#21 2009-07-27 23:16:16

Asan
Użytkownik

Odp: Wchodzimy w Erę Płatnych Hardsubów (EPH)

bodzio napisał:

Ta, bo grupy hardsuberskie dla przykładu to już dawno same padły jezor

Haha smile_lol. Powiedzmy, że grupy hardsuberskie są gatunkiem bliskim wymarcia jezor. Bo niby niektóre jeszcze żyją i coś tam działają, chociaż w wielu przypadkach to takie sztuczne podtrzymywanie przy życiu.

Nighthander, od czegoś trzeba zacząć, nim się obejrzymy, to będą robili takie zajebiste, gdzie lata milion gwiazdek i serduszek smile_big

Ostatnio edytowany przez Asan (2009-07-27 23:22:07)

#22 2009-07-27 23:55:03

Quithe
Użytkownik

Bliżej fansubów jest już IDG z wydaniem GITS: SAC w divixie z osobnymi subami jezor I nie ma szans, żeby fansubing w Polsce upadł z powodu takich działań, a przynajmniej dopóki nie będzie masy serii w zabójczo niskich cenach i w minimum dobrej jakości oczkod

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#23 2009-07-28 00:01:19

Isao
Użytkownik

Odpisując na post nr 1 w owym temacie...
Viri na boga nie pij tego więcej, wiem, że nie możesz przeboleć wyprowadzki z wielkiego miasta na zadupie, ale na boga opamiętaj żesz się Oo
Raz, że news jest stary... słyszałem o tym przynajmniej ze wa tygodnie temu...
Dwa iż no... bądź co bądź... wydania AG czy innych pochodnych w większości przypadków są mierne i tylko żerują na poczciwych fanach chcących wspomóc rodzimy rynek M&A, którzy zakupują owe wynalazki...
Trzy kara czy też bez nic tego nie zmieni i z pewnością większość po prostu sprawdzi owe wydania przed zakupem... choć jak znam życie i co niektóre wydania PL będzie pewnie tak iż po dodaniu do odcinka właściwego kara (pseudo pewnie zwyczajne /kf,/k,/ko,) skończy się tylko, a raczej na pewno na jeszcze gorszej jakości obrazu...

Sam sobie powiedziałem iż mimo licencji w przypadku gdy AG od*&*&*oli manianę w przypadku Tokio Majina, hardek mimo wszystko wyjdzie... bardziej lub mniej oficjalnie...

Bądź co bądź wciąż mam uraz do polskich wydawców po niektórych tytułach... vide Gundam SEED... i AV na czele oO AG też trochę na sumieniu ma... bądź co bądź...

#24 2009-07-28 00:09:00

zmora150
Zbanowany

Dobrze że skanlatorzy tak tego nie przeżywają ^^

#25 2009-07-28 00:13:07

Quithe
Użytkownik

zmora150 napisał:

Dobrze że skanlatorzy tak tego nie przeżywają ^^

Wprowadzenia karaoke do mang? hehe  Skanlatorzy i wielbiciele skanlacji już swój czas na przeżywanie, czyli akcję JPF-u z Bleachem oczkod

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V

#26 2009-07-28 00:15:05

KieR
Użytkownik

Tzn, chodzi o akcje z tłumaczeniem Shinigami?:D

tumblr_static_bug.gif

#27 2009-07-28 00:20:42

Isao
Użytkownik

Ale to z shinigami to chyba przy okazji z hmm Dełt szitem było ^^

#28 2009-07-28 00:21:20

zmora150
Zbanowany

Skanlatorzy robią dalej swoje, jakiś wydawca coś zaczyna publikować, a jakaś grupa to robiła, to poprostu projekt staję się niewidzialnym ^^ A mangi inaczej niż oryginalnie wydawanej się nie robi.... i czy jakieś grupy Skanlacyjne upadły ? =_=

#29 2009-07-28 00:23:05

Quithe
Użytkownik

Młody, a już zaniki pamięci ma jezor Chodzi o zakup licencji i wysyłanie maili z prośbą o zaprzestanie robienia skanlacji. Pod koniec 2007 to było albo na początku 2008, a Bitcha dalej u nas nie ma smile_big Może tak samo karaoke u nas nie zawita.

