#1 2009-04-09 14:20:22

nevver
Użytkownik

Dairokkan.pl - coś nowego, czy kolejny szary serwis?

Witam. Chciałbym Wam przedstawić nowy serwis o tematyce a&m - Dairokkan.pl. Na samym wstępie przyznam się, iż w paskudny sposób wykorzystuje ten temat do promowania własnej strony, aczkolwiek... nie ma co się oszukiwać.

Teraz w kilku słowach postaram się przedstawić naszą stronkę. Otóż zdaję sobie sprawę z tego, iż jesteśmy dość "nowi" na scenie przez co dairokkan.pl przez swoją "szeroką" tematykę jest póki co serwisem o wszystkim i niczym. W przeciwieństwie do innych stron nie korzystamy z gotowych rozwiązań typu fusion, joomla czy też world press. Zależy nam na swobodzie, dlatego też większość modułów piszemy sami. W tej chwili opracowywane jest forum, które chociaż całkowicie wbudowane w stronę ma przypominać popularne systemy typu phpbb czy IP.Board, dzięki czemu użytkownicy będą mogli się dość szybko zadomowić.

Na chwilę obecną oferujemy ok. 40 recenzji mang oraz anime, działy tematyczne takich serii jak chociażby Gundam 00, Death Note, Neon Genesis Evangelion czy Fullmetal Alchemist. Co więcej możemy pochwalić się jako jedni z niewielu (w Polsce) galerią screenów z anime, która na chwilę obecną opiewa na ok. 500-600 pozycji z 15 różnych serii. Posiadamy również dwie inne galerie... Jedna z nich przeznaczona jest całkowicie dla użytkowników, gdyż mogą tam zamieszczać swoje zdjęcia (z konwentów, w cosplayach itp.) oraz prace (zarówno graficzne, jak również te wykonane "w ołówku").
Chcieliśmy także skupić się nieco na rzeczach ignorowanych przez inne strony, dlatego też stworzyliśmy takie działy jak Japonia, czy też J-music. Obecnie pracuję nad kategorią Cosplay w której znajdą się porady dla młodych cosplay'erów, przydatne linki i inne tego typu rzeczy, a także panelem konwentów gdzie znajdziemy rozpiskę zbliżających się konwentów.
Ciekawą informacją, może być też fakt, iż z chęcią sponsorujemy małym serwisom serwer (szanowanej oraz niezawodnej firmy home.pl) w zamian oczekując tylko małej reklamy.

Ogółem opisałem tylko część rzeczy oferowanych przez dairokkan.pl. Cały czas pracujemy nad rozbudową, lecz brakuje nam rąk do pracy, dlatego też z chęcią przyjmiemy ludzi. Ogólnie jest dość dużo stanowisk: zaczynając od standardowego redaktora, przez osoby odpowiedzialne za galerię, a kończąc na korektorach.

Chciałem też wspomnieć o polityce strony. Otóż serwis powstał z połączenia dwóch innych - Okaeri oraz AnimeInfo. Nie zależy nam na zbieraniu laurów (na które i tak póki co jest o wiele za wcześnie), lecz na czynnym wkładzie w rozwój Polskiej sceny a&m. Jeśli posiadasz mały serwis i byłbyś zainteresowany bliższą współpracą z naszym... Napisz!

Cóż... domyślam się, iż teraz prawdopodobnie zostanę (że tak to ujmę) "zjechany" przez niektórych z Was, ale jeśli chociaż jedna osoba po przeczytaniu tegoż wątku zainteresuje się naszą stronką, uznam że było warto.

Nie pozostaje mi nic innego jak podziękować za doczytania moich wypocin do końca i zaprosić na Dairokkan.pldairokkan.pl!
Pozdrawiam neVer

PS. Konstruktywna krytyka (zarówno bardziej, jak i mniej pozytywna) jest wyjątkowo mile widziana

Dairokkan.pl - Twój serwis o mandze oraz anime!
sygnax.jpg

#2 2009-04-09 14:32:13

luki349
Użytkownik

Odp: Dairokkan.pl - coś nowego, czy kolejny szary serwis?

1. recenzje to bardziej spoilery niż recenzje :/
2. strona jest prze ćpana skryptami... trochę mija aż się to wszystko załaduje, poza tym są one wnerwiające co ruszę myszką to mi się jakieś badziewie rozwija i nie idzie nic przeczytać/zarejestrować się/za logować :/

Reszty nie miałem jeszcze czasu dokładnie sprawdzić

#3 2009-04-09 14:39:53

Krzyżu
Użytkownik

Ja się wypowiem tylko odnośnie wyglądu strony. Nie mam czasu, żeby zagłębiać się w treść poszczególnych działów.

