#81 2010-01-25 23:55:47

Isao
Użytkownik

Odp: Ps3 złamane! - dyskusja o przerabianiu konsol

Zarathustra napisał:

Trochę się tu mylisz bo włodarze Sony specjalnie wywalili z nowej maszynki kompatybilność z grami na PS2 specjalnie po to, żeby na staruszce zbijać jeszcze trochę kokosów. Według ich planów PS2 jeszcze przez 2-3 lata do lamusa nie odejdzie.

Tak nie do końca, z kompatybilności wstecznej z tego co pamiętam zrezygnowano przy okazji premiery sprzętu w Europie. Krążą po aukcjach ps3'ki z dyskami twardymi 60GB [edit: a nie, jednak to było 20 i 80 oO] ('amerykanki'), które to właśnie ową kompatybilność posiadały. Wprawdzie nie 100%, ale zawsze coś. (Gry z psx'a również ps3 łyka z tego co pamiętam). Żeby nie być gołosłownym proszę lista do sprawdzenia czy gra z ps2 nam ruszy znajduje się tutaj. (Choć dotyczy tylko wersji gier NTSC, o naszych PALowskich nie ma wzmianki gdyż nasza wersja konsoli nie była 'wstecznie kompatybilna', czyli tak jakby sprzedawali nieco wybrakowany sprzęt, ech). Sony tłumaczyło się zrezygnowaniem z tego niby rzekomo wysokimi kosztami produkcji sprzętu.

FAiM napisał:

...Również zbliża się Project Natal oraz coś tam o Blu-ray gadali...

Fakt, była oficjalna informacja jakoś koło 22 października od M$ (samego Steva Ballmera) odnośnie wprowadzenie do sprzedaży (o zgrozo) zewnętrznych napędów BD do X'ów Oo
Cytat wypowiedzi Ballmera:
"Well I don't know if we need to put Blu-ray in there—you'll be able to get Blu-ray drives as accessories,"

Ostatnio edytowany przez Isao (2010-01-25 23:56:44)

#82 2010-01-26 00:48:06

Zarathustra
Użytkownik

To to ja wiem, że konsola na początku posiadała kompatybilność wsteczną. oczkod
Nie ma w sumie znaczenia, kiedy zrezygnowano, bo zaraz po tym niesprzedane konsole z rynku wycofano i zastąpiono fatami, które już kompatybilne nie były (o Slimce nawet nie wspominając, bo w niej nawet te podzespoły z PS2 już wywalili).

#83 2010-01-26 01:11:01

FAiM
Użytkownik

Wszystko fajnie, tylko że Sony od samego początku dopłacało do każdej konsoli (i chyba nadal to robi, chociaż już w mniejszym stopniu) - nic dziwnego, że szukali redukcji kosztów.
Pierwsze modele miały sprzętową emulację PS2 - w zasadzie można powiedzieć, że miały w sobie też bebechy PS2 (a przynajmniej CPU) - co na pewno znacznie zwiększało jej koszty...
Później była częściowa emulacja programowa - pierwsze konsole PAL też ją miały.
A później już zerowa...

Chociaż jakiś czas temu była wzmianka o pracy nad programową emulacją PS2 - ale jakoś cisza...

Ostatnio edytowany przez FAiM (2010-01-26 20:09:06)

K5Cqyo6.png?1

#84 2010-01-26 01:28:40

Zarathustra
Użytkownik

Chyba tylko Nintendo ze swoim Wii w ciągu ostatnich kilku lat nic nie dopłacało do konsoli i na niej od razu zarabiało (archaiczna konstrukcja, minimalne koszty produkcji). To żadna nowość, że w ciągu pierwszych lat do konsoli się dopłaca, w gruncie rzeczy przecież firmy produkujące konsole zarabiają głównie na grach i związanych z nimi licencjami a nie sprzęcie.

