#301 2008-08-15 00:03:54

Cain
Użytkownik

Odp: Jaka jest twoja ulubiona książka

(ciach)
Jacek Piekara Cykl o Mordimerze Madderdinie

(ciach)

Przy okazji jeśli komuś podoba się to zestawienie to będę wdzięczny za jakieś inne tytuły, które mu się podobały...

Czytałem 3 tomy o Mordimerze, ostatniego "Miecz Aniołów" niestety nie dane mi było dokończyć. Przez moje ręce przewinął się w tym czasie:
Miroslav Zamboch - "Na ostrzu noża"

Czas przy tej książce nie był czasem straconym. Polecam.

Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.

#302 2008-08-15 00:20:59

Dżibril
Użytkownik

Miroslav Zamboch - "Na ostrzu noża" - książka moim zdaniem niegodna polecenia , ale jako czytadło sprawdza się znakomicie.

#303 2008-09-23 09:12:35

Harz
Użytkownik

Jacek Komuda "Czarna bandera" - świetna książką, polecam ;p Może przytoczę opis: Oto zbiór opowieści o najgorszych łotrach, piratach i buntownikach, jacy w XVII i XVIII wieku pływali po morzach świata. Ludziach, którzy dusze zastawili diabłu i ladacznicom w zamtuzach, cnotę zaś cisnęli w morze razem z Biblią i... swym byłym kapitanem. Opowiadań o złych wodach i przeklętych wiatrach, które gnają potępione żaglowce aż do wrót piekielnych otchłani. Do miejsca, gdzie za wszystkie grzechy czeka bezlitosna kara.

Temee-0.png
"Why? Because Trolling is a Art!"
                                    ~Pablo Picasso

#304 2008-11-18 14:14:22

liia
Użytkownik

Dla wszystkich "zarażonych" przez Freemana Hyperionem ciekawy wywiad z Danem Simmonsem. Ekranizacja pewna smile

Do moich ulubionych książek dołączył ostatnio Douglas Adams ze swoim cyklem o Dirku Gentlym. O ile "Autostopem przez galaktykę" średnio mi się podobało (dalszych części nawet nie chce mi się czytać), o tyle "Holistyczna Agencja Detektywistyczna Dirka Gently" jest świetna; ciekawa i bardzo zabawna, a tytułowy Dirk awansował do pierwszej piątki ulubionych detektywów smile. Jestem w trakcie "Długiego mrocznego podwieczorku dusz" i nadal bawię się świetnie. Polecam smile

Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)

#305 2008-11-18 14:52:32

sokolb
Użytkownik

Cain napisał:

(ciach)
Jacek Piekara Cykl o Mordimerze Madderdinie

(ciach)

Przy okazji jeśli komuś podoba się to zestawienie to będę wdzięczny za jakieś inne tytuły, które mu się podobały...

Czytałem 3 tomy o Mordimerze, ostatniego "Miecz Aniołów" niestety nie dane mi było dokończyć. Przez moje ręce przewinął się w tym czasie:
Miroslav Zamboch - "Na ostrzu noża"

Czas przy tej książce nie był czasem straconym. Polecam.

O Mordimarze książki są na prawdę ciekawe ;]
Jacek Piekara ogólnie ma fajne książki. Wpadła mi na krótko książka Piekary "Alicja tom 1" i mimo, że ogólnie takich książek raczej nie czytam to "pochłonąłem" ja na raz! Fajne jest jeszcze Miroslav Zamboch - "Bez litości", no i oczywiście wiedźmin Sapkowskiego smile_big I może trylogia Pierścionka Tolkiena:)

sokolb.jpg

#306 2008-11-18 16:43:14

m_jay
Użytkownik

liia napisał:

Dla wszystkich "zarażonych" przez Freemana Hyperionem ciekawy wywiad z Danem Simmonsem. Ekranizacja pewna smile

Dan Simmons: Nie interesuje mnie pisanie konspektów przed rozpoczęciem prac nad powieścią ani jej szczegółowe rozplanowanie

Chyba juz rozumiem dla czego tak przyjemnie sie go czyta :-).

Co do ciekawych ekranizacji musze wspomniec o "Forever War" Haldemana ktora ma sie zajac Ridley Scott. Wrecz wymarzony material na film sf smile.

sokolb napisał:

I może trylogia Pierścionka Tolkiena smile

Dla mnie nudna i przekombinowana smile.

Ostatnio edytowany przez m_jay (2008-11-18 16:57:23)

WoodenJesus.png

#307 2008-11-18 16:50:31

sokolb
Użytkownik

m_jay napisał:
sokolb napisał:

I może trylogia Pierścionka Tolkiena smile

Dla mnie nudna i przekombinowana smile.

Przesadzasz! Nudna była pierwsza połowa pierwszego tomu smile A reszta to już kosiorna! Ale wszystko zależy od gustu więc kłócił się nie będę!

sokolb.jpg

#308 2008-11-18 17:55:33

Freeman
Użytkownik

m_jay napisał:

Co do ciekawych ekranizacji musze wspomniec o "Forever War" Haldemana ktora ma sie zajac Ridley Scott. Wrecz wymarzony material na film sf smile.

