Nie jesteś zalogowany.
Zna ktos jakis programik ktory przerabia napisy ass na txt ?
w sumie nie widzę sensu konwertować na gorszy format, ale jak chcesz...
Bez problemu powinno się dać w SubtitleWorkshop
ASS - prawidzwy ASS, który kożysta z pełni możliwości tego formatu? No to jest zupełnie jak w tej historyjce z "zamienił stryjek siekierkę na kijek". No ale widocznie ktoś tak chce.
Panowie, panowie! Bardziej profesjonalny wcale nie oznacza lepszy, np: takie mDVD czy TMP bezstresowo można modyfikować w notatniku, a przy ASS jest to lekko kłopotliwe
(np. sub w formacie ASS zajmuje więcej pamieci )
Osobiście na dzień dzisiejszy preferuję mDVD.
Imperare sibi maximum est imperium
Dzieki za pomoc narescie upragnione txt a juz chcialem samemu sie bawic w przerobke
Ja będę aktywnie wspierał format srt
A poważnie, to w konwersji z ass na txt nie widzę nawet atoma sensu, to jak rozmontować mercedesa żeby z jego części złożyć fiata 126p Są oczywiście pewne okoliczności łagodzące, ale bez przesady. Lepiej by było przerobić na srt, albo nawet na mdvd, przynajmniej timing by pozostał. No chyba, że kolega cierpi na nieuleczalne w wielu przypadkach schorzenie, zwane od nazwisk twórców Syndromem VPlayera-Bestplayera
Niestety nie cierpie na takie schorzenia napisami tez sie specjalnie nie zajmuje dla mnie to bez znaczenia czy bede mial napisy w txt czy w ass czy tez w srt
Po prosta przerabiam dla uzyskania porzadku a nie bede mial anime i do kazdego epizodu napisy w innym formacie.
W takim razie mDVD rules, z tekstowych to jedyny przyzwoity
Z ciekawości zapytam: przerabiasz sobie, dajmy na to, z ssa czy z srt do txt tylko po to, żeby mieć porządek? Nie widzisz innych różnic między tymi formatami?
W żadnym wypadku, tylko srt Format czasowy, uniwersalny, dopasowanie to w 99% przypadków kwestia przesunięcia całości o x do przodu albo do tyłu, żadnego tam dopasowywania i sprawdzania klatek jak w mdvd
Oczywiście, zgadzam się że SRT jest najbardziej uniwersalny, ale nie jest jeszcze tak popularny jak uniwersalny
BTW, nie zaliczam tego formatu do tekstowych bo wyłamuje się ze schematu:
[czas/klatka][napis]
No i nie mówmy o sprawdzaniu klatek itp. każdy przyzwoity konwerter (że tak się wyrażę) jak np: SubEdit Player ( ) potrafi mDVD dopasować bez narażania się na stres
Nie zle sie troche wyrazilem teraz mialem taki klopot ze wszystkie napisy w txt a tylko jeden w ass ogolnie jak mam wiekszosc w jednym formacie to do niego sie dopasowuje.
Zrób taką sztuczkę, zmień rozszerzenie z ass na txt,
każdy dobry player i tak to odczyta
Będzie działać i będziesz miał... hmm... porządek
nie wiem czemu ale mi subedit nie odczytuje napisow niby sa ale subek ich nie wyswietla
nie wiem czemu ale mi subedit nie odczytuje napisow niby sa ale subek ich nie wyswietla
Mało trochę informacji. W jakim formacie te napisy?
ja też nienawidze ASS nie ma jak to dobry stary mdvd a co do przeróbki ASS to polecam Aegisub
Ja proponuję założyć kluby fanów i wielbicieli danych formatów .
Podobnie jak Kane ja osobiście, lubię mDVD i zawsze w tym formacie 'robię' napisy.
Ale zupełnie poważnie zastanawiam się nad tym, czy następnej serii nie wydac w formacie ass.
Srt także używam bo domowe dvd tylko taki trybi .
SubEdit nie radzi sobie z ass np w przypadku, gdy 'pomieszane' są czasy, np:
[cytuj]00:00:10 linia 1
00:00:30 linia 2
00:00:20 linia 3[/quote]
Widać, że linia 3 powinna być przed 2. W takim przypadku SubEdit niestety nie wyświetla napisów, a wiele napisów znalazłem właśnie z przestawionymi czasówkami.
To może być przyczyną wielu problemów z ass. Bardzo dobrze z assami radzi sobie np. VobSub , ale on także ma swoje minusy.
Ostatnio edytowany przez rexo (2007-10-05 15:16:48)
Wątek jest dość starożytny i świat wokół nas trochę się zmienił od roku 2004.
~Animemaniak po prostu uzywaj MPC, subedit to bardziej jest do edycji napisow niz do odtwarzania.