#81 2010-03-23 23:45:49

Boomerek
Użytkownik

Odp: Większe awatary

tak czytam te posty... i czytam... i dochodzę.
Do wniosku że w zasadzie te 100x100 nie zaszkodzi chyba aż tak bardzo.
Zmieniam głos, niech będzie że jestem na TAK.

Ostatnio edytowany przez Boomerek (2010-03-23 23:46:47)

Nie mogę palić w klubach, więc upijam się szybciej!
Postawię igloo dla palaczy przed klubem koło stycznia! [...]
Odczuwam ucisk, e-trucizn,
Oplata mnie tyle światłowodów, że zaraz się przewrócę!    || !Ruch Narodowy!Czołem Wielkiej Polsce! ||

#82 2010-03-24 00:07:11

slymsc
Użytkownik

Jestem na nie.
Avatar ma być minimalny. Wstyd dawać większy, kiedy wypowiedzi zamykają się w jednej linijce tekstu. jezor Nie rozumiem i nie widzę takiej potrzeby. W małym też można oddać ducha swojej osoby, czy też nastroju w jakim jesteśmy, nie róbmy z siebie Dody.

Ostatnio edytowany przez slymsc (2010-03-24 00:11:57)

Nie bądź zbyt hardy, życie krótko trwa,
A los twój marny, co przeznaczył, to ci da.
Nie bądź zbyt hardy...

#83 2010-03-24 00:57:58

Fari
Użytkownik

Świat się rozwija i zmienia. Czemu i my nie pójdziemy wraz z duchem postępu?
Chcemy nowe ansi, chcemy nowych członków, nowych ciekawych tematów gdzie udzielałoby się dziesiątki userów, a co damy w zamian? Nie możemy zaoferować im nawet możliwości dodania „standardowych rozmiarów" awataru, który mogli by przenieść z innych for… 
Zwyczajnie stoimy w miejscu, podczas gdy inne dynamicznie rozwijające się serwisy, cieszą się dużą popularnością, o której my możemy na chwilę obecną tylko pomarzyć…

Nie pojmuję, dlaczego opcja większego awataru, koli nie których w oko i ma od razu powodować, że będę musiał go zmienić lub przerabiać. Jak nie chcę, to przecież nie muszę. Jaki mam, taki podoba mi się i tyle.
Prędzej dopatruję się tu zazdrości:

Mam fajny, kozacki awatarek, ale jego jest większy niż mój :< Jakim prawem on ma, a ja nie mam! :< Skoro ja nie mam, to nikt nie powinien mieć! O! :<

Czy coś w tym stylu…

Ten post, traktujcie jak kolejny powód, dlaczego głosowałem akurat na tak.

Ostatnio edytowany przez Fari (2010-03-24 01:07:46)

#84 2010-03-24 01:00:54

Qashqai
Użytkownik

Ja jestem na tak, w zasadzie jak nie chcesz to nie zmieniaj, ale jak ja chcę sobie zmienić to zazwyczaj na jakiś 100x100, który w aktualnej sytuacji muszę najpierw zmniejszyć na 75x75. Jeśli chodzi o wygląd, to dla mnie między 100x100 i 75x75 naprawdę nie ma różnicy, chodzi tylko o to, że po prostu nie musiałabym włączać fotoszopy i zmniejszać avatara :F
Inna sprawa, że ułatwienie zmiany może powiększyć częstotliwość tych zmian, a niektórzy zapewne kojarzą użytkowników po avatarach, a nie po nickach... xD'

Ostatnio edytowany przez Qashqai (2010-03-24 01:01:27)

Qashqai.png

#85 2010-03-24 01:14:50

Quithe
Użytkownik

"Standardowe rozmiary" są mocne. Każdy serwis/miejsce/cokolwiek ma swoje własne standardy (to nie firma, żeby działała wg norm sanepidu czy innych ISO), nasz obecnie to 75x75 i gdyby to było naprawdę takie ważne, już dawno wielkość awatarów byłaby zwiększona. Do tej pory nowi użytkownicy przychodzili, robili sobie awatary wg określonych norm i nikt nie płakał nad tym. Gdyby nie upgrade forum, sprawa w ogóle nie zostałaby poddana głosowaniu i dyskusji.
Fari, kiepski dałeś przykład z tą zazdrością o awatarek, bo każdy ma możliwość dania tej samej wielkości jezor

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#86 2010-03-24 02:25:28

Fari
Użytkownik

Fari, kiepski dałeś przykład z tą zazdrością o awatarek, bo każdy ma możliwość dania tej samej wielkości jezor

Może i każdy, ale nie wszystkim chce się robić nowe, albo przerabiać swoje dotychczasowe np: powiększając je w gimpie bo mają tzw. "lenia". jezor
Inaczej to ujmując: "Nie powiększę swojego, bo mi się nie chce, ale nie chcę też, by inni mogli mieć większe niż mój.

