Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
[...]a jeśli wtedy z 5 odcinków pod rząd jest trochę nudnych to wywalają serię z HDD.
Po dwóch godzinach nudy chyba każdy wywaliłby animca(i nie tylko) do kosza ;]
"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"
Właśnie o to chodzi ~Sidorf, niektóre serie (ta się do nich zalicza) lepiej wychodzą w oglądaniu w odstępach czasowych. Są momenty w tej historii gdzie obejrzenie niektórych odcinków pod rząd mogłoby zanudzić.
Tak jak ~Wszczebrzeszyn pisał seria ma jednak dobry klimat. Fajnie też że głos głównej postaci powierzono komuś nowemu w tym fachu, Erin nie ma super słodkiego głosu co pasuje do jej postaci.
Jeśli ktoś porzuci to anime po mniej niż 7 odcinkach znaczyło to będzie, że nie ma krzty rozsądku. Przy tak długich seriach jak Erin z założenia kredyt zaufania jest potrzebny, bo wiadomo, że twórcy mogą pozwolić sobie na wolniejsze prowadzenie akcji. Tak naprawdę pierwsze 6 odcinków to malutki wstęp do epickiej historii i tego co ma się później wydarzyć. Kilkukrotnie pojawiają się tu przeskoki czasowe i z każdym takim przejściem historia ewoluuje (a wraz z nią bohaterka) jednak następuje to przy zachowaniu spójności. Ja rozumiem, że typowe shouneny albo haremówki można sobie odpuszczać po kilku odcinkach, ale nie coś tak unikatowego jak Kemono no Souja Erin! Tutaj naprawdę jeśli ktoś nie obejrzy całej serii nie będzie mógł powiedzieć, że zna to anime. Szczerze mówiąc to dopiero w 3-ciej i 4-tej książce fabuła zaczyna się na dobre, a kończy wstęp. Dlatego m.in. staram się tak popularyzować to anime, liczę na to, że zrobi się o nim głośno i pocztą pantoflową rozniesie po całej sieci. Bardzo chciałbym bowiem poznać kontynuację przygód Erin (choć najważniejsze wydarzenia są mi znane). To co dzieje się później miażdży dosłownie wszystko co widziałem (a widziałem niemało). Naprawdę zachęcam do dania szansy tej perełce.
Nie nazwałbym jednak tego anime ambitnym Zarathustra. Opowiada raczej prostą (ale nie głupią) historię, prostej, acz inteligentnej dziewczyny. Robi to jednak w znakomity sposób i osobiście wolę KnSE od masy ambitnych produkcji, które stawiają w dużej mierze na oryginalność (np. Aoi Bungaku, które moim zdaniem jest przereklamowane). Chyba, że za ambitną uważasz każdą serię, przy której oglądaniu trzeba korzystać z mózgu i brak jest fanserwisu, wówczas KnSE na pewno spełnia te kryteria bezdyskusyjnie :]. Obawiam się, że większość dzisiejszych wielbicieli anime machnęła by ręką na ten tytuł właśnie dlatego, bo wolą serie dla mas, gdzie latają cycki, flaki, a w tle poruszane są problemy natury filozoficznej. Ja mam jednak zupełnie inny gust (choć i takie serie też oglądam ).
A co do Hoshi Nanase to zgodzę się, że świetnie pasuje. W ogóle moim skromnym zdaniem seiyuu w tym anime są z profesjonalistami najwyższej próby (patrz mój komentarz dot. 42-go odcinka).
Dodam jeszcze, że od czasów Legend of The Galactic Heroes nie oglądałem równie dobrego anime.
Edit:
A propos 43-go odcinka jeszcze (dopiero obejrzałem z subami):
Obejrzałem wersję z subami i ku mojemu zdziwieniu zrozumiałem więcej niż sądziłem. Przydał się też najlepszy słownik i translator z japońskiego na angielski jaki znam (rozpoznajacy romanji).
Ostatnio edytowany przez Wszczebrzeszyn (2009-11-08 23:02:51)
9 na 10 otaku zaleca oglądanie Kemono no Souja Erin.
44
Najnowszy odcinek obejrzałem praktycznie od razu gdy wyszedł raw, ale z komentowaniem wolałem się wstrzymać, bo tym razem dialogi dominowały zdecydowanie, a akcji było niewiele.
W tym odcinku zdecydowanie dominował Daimiyah.
Przyszły odcinek obfitował będzie w akcję, walk na pewno nie zabraknie i nie mogę się go doczekać. Poza tym, już dla wszystkich oczywiste stanie się kto kieruje saigamulami.
Odc. 45
46
Odcinek zleciał mi momentalnie, do tego stopnia, że zastanawiałem się czy licznik wskazujący upływ czasu nie był popsuty (co uważam za zaletę).
Dalej nie rozumiem jednak po co Daimiya zdradził wszystko Ialowi i czemu nie załatwił go od razu. Ciekawe też, że tak łatwo zrezygnował z poszukiwań uciekiniera, przecież widząc plamę krwi oczywistym było, że Ial nie mógł daleko zajść. Poza tym, skoro już zaczął bawić się w snucie historii miłosnych mógł domyślić się, że Erin nie dałaby odejść ciężko rannemu ukochanemu. No i istniało zawsze zagrożenie, że Ial mógłby wyśpiewać Erin co nie trzeba przez co jego plan mógłby szlag trafić. W końcu gdyby Erin znała prawdziwą twarz księciunia mogłaby zmienić zdanie i całkowicie go olać.