A może Kirze chodziło o coś zupełnie innego. Właśnie mi się przypomniało, że przy okazji A-E3 dużo pisał o zarabianiu na subowami. Kira, to Twój czas, zgłaszaj się do A-G i rób fansuby za kasę, tak jak chciałeś smile_big

Ostatnio edytowany przez Quithe (2009-07-28 00:25:07)

#30 2009-07-28 00:27:45

Isao
Użytkownik

Kira, to Twój czas, zgłaszaj się do A-G i rób fansuby za kasę, tak jak chciałeś

To już na pewno nic od nich nikt nie kupi... no offence viri :* xD

#31 2009-07-28 01:28:53

_KiRA
Użytkownik

Isao napisał:

Kira, to Twój czas, zgłaszaj się do A-G i rób fansuby za kasę, tak jak chciałeś

To już na pewno nic od nich nikt nie kupi... no offence viri :* xD

Phi -.-" miliony osób z tego kraju mnie nie zna, więc nie mów za ogół >.> Poza tym nawet tutaj jest sporo osob, które szanują to co robię >.>

do Quthiego: ta, pisałem, ale tam chodziło o coś zupełnie innego.

Ostatnio edytowany przez _KiRA (2009-07-28 04:19:53)

#32 2009-07-28 06:28:54

Hatake
Użytkownik

_KiRA napisał:

Niech robią co chcą, polski rynek anime&mangi jest tak biedny że szkoda zwracać w ogóle na niego uwagę.

A kupujesz je? Wątpie... Ja wydaję swoją kasę na polskie wydania i jestem innego zdania. Rynak się rozwija, a od czegoś trzeba zacząć. Pozycji jest kilkanaście (kilkadziesiąt nawet) razy więcej niż np. 10 lat temu. Poza tym za obecną sytuacją na rynku można podziękować piratom, którzy to zamiast wydać kasę na oryginał, wolą ściągnąć i kozaczyć. Znam takich kilku, osobiście i nie osobiście.

A po co? Za co? Ja nie lubię wywalać kasy w błoto.Te ceny, które teraz są, czyli 40 zł, 50 zł, czy tam nawet 70 zł... Nie wiem jak dla was, ale dla mnie są to ceny NISKIE, i kupowałbym z chęcią, ale nie kupuję, bo nie ma jakości, której bym oczekiwał po takiej cenie... Z taką jakością wszystkiego, to powinni sprzedawać swoje wydania jako dodatki do Przyjaciółki albo Naj. To że szpuncą, że jako nieliczni w Polsce wydają anime nie znaczy, że se mogą pozwalać. Zreszta po co to pisać, skoro i tak na razie nie mają konkurencji, więc i tak i tak będą to robili.

_KiRA napisał:

Ale tym tłumaczom za tłumaczenie płacili i tu jest ta diametralna różnica.

Są przypadki, że nawet za wykoanie czegoś w fansubie się płaci. Oczywiście, są to drobiazgi typu piwo, flaszka czy coś do żarcia, ale fakcik się liczy oczkod . Tylko niech nikt nie bierze tego za prawdę życiową.

Co nie zmienia faktu, że fansub nadal jest fansubem, a oficjalne płatne wydanie oficjalnym płatnym wydaniem. jezor

_KiRA napisał:

To niby teraz fansuby są bardziej legalne, bo wydania DVD nie mają karaoke? Ja tu nie widzę związku. A co do licencjonowanych pozycji - nikt nikomu nie każe ich ściągać z neta, więc nie widzę problemu. Jak któraś grupa się weźmie za ich wydawanie, to już jej problem i ewentualnych ściągających.

Tego nie napisałem. Twierdzę jednak, że w obecnej chwili nie prowadzi się obławy na fansubberów, co nie znaczy, że nie może się to zmienić.