Pierwsze wrażenie-kolorowo. Gdzieniegdzie nawet bardzo. Jednym będzie się to podobać, a innym nie. Kwestia gustu. Mi osobiście to nie przeszkadza.

Druga sprawa to układ rzeczy na pierwszej stronie. Trochę za dużo tego wszystkiego. Aktualności, reklamy, panel do logowania, statsy strony, itd.

Jeszcze jedna rzecz zwróciła moją uwagę. Po najechaniu kursorem na buton, rozwija się menu, które jest napisane rażącą, czerwoną czcionką. Strasznie się to gryzie na zielonym tle. Radzę to zmienić.

Tyle ode mnie.

lastfmbuttonbykiokuh.png

#4 2009-04-09 15:12:34

DiamondBack
Użytkownik

No proszę chyba pierwsza strona tutaj która zrobila na mnie naprawdę dobre wrażenie (głównie estetyczne). Jednak 209 obrazków do załadowania na stronie głównej to bardzo dużo... Przydało by się poprawić te rozsuwające się podmenu Aktualności/Anime/manga itd bo często nie chcą się same spowrotem schować. Stronka skojarzyła mi się troszkę z sankakucomplex - była ona jakąś inspiracją? :>

Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2009-04-09 15:13:08)

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#5 2009-04-09 19:09:48

waski_jestem
Użytkownik

-mi sie nic nie przewija, ale jak rozwinie sie ktorys panet gorny, to potem tak zostaje smile_big moze to wina ff portable ;]
-fak ze strona troche malo czytelna, bo z duzo na niej, jak to napisal Krzyżu.
-powodzenia

gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]

#6 2009-04-09 21:24:08

nevver
Użytkownik

luki349 napisał:

1. recenzje to bardziej spoilery niż recenzje :/

Mam tylko pytanie... Czy przeczytałeś całą recenzję? I drugie... czy oceniasz WSZYSTKIE teksty po przeczytaniu wyłącznie jednego?
Wiadomo, iż w każdym serwisie są strony mocniejsze oraz słabsze. Myślę, że powinieneś przeczytać kilka tekstów zanim wysuniesz takie wnioski. Z tego co się orientuję nasze recenzje na ogół zbudowane są dość schematycznie. Pierwsza część w kilku zdaniach przedstawia ok. 15minut pierwszego odcinka, druga ocenia postacie, trzecia kreską, czwarta muzykę, zaś na koniec pozostawione są wnioski odnośnie całości...

DiamondBack napisał:

Stronka skojarzyła mi się troszkę z sankakucomplex - była ona jakąś inspiracją? :>

Ten serwis jeśli mam być szczery widzę pierwszy raz na oczy, aczkolwiek dość ciekawie wygląda. Mam tylko pytanie. Czy zauważasz podobieństwa pod względem wizualnym czy też merytorycznym? Aczkolwiek nie, nie był on dla nas inspiracją, chociaż wydaje się dość interesujący.
Dairokkan.pl miało być swoistego rodzaju centrum fana, z którego mógłby dowiedzieć się zarówno nieco o anime, mandze, cosplay'u, jmusic, Japonii, jak również i konwentach, aby nie musieć korzystać z tysięcy stron ^^.

Co do reszty postów chciałbym wyjaśnić. Otóż serwis z założenia miał być nieco mniejszy przez co przygotowałem dość "mały" dizajn co teraz widać. Artykuły staramy się upchnąć w każdym możliwym miejscu przez co całość wydaje się "zbita". Nowy lay planujemy wprowadzić pod koniec bieżącego roku, gdzie uwzględnimy czas ładowania (wyeliminuję jak największą ilość obrazków), a także dość rozbudowaną tematykę.

Jeszcze tak offtopem chciałem zaznaczyć, że z powodu przerwy świątecznej staramy się modernizować cms'a w miarę możliwości, dlatego chwilami nie działają wszystkie moduły.

Chciałem także podziękować za słowa otuchy ^^.

Dairokkan.pl - Twój serwis o mandze oraz anime!
sygnax.jpg

#7 2009-04-09 21:48:36

DiamondBack
Użytkownik

Podobieństwo pod względem wizualnym ale, gdyby miało też to co ma sankaku, to by było idealnie smile_big

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#8 2009-04-09 22:33:32

sokolb
Użytkownik

Krzyżu napisał:

Jeszcze jedna rzecz zwróciła moją uwagę. Po najechaniu kursorem na buton, rozwija się menu, które jest napisane rażącą, czerwoną czcionką. Strasznie się to gryzie na zielonym tle. Radzę to zmienić.