Co do scen z Ialem i Erin sam na sam, twórcy ocenzurowali odcinek i skończyło się na przytulaniu, choć Erin wyraźnie leciała na znacznie starszego od niej sezana. (</joke>)
Jeśli chodzi o następny odcinek, Nason powinien spuścić Erin solidne manto. Zapowiada się na doskonały odcinek, który ma szansę przebić wszystkie poprzednie.
Ostatnio edytowany przez Wszczebrzeszyn (2009-11-28 22:42:40)
47
Jakoś nie miałem motywacji żeby napisać cokolwiek na temat 47-go odcinka więc nadrobię to teraz.
Odc. 48 obejrzany.
Wgniotło mnie w fotel, czyli obejrzałem 49 odcinek. Tak jak ostatnie kilka epizodów przypomniało mi, że to tylko anime, tak sama końcówka sprawiła, że już takiej pewności nie mam. Podobało mi się tutaj dosłownie wszystko (nawet rola Nukku i Mokku). Twórcy wiedzieli co zrobić, by jeszcze nas zaskoczyć pod koniec (przynajmniej mnie).
50 - final
Jestem zachwycony. Wspaniałe zwieńczenie wspaniałego anime, gdybym miał być obiektywny dostałoby ode mnie 8/10 (bo jednak doskonałe nie było, a samo zakończenie można uznać za zbyt pośpieszne), ale mimo to uważam je za wybitne (czyli pełna dziesiątka ze znaczkiem jakości Górala ). Do mnie seria trafiła wprost idealnie i uważam ją za prawdziwą perełkę w zalewie istniejącego chłamu, który z każdym rokiem się powiększa.
Twórcy bardzo łatwo mogliby zrobić kontynuację. W końcu jedyne co pokazali to
P.S.
Zauważyłem niedawno pewną rzecz. niby to anime dla dzieci, ale tytułu odcinka narrator nie przeczyta (co przecież często się zdarza i to nie tylko w anime dla dzieci). Coś nie chce mi się wierzyć żeby przeciętny japoński dzieciak (powiedzmy poniżej 11 roku życia) potrafił przeczytać widniejący na ekranie napis skoro nawet dla dorosłych walą nad tymi najbardziej krzaczkowatymi literkami podpowiedzi w postaci mniej krzaczkowatych krzaczków.
Ostatnio edytowany przez Wszczebrzeszyn (2009-12-26 21:50:20)
zauwazyłem ze juz nikt nbie tlumaczy tej serii? az taka zła??? jest tylko 1-10 szkoda ze autor pozucił project.trzeba ogladac po eng.
Jest tłumaczona a aktualnie jest 13 odcinków
oo nie wiedzialem dzieki za info:)
A można się zapytać, gdzie mogę obejrzeć odcinki kemono no souja erin bo znalazłam tylko do 13 odcinka z napisami.
Pierwsza wersja, soft - [SS] Kemono no Souja Erin [HDTV, H264, Vorbis], druga wersja, hard - [SS] Kemono no Souja Erin (XviD)
Są? Są. Ściągasz i oglądasz. Jakość pro, naprawdę dobrą robotę odwalili Angole.
BTW, wiem, że chodzi ci oto, aby ktoś zarzucił linkiem do jakiejś strony, gdzie można obejrzeć to online z polskimi napisami, ale stety/niestety muszę powiedzieć, że tego, co szukasz, nie znajdziesz. Dałbym sobie rękę uciąć. Na ansi są zrobione suby od pierwszego do trzynastego odcinka, więc one znalazły się na "onlinowcach", reszty nie mieli skąd podpieprzyć, co równało się ich brakiem na takowych stronach. Jedyne rozwiązanie - oglądanie po angielsku.
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Odcinki 14-25 mam przetłumaczone i leżakują(większość nawet po korekcie) na HDD, ale jakoś nie mogę się zabrać za ich dokończenie:). Może w tym miesiącu się zorganizuję i zrobię masowy wypust, trochę cierpliwości.
Ojoj to koniecznie się zmobilizuj, liczę na Ciebie *.* Już od dawna mam w planach tą serie. Miałam obejrzeć w ang. ale skoro jest szansa na pl. to poczekam^^
Czuję jak rośnie moja mobilizacja:D. Jutro może wezmę się do roboty, ale to MOOOOŻE.
Locutus liczymy na ciebie Anime wyjątkowe i wręcz na płacz się zbiera że takie problemy z tłumaczeniem
lipka ze napisy słabo wypusczają:( Teraz to nie wiem czy projekt subow jest kontynuowany.Minęło 3 miechy od ostatniego suba:(
Hyuga, przecież parę postów nad tobą, 3 dni temu, Locotus pisał, że ma odcinki 14-25 przetłumaczone :F
Swoją drogą, Locotus, jeśli chciałbyś się z kimś podzielić robotą, to ja bym mogła parę epków przetłumaczyć~ bo ja tę serię bardzo lubię. xDD
Ostatnio edytowany przez Qashqai (2010-07-13 23:34:37)
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna