Nie jesteś zalogowany.
Masaka! Powtorka z Mu La Flagi byla by conajmniej niesmaczna.
Spoiler
Mysle ze tylko Lockon zginal, Tierie widzielismy na koncu, watek Allelujah i Somy jakby sie nie zakonczyl, a Setsuna jest zbyt glownym bohaterem (no i nie widze nikogo lepszego do pilotowania 00 ). Co do nowego pilota to obstawiam Feldt .
Najważniejsze że Lockon Stratos żyje
Skąd to wziąłeś przecież nie pokazali Lockona na końcu ani nie wspominali o nim, wiadomo tylko, że przeżył Tieria. No i zapewne Setsuna, bo jego wątek dalej trwa Ali dalej żyje i jest głównym bohaterem.
Ostatnio edytowany przez m(e)st (2008-04-16 19:50:51)
a wie ktos czy bedzie - a jesli tak to kiedy - jakis 2 sezon czy cos w tym stylu??
Po zakończeniu 2nd sezonu Code Geass czyli gdzieś w październiku.
Aubrey666 napisał:Najważniejsze że Lockon Stratos żyje
Skąd to wziąłeś przecież nie pokazali Lockona na końcu ani nie wspominali o nim, wiadomo tylko, że przeżył Tieria. No i zapewne Setsuna, bo jego wątek dalej trwa Ali dalej żyje i jest głównym bohaterem.
Kurcze w sumie dopiero teraz dojrzałem tatuaż Aliego... pomyliłem ich niestety. A wziąłem to z tego że Lockona po prostu uwielbiam
Obejrzałem całość i szczerze muszę powiedzieć, iż miłe zaskoczenie po tych wszystkich zapychaczach z "seed'ów" "fajnal plusów" i pochodnych [;
Aczkolwiek tak naprawdę nic w zasadzie przez te 25 odcinków się na dobrą sprawę nie wyjaśniło...
Jedyną pewną rzeczą jest egzystencja Celestile Being i ideałów/planu Aeoli...
...i tak na dobrą sprawę tutaj kończy się nasza wiedzy...
Można również dodać lub też wywnioskować, że głównym założeniem planów Aeoli
było wyzbycie się konfliktów na świecie zwalczając terroryzm i ugrupowania zbrojne siłą...
Nie wiemy tak naprawdę czy chciał doprowadzić świat do zagłady czy też po prostu
dążył do całkowitego rozbrojenia wszelkiego rodzaju sił zbrojnych (coś ala fabuła seed i seed destiny).
Sporo zlepek niewyjaśnionych wątków vide ciągle wspominana Veda (superkomputer z Aeolą w środku),
scena na jakimś satelicie sprzed 80 lat gdzie znajdują/e ktoś "fioletowego" Haro...
W końcu inspektorzy 'CB', dzieciaki ze świecącymi oczami, na Lagunie (Ragunie [ten od trojaczków trinity]) kończąc...
(Ci super żołnierze z G00 strasznie przypominają tych z seed destiny "Stellar i spółka included) [;
Cóż czekam na drugą serię być może w końcu coś więcej się wyjaśni odnośnie fabuły
pierwszej serii na co też bardzo liczę [;
Odnośnie tłumaczenia tej serii i znajdujących się subów na ansi...
postanowiłem nie pisać tego w komentarzach bo za długo by to trwał o jednak muszę powiedzieć jedno...
Osoby, które tłumaczyły tą serię naprawdę starały się jak najbardziej uprzykrzyć życie oglądającym.
Z tego co pamiętam bodajże rod anime i destiny subs czy coś takiego...
było hmm tymi którzy spłodzili to nie wiadomo co...
interpunkcja, składnia, powtórzenia samo tłumaczenie nie wspominając już o błędach ortograficznych
gdzie dumnie w korekcie 2,3 osoby wymienione a tu nagle "pomuc" no litości aż chce się oglądać naprawdę...
tragedia naprawdę tragedia dawno nie spotkałem się z tak beznadziejnymi napisami.
(ostatnie tak słabe, które miałem okazję doczytywać to te z seed'a i bodajże air gear...)
Nawet sensu poprawionych błędów do autorów nie ma sensu podsyłać ponieważ praktycznie
całe napisy przydałoby się stworzyć od nowa...
to chyba póki co tyle...
cała czwórka żyje , na stronie głównej Gundam 00 , jest wszystko napisane
Link do opisu postaci w 2 sezonie ->http://www.gundam00.net/character/index.html
Link do nowego uzbrojenia gundamów -> http://www.gundam00.net/ms/index.html
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Czolgi (2008-09-25 21:50:00)
ファンのファンのために
Czołgi z czego mi wiadomo to Lockona nie ma, tylko jego brat bliźniak (był pokazany, w którymś odcinku na początku serii na cmentarzu). Co do napisów, to mam nadzieję że podczas drugiej serii będą wychodzić regularnie, a nie jak to miało miejsce w pierwszej. Pozdro!