Znałem kiedyś pewną osobę, która zamiast użyć google, najpierw pisała do mnie, bo... nie chciało się jej, tłumacząc "że nie umie". O_o'

Przykładów miałem trochę więcej, ale tyczyły się trochę innych kwestii. Poza tym tak daleko odbiegały od tematu, że ostatecznie ich nie umieściłem.

Gdyby nie upgrade forum, sprawa w ogóle nie zostałaby poddana głosowaniu i dyskusji.

Aczkolwiek wcześniej lub później mogła by zostać poruszona, bo sam myślałem o czymś takim. oczkod

"Standardowe rozmiary" są mocne. Każdy serwis/miejsce/cokolwiek ma swoje własne standardy (to nie firma, żeby działała wg norm sanepidu czy innych ISO), nasz obecnie to 75x75 i gdyby to było naprawdę takie ważne, już dawno wielkość awatarów byłaby zwiększona.

Co nie zmienia faktu, że wiele z nich ma takie (100x100), bądź większe. Mój przykładowo miał oryginalnie 120x160 i aby było widać cokolwiek sensownego, musiałem go dość znacznie "wykastrować" by po pomniejszeniu przypominał coś więcej, niż "wesołe piksele".

#87 2010-03-24 02:40:57

Quithe
Użytkownik

Mój awatar ma oryginalnie 100x100, przeróbka to nawet nie minuta. Nie trzeba mieć nawet dodatkowych programów do tego, wystarczy jedna z przeglądarek zdjęć MS z Office'a, a to ma większość. Jak ktoś leniwy, problem leży po jego stronie, niczyjej innej. A kto daje się wyzyskiwać, ten frajer jezor Opcja z większym limitem raczej przejdzie, wtedy sobie wstawię pod wymiar, a co. Jednak skoro mam możliwość wyboru strony, bardziej mi pasuje odpowiedź nie.
120x160 to już jest przesada i przykład tego, że nie ma co patrzeć na innych w tej kwestii.
Gdybyś zarzucił wcześniej taką propozycją, zostałbyś odprawiony do czasu aktualizacji forum jezor

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#88 2010-03-24 03:53:59

Gizmo100
Użytkownik

Jeśli nie wielkość to niech na pewno zwiększy się waga awatara, zawsze można poprawić jakość używając np. png  czy to lepszego rozszerzenia, dla wybrednych co marudzą ze szczegółów nie widać smile
Dla Porównania:
gizmoavatar2100x100.jpg 100x100 w jpg
gizmoava275x74.jpg 75x75 w png

Ostatnio edytowany przez Gizmo100 (2010-03-24 03:55:57)

#89 2010-03-24 08:13:30

Oin
Użytkownik

Tak. jezor

Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.

#90 2010-03-24 11:15:30

MasterPLASTER
Użytkownik

Oż zgrozo. Co wam, ludzie, tak strasznie zależy na tych 4375 pikselach powierzchni? Jak tak to wszystko czytam, to aż się prosi, żeby zrobić takiego jakiegoś demotywatora w stylu: "IRC - młodsze pokolenie tego nie zrozumie", kurde, muszę zobaczyć w dowodzie ile mam lat, bo właśnie poczułem, że coraz mniej rozumie czasy w których żyję. Ech, gdzie się podziały te czasy, gdzie ludzie jarali się trzema pikselami goniącymi się po ekranie. smile

W sumie, jak już tak mamy powiększać te grafiki, to może od razu zrobimy tutaj imageboarda - w końcu niech się ludzie uczą fotoparacza. Zawsze może im się to przydać w przyszłości do roboty. oczkod

Mały edit: Jeszcze tak słowem na koniec mi się przypomniało, że zawsze byłem pod wrażeniem, spoglądając na avatorka Suchego. Obrazek sam w sobie szału nie robił, ale ta ramka była genialna w swojej prostocie. Jak widać da się i w cale nie trzeba do tego overlolzomg9000Mpx i monitora potrafiącego w 100%*pi^temperatura_otoczenia+liczba_kretów w ogródku odwzorować przestrzeń barw RGB, ZHP, OSP i ARiMR.

