Nie jesteś zalogowany.
Ja ostatnio przczytałam Wojny Świata Wynurzonego Licii Trosi. Dość fajna powieść fantastyczno-przygodowa, trzy tomy, szybko mi się ją czytało, chociaż tom pierwszy potwornie ociężały. Powieść średnich lotów i chyba bardziej dla dziewuch. Dało się przeczytać, jednak nie jestem usatysfakcjonowana zakończeniem. Nie lubię "tego typu" zakończeń, wolę jak "coś się dzieje". I poza tym odnoszę wrażenie, że historia przytaczana na okrągło przez bohaterów o dawnych dziejach, byłaby większym hitem, niż ta obecna.
Kilka dni temu skończyłem czytać "TO" Stephena Kinga i jest to jedna z najlepszych książek jakie czytałem. Objętość może odstraszać (ponad 1100 stron i to zapisanych czcionką 8), ale warto przez nie przebrnąć. Od ostatnich 200 stron wprost nie można się oderwać. Zakończenie jest może dosyć zakręcone, ale jak dla mnie to ono było chyba najmocniejszą stroną tej książki. Grubość książki wynika głównie z zamiłowania Kinga do szczegółów, także jedna scena, która trwa około minuty w książce może zająć nawet 10 stron, ale to właśnie te szczegóły sprawiają, że czytając książki Kinga czujesz się jakbyś sam był bohaterem i przeżywał to co on(scena gdy aptekarz mówi Eddiemu o tym, że tak naprawdę nie choruje na astmę, jest jednym z lepszych na to przykładem). Gorąco polecam tę książkę każdemu, tak samo jak i inne powieści "Króla" (Misery, Christine, Cmętarz Zwierząt). TO jedna z tych, które na zawsze zapadają w pamięć.
"Obie ręce oparłszy o poręcz drewnianą, rzekł z uporem, że ducha zobaczył dziś rano"
Ostatnio edytowany przez Dragmaru (2009-09-21 15:29:31)
Tak, "To" jest najlepszą książką Kinga i w ogóle jedną z lepszych. Pamiętam, że czytałem ją dokładnie 14 dni: 100 stron dziennie + 2 dni przerwy xD
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Roval niezgodze sie z toba bo opowiesc wlocznika czy karmazynowy cien nie jest o eflach
Akurat nie o elfach mysłałem,a o powtarzalnych motywach typu: biedny wygnaniec - znajduje przyjaciół - maja przygody zawsze zazwyczaj sprowadzające się do jednego. Ponad to nawet, kiedy w jego mniemaniu opisuje coś nadwyraz złego i okrutnego, jest to w pewnym stopniu przesiąknięte jakąś taką... słodyczą. Chodź nie powiem, pierwsze 3 tomy przygód Drizzta czytało mi się niezwykle przyjemnie.
Ostatnio edytowany przez Roval (2009-09-21 16:41:46)
Co do "To" to pamiętam jak jako małe łebki z kumplem wiele razy oglądaliśmy film na kasecie video i nigdy nie potrafiliśmy do końca dotrwać, bo było zbyt strasznie
Książki nie czytałem. Może kiedyś jak wpadnie w moje łapy.
A co do ulubionej to chyba będzie seria "Hyperion" Dana Simmonsa. Z klasyki to wprost przepadam za "Martin Eden" Jacka Londona.
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
Ja mam kilka pozycji ! Napierwszym miejscu to Lord of the ring a potem Cykl Historii rodu Othori Lian Hearn Polecam!! No i słyny Shogun Jamesa Clavella:)
Co do "To" to pamiętam jak jako małe łebki z kumplem wiele razy oglądaliśmy film na kasecie video i nigdy nie potrafiliśmy do końca dotrwać, bo było zbyt strasznie
Książki nie czytałem. Może kiedyś jak wpadnie w moje łapy.A co do ulubionej to chyba będzie seria "Hyperion" Dana Simmonsa.
Jeśli myślę o tym samym filmie, to nie ma on dosłownie nic wspólnego z książką Kinga (niemniej też jest ciekawy).
A pierwsza część cyklu Simmonsa niedawno wpadła mi w ręce i prawdę mówiąc, wgniotła mnie w ziemię.
