Nie jesteś zalogowany.
mam takie pytanie moglby mi ktos powiedziec dlaczego nie moge zaladowac napisow w tym programie?
wyskakuje mi okienko z napisem:
to load subtitles you have change the video renderer type and reopen the file
robie wg tego napisu i nad nic:/
ja robie tak i chodzi:
sciagam napisy w *.txt , wlaczam SubRIP-a i zmieniam format na *.ssa (substation alpha). wrzucam do katalogu z filmem [musi byc taka sama nazwa jak film ) i chodzi ladniutko
a tu przydatne linki :
http://www.divx.howto.pl/modules.php?na … amp;pid=86 <--- instrukcja jak zmienic latwo, szybko i przyjemnie napisy z *.txt do *.ssa
http://www.divx.pl/download.php?cmd=click&id=280 <--- a z tad mozna pobraz SubRIP-a
Miłego oglądania ::D
Polecam zajrzeć do tematu:
http://www.animesub.info/forum/watek.ph … 6&RW=1
Powinieneś znaleźć tam odpowiedź na twoje pytania.
W paru innych też już padały odpowiedzi ale jakoś nie chce mi się ich dalej szukać .
nie wiedzialem gdzie to umiescic, a nie za bardzo chce tworzyc nowe topisci wiec spytam sie tu:
czy w mpc da sie zrobic zeby napisiki byly pod filmem? - jezeli tak to jak?
oraz czy da sie w mpc tak zrobic zeby bylo jakies tam okreslone miejsce gdzie maja sie napisiki pojawiac? np. ustalo sobie ze powiefdzmy w max 1/4 ekranu na dole moga sie napiski pojawiac i jak beda takie ze jest ich wiecej to te starsze po prostu znikna
ewentualnie jaki player ktory pozwala korzystac z "nowszych" formatow napisow i ktory byscie polecali?
Jeśli chodzi o playera do oglądania anime i/lub tworzenia napisów
to oczywiście jak najbardziej polecam Sub-Edit'a
MPC jest dobry do odtwarzania samych filmów (i to też nie do końca ), bo z napisami radzi sobie bardzo słabo
Imperare sibi maximum est imperium
W mpc masz opcje subtitles, zaznaczasz override placement i procentowo ustalasz sobie na jakiej wysokosci ekranu maja byc napisy [jesli jest to film panoramiczny to napisy sa pod filmem, moze u ciebie napisy wyswietla wob sub a nie mpc, bo aby wyswietlac napisy w mpc musisz najpierw zaznaczyc opcje playbeckoutput VMR7 lub VMR9]
To ja się zapytowywuję czy da się w panoramie ustawić napisy ale w programie DirectVobSub. Szczerze powiem, że niigdzie nie mogłem się doszukać w opcjach a tego mi brakuje.
Hm poszukaj w opcjach directvobsuba i tam overide placement. Raczej zbyt skomplikowane to nie jest .
Wszystko pięknie tylko w tym rzecz, że napisy można tylko w obszarze filmu przesuwać, ale niestety jak się ustawi parametry, żeby napisy pojawiały się w panoramie to ich nie widać.
Bo tak działa directvobsub. Jak tak bardoz chcesz mieć napisy pod to użyj MPC Tam nie ma tego problemu. Ewenutalnie Subedit, gdzie od ręki możesz sobie zmieniać położenie napisów.
Nareszcie
Imperare sibi maximum est imperium
Normalnie to ja MPC nie tykam, nawet patykiem przez szmatę, ale tak się akurat zdarzyło, że muszę coś w nim obejrzeć i nie ma przebacz. Jest tam gdzieś jakaś możliwość przesunięcia czasu/fps napisów i ewentualnie zmiany fps napisów?
Każdy powinien oglądać anime tylko w media player classic, z kodekami k-lite pack i DirectVobSub. To najlepsze rozwiązanie. Zawsze tak oglądam i nie ma problemów. Dziwne, że niektórzy oglądają np w subedit jakimś.
Normalnie to ja MPC nie tykam, nawet patykiem przez szmatę, ale tak się akurat zdarzyło, że muszę coś w nim obejrzeć i nie ma przebacz. Jest tam gdzieś jakaś możliwość przesunięcia czasu/fps napisów i ewentualnie zmiany fps napisów?
Mój ulubiony player nie ma w sobie raczej takiej pierdoły, jakoś nigdy tego nie zauważyłem przynajmniej używając go.
Użyj tego Subedita (nigdy osobiście nie używałem), albo Aegisub do zmiany czasówki i po problemie.
~ledziux, prawidłowe combo to CCCP+CoreAVC+MPC (obecnie MPC Homecinema).
Ostatnio edytowany przez Zarathustra (2009-06-27 23:45:52)
prawidłowe combo to CCCP+CoreAVC+MPC (obecnie MPC Homecinema).
Po co CoreAVC skoro jest libavcodec do H.264 ?
Zarathustra napisał:prawidłowe combo to CCCP+CoreAVC+MPC (obecnie MPC Homecinema).
Po co CoreAVC skoro jest libavcodec do H.264 ?
Po to abys mial zagadke na noc Uzyj mocy googla to bedziesz znac odpowiedz.
Dobra PEAC libavcodec to sam kodek natomiast Core wspomaga slabsze sprzetowo maszyny w otwarzaniu h.264.
Tak, można w nim przesuwać czas napisów. Widok -> Synchronizacja napisów albo Ctrl+6
Polecam zamiast zwykłego MPC jego odmianę Media Player Classic Homecinema strona domowa jes pod tym adresem: http://sourceforge.net/project/showfile … _id=170561
Jeśli plik jest odpowiednio zakodowany to potrafi korzystać z DXVA czyli przerzuca obciążenie z procesora komputera na procesor karty graficznej (działa z kartami: nVidia series 8(9)xxx i ATI Radeon HD series)
Zaś co do CoreAVC to od jakiegoś czasu ma konkurenta w postaci DivX który od wersji 7 zawiera dekoder x264.
Tak, można w nim przesuwać czas napisów. Widok -> Synchronizacja napisów albo Ctrl+6
Nooo dobra, ale jak teraz w tym przesunąć napisy [wszystkie linie dialogowe], np w tył o 2.5 sekundy?
Ostatnio edytowany przez MasterPLASTER (2009-06-28 10:21:45)
wiecie może jak mam napisy ass to się nie ładują w mpc. nazwa napisów i filmu są takie same. kiedyś bez problemu się od razu ładowały a teraz się nie ładują