Co do sedna tematu, to moje zdanie wraz z krótką argumentacją zamieszczam poniżej:

Pokaż spoiler
pika4ynie.jpg

Ostatnio edytowany przez MasterPLASTER (2010-03-24 11:31:43)

#91 2010-03-24 12:45:28

Fari
Użytkownik

120x160 to już jest przesada i przykład tego, że nie ma co patrzeć na innych w tej kwestii.

Znowu nie zrozumiałeś co miałem na myśli smile
Chodziło mi, że po przeskalowaniu 120x160 na taki, zgodny z wymogami forum, wszystko było niewyraźne i rozmazane.
Nigdy nawet nie proponowałbym takich kolosów (oryginał robiłem pod kilka gier online i tam się sprawdzało).

Marudziłem, że po przycięciu i pomniejszeniu jakość i tak była przeciętna.

Później prze edytuję post i wrzucę kilka próbek, by pokazać co miałem na myśli.

Jak tak to wszystko czytam, to aż się prosi, żeby zrobić takiego jakiegoś demotywatora w stylu: "IRC - młodsze pokolenie tego nie zrozumie",

Wszystko przemija, świat idzie do przodu, a starsze technologie są wypierane przez nowsze.

W sumie, jak już tak mamy powiększać te grafiki, to może od razu zrobimy tutaj imageboarda - w końcu niech się ludzie uczą fotoparacza.

Nie ta bajka. Od zabaw foto są inne fora i strony.

Ostatnio edytowany przez Fari (2010-03-24 12:53:12)

#92 2010-03-24 16:08:42

Prince_Vegeta
Użytkownik

Ja również jestem na Nie

Może i nie udzielam się na forum zbyt często, ale często je przeglądam.
I większość  użytkowników rozpoznaję tylko po awatarze.  Jeśli weszłyby te nowe/większe avki, to pewnie większość userów zmieniłoby ten obrazek, wprowadziłoby to takie małe zamieszanie i na nowo musiałbym się przyzwyczajać do tej "nowej twarzy"

Dla zwykłej "wygody" - jestem na Nie, bo innego pomysłu na argument nie mam.
Ale szczerze powiem, że mnie osobiście bardzo śmieszą argumenty w stylu ... technologia idzie do przodu, to i avki powinny być lepsze ... rotfl

Ja wolę być "zacofany" -jeśli chodzi o ten "postęp technologiczny" - i nawet jak wejdą te większe avki, to i tak zostanę przy swoim.

Ostatnio edytowany przez Prince_Vegeta (2010-03-24 16:11:04)

Oczami Fana Blog ;]

#93 2010-03-24 16:32:40

Zjadacz
Użytkownik

Ja jestem za. Dlaczego? Bo nie mam pojęcia, dlaczego miałbym być przeciwko - żaden argument przeciwników do mnie nie trafia. Mnie samemu zasadniczo zwisa to, czy mój av będzie taki jak teraz, czy trochę większy, bo go po prostu zresajzuję w Fotoszopie w razie czego, ale nie rozumiem, czemu odbierać możliwość dodawania większych avów tym, którym na nich zależy. Nie przesadzajcie, że forum zamieni się w imageboarda, bo na moim nowym monitorze avy 100x100 są mniejsze niż dwa lata temu na starym 75x75. Moim zdaniem jeśli coś miałoby zrobić tu wiochę, to byłyby to duże sygnatury.

Prince_Vegeta napisał:

Ale szczerze powiem, że mnie osobiście bardzo śmieszą argumenty w stylu ... technologia idzie do przodu, to i avki powinny być lepsze ... rotfl

Mnie śmieszą oba te "argumenty". Sam nie zmienisz, bo i obowiązku nie masz, ale innym nie dasz.

Swoją drogą - ansi nie miało kiedyś, tak ze cztery lata temu, avatarów 50x50? Coś mi się tak kojarzy. A jeśli takie były, to zmiana na większe nie spowodowała chyba końca świata, czego się tu niektórzy obawiają. Taki Obiwan cały czas miał stary, malutki av, którego nie zmienił nigdy od początku rejestracji. A zwiększano maksymalny możliwy rozmiar o 1/2, nie jak teraz o 1/3.

