Nie jesteś zalogowany.
Mi w oglądaniu towarzyszy siostra:)
Rodzice oczywiście nietolerancyjni i uważają ze za duży jestem na te bajki:)
Moje życzenia są piękne jak marzenia lecz moje marzenia są nie do spełnienia...
A ja się wypowiem trochę inaczej Ja się cieszę że w Polsce nie jest anime tak bardzo znane Bo zazwyczaj jak coś jest znane, i lecą za tym tłumy, to zaczyna być to ch..owe, chcielibyście by co drugi polak wchodził na to forum i pisał jakieś głupoty? Tak przynajmniej jest jakaś grupa ludzi w Polsce która wielbi to, poznała się na tym, i nie potrzebowała do tego wielkich mediów. Odnalazła się w tym , a nie robiła to na pokaz bo anime nagle w Polsce stałoby się modne
Mam nadzieje ze nikogo nie uraziłem pozdrawiam!
Z całą rozciągłością podpisuję się pod wypowiedzią Rudyy
Mi w oglądaniu towarzyszy siostra:)
Rodzice oczywiście nietolerancyjni i uważają ze za duży jestem na te bajki:)
Ja raczej sam oglądam, zazwyczaj wieczorem, "rodzice starej daty" co wszystko tłumaczy chociaż czasem matka wleci w czasie oglądania to chwile popatrzy ( Azumanga Daiou ostatnio )
Można by z siorą coś zobaczyć... ale nie. Jak ja to mówię- nie zasługuje hehe.
Dlaczego? Nie rozróżnia anime od mangi (oczywiście tłumaczyłem jej to wielokrotnie )i się pyta "masz jakieś nowe chińskie bajki?" Dodam tylko, że w tym roku kończy studia czyli nie jest to mały bachor.
Moja obeznana w temacie:)
No i co z tego że były ataki, i że jesteśmy postrzegani jako świry, kładę na to .... Wole być postrzegany jako świr i mieć 4 znajomych od oglądania, niż być postrzegany jako modny i mieć 30 znajomych od anime. Platforma Obywatelska też jest ostatnio postrzegana jako świry, a nimi nie są (Bo nie chce by z moich podatków utrzymywać stoczniowców w nierentownym zakładzie)
Nie masz czym się martwić, twoje podatki nie mają nic do tego. (trafiają w głębszą jedwabną kieszeń )
A co do anime w TV to trochę tego było, choć może nie były one kojarzone z Japonią - trochę słabo to aktualizowane.
A co do anime w TV to trochę tego było, choć może nie były one kojarzone z Japonią - trochę słabo to aktualizowane.
Hahaa... I kto by pomyślał że od dzieciństwa, wychowywałem się na japońskich bajkach
Wspomnienia... Muminki, Pscółka Maja i trochę innych A taki mały byłem (nie o wzrost chodzi, bo to się za dużo nie zmieniło)... ^^ Muminki normalnie 4ever
Polonia 1 to byly czasy:)
Ale to fakt, że większość ludzi nazywa anime bajkami nie wiedząc co ów słowo oznacza... np: mój starszy brat mówi, że oglądam bajki a sam nie dawno Death Note z zawziętością oglądał...
Ech... czyli bajką jest również taki baaardzo stary film pt. Tango który dostał Oscara, czyli też by była bajka... Bo w końcu animowana... Tak samo Katedra, którą stworzył Bagiński (zmajstrował też Fallen art ^^, kapitalna animacja. Trzeba by trochę lud przeszkolić, że nie wszytko co komputerowe i rysowane to od razu dla dzieci... Muh....