Popieram pomysł zmiany koloru całkowicie bo strasznie ciężko się doczytać.

waski_jestem napisał:

-mi sie nic nie przewija, ale jak rozwinie sie ktorys panet gorny, to potem tak zostaje smile_big moze to wina ff portable ;]

Mam ten sam problem smile_big
5e286c9a9c1fda00m.jpg
Ogólnie strona sprawia bardzo dobre wrażenie i bardzo mi się podoba okej

sokolb.jpg

#9 2009-04-09 22:57:25

Envie
Użytkownik

+Duże i nawet treściowe menu.

- Kolorystyka
- Dużo niepotrzebnych informacji na stronie głównej
- Nie praktyczne menu
- Recenzje - spoilery! (radzę trzymać się z daleka)

W skali 1 - 10, strona podoba mi się na 5. Widać za to duży potencjał.

#10 2009-04-09 23:16:36

luki349
Użytkownik

recenzja CG:
Lista spoilerów:

Pokaż spoiler
1.Dosłownie w środek, a dokładnie zostanie zatrzaśnięty w ciężarówce uprowadzonej przez terrorystów. Tym kimś jest rzecz jasna wyżej wspomniany Lelouch.
2.Szczęśliwym zbiegiem okoliczności ciężarówka nie zawierała trującego gazu (jak wszyscy sądzili), lecz uśpioną, zielonowłosą dziewczynę. Tajemnicza panna, najwyraźniej pod wielkim urokiem naszego ucznia, niemal bez słowa poświęca swoje życie, zasłaniając chłopaka przed pociskiem (no, nie do końca swoje życie, gdyż jest nieśmiertelna, ale o tym ciii...). Po drodze proponuje także Lelouchowi zawarcie kontraktu, dzięki któremu uzyska niezwykłą moc. Któż by się nie zgodził, zwłaszcza jeśli mierzy do niego oddział antyterrorystów? Tak więc Lulu otrzymuje tajemniczą zdolność, geass, która umożliwia mu wydawanie ludziom poleceń (nieodwołalnych, bezdyskusyjnych i kategorycznych). To pozwala mu wydostać się z opresji, a co więcej staje się pierwszym krokiem do urzeczywistnienia jego planów. A te, trzeba przyznać, ma dalekosiężne.
3.... dobra 3/4 musiał bym wkleić... za szczegułowo, eraz nie musze oglądać pierwszego odcinka, bo nic mnie w nim nie zaskoczy, a to zaskakiwanie jest mocną stroną serii

recenzja Bleacha:
Pokaż spoiler
woich przyjaciół: miłą i wrażliwą choć trochę nierozgarniętą Inoue Orihime oraz potężnego i milczącego Sado Yasutory którego nazywa Chad. Niedługo Ichigo dowiaduje się, że Uryuu Ishida chodzący do jego klasy należy do Quincy (klan zajmujący się zabijaniem hollowów) i nienawidzi shinigami. W późniejszym czasie będą jednak walczyć ramię w ramię. Należy również wspomnieć o pewnym tajemniczym i dziwnym sklepikarzu, Kisuke Urahara.

Całkiem wyraźnie widać, że anime zostało podzielone na cztery części. W pierwszej akcja dzieje się w prawdziwym świecie. Widzimy przeważnie nie powiązane ze sobą pojedynki z hollowami , zostają nam również przedstawieni głowni bohaterowie. Druga część to misja w Soul Society, której celem jest odbicie Rukii. Występuje tu masa całkiem ciekawych pojedynków z shinigami. Trzecia część całkiem odbiega od mangi i pełni rolę wypełniacza, co niestety widać nazbyt wyraźnie. Klimat drastycznie się zmienia, odcinkom brakuje życia, pojawiają się liczne dłużyzny, a walki z kolejnymi przeciwnikami bardzo się przeciągają. Na szczęście w czwartej części w okolicach 110 odcinka fabuła ponownie wraca do tej z mangi.

za dużo, to już jest ponad pierwszy odcinek !

#11 2009-04-09 23:45:47

gacek21
Użytkownik

od strony graficznej to strona jest ciekawa ale:
-menu jest ciezkostrawne. nie zwija sie samo
-jakis blad w cssie macie bo zolta ramka wychodzi poza obszar i wraca z drugiej strony
oba te bledy widac na uzytkowniika sokolb. na operze to sie pojawia

od strony merytorycnzej nie sprawdzalem (i nie sprawdze jezor) ale to co sie rzuca w oczy najbardziej to to za jest duzo tekstu na stronie glownej. mnie uczono ze na stronach glownych ma byc malo tekstu bo przecietnemu uzytkownikowi i tak nie bdzie sie chcialo tego czytac a co gorsze to mzoe nawet odstraszyc czesc internautow. jak ludzie beda chcieli jakas informacje to sobie wejda w odpowiedni dzial

Stopka forum

© Animesub.info 2024