Gdzie w Polsce takie coś... xD Zmieni się, jak się rynek rozwinie dobrze, a zanim się dobrze rozwinie, to minieeee... Widzisz, twoje rozwijanie się do według ciebie "nawet dobrego stanu rynku" zajęło 10 lat. To pół mojego dotychczasowego życia. XD

Co do tematu dalej: oni dają tylko karaoke, jeszcze takie banalne... A to już było praktykowane na DVD, niekoniecznie z anime, nawet na samym jego początku istnienia... Gdzie tu upadek grup fansuberskich po karaoke. XD No tak, tych, które bazują głównie na karaoke, a reszte mają z dupci, to tak. Jak im zaczną robić te zajebiste z milionem gwiazdek... XD

Ostatnio edytowany przez Hatake (2009-07-28 06:45:33)

#33 2009-07-28 11:12:43

Luk4S
Użytkownik

Co do ceny anime, w polsce. Patrząc cena/jakość to jest miernie i drogo. Wybacz, ale 70zł za 4-5 odcinków, w jakości wołającej o litość. Taki Sengoku Basara nowe anime w Japonii kosztuje 7500 yenów, to jakieś 230zł. Tylko cieżko wyczuć czy to 7500 yen to dużo czy mało dla japończyka.

FluxBB bbcode test

#34 2009-07-28 11:39:40

FAiM
Użytkownik

PKB (PPP) (2008) na osobę w Japonii to 35 200 USD, a w Polsce 17 482 USD.
Czyli średnio zarabiają dwa razy więcej ^^.

I Sengoku Basara kosztuje 5985 jenów.

K5Cqyo6.png?1

#35 2009-07-28 11:46:17

Aurius
Użytkownik

FAiM napisał:

PKB (PPP) (2008) na osobę w Japonii to 35 200 USD, a w Polsce 17 482 USD.
Czyli średnio zarabiają dwa razy więcej ^^.

Teoretycznie. Trzeba jeszcze uwzględnić ceny produktów, opłaty za energię etc. A te, o ile się nie mylę, należą do najwyższych na świecie.

Ostatnio edytowany przez Aurius (2009-07-28 11:53:07)

#36 2009-07-28 11:47:05

MCC
Użytkownik

Widać, mało wiesz. W takiej "Wysoko Rozwiniętej" Ameryce firmy wydające anime piszą oficjalne listy do grup by zaprzestali fansubowania inaczej rozstrzygną to na drodze sądowej.

Widać mało wiesz, bo chyba nie zdajesz sobie sprawy, że w rzeczywistości te listy tylko puste >słowa<
Rozpocznij lekturę od punktu 2. Na niektórych może takie listy działają, ale w rzeczywistości to tylko pogróżki.

A kupujesz je? Wątpie... Ja wydaję swoją kasę na polskie wydania i jestem innego zdania. Rynak się rozwija, a od czegoś trzeba zacząć.

Nooooo... Na przykład od dobrych tłumaczeń w tych wydaniach. Bo przy Haruhi to szło się pociąć (;T_T)

cccpbanner22bycheck.png

#37 2009-07-28 11:57:45

Hatake
Użytkownik

Luk4S napisał:

Co do ceny anime, w polsce. Patrząc cena/jakość to jest miernie i drogo. Wybacz, ale 70zł za 4-5 odcinków, w jakości wołającej o litość. Taki Sengoku Basara nowe anime w Japonii kosztuje 7500 yenów, to jakieś 230zł. Tylko cieżko wyczuć czy to 7500 yen to dużo czy mało dla japończyka.

O tym też pisałem.

#38 2009-07-28 13:13:05

KieR
Użytkownik

Luk4S napisał:

Jedno, ale oczkod To nie cały zestaw tyle kosztuje, tylko 1 vol., inaczej 1-2 epki ^.^

Ostatnio edytowany przez KieR (2009-07-28 13:14:10)

tumblr_static_bug.gif

#39 2009-07-28 13:21:10

Hatake
Użytkownik

Nom, Murder Princess wydane na 6 volach, na każdym 1 ep. 1 vol bodajże 6900 jenów.
Dałbym nawet screena, ale moje pirackie DVDISO chyba jeszcze do tej pory w Sosnowcu leży.:D

Ostatnio edytowany przez Hatake (2009-07-28 13:24:25)

#40 2009-07-28 13:55:20

rutek
Użytkownik

Quithe napisał:

Bliżej fansubów jest już IDG z wydaniem GITS: SAC w divixie z osobnymi subami jezor I nie ma szans, żeby fansubing w Polsce upadł z powodu takich działań, a przynajmniej dopóki nie będzie masy serii w zabójczo niskich cenach i w minimum dobrej jakości oczkod

Nie w divix'e tylko xvidzie ;p

Pokaż spoiler

Ostatnio edytowany przez rutek (2009-07-28 13:59:13)

Stopka forum

© Animesub.info 2024