczyć do 'domowej obróbki' suba. Zatem zostawiam szerokie pole do popisu mądrym głowom. Wolę poświęcić czas na coś ciekawszego niż rozbudowywanie tego, co zostało tutaj zawarte.

Tutaj być może znalazła się przyjaźniejsza w odbiorze forma tego poradnika, na którą przypadkiem trafiłem:
Klik

wladza1.png

#22 2009-03-21 01:12:12

Hatake
Użytkownik

I nie ma nikogo, kto mógłby wypełniać wiki z fansubs.pl... Sam troszkę zrobiłem i dalej będę robił, ale to po odzyskaniu przeze mnie połączenia z internetem (fansuby jakoś tam dalej się robią XD).

#23 2009-03-21 11:11:09

FAiM
Użytkownik

heyah31 napisał:

ej czy to normalne ze jeśli mam już ustawione wszystko tak jak chce to odcinek konwertuje mi 2 razy, a jeśli tak to po co.

Kodowanie 2-przebiegowe...

heyah31 napisał:

i po tym wszystkim powstają mi 2 pliki gdzie ten drugi to są końcowe reklamy o sponsorach czemu się tak dzieje.
megui3.png

A czy przypadkiem w Muxerze nie ustawiłeś czegoś w Splitting?

--------------------------

bodzio napisał:

Starałem się wyrzucić wszelkie techniczne słownictwo, napisać to jak dla ludzi, którzy niektóre rzeczy widzą pierwszy raz na oczy. Nie ma tutaj wszystkiego, rzecz jasna, są tylko podstawy podstaw, które jednak mogą wam pomóc w dalszym działaniu itp.

Taa... a może wyrzucić ortografię i gramatykę (takie porównanie do twojego wyrzucenia technicznego słownictwa) oraz bardziej rozbudowane konstrukcje pozostając jedynie przy zadania prostych (no przecież podstawy podstaw, nie?)...

Rozumiem Twoje intencje, jednak musisz przyznać, że prowadzi to tylko do jednego wielkiego nieporozumienia... przyjmijmy, że ktoś przeczytał Twój poradnik jako pierwszy, potem gdzieś to przekazuje, czy pożal się Boże robi z tego kolejny poradnik...
Niektórzy przyjmą Twój poradnik jako prawdę objawioną, co z tego, że coś tam napisałeś o nazewnictwie, o podstawach podstaw, przecież dużo ludzi ma "problemy" z rozumieniem tekstu czytanego (nie chodzi mi tu o ogólna tępotę, przecież każdemu może się zdarzyć czegoś nie zrozumieć bądź zrozumieć opacznie)...

Nigdzie nie napisałeś, że wszystkie twoje odpowiedzi będą podstawami podstaw ze złym nazewnictwem (pisałeś tylko o poradniku)... ale mniejsza z tym, jednak wypadałoby wspomnieć, że sposób ten daje czasami złe efekty i wtedy należy zwrócić się do tych "mądrych głów"...

Hatake napisał:

I nie ma nikogo, kto mógłby wypełniać wiki z fansubs.pl... Sam troszkę zrobiłem i dalej będę robił, ale to po odzyskaniu przeze mnie połączenia z internetem (fansuby jakoś tam dalej się robią XD).

Jak dalej będziesz "straszył" innych uzupełniaczy wiki, których zapewne będzie niewielu, to się nie dziw, że nikt tego nie będzie robił...

K5Cqyo6.png?1

#24 2009-03-21 14:49:49

bodzio
Użytkownik

FAiM napisał:

Rozumiem Twoje intencje, jednak musisz przyznać, że prowadzi to tylko do jednego wielkiego nieporozumienia... przyjmijmy, że ktoś przeczytał Twój poradnik jako pierwszy, potem gdzieś to przekazuje, czy pożal się Boże robi z tego kolejny poradnik...
Niektórzy przyjmą Twój poradnik jako prawdę objawioną, co z tego, że coś tam napisałeś o nazewnictwie, o podstawach podstaw, przecież dużo ludzi ma "problemy" z rozumieniem tekstu czytanego (nie chodzi mi tu o ogólna tępotę, przecież każdemu może się zdarzyć czegoś nie zrozumieć bądź zrozumieć opacznie)...

Nigdzie nie napisałeś, że wszystkie twoje odpowiedzi będą podstawami podstaw ze złym nazewnictwem (pisałeś tylko o poradniku)... ale mniejsza z tym, jednak wypadałoby wspomnieć, że sposób ten daje czasami złe efekty i wtedy należy zwrócić się do tych "mądrych głów"...

