Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Od razu przejdę do sedna. Jakim programem zmienić szybko rozdzielczość gdy film jest zakodowany w H264 (avi). Chciałbym tylko aby zamiast 848x480 było 704x396 bez zmiany czegokolwiek innego, chyba że się tak nie da to zmiana kodeka na xvid.
Próbowałem w VirtualDub wyłączyłem dźwięk żeby było szybciej wybrałem kodek xvid (nic nie ustawiałem) i "kodowanie" trwało by 4h na moim kompie a nawet myszką nie można było ruszyć.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to niech napisze, będę wdzięczny
Mój Komp to:
Procesor Intel Celeron 800MHz podkręcony do 996 MHz
256 MB SDRAM
Jeśli coś jeszcze to napiszcie a dopiszę.
To z MediaInfo jakby co:
General
Complete name : E:\uTorrent\Pobrane\[DB]_Bleach_220_[F65DB806].avi
Format : AVI
Format/Info : Audio Video Interleave
Format profile : OpenDML
File size : 170 MiB
Duration : 24mn 1s
Overall bit rate : 990 Kbps
Writing application : Windows Movie Maker 2.1
Video
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : High@L3.0
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 3 frames
Codec ID : H264
Bit rate : 858 Kbps
Width : 848 pixels
Height : 480 pixels
Display aspect ratio : 16/9
Frame rate : 23.976 fps
Resolution : 24 bits
Colorimetry : 4:2:0
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.088
Stream size : 147 MiB (87%)
Writing library : x264 core 66 r1115bm 11863ac
Encoding settings : cabac=1 / ref=1 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x113 / me=hex / subme=4 / psy_rd=0.0:0.0 / mixed_ref=0 / me_range=16 / chroma_me=0 / trellis=0 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / chroma_qp_offset=0 / threads=3 / thread_queue=3 / nr=0 / decimate=1 / mbaff=0 / bframes=2 / b_pyramid=1 / b_adapt=1 / b_bias=0 / direct=1 / wpredb=1 / keyint=250 / keyint_min=25 / scenecut=40(pre) / rc=2pass / bitrate=858 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / ip_ratio=1.40 / pb_ratio=1.30 / aq=1:1.00:0:10.00
Audio
Format : MPEG Audio
Format version : Version 1
Format profile : Layer 3
Codec ID : 55
Codec ID/Hint : MP3
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 128 Kbps
Channel(s) : 2 channels
Sampling rate : 48.0 KHz
Resolution : 16 bits
Stream size : 22.0 MiB (13%)
Alignment : Aligned on interleaves
Interleave, duration : 801 ms (19.20 video frames)
Interleave, preload duration : 216 ms
Title : final
Oh, żałosny cieniu związany w ciemnościach patrzący z pogardą na ludzi, sprawiając iż cierpią, twa dusza pogrążyła się w karmie grzechu. Chcesz się przekonać czym jest śmierć?
Spróbuj może Total Video Converter. Choć uprzedzam, masz dość słabego kompa więc "trochę" to może trwać.
- No to wchodzę do Jakuba na podwórze - ciągnął opowieść Semen - A on coś opieka na ognisku. Na rożnie znaczy się...Ja go pytam: “Jakub, gdzie upolowałeś taką żółtą wiewiórkę? “, a on mi na to: “Powiedziało, że nazywa się Pikaczu”...
Przy takim sprzęcie przekodowanie obrazu może jak najbardziej trwać 4h+...
4h... jak na tego kompa to dobry wynik.
na kodowaniu się nie znam, ale widzę, że jest to tak zasobo-żerne jak renderowanie w 3D, więc nie licz na to, że poniżej 3h zejdziesz (imo max jaki się da osiągnąć)
A może program WinAVI Video Converter on w miare szybko i bez pikselowania przerabia pliki.. a z formatu mkv bedziesz poterzebować pliczek o takiej nazwie matroska.1.0.2.9_nt.
Po prostu musisz przekodować. I ten XviD po prostu ustaw na 1 pass i Quantizer daj w okolicach 3.5-4.5. Jak wszystko tam jest powyłączane, to na takim komputerze powinno ci z 2,5 h robić, ale rozmiar pliku będzie... Obraz będzie... A nie, obraz powinien być nawet taki dość.
I to nie ma sensu w wybieraniu różnych programów do konwertowania, bo każdy ci skonwertuje tak samo, ewentualnie między jednym a drugim będzie różnica parunastu minut, ale to wszystko zależy od ustawień, jakie ma ten program.
Aha, podejrzewam Blicz przycina?
Próbowałeś odtwarzać tego Blicza na CoreAVC? On ci powinien to troszkę upłynnić + jeszcze byś pościągał w nim uistawienia typu deblocking i dopiero powinien. Pojedzie troche po jakości obrazu, no ale na takim kompie... Trza se radzić.
Ostatnio edytowany przez Hatake (2009-08-22 18:37:19)
Strony 1