Po Gundamie 00 mam mieszane uczucie. Trochę zbyt mało Gundamowe mi się to wydało. Same mobile wydały mi się takie plastikowe (zwłaszcza Exia), wybuchy nie były różowe, nie było pana w masce (albo o istnieniu takiego już zapomniałem). No i wspomniana przewaga domysłów nad faktami.
Po drugą serię pewnie sięgnę, ale numerem jeden wciąż zostaje pierwsza seria z 79
Po drugą serię pewnie sięgnę, ale numerem jeden wciąż zostaje pierwsza seria z 79
Poprawka, numerem jeden pozostaje Zeta. Co do drugiego sezonu 00 to po manewrze z nowym Rockonem mam pewne obawy. Imo ostatnio tworcy sa strasznie sentymentalni dlatego ciezko o definitywna smierc postaci (vide Mu z GS).
Imo ostatnio tworcy sa strasznie sentymentalni dlatego ciezko o definitywna smierc postaci
Dokładnie i do tego ażeby śmieszniej było strasznie niektóre wątki, a raczej osoby/postacie przypominają seed'a i destiny nie wiem dlaczego, ale ciągle mam takie wrażenie...
Sumeragi - kapitan Archanioła...
Exia i Setsuna - taka imitacja Freedoma i Kiry (imo lepsza od pierwowzoru...)
super żołnierz taka Stellar z tym, że ją nazywano Extended bodajże (buu dlaczego musiała zginać ;( )
ten z zieloną fryzurką od tego rodu cornwelów czy jak zwał przypomina tego od kotów 'Djibril' chyba i tej śmiesznej organizacji z destiny (nie pamiętam nazw, a nie chce mi się szukać zbytnio )
sporo jest takich nawiązań/podobieństw...
kurdę jak dla mnie za dużo wątków na raz, za krótka seria przez co praktycznie nic się nie wyjaśniło...
(dla przykładu kolejnego kim dla 'Alleluji' była Soma koleżanką z przedszkola) :d
Panowie jakie 79 i jaka Zeta... a o Domonie zapomnieliście :d to był ktoś... xD
troszkę chaotycznie ale chyba zrozumiecie o co mi chodziło...
Moze mi ktos powiedziec czy do pelnego zrozumienia tej serii wymagane jest obejzenie ktorejs z innych serii gundam ?
imo, nie. chodź widziałem dodatkowo seed i seed destiny.
tylko że po gundam'ie 00
Trochę trwało zanim sięgnąłem za tą część Gandam'ów, i opłacało się.
Dziś zakończyłem właśnie tą serie i puki pamietam nazwy itd.
UWAGA PONIŻSZY TEKST BĘDZIE ZAWIERAŁ SPOILERY ^^( i psucie poprawnej polszczyzny)
Ocenę podzielę na kilka kategori.
Muzyka/udźwiękowienie itd.
Pierwsze OP nie podobało mi się za bardzo, za to drugie OP bardzo przypadło mi do gustu i co ważne pasowało do seri. Z ED jest lepiej oba były dość dobre. Gorzej się ma sprawa utworów muzycznych występujących podczas anime. Albo monotonia i re same motywy lub całkowita olewka i widz nawet nie zauważy czy coś tam grało. DO głosów postaci niema co się przyczepić. Ale może będę upierdliwy ale te dźwięki laserów wszędzie takie same(w rożnych anime, filmach)...
Oprawa graficzna.(coś w tym stylu)
Animacja płynna, rysowane to ładniej, no ale nie które postacie to tylko fryzura i kolor oczu różnił xD CO dla mnie jest zabawne mobile poszczególnych stron frakcji wyglądają lepiej i dynamiczniej od gundam'ów które jak na mój gust są przebajerowane, zresztą czym dalej tym zabawniej np. te mobile z skopiowanym napędem GN są paskudne. A stroje pilotów przypominają trochę power rangers.
Na szczęście zrezygnowano z różowych eksplozji w kosmosie na rzecz bardziej fioletowo-różowych xD
Świat przedstawiony.
Do tej pory w seriach gundam przedstawiano nam motyw anty wojenny nakrapiany walkami na ogromną skale( z dozą hipokryzji), teraz poruszono problem ekologi O.o
No właśnie o ile cały wiat przedstawiony w anime jest wiarygodny, spójny, i jak widać zainspirowany aktualną sytuacją na świecie to tyle cała technologia pozyskiwania energi słonecznej i wszytko co z nią związane kuleje.
Ale o ile dobrze pamietam pierwszy raz szczegółowo opisano nam jednostkę napędową gundam'ów.
Walki ^^
Powiem szczerze, jestem nieusatysfakcjonowany. Po seri z GUNDAM w tytule spodziewałem się chociaż jednej OGROMNEJ sceny balistycznej. Niby jest jedna bitwa z ponad 800 jednostkami ale słaba. Nawet taki Wing miał ogromną bitwę w kosmosie. Podobnie jest z walkami 1vs1. Nie są złe, zwroty akcji, cała ta gadka "czy jestem gundamem?" oraz dynamizm jest spoko. Ale to za mało, w CG walki były bardziej efektywne.
Fabuła/Scenariusz.
Pierwsze 14 odcinków jest nawet nawet, jednak zabawa dopiero zaczyna się od 15 odcinka. Na scenę wchodzą nowe twarze, więcej akcji no i przesiew w ludziach(i nieważne czy wojak, pilot gundama czy cywil). Na ogromny + muszę zaliczyć ze jest nam dane spojrzeć na konflikt z strony cywila. Kolejny + to brak wylewającej się hipokryzji z monitora. W Wing i Seed'zie z tym strasznie było,(nie chce walczyć, poco walczymy i BUM 200 maszyn wroga leży, ale ja nie chciałem XD ) ty każdy ma odpowiednią motywacje, i wie żę ta walka o pokój taka za piękna nie jest. Męczący natomiast jest ten motyw tajemnicy i niewiedzy widza, dostaje się tyle informacji ile jest widzowi potrzebne by fabuła pomiędzy kolejnymi zwrotami akcji trzymała się kupy. Dobre rozwiązanie, jednak trochę irytuje. Jednak nie tak bardzo jak atmosfera żałoby na końcu.
Bohaterowie
1 odcinek wywołaj lekkie zdenerwowanie, gdzie są do cholery dziewczyny? No są ale tylko 2 pilotują mechy i obie nie teges (-_-)
Z pilotami gundamów też jest ciężko, na początku tylko się utwierdzałem w przekonaniu że to EMOzordy. Ale potem już jest lepiej zacząłem się do nich przekonywać. Jednak o dziwo sprawa lepiej wygląda z drugoplanowymi postaciami walczącymi dla rożnych stron konfliktu. Są dobrze zaplanowane, odegrane tylko życia trochę kruche mają.
Podsumowanie.
Seria na 8/10
W końcu coś ruszyło z tym Gundamem, koniec walki ziemian z kolonistami(trochę szkoda), koniec walki o pokój dla samej idei jak i koniec .. nie gundamy zostały...
Mimo że czuć powiew świeżości, można zaważyć pewne nawiązania do starszych części ^^
Ja osobiście gorąco polecam nie tylko fanom Gundamów ale również innym
Czy ktoś może wie co to takowego się pokazało w necie:
[Blu-Ray] Mobile Suit Gundam 00 Special Edition I - Celestial Being [1h38m56s 1920x1080 H.264+AAC+Commentary].mp4
Nigdzie jakiegoś szczególnego info nie znalazłem, AniDB milczy...
Ale wnioskuję, że to z pewnością jakiś recap czy coś pocohdnego ala kinówki z seeda/destiny etc.
Ale wnioskuję, że to z pewnością jakiś recap czy coś pocohdnego ala kinówki z seeda/destiny etc.
Ostatnio popularny nabijacz kasy, jak np. Death Note, Gundam SEED i Destiny, Code Geass S1 i S2, itd.
Ale to tak od razu do Gundama ^_^ czyżby fanka.
Tak na marginesie ukazał się drugi special z G00, sprawa wyjaśniona są to kinówki recpay/skróty z całej serii. Podobno GG ma subować więc... bójmy się 'boga' :/
Przy pierwszej serii z BSS z tego co pamiętam się nie popisali zbytnio.
Special I - Celestial Being
Special II - End of World
Special III - Return of World
to jest wersja kompilacyjna
zapowiedziano też movie dziejący się 2 lata po 2 sezonie. Zapowiedziano również nowe mobile takie jak
Raphael Gundam, Gundam Zabanya, Gundam Harute, 00 Quan "T"
Niestety nie jestem fanem 00 i te info sa mi koło dupy. Znacznie bardziej wolę SEED'a i oryginał Uchu Seiki (Universal Century).
nie było pana w masce (albo o istnieniu takiego już zapomniałem)
Graham Aker jako mister Bushido :/ najbardziej gówniana postać w serii. No ale to nie było trudne osiągnięcie wziąwszy pod uwagę konkurencję.
Sumeragi - kapitan Archanioła...
Exia i Setsuna - taka imitacja Freedoma i Kiry (imo lepsza od pierwowzoru...)
Gundam SEED to remake gundama 0079 ze zmianami w świecie i polityce. Kapitan Archanioła był oparty na kanwie Bright Noa. Twoje porównanie do SEEDa jest nietrafione bowiem SEED czerpie z oryginału. Zresztą tak samo jak 00...