Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Mam pewien problem: chciałbym zmniejszyć wielkość pliku mkv (np.: z 400MB na 300-320MB), zachowując przy tym napisy zapisane razem z tym plikiem. Czy oprócz metody: wypakuj pliki poprzez MKVextract GUI, przekonwertuj plik wideo w MEGui, a następnie złącz wszystko w mkvmerge GUI jest wam znany inny sposób? Koniecznie chciałbym nagrać anime na JEDNĄ płytkę, ale niestety całe się nie mieści i przez to muszę zyskać troszkę wolnego miejsca.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Peszek, nie da się... nie da się... nie da się... ]:->
Moim sposobem się da, ale mam rozumieć, że innych nie ma? ;p
Jedynie przekodować. Inne sposoby są z techniczeno względu nie możliwe. Przekodowanie = utrata jakości.
Choć jest jeszcze jeden sposób:
No ciągle mam to na myśli, ale czy da się to zrobić bez zbędnego "rozszczepiania" mkv?
Jak się ma obawy przed pominięciem czegoś przy łączeniu, można postępować w takiej kolejności:
1. wyodrębnić sam plik wideo,
2. przekodować,
3. w mkvmerge GUI otworzyć pierwotny plik mkv,
4. dodać nowy plik video,
5. przenieść go na samą górę,
6. odznaczyć stary plik (track) video.
7. Zapisać.
O, dzięki ^^
Edit. A jakie dekodery najlepiej wybrać w MEGui?
Ostatnio edytowany przez SevenMaster (2009-07-10 11:01:33)
Przy takiej wielkości każdy jest dobry, chyba że to jakieś HD
W takim razie wszystkim polecam ten sposób, utrata jakości praktycznie niezauważalna.
Niestety wyodrębniony plik posiada format h264 i megui sobie z nim nie radzi, dlatego odnalazłem jeszcze łatwiejszy sposób:
1. Przekoduj oryginalny plik mkv w MEGui przy użyciu dekodera h264.
2. w mkvmerge GUI otworzyć pierwotny plik mkv,
3. dodać nowy plik video,
4. przenieść go na samą górę,
5. odznaczyć stary plik (track) video.
6. Zapisać.
Jeśli masz wynikowy pliczek w h264 to muxujesz go toolnixem do MKV i gra. Megui łyka.
Ja tam polecam VirtualDubMod. Jak już mniej więcej zrozumiesz działanie tego programu, to każdą obróbkę nim zrobisz. A co do twojego tematu to w tym programie zaznaczasz ścieżkę do obróbki (tu video) a resztę ścieżek (tu audio i ścieżka napisów) zostawiasz bez zmian. Konwertujesz na nowo ścieżkę video reszta zostaje bez zmian. Poczytaj sobie na różnych stronach jak to zrobić bo jest tego sporo. Pozdro.
Ja tam polecam VirtualDubMod.
VDM jest ułomny, jeśli chodzi o x264. Niby coś tam zaczarowali, ale ja i tak bym temu nie ufał
Sk8teEr napisał:Ja tam polecam VirtualDubMod.
VDM jest ułomny, jeśli chodzi o x264. Niby coś tam zaczarowali, ale ja i tak bym temu nie ufał
Co prawda VDM nigdy nie konwertowałem w x264, więc się nie będę wypowiadał na ten temat, ale w czym problem zakodować w Divx'ie?
Ostatnio edytowany przez Sk8teEr (2009-07-10 13:53:40)
A do tego napisy w txt i najlepiej na Amidze, co by wszystko robić w starociach...
Czepiasz sie ;D
Dżizas nikt tu nie zna AVIDemux?
Strony 1