w sumie będzie to mój pierwszy offtop
Według pwn
bajka
1. «opowiadanie o treści fantastycznej»
2. pot. «wiadomość, opowiadanie zmyślone»
3. «krótki utwór, przeważnie wierszowany, o charakterze satyrycznym i dydaktycznym»
Ostatnio edytowany przez Weteran666 (2009-05-20 21:27:48)
Według pwn
bajka
1. «opowiadanie o treści fantastycznej»
2. pot. «wiadomość, opowiadanie zmyślone»
3. «krótki utwór, przeważnie wierszowany, o charakterze satyrycznym i dydaktycznym»
Nom... Według tego co nas uczyli w szkole, bądź uczą, czy będą uczyć. Bajka to utwór pisany, czy tam opowiadany... A nie żadna animacja
powinniśmy się zebrać, wyjść na ulice i pokazać jak wielu nas jest i jacy jesteśmy silni ;]
Tak, tak, bajka to powszechnie przyjęy synonim dla kreskówek dla dzieci. Było już z pięćdziesiąt razy o tym O anime w kinach miał być topik, nie? :>
Swoją drogą, to więcej u nas uświadczymy remakeów anime amerykańskiej produkcji niż oryginalnych rysowanych pewnie. A szkoda, bo na Eurekę 7 by się poszło, na któryś miesiąc letni zapowiedziane są dwa ciekawe tytuły, a tak, lipa.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Widze światełko w tunelu:)
Swoją drogą, to więcej u nas uświadczymy remakeów anime amerykańskiej produkcji niż oryginalnych rysowanych pewnie. A szkoda, bo na Eurekę 7 by się poszło, na któryś miesiąc letni zapowiedziane są dwa ciekawe tytuły, a tak, lipa.
Pewnie, poszło by się... Kto by nie chciał zobaczyć TTGL, Eureki 7, czy EVANGELION:2.0 You Can (Not) Advance... Bo ja z przykrością i ogromnym żalem na sercu, muszę stwierdzić, iż 1.0 była znośna... takie 5/10. Co jest czymś niewyobrażalnym, bije serie TV i to maksymalnie Więc z chęcią bym odwiedził kino i zobaczył... Jeszcze raz... Bo wiadomo, nie da się porównać filmu z kina z tym oglądanym w domu. No chyba że mamy kino domowe, warte tyle co dobry samochód, wtedy można by zacząć się zastanawiać
Osobiście, jeśli miałbym do wyboru pójść do kina, lub kupić dany tytuł na DVD i obejrzeć w domu to wybrałbym to drugie. Pomijam oczywiście fakt, że oficjalne polskie tłumaczenia są w wielu przypadkach tak żałosne, że odbierają całą przyjemność z oglądania.
Widze światełko w tunelu:)
dlaczego to nie jest w weekend :? wybral bym sie chetnie i pewnie nie byl bym osamotniony
A w Katowicach, Kinoteatr Rialto, od 25 maja do 29 maja, w ramach "12 festiwalu fimów kultowych" o 17.30 : KULTOWE ANIMACJE: HAYAO MIYAZAKI
Cena biletu to 10 zł.
25 Nusicaä z doliny wiatru
26 Laputa - zamek w chmurach
27 Laputa - zamek w chmurach
28 Spirited Away. W krainie Bogów
29 Ruchomy zamek Hauru
tak czy siak anime w polsce istnieje w podziemiu i ja sie z tego faktu ciesze Chociaz GItS nie ukrywam że chciałbym zobaczyć na duzym ekranie z dobrym efektem dzwięku + jeden blancik bo tam jest dobrze filmujący klimat
Ostatnie anime jakie pamietam w polskim kinie to Vexille....
Z anime jest u nas podobnie jak z filmami z Bollywoodu. Niszowe produkcje z grupkami 'mocnych' fanów. Nawet czasem coś w TV albo kinie puszczą, ale szans na totalne upowszechnienie szans brak. Nawet gdyby zaczęli puszczać w kinie, to ile ludzi na to przyjdzie? Nie oszukujmy się, 1/100 tego, co na nowy film z Bondem (chyba że każdy przyjdzie na 10 seansów)? Anime w naszych kinach puszczanych masowo i w celach komercyjnych raczej się nie doczekamy.