#1 2009-07-27 20:11:01

_KiRA
Użytkownik

Wchodzimy w Erę Płatnych Hardsubów (EPH)

Sobie dzisiaj wchodzę z ciekawości na stronkę Anime Gate i co widzę? Informację, iż być może na DVD wydawanych w polsce od tejże firmy pojawiać się będzie karaoke w openingu/endingu. Nie wiadomo jeszcze czy w formie dodatków (NC) czy też bezpośrednio w anime. Na razie przedstawiono próbne wersje do Trinity Blood oraz Tokyo Majin, gdzie jest biało-czerwony arial wraz z najprostszymi przejściami (jednym słowem standard), no ale firma rozmyśla nad wprowadzeniem bardzie zaafansowanych efektów, o czym można poczytać w komentarzach. Więcej do poczytania tutaj oraz na forum.

Jeśli chodzi o moją opinię to jestem na tak i na nie. Na tak, gdyż DVD nie będą już takie nudne, na nie... gdyż niczym to się nie będzie różnić od darmowego fansuba (a DVD wyróżniała właśnie ta "szarość"), a co za tym idzie... upadek polskich grup fansubberskich. Najpierw jest karaoke, potem dojdą efekty, typesetting, a końcowym efektem będzie to, że do sklepów będą trafiały płatne fansuby w formie vobów skleconych w jeden vollum.

#2 2009-07-27 20:20:09

Krzyżu
Użytkownik

Odp: Wchodzimy w Erę Płatnych Hardsubów (EPH)

Eee, przesadzasz. Nic nie upadnie.
W sumie, powiewa mi to. Niech robią, co chcą.

lastfmbuttonbykiokuh.png

#3 2009-07-27 20:26:16

Luk4S
Użytkownik

Najpierw musieli by wydawać setki, a nawet tysiące serii... a to jest niemożliwe.  Pomysł, beznadziejny. A dlaczego? Bo DVD powinno być czyste, im bardziej tym lepiej. Jak najbliżej oryginału.

FluxBB bbcode test

#4 2009-07-27 20:27:29

_KiRA
Użytkownik

Żebyś się nie zdziwił. Darmowy fansub vs. oficjalny fansub = rozwiązywanie sporów na ścieżce sądowej. Może nie być tak kolorowo jak teraz, zaś grupy i serwisy będą padać ze strachu jak muchy, jedna po drugiej.

Najpierw musieli by wydawać setki, a nawet tysiące serii... a to jest niemożliwe.  Pomysł, beznadziejny. A dlaczego? Bo DVD powinno być czyste, im bardziej tym lepiej. Jak najbliżej oryginału.

Może i musieliby, jednakże sam fakt się liczy, nie ilość.

Ostatnio edytowany przez _KiRA (2009-07-27 20:28:56)

#5 2009-07-27 20:28:56

Luk4S
Użytkownik

_KiRA napisał:

Żebyś się nie zdziwił. Darmowy fansub vs. oficjalny fansub = rozwiązywanie sporów na ścieżce sądowej. Może nie być tak kolorowo jak teraz, zaś grupy i serwisy będą padać ze strachu jak muchy, jedna po drugiej.

Przecież najpierw musieli by mieć licencję na dane anime żeby się sądzić... Chryste panie, matko boska, przestać człowieku siać panikę...

Przecież nikt nie wydaje hardsubów, anime które są z licencją, więc po co ten cały chaos?

Ostatnio edytowany przez Luk4S (2009-07-27 20:30:23)

FluxBB bbcode test

#6 2009-07-27 20:32:08

_KiRA
Użytkownik

Przecież najpierw musieli by mieć licencję na dane anime żeby się sądzić... Chryste panie, matko boska, przestać człowieku siać panikę...

Nie sieje... ale powiedz mi jaka różnica będzie między płatnym a darmowym fansubem? Fansub to fansub... podchodzi to pod piractwo, nie ważne jakbyś na to nie patrzył (nawet jeśli anime nie zostało wydane u nas, to kto inny może się przypierdzielić, np. UE). A za piractwo wiadomo co grozi. Odszedłem trochę od głównej myśli, lecz trzeba być przygotowanym na wszystko.