"Skazany na zajebistość"

#94 2010-03-24 17:26:51

Prince_Vegeta
Użytkownik

To nie jest tak, że to Ja nie dam!!
Bo chyba zadecyduje większość, nie? bo w innym wypadku nie wiem po co jest ta "ankieta"

Ja tylko wyraziłem swoją opinię. A to, że przyzwyczaiłem się do tych avków, i nie chcę tego niepotrzebnego (dla mnie!) zamieszania i "uczenia się" nowych awatarów, to moja sprawa.
Po nickach, to mało kogo kojarzę. A jak ktoś zmieni awatar, to tak jakby był nową osobą (w moich oczach)

I w cale nie czuję się jak "pies ogrodnika" - tak to można było odczytać w Twojej wypowiedzi -  jeśli nikt by nie zmienił awatarów, to ja w jakiś sposób na tym skorzystam.
No, chyba, że każdy po złości by zmienił na inny ... to byłoby mi już bez różnicy, czy ma taki 75x75 czy 100x100.

Póki co, ja nie zmieniłem swojego głosu. Ale wątpię też w to, żeby ten mój głos coś zmienił.

Ostatnio edytowany przez Prince_Vegeta (2010-03-24 17:29:57)

Oczami Fana Blog ;]

#95 2010-03-24 18:10:53

Fari
Użytkownik

Nie chce mi się po raz kolejny czytać wszystkich postów w temacie, ale naprawdę nie pamiętam, aby ktokolwiek deklarował się, że jak będzie możliwość to zmieni na inny swój awatar.
Jedynie z tego co pamiętam, q i ja i teraz zjadacz wspomnieliśmy, że jeśli będzie możliwość, przeskalujemy swoje awatary. Część osób ma to i tak głęboko w poważaniu i raczej zostanie przy starych.

Wychodzi na to, że jesteś samolubny- nie dasz innym, bo to stanowi dla ciebie problem, po części z lenistwa.

... technologia idzie do przodu, to i avki powinny być lepsze…

Kup sobie dobry monitor z wysoką rozdzielczością, ustaw ją (bo na maksymalnej jest najładniejszy obraz) i wówczas powiedz, że w obu przypadkach, wyglądają identyczne. Może i prawda, ale wrażenie optyczne jest zupełnie inne.

I większość  użytkowników rozpoznaję tylko po awatarze.  Jeśli weszłyby te nowe/większe avki, to pewnie większość userów zmieniłoby ten obrazek, wprowadziłoby to takie małe zamieszanie i na nowo musiałbym się przyzwyczajać do tej "nowej twarzy"

To od kiedy w Polsce obowiązuje pismo piktograficzne? O_o'
Dla mnie awatar, to co najwyżej wskazówka i ozdoba.

W takim razie załóżmy, że są 2 osoby: A i B, o tym samym awatarze, ale różnych nickach. Osoba B cię okłamie, to będziesz twierdzić, że to zrobiła osoba A, bo ma taki sam awatar, a ty nie zapamiętałeś nicku? -.-'

Póki co, ja nie zmieniłem swojego głosu. Ale wątpię też w to, żeby ten mój głos coś zmienił.

Każdy głos się liczy.

Ostatnio edytowany przez Fari (2010-03-24 18:16:13)

#96 2010-03-24 20:33:07

Katana_Blade
Użytkownik

Fari :
Każdy głos się liczy.

100 x 100 – Tak(nie mam nic przeciwko)
120 x 120 – Lekka przesada jak dla mnie z tym pomysłem.

"Wysłuchaj wszystkich, ale miej własny rozum.
Vagabond MMV

#97 2010-03-24 20:33:18

nover
Użytkownik

aaaaafera awatarowa ;D
a tak serio:
mój głos idzie na TAK - dla awatarów 100x100 - więcej nie trzeba, a mniejsze są... jak na moje oko za małe żeby je cieszyć jezor
alternatywa - ustawić wymiary awatarów dowolne, ale do 100x100 - wtedy (prawie) każdy będzie szczęśliwy, bo mniejsze pozostaną, a ci co chcą "setki" też do tego grona się zaliczą.
Osobiście rażą mnie tzw. onetowe awatary (jak ktoś wie co to onetblog) - raz, że to bywa naprawdę bycze, dwa, że okropne pod każdym względem jezor

#98 2010-03-24 20:45:04

Ataru
Użytkownik

Ja jestem na tak, o ile nover mi tu publicznie obieca, ze zostawi sobie ten rozowy smile_big

Nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycji!