A jeśli ktoś przyjmuje to za 'prawdę objawioną' jest człowiekiem niezbyt inteligentnym, ale co mi do tego? Poradnik swoje zadanie spełnił już i tak, bowiem kilku osobom to w czymś pomogło. Może i dalej służyć innym. A jak się czegoś nie wie, to się pyta.
Ogólnie to zastanawiałem się kiedy to dojdzie do krucjaty skierowanej w moją stronę, bo przecież dzielę się swą widzą. A to jest złe.

wladza1.png

#25 2009-03-21 20:45:08

heyah31
Użytkownik

FAiM napisał:
heyah31 napisał:

ej czy to normalne ze jeśli mam już ustawione wszystko tak jak chce to odcinek konwertuje mi 2 razy, a jeśli tak to po co.

a da się to przestawić na jedno czy lepiej żeby było dwu.

heyah31.png

#26 2009-03-21 20:46:36

FAiM
Użytkownik

bodzio napisał:

Ogólnie to zastanawiałem się kiedy to dojdzie do krucjaty skierowanej w moją stronę, bo przecież dzielę się swą widzą. A to jest złe.

jakby nie było, to ta krucjata objęła by i mnie... ale jakoś nie widzę by ktoś mnie ścigał...

skończmy już ten temat, bo jak widzę to wszystko będziesz tłumaczył tymi "podstawy podstaw" i że masz to gdzieś (tylko, że jak ktoś ma tam zasady ortografii/gramatyki, to już to jest złe)...
jakoś trochę te twoje złe nazewnictwo zalatuje hipokryzją (ostatnio modne słowo), bo pamiętam jak sam przyczepiłeś się do "resize z hdtv"...

z mojej strony EOT, no chyba, że ktoś zada pytanie na temat i oczywiście będę umiał na nie odpowiedzieć...

---------------

heyah31 napisał:
FAiM napisał:
heyah31 napisał:

a da się to przestawić na jedno czy lepiej żeby było dwu.

można, ale dwuprzebiegowe daje lepsze efekty...

Ostatnio edytowany przez FAiM (2009-03-21 20:48:34)

K5Cqyo6.png?1

#27 2009-03-21 20:49:23

heyah31
Użytkownik

aha dzieki

Ostatnio edytowany przez heyah31 (2009-03-21 21:25:31)

heyah31.png

#28 2009-03-21 20:54:06

bodzio
Użytkownik

FAiM napisał:

jakoś trochę te twoje złe nazewnictwo zalatuje hipokryzją (ostatnio modne słowo), bo pamiętam jak sam przyczepiłeś się do "resize z hdtv"...

Ale nie w tym temacie. Poza tym sam nie posługuję się tym 'specjalistycznym' słownictwem, bo go nie znam. No chyba że przypadkiem coś wpadnie do głowy.

Wygodnie jest mi to tłumaczyć 'postawami podstaw', bo musiałbym za dużo pisać, by konkretną, z wyższej półki, rzecz wytłumaczyć, podczas gdy można zrzucić to na kogoś innego. W końcu ja piszę tylko o podstawach. gwizdze I na serio, koder ze mnie żaden, do wszystkiego dochodzę metodą prób i błędów lub przez opcję 'wywal filtry aż obraz będzie ładny'.

wladza1.png

#29 2009-03-22 17:50:40

radek_rr
Użytkownik

Nie wiem dlaczego się kłócicie, wielkie dzięki dla autora, ale nie czepiaj się Faim'a, przecież pomaga w topicu. Kłótnia bez sensu, wrzućcie na luz chłopaki oczkod
Dzięki za info oczkod

#30 2009-03-22 21:42:50

qwig
Użytkownik

FAiM napisał:

Do tego pijesz? oczkod

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-

dobre, lepsze, radzieckie!

#31 2009-03-24 10:17:42

MuGen
Użytkownik

rambo102 napisał:

Ścierpieć nie mogę, jak zdanie:
"Let's meet under the tree" ktoś tłumaczy jako "Spotkajmy się we trójkę".