To, że PS3 miało te bebechy z PS2 kosztowałoby by Sony tyle co nic, chodziło wyłącznie o zarabianie na PS2, która się wciąż dobrze sprzedawała.
Sporo kasy kosztowała Sony redukcja produkcji procesora Cell z technologi 90 do 65 i obecnie 45 nanometrów.

#85 2010-01-26 13:17:25

iruel89
Użytkownik

Nie byłem na bieżąco z dyskusją więc może gdzieś się linki przewiniły, tak czy inaczej chyba naprawdę złamano PS3
tutaj
tutaj

#86 2010-01-26 16:55:38

Hyuga
Użytkownik

#87 2010-01-26 18:12:35

Spirit_of_Fire
Użytkownik

To to ja wiem, że konsola na początku posiadała kompatybilność wsteczną. oczkod
Nie ma w sumie znaczenia, kiedy zrezygnowano, bo zaraz po tym niesprzedane konsole z rynku wycofano i zastąpiono fatami, które już kompatybilne nie były (o Slimce nawet nie wspominając, bo w niej nawet te podzespoły z PS2 już wywalili).

Właściwie to "kompatybilność wsteczna" skończyła się wraz z PS2, PS3 używało najzwyklejszej emulacji ponieważ wychodziło taniej jak użyjemy programu "udającego" konsolę ps2 zamiast wpychać na siłę elementy z PS2 i PSX, kiedyś nawet było to chyba w jakimś wywiadzie z kimś z Sony, jednak jako, że czytałem to dawno, nie potrafię na 100% zweryfikować tej informacji.

Cytat wypowiedzi Ballmera:
"Well I don't know if we need to put Blu-ray in there—you'll be able to get Blu-ray drives as accessories,"

Odsyłam do tego wykopu:
http://www.komputerswiat.pl/nowosci/gry … u-ray.aspx lub w skróconej wersji:

"Koncern nie zamierza dodawać napędu Blu-ray do konsoli Xbox 360."

Jeszcze jedna ciekawa sprawa związana z M$, Polacy wywalczyli swoje xD
http://polygamia.pl/Polygamia/1,95335,7 … iznes.html
http://www.wykop.pl/ramka/290760/xbox-l … u-w-polsce

Później była częściowa emulacja programowa - pierwsze konsole PAL też ją miały.
A później już zerowa...

Hmmm... tak czy inaczej wciąż istnieje szansa na emulację konsoli z którąś aktualizacją konsoli, w końcu PS3 ma dość mocy na emulację. Ewentualnie liczmy na fanów, którzy sami potrafią napisać niekiedy lepsze programy niż pracownicy wielkich korporacji ; 3

banner400x50v1.jpg

#88 2010-01-26 18:38:29

Zarathustra
Użytkownik

Wczesne wersje PS3 miały bebechy z PS2, pamiętam foty jak zaraz po premierze rozkręcano konsole i wszystko było ukazane. Nie wiem i nie znam się na ile to było sprężone z programem emulującym, ale fakt jest faktem.

Ostatnio edytowany przez Zarathustra (2010-01-26 18:43:17)

#89 2010-01-26 20:08:45

FAiM
Użytkownik

Zarathustra, przecież pare postów wcześniej o tym pisałem:

FAiM napisał:

Pierwsze modele miały sprzętową emulację PS2 - w zasadzie można powiedzieć, że miały w sobie też bebechy PS2

A dokładniej chodzi o Emotion Engine i Graphics Synthesizer, czyli o procesor (CPU) i procesor karty graficznej (GPU) z PS2. Więc te modele bez żadnych problemów mogły uruchamiać gry na PS2 - czy wszystkie, nie mam pojęcia, ale teoretycznie powinny.
W następnych modelach - niby w celu obniżenia kosztów produkcji - usunięto EE, więc emulacja została znacznie ograniczona...
A w ostatnich modelach fat usunięto nawet GS, więc emulacja PS2 zniknęła całkowicie. Tak samo w slimie...

Również wspominałem tam o pracach nad programową emulacją... więc bardzo możliwe, że z którymś upgrade pojawi się taka możliwość - no chyba że fani będą szybsi smile_big.