Przecież nikt nie wydaje hardsubów, anime które są z licencją, więc po co ten cały chaos?

1. Nie mów "nikt", bo są tacy co wydają (np. AP z Aquarionem).
2. To nie chaos, tylko temat informacyjny pisany z nutką ironizmu, a to, że podałem swoją opinię na ten temat oraz to, jak ja postrzegam ową sytuację jest tylko i wyłącznie moim prywatnym poglądem, z którym nikt nie musi się zgadzać.

Ostatnio edytowany przez _KiRA (2009-07-27 20:34:29)

#7 2009-07-27 20:35:18

Krzyżu
Użytkownik

_KiRA napisał:

Przecież już teraz masz darmowy fansub vs. oficjalny fansub. A to, że wydawnictwa chcą dodawać karoke, za wiele nie zmienia. Tajp i efekty niech też dają, jak chcą.

lastfmbuttonbykiokuh.png

#8 2009-07-27 20:36:12

Luk4S
Użytkownik

1. Fansub - wydają fani. Za fansuba się nie płaci...

2. Co z tego, że jest karaoke? To tylko kolorowe literki. Jakoś w innych krajach, bardziej rozwiniętych nikt się nie przypierdziela do fansuberów.

Wiesz, kto może mieć przesrane? Strony z anime online, bo mogą im zarzucić, że czerpią zyski z reklam.

FluxBB bbcode test

#9 2009-07-27 20:40:22

_KiRA
Użytkownik

Oficjalne wydania też są robione przez fanów raczej, bo wątpię by brali do tłumaczenia ludzi, którzy się nie znają na rzeczy, ale pomińmy to.

2. Co z tego, że jest karaoke? To tylko kolorowe literki. Jakoś w innych krajach, bardziej rozwiniętych nikt się nie przypierdziela do fansuberów.

Widać, mało wiesz. W takiej "Wysoko Rozwiniętej" Ameryce firmy wydające anime piszą oficjalne listy do grup by zaprzestali fansubowania inaczej rozstrzygną to na drodze sądowej. Summa summarum chodzi o anime licencjonowane, których wychodzi u nich o wiele więcej niż u nas, ale to nie zmienia faktu, że nasz rynek też się rozwija, a wychodzą coraz to świeższe serie.

#10 2009-07-27 20:47:38

Klapo
Użytkownik

Niech robią co chcą, polski rynek anime&mangi jest tak biedny że szkoda zwracać w ogóle na niego uwagę.

klapos.png

#11 2009-07-27 20:48:53

Jasmine
Użytkownik

_KiRA napisał:

Oficjalne wydania też są robione przez fanów raczej, bo wątpię by brali do tłumaczenia ludzi, którzy się nie znają na rzeczy, ale pomińmy to.

Ale tym tłumaczom za tłumaczenie płacili i tu jest ta diametralna różnica.

_KiRA napisał:

Widać, mało wiesz. W takiej "Wysoko Rozwiniętej" Ameryce firmy wydające anime piszą oficjalne listy do grup by zaprzestali fansubowania inaczej rozstrzygną to na drodze sądowej. Summa summarum chodzi o anime licencjonowane, których wychodzi u nich o wiele więcej niż u nas, ale to nie zmienia faktu, że nasz rynek też się rozwija, a wychodzą coraz to świeższe serie.

To niby teraz fansuby są bardziej legalne, bo wydania DVD nie mają karaoke? Ja tu nie widzę związku. A co do licencjonowanych pozycji - nikt nikomu nie każe ich ściągać z neta, więc nie widzę problemu. Jak któraś grupa się weźmie za ich wydawanie, to już jej problem i ewentualnych ściągających.

#12 2009-07-27 20:56:54

FAiM
Użytkownik

Buhaha... żeś teraz pojechał.
Fansub nadal będzie fansubem, nieważne co będzie na oficjalnym DVD.

Ostatnio edytowany przez FAiM (2009-07-27 21:04:06)

K5Cqyo6.png?1

#13 2009-07-27 21:00:44

_KiRA
Użytkownik

Niech robią co chcą, polski rynek anime&mangi jest tak biedny że szkoda zwracać w ogóle na niego uwagę.

