#1 2009-08-28 14:58:57

Oin
Użytkownik

Eventowe przemyślenia

Dzisiaj mija 145 dzień prac nad całym tym projektem. Jeszcze trochę i całość trwać będzie dwakroć tyle, ile było pierwotnie planowane. Wielokrotne przekładanie terminu, wycofywanie się grup, robienie odcinków za kogoś, same problemy, które mało kto nawet próbował rozwiązać (a jak próbował, to nikt pomocy nie chciał, ale o tym za chwilę). Pierwotnie miało przypadać średnio po 2 odcinki na grupę, ale w końcu wyszło na to, że bodzio zrobił ich i oddał 4. Plus prawdopodobnie odda kolejne 2, jeśli ASG-Across nie wyrobi się do 3 września. 145 dni. Pewnie zdążyłby zrobić i wydać samemu całą serię i zostałoby mu czasu.

Miało być o niechęci do przyjęcia oferowanej pomocy i tutaj właśnie pojawia się ASG-Across. Podobno około 2 miesiące (albo i więcej) grupa czekała na samo zakodowanie odcinków, bo im wcięło kodera. Wiadomo na pewno, że 3 osoby mogły i chciały dla nich te odcinki zakodować. ASG-A wolało czekać. Potem znowu grupa czekała na QC. Skąd taki upór? Gdyby nie on, odcinki dawno zostałyby oddane, a całość wydana. Tak trudno napisać o problemach przy projekcie i poprosić kogoś o pomoc? Jak widać na tyle trudno, że nikt nie był w stanie paru zdań o tym sklecić i umieścić na forum ANSI bądź fansubs.pl. Dziwna polityka, nieprawdaż? Gdy rozmawiałem jakiś czas temu na ircu z Illparazzo, wytykałem mu to, ale prawie niczego się wtedy od niego nie dowiedziałem. Odbiłem się od ściany milczenia.

Sama organizacja Anfo-Event też woła o pomstę do nieba. Obiecujący był sam początek drugiej edycji i... w zasadzie to by chyba było na tyle. A miało być tak pięknie... (za pierwszym razem też miało być, no cóż...) Dlaczego dopiero teraz ASG-Across dostało dziesięciodniowe ultimatum? Czemu nie wcześniej? I wynikało z niego, że jeśli się nie wyrobią, to dwa pierwsze odcinki zrobi inna grupa. Prawdopodobnie od zera. Idiotyzm... Nie łatwiej byłoby nakazać grupie oddanie skryptów i wszystkiego, co zrobiła, po czym pozwolenie dokończenia tego komuś innemu? Ale pewnie takie rozwiązanie by nie przeszło. Cała ich praca pójdzie na marne (przyjmując oczywiście, że nie zdążą). Choć problem już nie istnieje, bo odcinki odda bodzio. W ogóle dlaczego nie można było ustalić np. cotrzytygodniowego raporciku z postępów prac nad subem? Wiadomo by było zawsze, jaki jest postęp, co dokładnie się dzieje, na czym dana grupa stoi, bo jest problem. Swoją drogą, to organizator całego przedsięwzięcia mógł przecież nakazać ASG-A dać to do skodowania komu innemu, skoro było 3 chętnych. Chyba. Tak mi się wydaje. Tylko pewnie nie chciano się wtryniać nikomu w robotę. To co to za organizacja, kiedy nikt nie ma żadnej władzy albo wszystko się rypie, bo boi się jej użyć? No litości... Ja rozumiem, że nikt nikomu tu za nic nie płaci, to hobby etc., ale to już dawno przerodziło się w farsę. Porażka roku. Gratulujemy pani (dez)organizator (która podobno Poświęcała Czas, Ciężko Pracowała itd., itp. Jasne, bo ktoś w to uwierzy.).

No i te "wycieknięte" czy też "ukradzione", jak niektórzy wolą, linki, które się pojawiły. To jest podobno "działanie przeciwko fansubberom". W jaki sposób, nie mam bladego pojęcia (ale mam już pomysł na wpis o idei fansubbingu i kilku innych związanych z tym rzeczach! :D). Usiłowałem się dowiedzieć, ale nie dostałem odpowiedzi. Tak samo argument, że "zepsuliśmy event" - to można było zepsuć go bardziej? Bo tekst "jesteście świnie i chamy" pominę milczeniem... Dostałem razem z Invim bana na kanale #anfo. ;) Podobno nie umiemy "żyć z fansubberami w zgodzie" i powinniśmy się tego nauczyć. A może to scenie przydałyby się zmiany?

Teraz rodzi się pytanie, czy jest w ogóle sens tworzyć kolejną edycję tego przedsięwzięcia? Bo podobno ma być. Wbrew wszystkiemu i wszystkim. Tylko proponowałbym zacząć dokładnie z końcem obecnej, żeby zdążyć przed końcem 2010 roku.

Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.

#2 2009-08-28 16:00:12

Hatake
Użytkownik

Odp: Eventowe przemyślenia

Wszystko fajnie, ale... Kogo to obchodzi? Jakiś kompleks braku siły przebicia?
Się wątuj na forum Anfo-Event, bo tu na publicznym ANSI, to trochę nie czaję, co to tu robi. Oo

#3 2009-08-28 16:53:43

MasterPLASTER
Użytkownik

Hatake napisał:

Wszystko fajnie, ale... Kogo to obchodzi?

True. Przecież to nie pierwszy, a już na pewno nie ostatni projekt w historii polskiego fansubingu, który nie ujrzy w całości światła dziennego. Dajecie mu zdechnąć w spokoju tak jak dziesiątkom (setkom?) innym. Amen.

#4 2009-08-28 17:02:43

Krzyżu
Użytkownik

Jacy ludzie, taka impreza. Tyle w temacie.

lastfmbuttonbykiokuh.png

#5 2009-08-28 17:07:38

Quithe
Użytkownik

Nie wiem w ogóle po co z tymi przemyśleniami Oin przyleciał tutaj, zamiast na f.pl. W końcu serwis jest be, napisy ssą, a ludzie są głupi jezor

Jeśli będzie następna edycja, to na 90% bez KS-u oczkod

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#6 2009-08-28 17:24:31

Invi
Użytkownik

Quithe napisał:

Jeśli będzie następna edycja, to na 90% bez KS-u oczkod

Obecna też miała być bez KS, ale ktoś zrobił przekręt i wyszło to co wyszło smile_big

#7 2009-08-28 19:13:45

Oin
Użytkownik

Quithe, jak byś nie zauważył, to na fansubs.pl jest taki sam temat.

Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.

#8 2009-08-28 19:37:25

Zjadacz
Użytkownik

Oin napisał:

Quithe, jak byś nie zauważył, to na fansubs.pl jest taki sam temat.

I to znaczy, że tutaj koniecznie też musiał powstać?

"Skazany na zajebistość"

#9 2009-08-28 20:20:04

phenix
Użytkownik

Oj, nie krytykujcie tak Oina... W końcu jak każde dziecko chce, żeby zwrócono na niego uwagę. ;-)

Ostatnio edytowany przez phenix (2009-08-28 20:28:17)

#10 2009-08-28 20:23:53

cieslak
Użytkownik

Może wychodzi z założenia, że nie wszyscy czytają f.pl, co? Może martwi się o osoby takie jak ja, które mają gdzieś tamten serwis, a są ciekawe tego, co tym razem działo się podczas tego projektu? Kto to wie. :D

Oczywiście mnie to zbytnio nie obchodzi. :P

Ostatnio edytowany przez cieslak (2009-08-28 20:25:33)

#11 2009-08-28 21:09:55

Quithe
Użytkownik

Dobra, jeśli ktoś chce pisać o Evencie, to niech pisze. Jeśli do jutra się nic nie ruszy, to go zamknę.

Oin, a rzeczywiście pominąłem, zlał się z tłem widać.

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V

#12 2009-08-28 21:13:50

Oin
Użytkownik

Po co chcesz zamykać temat? Wyczyść go z kretynizmów i docinek, zostaw tylko pierwszy post i te kilka, które się nadają (master, Krzyżu i cieślak?), niech sobie leży.

#13 2009-08-28 21:22:19

Issina
Użytkownik

Bo co ma taka akcja z Anfo-Eventem wspólnego z fansubs.pl?

Tylko w tym wypadku chodzi o ansi a nie o f.pl.