K5Cqyo6.png?1

#90 2010-01-26 20:32:42

Zarathustra
Użytkownik

Wiem FAiM co napisałeś tuż pod moim postem, w którym też już zresztą wspomniałem, że miały bebechy z PS2.

Zarathustra napisał:

(o Slimce nawet nie wspominając, bo w niej nawet te podzespoły z PS2 już wywalili).

Poprzedni post pisałem z myślą o tym co podał Spirit_of_Fire

Spirit_of_Fire napisał:

Właściwie to "kompatybilność wsteczna" skończyła się wraz z PS2, PS3 używało najzwyklejszej emulacji ponieważ wychodziło taniej jak użyjemy programu "udającego" konsolę ps2 zamiast wpychać na siłę elementy z PS2 i PSX, kiedyś nawet było to chyba w jakimś wywiadzie z kimś z Sony, jednak jako, że czytałem to dawno, nie potrafię na 100% zweryfikować tej informacji.

Wyraźnie to głosi, że była to czysta emulacja bez procesorka z PS2, więc chciałem dokładniej nakreślić, że tak jednak nie było z początku.

A teraz kończę już swój żałosny wywód pseudo fachowca i odezwę się dopiero jak spiracą PS4.;)

#91 2010-01-31 22:13:29

Psychopata
Użytkownik

Prędzej czy później ludzie zaczną piracić, ale mam nadzieje, że Sony weźmie się za to i będą banowali.

#92 2010-01-31 23:13:41

Envie
Użytkownik

Nie rozumiem ludzi, którzy mają coś do przerabiania konsol. Jeśli chcecie, to kupujcie sobie oryginalne gry, filmy, a nawet akcesoria. Nikt wam nie karze piracić.

#93 2010-01-31 23:17:12

_KiRA
Użytkownik

Nie rozumiem ludzi, którzy mają coś do przerabiania konsol. Jeśli chcecie, to kupujcie sobie oryginalne gry, filmy, a nawet akcesoria. Nikt wam nie karze piracić.

Przez takie coś rynek podupada. Piracenie to zuo i będzie tępione zawsze.

#94 2010-01-31 23:19:46

Envie
Użytkownik

_KiRA napisał:

Przez takie coś rynek podupada. Piracenie to zuo i będzie tępione zawsze.

To przestańcie ściągać anime; zobaczymy, czy wówczas rynek się podniesie.

#95 2010-02-01 01:03:03

_KiRA
Użytkownik

To przestańcie ściągać anime; zobaczymy, czy wówczas rynek się podniesie.

To już było wałkowane, ale napiszę jeszcze raz. Jeśli jakieś anime jest dostępne w Polsce to idę i kupuję (a jest ich mało, nie ukrywajmy), no i wywalam fansuby (polskie zostawiam do kolekcji), jeśli anime nie jest w polsce wydane to ściąganie go nie ma wpływu na polski rynek. Jak jest coś licencjonowane a wychodzi w fansubie to również reaguję (zresztą wiele osób również) - ot ostatnia akcja z Puchi Eva na f.pl.
Z grami jest inaczej, bo wychodzi ich dużo więcej i są lepiej dostępne. Tak więc ściąganie czegoś co jest dostępne na rynku jest zue. Po prostu jest to wkurzające dla osoby, która wydaje kase, a ma styczność z osobami które ściągają (w życiu nie kupią) i jeszcze z tego cieszą papę.

#96 2010-02-01 01:28:55

Primrose
Użytkownik

Licencja anime w Polsce jest trochę lipnie zrobiona. Już kilka razy znajomi skarżyli mi się, że polskie napisy w niektórych licencjonowanych (kupionych od wydawcy) są często niepoprawne gramatycznie. Podczas gdy niektóre polskie fansuby trzymają naprawdę wysoki poziom. Do tego dochodzi jeszcze jakość. Mimo, że na ogół jest ona dosyć wysoka w wersji od wydawcy, to najczęściej nie jest ona najwyższa. A ja uwielbiam oglądać anime w wysokiej jakości.
Bo w oglądaniu chodzi przede wszystkim o komfort oglądającego.
Do tego dochodzi wygórowana cena. Jeżeli mam płacić 50-80 zł za kilka odcinków to kthxbye. Wolę ściągnąć w wersji angielskiej (jak na ogół robię), co, o ile się nie mylę, jest zgodne z polskim prawem.