A kupujesz je? Wątpie... Ja wydaję swoją kasę na polskie wydania i jestem innego zdania. Rynak się rozwija, a od czegoś trzeba zacząć. Pozycji jest kilkanaście (kilkadziesiąt nawet) razy więcej niż np. 10 lat temu. Poza tym za obecną sytuacją na rynku można podziękować piratom, którzy to zamiast wydać kasę na oryginał, wolą ściągnąć i kozaczyć. Znam takich kilku, osobiście i nie osobiście.

Ale tym tłumaczom za tłumaczenie płacili i tu jest ta diametralna różnica.

Są przypadki, że nawet za wykoanie czegoś w fansubie się płaci. Oczywiście, są to drobiazgi typu piwo, flaszka czy coś do żarcia, ale fakcik się liczy oczkod . Tylko niech nikt nie bierze tego za prawdę życiową.

To niby teraz fansuby są bardziej legalne, bo wydania DVD nie mają karaoke? Ja tu nie widzę związku. A co do licencjonowanych pozycji - nikt nikomu nie każe ich ściągać z neta, więc nie widzę problemu. Jak któraś grupa się weźmie za ich wydawanie, to już jej problem i ewentualnych ściągających.

Tego nie napisałem. Twierdzę jednak, że w obecnej chwili nie prowadzi się obławy na fansubberów, co nie znaczy, że nie może się to zmienić.

Ostatnio edytowany przez _KiRA (2009-07-27 21:05:25)

#14 2009-07-27 21:16:20

Zarathustra
Użytkownik

Nie żebym kupował oryginalne filmy, seriale/anime (gry akurat oryginalne kupuje, dziwne zboczenie), a więc moje zdanie się nie liczy, ale chyba oni zrobili najpierw jakąś ankietę czy ludzie chcieli by coś takiego zobaczyć w swoich wydaniach DVD?

#15 2009-07-27 21:27:15

KieR
Użytkownik

~_Kira, to żeś się z tym newsem obudził po 2 miesiącach oczkod AG wtedy już wprowadziło swoje zapytanie.

tumblr_static_bug.gif

#16 2009-07-27 21:41:37

Zjadacz
Użytkownik

Karaoke w wydaniach DVD sprowadza zgubę na fansuberów!!! Virus, błagam, odłóż to, co brałeś przed chwilą...

Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2009-07-27 21:43:11)

"Skazany na zajebistość"

#17 2009-07-27 22:00:26

Asan
Użytkownik

Zarathustra, zrobili ankietę klik. A z tym upadkiem grup fansubberskich to mocna przesada.

#18 2009-07-27 22:00:28

_KiRA
Użytkownik

KieR napisał:

~_Kira, to żeś się z tym newsem obudził po 2 miesiącach oczkod AG wtedy już wprowadziło swoje zapytanie.

NIestety nie monitoruję dzień w dzień forum anime-gate, więc możliwe że jest już przedawnione to info.

Karaoke w wydaniach DVD sprowadza zgubę na fansuberów!!! Virus, błagam, odłóż to, co brałeś przed chwilą...

Naucz się czytać ze zrozumieniem, to pogadamy. Nie napisałem, że ma sprowadzać zgubę, więc nie nadinterpretuj mojej wypowiedzi.

#19 2009-07-27 22:38:20

bodzio
Użytkownik

Asan napisał:

Zarathustra, zrobili ankietę klik. A z tym upadkiem grup fansubberskich to mocna przesada.

Ta, bo grupy hardsuberskie dla przykładu to już dawno same padły jezor

Ot temat powinien był zostać ujęty z kwestii - AG chce przynęcić klientów jakimiś wodotryskami, bo tłumaczeniem czy jakością obrazu to im nie wychodzi jezor

wladza1.png

#20 2009-07-27 23:16:06

Nighthanter
Użytkownik

Bodzio, a widziałeś to ich przykładowe kara? jezor Tym raczej też nikogo do siebie nie przyciągną.

Stopka forum

© Animesub.info 2024