Jako miłośnik cyberpunku polecić mogę Neuromancera.
Matrix < GitS < Neuromancer
Wanderer napisał:Co do "To" to pamiętam jak jako małe łebki z kumplem wiele razy oglądaliśmy film na kasecie video i nigdy nie potrafiliśmy do końca dotrwać, bo było zbyt strasznie
Książki nie czytałem. Może kiedyś jak wpadnie w moje łapy.A co do ulubionej to chyba będzie seria "Hyperion" Dana Simmonsa.
Jeśli myślę o tym samym filmie, to nie ma on dosłownie nic wspólnego z książką Kinga (niemniej też jest ciekawy).
Jeśli ja myślę o tym samym filmie, co ty myślisz, to trochę wspólnego ma. Książce wprawdzie w najmniejszym stopniu nie dorównuje, ale widziałem jeszcze gorsze ekranizacje książek Kinga("Christine" np).
Roval z tym to masz racje a co do pierwszych 3 tomow drizzta masz na mysli pierwszych chronologiczynych czy wedlug powstania/wydania ?? jesli chronologiczynych to musze przynac ze naprawde sa wciagajace jak cala seria polecam ci do tego przeczytanie wojny pajeczej krolowej mile szybko cytajece sie 6 tomow.
ale dla mnie i tak najlepsza kasiazka jaka czytalem jest zemsta hrabiego monte christo moge ja na okraglo czytac a i tak mi sie nie znudzi
Najlepsze z najlepszych czyli uniwersum STAR WARS (Gwiezdne Wojny). Jako, że jestem fanem SW, przeczytałem sporo tego. Ale, życia chyba braknie żeby przeczytać wszystkie.
Drugie, to Tolkien. I tu wcale nie "Władca Pierścieni", choć jest dobry, ale "Silmarillion".
Hobbit, czyli tam i z powrotem, jest dużo gorsze od WP i Silmarillionu.
Diablo, kolejne wspaniałe uniwersum, posiadające zaje.. echm... bardzo ciekawe książki:
"Królestwo Cienia" , "Czarna Droga", "Dziedzictwo Krwi" oraz "Pajęczy Księżyc" (Chociaż gry D, DII, DII LoD są lepsze... iii..... Diablo III które zobaczymy... kiedyś tam)
Harry Potter, jak byłem młodszy to to czytałem. Gdy wyszła ta cała 6 i 7 część, dostałem je w prezencie, to przeczytałem. Ogólnie o nim powiem tyle, pomysł dobry... wykonanie gówniane. Nie wiem czy to tłumacz, czy autorka, ale teksty tych dzieciaków są żałosne. Gdyby książka dostała bardziej mroczny klimat, bardziej szczegółowy świat, bardziej zarysowane postacie, bo ten cały Harry to takie dziecko szczęścia jest, nic nie umie, a jednak kładzie największego maga za pomocą śmiesznego zaklęcia -.- Normanie pathetic.
"To" Kinga jest rewelacyjne, ale moje "najulubieńsze" to Wielki Marsz (jako Bachman) i Misery. Uwielbiam. Obecnie między innymi czytam Mroczną Wieżę. Jest niesamowita; muszę przyznać, że pomimo tylu przeczytanych książek Kinga facet nadal potrafi mnie zaskoczyć . Polecam.
Polecam też ostatnio przeczytany Zakon Krańca Świata Kossakowskiej. Świetna, wciągająca historia w rewelacyjnie wykreowanym świecie.
Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)
"Mroczna Wieża"... Kumpel ma mi przynieść pierwsze tomy do przeczytania i cholera długo to trwa Jeżeli podejdą (a pewnie podejdą, bo King miał wtedy jeszcze w wysoką formę), to się zakupi i stanie na jednej półce z Wieśminem i Pratchettem xD
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
"Mroczna Wieża"... Kumpel ma mi przynieść pierwsze tomy do przeczytania i cholera długo to trwa Jeżeli podejdą (a pewnie podejdą, bo King miał wtedy jeszcze w wysoką formę), to się zakupi i stanie na jednej półce z Wieśminem i Pratchettem xD
Jak masz zamiar zabrać się za Mroczną Wieżę, to polecam to nowe wydanie z 2008r. z Albatrosa. Tłumaczenie jest tam poprawione i ujednolicone. Na przykład to w twardej okładce ze Świata Książki wciąż zawiera błędy. Dokładne info na temat poprawek tutaj.