Książka to jest mistrzostwo świata (dwie kontynuacje, a właściwie tę jedną bezpośrednią najlepiej przemilczeć), ale ostatnimi czasy Scott jakoś zaufania we mnie nie wzbudza. Coś te filmy coraz gorsze mu wychodzą. Z drugiej strony lepszy Scott niż jakiś Strauss Brother z ulicy. I mam też nadzieję, że w filmie pójdą za wzorem komiksu i zrezygnują z "palcowych laserów" na rzecz czegoś poważniejszego smile

A Anglicy dostali fajne wydanie Wojny, Pokoju i Wolności w jednym tomie, okładka na półce wygląda zabójczo smile

#309 2009-09-20 15:29:26

krzykr
Użytkownik

Ostatnio czytam Davida Webera i jego serie o Honor Harington.

#310 2009-09-20 15:51:23

SevenMaster
Użytkownik

Z reguły nie czytam książek, ale przymuszony przez obowiązek szkolny strawiłem z dobrym rezultatem "Hobbita" Tolkiena. Spodobał mi się ten gatunek (ostatnio zauważyłem, że osoby oglądające anime lubią także książki fantasy ;p). Może pytanie nie związane z tematem, ale znacie jakąś dobrą książkę fantastyczno-przygodową? xD No i jakie książki Tolkiena warto przeczytać?

#311 2009-09-20 15:55:31

hehex
Użytkownik

up@ Eragon i kontynuacje (nie oglądaj filmu tak zjeb*li)

#312 2009-09-20 15:56:36

Sidorf
Użytkownik

SevenMaster napisał:

Z reguły nie czytam książek,

lepiej się nie przyznawać jezor

SevenMaster napisał:

Może pytanie nie związane z tematem, ale znacie jakąś dobrą książkę fantastyczno-przygodową?

Nasz rodzimy wiedźmin jest b.dobry.

SevenMaster napisał:

No i jakie książki Tolkiena warto przeczytać?

Tolkien ssie...

"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"

#313 2009-09-20 16:00:08

Heliar
Użytkownik

Skoro nie lubisz czytać, to znaczy, że nie ma co ci polecać molochów, zacznij może od Terryego Pratchetta. Trochę inny klimat, ale powinno ci się spodobać.

#314 2009-09-20 16:05:08

Prince_Vegeta
Użytkownik

Ja właśnie skończyłem "Księżyc Yakuzy" - bardzo ciekawa książka, pokazujące życie w Japonii, jakiego wcześniej nie miałem możliwości poznać, ani zobaczyć.

(aż trudno mi w to wszystko uwierzyć, że tam też (aż takie) rzeczy się dzieją)

Oczami Fana Blog ;]

#315 2009-09-20 16:50:54

Muird
Użytkownik

Prince_Vegeta - mam Księżyc Yakuzy - niedługo zabieram się za czytanie - słyszałem, że pokazuje ciemną stronę Japonii smile

Jednak jestem fanem fantastyki i do moich ulubionych książek zalicza się cała seria/saga książek  Steven-a Erikson-a "Opowieść z Malazańskiej Księgi Poległych"

#316 2009-09-20 20:34:20

wizard2000
Użytkownik

ja tam jestem fanem tworczosci r. a salvadore nie tylko z seri forgotten realms ale tez innych jego ksiazek, ciekawie i wciagajaco pisze.

interesujacy swiat midkemi stwozyl raymond e. feist cala saga jest przyjemnie napisana i dos szybko sie czyta, niestety niektore jego ksiazki bardzo trudno dostac i sa bardzo drogie.

z nowosci to godne uwagi jest tworczosc trudi canavan cykl o kyrali niestety drugiego jej cyklu jeszcze nie mialem przyjemnosci przeczytac

wizard2000.jpg

#317 2009-09-20 20:50:59

Roval
Użytkownik

wizard2000 napisał:

ja tam jestem fanem tworczosci r. a salvadore nie tylko z seri forgotten realms ale tez innych jego ksiazek, ciekawie i wciagajaco pisze.

Ale  ciągle trzyma się jednego motywu, przez co któraś z kolei książka o tym samym zaczyna męczyć.
Ja osobiście polecam książki Seana McMullena, w szczególności dwa pierwsze tomy sagi o lunaświatach (trzeci jest średnio udany i pełno w nim baboli:))

Roval.png

#318 2009-09-20 21:06:57

Minimus
Użytkownik

asddsa

Ostatnio edytowany przez Minimus (2017-02-27 00:14:26)

#319 2009-09-21 00:51:37

DameNingen
Użytkownik

Michael Cordy, po prostu Michael Cordy osilek

button2.gif

#320 2009-09-21 13:42:26

wizard2000
Użytkownik

Roval niezgodze sie z toba bo opowiesc wlocznika czy karmazynowy cien nie jest o eflach jezor

wizard2000.jpg

Stopka forum

© Animesub.info 2024