Issina.png

#14 2009-08-28 21:26:35

Quithe
Użytkownik

Na f.pl sytuacja jest jasna. Izumi poprosiła Alfiego, żeby nie było żadnych wcześniejszych wycieków i ich nie ma. A że ja tutaj walczę z tym plugastwem sam od siebie (no dobra, reszta redakcji stoi po mojej stronie), to jestem zły i ograniczam innym wolność oczkod

#15 2009-08-28 22:03:03

Oin
Użytkownik

Te, brutalencja, czemu wycinasz cudze wypowiedzi z tematów nie powiązanych i umieszczasz gdzie indziej w całkowicie nowym kontekście? Pytanie było skierowane do Ataru, który to miał napisać, co jest nie tak z fansubs.pl, a miast tego zaczął opowiadać o własnych wojenkach i niechęci do kilku osób, za przykład podając właśnie udostępnienie linków do odcinków Anfo-Event, co z samym serwisem fansubs.pl nie ma absolutnie nic wspólnego.

Quithe, weź przeczyść ten temat. I nie masz racji. Jesteś zły i ograniczasz wolność, bo wywaliłeś nasze - Kami Squadu - odcinki Anfo-Event, które udostępniliśmy wcześniej. Usunięcie linków do reszty jeszcze mogę zrozumieć, ale odbieranie prawa do informowania o wydaniu własnego fansubu już nie. A to, że wchodzi w skład obecnej edycji A-E raczej nie ma większego znaczenia.

#16 2009-08-28 22:07:39

Issina
Użytkownik

podałam tylko twoje zdanie, które akurat pasowało do sytuacji tutaj.
Masz jakies "ale" do Anfo-Event, tam kieruj swoje uwagi...

Ostatnio edytowany przez Issina (2009-08-28 22:11:45)

Issina.png

#17 2009-08-28 22:11:53

Quithe
Użytkownik

Dla ciebie to może nie mieć znaczenia, dla kilku twoich znajomych także. Ja jestem innego zdania i nie jestem w tym osamotniony. Jeżeli info o waszych dwóch epkach pojawi się na f.pl i nie zniknie, może zmienię zdanie i będziecie sobie mogli wstawić powiadomienie. Poza tym nie będziecie sobie urządzać tu placu zabaw.
Tematu nie będę czyścił, bo na razie nie ma zbytnio co. Docinki się pojawiły, bo widocznie nikt cię nie traktuje serio.

#18 2009-08-28 22:13:05

Oin
Użytkownik

Widzę, że ktoś tutaj najchętniej wprowadziłby cenzurę i akceptowanie każdego postu przed publikacją przez jakąś komisję... Nie możesz zabronić mi tutaj pisać. jezor A cytowane zdanie bynajmniej nie pasuje do sytuacji.

Nie, docinki się pojawiły, bo nikt nic mądrego nie potrafił napisać, ale ludzie czuli chęć do napisania czegokolwiek. oczkod

Ostatnio edytowany przez Oin (2009-08-28 22:14:11)

#19 2009-08-28 22:18:20

Issina
Użytkownik

Sugeruje tylko, ze sensowniej jest wypisywac swoje zazalenia na forum, które zwiazane jest z Eventem, ale widze w tym amoku afer zaczynasz przeinterpretowywać wypowiedzi innych.
Tyle ode mnie, a co dalej bedzie z tym tematem mało mnie obchodzi.
THE END

Ostatnio edytowany przez Issina (2009-08-28 22:22:46)

Issina.png

#20 2009-08-28 22:29:42

Ataru
Użytkownik

Dla mnie sprawa jest prosta - jesli za serwis odpowiadaja po czesci ludzie tacy jak ty, ktorzy nie przestrzegaja zasad, ktore wczesniej przyjeli i zaakceptowali to zle to swiadczy o samym serwisie. Przystepujac do anfo-eventu ks zgodzil sie na przestrzeganie tych zasad, liczac wlasnie na to, ze nie trzeba dodatkowych rystrykcji, w koncu ludzie sa slowni z natury i dotrzymuja warunkow umowy. Robienie z mordy... niemordy w zyciu jest pietnowane, nawet jesli w internecie uchodzi ci to na sucho i moze nawet uwazasz sie za fajnego z tego powodu. Tak w wielkim skrocie. Licze na to, ze teraz zrozumiesz. Licze tez na wyrozumialosc moderacji, ze wzgledu na wycieczke czysto osobista, no ale skoro juz padl moj nick...

Co do pierwszego postu: tl;dr

Nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycji!

Stopka forum

© Animesub.info 2024