Sorry za offtop.

#97 2010-02-01 12:51:03

Envie
Użytkownik

Jakość wydanego anime w Polsce nie jest żadnym usprawiedliwieniem do ściągania nielegalnych kopii. Co więcej, ściąganie multimediów z Internetu przekłada się na to, że ludzie potem sięgają po oryginały, jeśli dany produkt ich zainteresuje. To po prostu chroni konsumenta od kupna shitu. Gdybym wcześniej nie obejrzał Samurai Champloo, którego ściągnąłem z neta, to nie kupiłbym go w ciemno od Anime-Gate. Tak samo z grami Tekken i Gran turismo – gdybym nie spróbował na piracie, to bym ich nie kupił. A co do przerabiania konsol, to jest to świństwo ze strony producenta, że ograniczają możliwości konsol, przykładem niech będzie psp. Poza tym co, jeśli komuś szkoda grać na oryginalnym nośniku, bo boi się, że się porysuje i woli na kopii zapasowej?

ps
CD Projekt fajnie rozwiązało ten problem dając dożywotnią gwarancję na nośnik, ale z grami konsolowymi nie jest już tak różowo.

Ostatnio edytowany przez Envie (2010-02-01 12:55:01)

#98 2010-02-01 13:09:58

Celes
Użytkownik

Psychopata napisał:

Prędzej czy później ludzie zaczną piracić, ale mam nadzieje, że Sony weźmie się za to i będą banowali.

Ja mam ps3 i gry kupuje bo innego wyboru nie mam, ale jak bym mógł mieć piraty to bym ściągał (żeby pograć singlaplayer) dla multi zawsze jestem skłonny zapłacić. Więc uważam że mogli by wyłącznie banować ludzi grający na multi przez piraty.
Gdyby sony pomyślał to by zrobił tak samo jak inne firmy wydające gry akurat na PC.

#99 2010-02-02 18:47:09

samael16
Użytkownik

A co za różnica granie na skradzionej wersji oprogramowania w single a multi to samo ban się należy bez znaczenia to i to kradzież.
Tak mam większość konsol każdej generacji i kilka PC zależnie od wieku gier na które na mich maja pójść no cóż nie wyobrażam sobie grania w SHOGO na innej karcie graficznej niż Voodoo 5 5500 z Intel Pentium III. I szczerze wstydzę się przyznać ale nie mam piratów obojętnie jakich mam tylko legalną muzykę, gry filmy nawet Windowsy począwszy od wersji 3.11 i MS-Dos czy też pakiety office. Jedyne co jest częściowo to manga i anime, a to tylko dla tego że wydawnictwa zagraniczne nie wyrabiają a polskie to żal tyłek ściska ile wydają anime na miesiąc, żeby nie było anime jeśli tylko posiada wydawca w zrozumiałym dla mnie języku polskim, niemieckim albo angielskim jest z automatu kupowane, co nie znaczy że kasuje z dysku ponieważ łatwiej dysk przenośny zabrać z sobą niż kolekcje na płytach DVD i BD.
Konsole posiadane są prze zemnie albo przerobione albo nietknięte powody różne: w przypadku starych konsol 8 i 16 bit blokada regionalna, psx nie przerobiony na szczęście laser był całkiem niezły, ps2 przerobiona z network adapterem jak sony mogło wydać konsole z tak gó***nym laserem to nie wiem, GC i Wii standard ze względu na katowanie residentów szczególnie jaką teraz osiąga cenę pierwszy z specjalnej edycji który pięknie leży na półce i wygląda jak by był wczoraj kupiony zresztą jak wszystkie gry itp, w moim pokoju a ISO na dysku twardym serwera prosi o wypalenie i zagranie w nie zresztą jak wszystkie moje oryginalne gry, których kopie posiadam na dysku twardym. A na oryginalnych nośnikach gram tylko wtedy kiedy nie mam wyboru. PSP nie przerobione bo PSN, to najważniejsze a 2 poco mi pdf reader itp skoro i tak nie ma jak tego wygodnie oglądać itp konsola to nie komp. Xbox i Xbox 360 nie przerobiony ale nie jestem online do puki nie pojawi się polski Xbox live nie będę płacił brytolom albo komuś innemu mamy polski oddział Microsoftu więc niech ruszą tyłem i jako konsument żądam wprowadzenia tej usługi na polski rynek co to ma znaczyć oferować niekompletny system to jedno a drugie o kasie na tą usługę muszą zaczekać bo nie będę jej pompował w inny oddział tylko w polski a jak nie to mnie mogą..., a piractwo to nie wytłumaczenie bo mam legalne wersje i dlaczego ma mi się obrywać niech zajmą się piratami i strzelą im RRoD.
PS3 wiadomo nie przerobiona nie ma innej opcji zresztą ciężko mi wyobrazić sobie jak ją przerobić skoro, aby korzystać z PSN muszą ciągle mieć aktualną wersję oprogramowania to samo tyczy się multi, jakoś nie widzę sensu posiadania kradzionych wersji gier, szczególnie że jak ktoś lubi single to są legalniejsze i tańsze sposoby na kupowanie gier, jak np wymiana albo używki.