#99 2010-03-24 20:51:32

nover
Użytkownik

Ataru, zastanowię się poważnie nad tym, choć nie wykluczam, że zmienię na swojego boskiego L ;P
ale jak tak bardzo ci zależy na Hachi.... to czemu nie jezor

Ostatnio edytowany przez nover (2010-03-24 20:51:45)

#100 2010-03-24 21:00:15

Prince_Vegeta
Użytkownik

Fari napisał:

1)

Wychodzi na to, że jesteś samolubny- nie dasz innym, bo to stanowi dla ciebie problem, po części z lenistwa.

2)

... technologia idzie do przodu, to i avki powinny być lepsze…

Kup sobie dobry monitor z wysoką rozdzielczością, ustaw ją (bo na maksymalnej jest najładniejszy obraz) i wówczas powiedz, że w obu przypadkach, wyglądają identyczne. Może i prawda, ale wrażenie optyczne jest zupełnie inne.

3)

To od kiedy w Polsce obowiązuje pismo piktograficzne? O_o'
Dla mnie awatar, to co najwyżej wskazówka i ozdoba.

4) W takim razie załóżmy, że są 2 osoby: A i B, o tym samym awatarze, ale różnych nickach. Osoba B cię okłamie, to będziesz twierdzić, że to zrobiła osoba A, bo ma taki sam awatar, a ty nie zapamiętałeś nicku? -.-'

1)
To kwestia mojego przyzwyczajenia. Mam b.słaby wzrok i tak jest mi dużo łatwiej (spojrzeć na awatar) i wiedzieć kto to, niż zapamiętywać każdy po nicku (jak już zacząłem kojarzyć większość po avku)  ...  Możecie tego nie zrozumieć, ale myślę, że zrozumielibyście, jakbyście mieli wzrok, taki jak ja mam ;P
Dalej tłumaczyć mi się nie chce, bo raczej to zbędne ...

Poza tym ta ankieta jest źle zrobiona !! bo nie mówię "Nie i Ch*j", bo ja mówię tylko, że jak dla mnie, to nie powinny być większe i tyle [ja mam "swój powód" na to ... Wy macie swoje uzasadnienie na "tak", więc w czym problem?  Ja wyrażam tylko swoją opinię, do której mam prawo. A skoro tak jest mi "wygodniej" tzn. w dużym stopniu ułatwia mi "poruszanie się po forum" -wiem, że teraz ktoś sobie pomyśli, "co mu da te kilka sekund, na przeczytanie nicku, zamiast szybkiemu spojrzeniu na awatar" - otóż powiem, że dla mnie, to znacząca różnica!

2)
To były argumenty ludzi na "tak", które są dla mnie dziwne. mam dobry monitor. I jakoś takiej wielkości awatary mi nie przeszkadzają, nawet przy mojej wadzie wzroku ;P

3)
Jak już wcześniej napisałem, to mi takie spojrzenie na avka dużo ułatwia, bo podczas przeglądania jakiegoś tematu, nie czytam wszystkiego jak leci, tylko czytam posty użytkowników, których "lubię czytać" - tzn. jestkilka osób, które uważam, że piszą ciekawie ...
i "wygodniej mi" jest przewijając stronę wyszukać obrazek, który znam .. niż szukać po nickach) .. bo zazwyczaj kolorystyka w awku robi swoje.

4)
Raczej nie spotkałem sięz takim przypadkiem. Ale nawet jakby tak się stało, to idzie poznać osobę po stylu pisania. Wiele osób nie używa znaków interpunkcyjnych, polskich znaków, albo ogólnie ma dziwny styl pisania ... i na pewno odróżniłbym wpis osoby, której szukałem wpisu, a osoby o tym samym awatarze ;P

Może i namieszałem, może i jestem "samolubny" .. ale dla mnie to śmieszny powód do takich afer. Myślę, że jakby ankieta miała cztery pytania ..
Tak,
obojętne, ale raczej tak
obojętne, ale raczej nie
Nie
... to nie byłoby takiego sporu.

Poza tym, z tego co widziałem, to znaczna większość jest na "tak", więc nie rozumiem po co ten szum.

Ps. "To tylko kawałek pie****go ziemniaka, a zachowujecie się tak, jakbym krzywdził Wasze matki ..."

Oczami Fana Blog ;]

Stopka forum

© Animesub.info 2024