Ja naprawdęnie chcębyć wredny ale za takie "tłumaczenie" powinno się zamykać na 10 lat xD ostrzezenie  taka osoba niech nauczy się angielskiego potem tłumaczy xD

A poza tym dobrze że daliście taki poradnik na pewno się przyda smile

Ostatnio edytowany przez MuGen (2009-03-24 10:18:46)

#32 2009-03-24 10:34:38

bodzio
Użytkownik

MuGen napisał:

A poza tym dobrze że daliście taki poradnik na pewno się przyda smile

Uściślijmy, za poradnik i błędy w nim odpowiadam tylko ja, żeby nikt mi potem nic na kogoś innego nie wyrzucał. oczkod

wladza1.png

#33 2009-04-14 14:50:26

Boomerek
Użytkownik

Ja mam małe pytanie, napisałem tu żeby nie tworzyć nowego tematu.

Zmuxowałem w mkvmerge GUI 3 pliczki, (.264 .avi .ass)
I wyszło mi takie coś , że ścieżka dźwiękowa idzie szybciej niż obraz, a z napisami się coś porobiło bo nim skończą się jedne, pojawiają się drugie i na siebie nachodzą.
Da się to w miarę sprawnie rozwiązać ? D:

@dół: hmm ? D: nie rozumiem ;p
Ale mniejsza o to , rozwiązałem problem , fps video zmieniłem XD i zamiast avi dałem mp3 ^^'
Jest git , sory za problem.

Ostatnio edytowany przez Boomerek (2009-04-14 15:16:15)

Nie mogę palić w klubach, więc upijam się szybciej!
Postawię igloo dla palaczy przed klubem koło stycznia! [...]
Odczuwam ucisk, e-trucizn,
Oplata mnie tyle światłowodów, że zaraz się przewrócę!    || !Ruch Narodowy!Czołem Wielkiej Polsce! ||

#34 2009-04-14 14:59:02

FAiM
Użytkownik

vfr?

K5Cqyo6.png?1

#35 2009-04-30 15:25:53

heyah31
Użytkownik

mam pytanie czy jeśli ustawie sobie wszystko video i audio żeby się za jednym zamachem robiło i wezmę auto encode i zaznaczę Splitting np 150mb to podzieli mi to video razem z dźwiękiem po tyle mb czy nie.

heyah31.png

#36 2009-04-30 15:29:49

qwig
Użytkownik

Pomyśl... choć nie, to może być za trudne.

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-

dobre, lepsze, radzieckie!

#37 2009-04-30 16:24:10

heyah31
Użytkownik

za 4 dni mam maturę wiec nie chce się przemęczać ale zgaduje, że będzie działać ok tematu nie było

heyah31.png

#38 2009-07-08 16:07:31

Geass89
Użytkownik

mam  nowy problem nie wiem czemu ale z 2 epkami Shany mam poustawiane wszystko ładnie i chce zeby pllik mial 180 mb wszystko idzie cale 2 przebiegi bez problemów lecz potem jak patrze plik ma 30 mb zamiast 180 mb. Może mi ktoś to wyjaśnić. Poniżej daje scrypt ale co z tego jak scrypt robiony poprzez megui.

# Set DAR in encoder to 16 : 9. The following line is for automatic signalling
global MeGUI_darx = 16
global MeGUI_dary = 9
DirectShowSource("G:\Shana\Shakugan no Shana II - 19.mkv", fps=23.976, audio=false, convertfps=true)
#deinterlace
#crop
#resize
Undot() # Minimal Noise

TextSub("G:\Shana\Shakugan no Shana II - 19.ass")

LoadVirtualDubPlugin("E:\Konwertery\AVI ReComp\Filters\Logo.vdf", "logo", 1)
ConvertToRGB()
logo(0,0,100,0,0,0,225,0,"E:\urahara.bmp",0,0,1439,0,20,1439,20)
ConvertToYV12()

sygnalulu3.jpg

#39 2009-07-08 16:31:34

Hatake
Użytkownik

Piszesz, że plik, czyli mam rozumieć, że obydwa odcinki ci się tak kodują?
Może jestem nÓÓbem, ale z tylu informacji, ile podałeś, potrafię tylko wywnioskować, że być może video ma wadliwe klatki w tym momencie, gdzie ci dochodzi do 30 mb.
A wyskakuje jakiś błąd? Koduje się do końca, czy jak?

#40 2009-07-08 17:09:04

_KiRA
Użytkownik

Też miałem takie coś. Reinstalka AVS, Megui, w ostateczności windowsa powinna załatwić sprawę (u mnie to było spowodowane ujowym buildem x264 albo brakiem miejsca na dysku - trzeba zagospodarować 2x tyle ile ma mieć finalny pliczek).

Stopka forum

© Animesub.info 2024