Co do argumentów w stylu ściągnąć grę aby zobaczyć jaka będzie to jest łamanie prawa, a jest tyle legalniejszych sposobów na jej przetestowanie zanim się kupi internet, demo, czasopisma poświęcone konsolą więc co za problem na prawdę nie ma innej możliwości jak kradzież gry.
Co do argumentów w stylu można legalnie coś ściągnąć aby przetestować itp, nie ma sprawy o ile pokażecie mi konkretny paragraf w polskim prawie to uwierzę.

Samo w sobie przerobienie konsoli nie jest nielegalne o ile korzystamy z kopii oryginalnej którą posiadamy.
Korzystanie z emulatora jest legalne o ile posiadamy samo urządzenie nie musi być sprawne i oryginalne nośniki nie koniecznie muszą nadawać się do odczytu po to w końcu mamy kopie zapasowe.
Ile wy przechodzicie tych gier że tak dokucza wam brak możliwości przerobienia PS3.

Co do samego w sobie przerobienia konsoli ma to jedynie sens o ile mówimy o odpalaniu oryginalnych kopii gier, każdy inny argument jest bez sensu bo konsola nigdy nie będzie komputerem a do innych zastosowań komputer sprawdzi się o tysiąc razy lepiej, można mówić o nieoficjalnym oprogramowaniu ale ile razy faktycznie go używaliście a ile było przynajmniej tak samo wygodne jak odpowiedniki dla PC.
Jak pamiętam Sony udostępniło linuxa na PS3 i narzędzia do tworzenia własnych programów, ale to i tak z czasem upadło bo scena ma gdzieś takie oprogramowanie to był zawsze dodatek aby wytłumaczyć dlaczego to chcieli zrobić a ukryć jeden cel jaki zawsze był możliwość odpalanie kradzionych gier
To tyle na razie nic mi się więcej nie chce się pisać wróciłem niedawno z pracy i jestem zmęczony.

Zresztą polska to jedyny chyba kraj gdzie jak kradnę grę to mnie wyzwą od złodzieja, a jak kupuję oryginały to od frajera.

Ostatnio edytowany przez samael16 (2010-02-02 21:00:56)

#100 2010-02-02 20:36:36

DiamondBack
Użytkownik

kolejny spam temat o piractwie. Piractwo to nie kradzież smile wbijcie to sobie do łba!

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

Stopka forum

© Animesub.info 2025