Dragmaru, dzięki za cynk. Miałem już do czynienia z różnymi książkami Albatrosa i trzymają wysoki poziom, więc tym bardziej
Ursula Le Guin "Czarnoksiężnik z archipelagu" to pozycja obowiązkowa. Osobiście wolałbym aby nie powstała reszta serii, nie dlatego, że kolejne tomy cyklu są gorsze, ale z uwagi na fakt, iż główny bohater, podobnie jak autorka, bardzo się starzeje (co nie każdemu przypadnie do gustu). Tom pierwszy jest dość niezwykły i przykre jest, że tak szybko się kończy. Polecam zwłaszcza wstęp autorstwa pana Lema.
Z innej beczki, warto przeczytać książki "podróżnicze" pana Wojciecha Cejrowskiego, suto okraszone humorem, przybliżające czytelnika do klimatu świata ameryki południowej, zarówno dosłownie jak i w przenośni.
_____
Korzystając z tematu chciałbym się dowiedzieć, czy czytał z Was ktoś powieści Vampire Hunter D?
Ostatnio edytowany przez jinjej (2009-09-23 22:17:25)
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
Zarzuci ktoś czymś fajniejszym ?
Mój ulubiony pisarz, to P. K. Dick i "Blade Runner", "Ubik" i opowiadanie "Ostatni Pan I Władca"
Czytałem wiele, bardzo wiele.
Od gównianego Harrego przez Czarnego Maga przez Zelaznego i T. Pratchetta po Herberta i Tolkiena...
I juz nie mam co czytać
Z ciekawszych polecam
Ben Bova i "Podróż ..." i jego opowiadania
Ciekawy jest też Miecz Prawdy czy książki D. Weber'a jak Harrington czy Dahak
Przytoczę tylko te książki i autorów, które czytałem w czasie ostatnich 2 lat...
Ursula K. Le Guin - Cykl Hain
Andre Norton - powieści fantastyczne, fantasy osadzone w świecie po wojnie atomowej, magia, odkrywanie zaginionych cywilizacji...
Arthur C. Clarke - Cykl Rama
Wielopokoleniowa historia spotkania ludzkości z obcą cywilizacją.
Chris Bunch - Ostatni legion
Przygody komicznych komandosów...
Cole Allan, Bunch Chris - Sten
Coś dla miłośników komicznych przygód, najpierw przyjaźń, a potem próba obalenia Władcy galaktyki...
Duncan Dave - Trylogia Siódmy Miecz
historia człowieka którego duszę 'Bogini' przeniosła do innego świata, w ciało najlepszego Szermierza wszech czasów
Mógłbym jeszcze wymieniać tak ze 20 tytułów...
Czytałem wiele, bardzo wiele.
Od gównianego Harrego przez Czarnego Maga przez Zelaznego i T. Pratchetta po Herberta i Tolkiena...
I juz nie mam co czytać
to tak jak ja ale ostatnio znalazłem fajna ksiażke "Bohaterowie umierają" Matthew Woodringa
Co do gatunku SF to saga o Diunie Herberta. Lem piękne księgi pisał.
Z Fantazy prościej by było napisać co mi się nie podobało to Wiezy krwi Tanya`i Huff. do dzisiaj się z nią mecze choć już rok czytam.
Czytam głównie polskich autorów bo trzeba wspomagać rodzimych pisarzy:D. Takich jak
Piekara, Pilipiuk Kres. a ostatnio to 15 ksiozek prathera przeczytałem choć pisze czasami nie równo.
przez maturę miałem mały zastój wiec
Ostatnio edytowany przez Zwierz (2009-09-23 23:42:14)
DZIECIĘ NEO
PC king >ps3>x360>ds>psp(subiektywna opinia posiadacza wszystkiego)
http://myanimelist.net/animelist/Zwierz